Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1821 odpowiedzi w tym temacie

#941 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro
  • Imię:Maciek

Napisano 28 listopad 2017 - 15:58

Postanowiłem w końcu przekonać się ile ważą moje Z-Axisy i wrzuciłem je na wagę. Z-Axis 490 - masa kijka 91 g, model 596 - 99 g. Zatem nie są to olbrzymie masy wędzisk, całkiem dobrze te "dziadki" wypadają.

I to wcale nie jest zły wynik, dla porównania najnowsze dziecko Loopa Cross SX, w konfiguracji 5100, co prawda pół stopy dłuższy, ale 120 g, ten sam 590 98g   :blink:

#942 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 28 listopad 2017 - 18:43

Spróbowałem przekonać się na ile prawdziwa jest teza ze wędki im bardziej współczesne tym chudsze i też zważyłem kilka kijów. I tak sage XP 4100, custom, przezbrojony na leciutko przez Michała Migasa 101g, zaxis 596 fabryczny 101g, sage one 696 custom z fb, morskie zbrojenie, przelotki oversize, 109g, TFO BVK 690 z fb fabryczny 94g.

Biorąc poprawkę na różnice w klasach i długościach, różnice w masie wydają się nieznaczne. ..

Oczywiście pozostaje jeszcze rozkład masy na długości, czyli tzw swing weight ale to już nie tak łatwo sprawdzić.

Użytkownik mack edytował ten post 28 listopad 2017 - 18:44

#943 OFFLINE   randomrodmaker

randomrodmaker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 419 postów
  • LokalizacjaKrk
  • Imię:Paweł

Napisano 28 listopad 2017 - 19:03

Bardzo duży wpływ na finalną wagę mają komponenty w dolniku,

tutaj jest pole do manewru nawet +/- 20g.

Kiedyś wrzucałem w wątku rodbuildingowym szczegółowe wyliczenia. 

#944 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 28 listopad 2017 - 21:03

No tak, ale ostatecznie liczy się jednak swing weight blanku. Nawet jak odciążyć masę całkowitą kija przez użycie lekkich komponentów w dolniku, to jeśli blank ma wysoki sw, to i tak gotowy kij będzie też "leciał na pysk" i trzeba to będzie równoważyć cięższym kołowrotkiem...

Znalazłem w swoich kijach stareńką perełkę jeśli chodzi o masę. To Redington CPS, jeszcze z czasów zanim Sage wykupił Redingtona i zapewne w ramach strategii plasowania produktów, zabronił im oferować kije co najmniej równie dobre jak Sage za konkurencyjną cenę...
Ten stary Redington w klasie #8 (!) przy długości 9'6" waży ... 107g! To się nazywa lekki kij...

A firma Redington?
No cóż robi teraz dobre ... wodery.

Załączone pliki

Użytkownik mack edytował ten post 28 listopad 2017 - 21:04

• Paweł Bugajski lubi to

#945 ONLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1996 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 28 listopad 2017 - 21:15

No tak, ale ostatecznie liczy się jednak swing weight blanku. Nawet jak odciążyć masę całkowitą kija przez użycie lekkich komponentów w dolniku, to jeśli blank ma wysoki sw, to i tak gotowy kij będzie też "leciał na pysk" i trzeba to będzie równoważyć cięższym kołowrotkiem...

Potwierdzam, finalna waga dobrze wyważonego zestawu-to decyduje. :good:

Leciutki uchwyt w długim mocnym kiju to ściema, choć katalogowo-sukces ;)

#946 OFFLINE   Forest-Natura

Forest-Natura

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1329 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Ziemowit
  • Nazwisko:Nowakowski

Napisano 28 listopad 2017 - 21:38

Witam.

Starsze kijki wcalenie były takie ciężkie jak by się mogło obecnie wydawać.

Mam dwa kijki ABU Garcia Custom Graphite z przełomu lat 80/90 i ważą na ten przykład poniżej 100 g. A to żadne tam trojeczki czy czwóreczki przecież - cięższy z nich 8'6 #6-7 waży 98 g.

A uchwyty właśnie robiły w kijkach z tamtych lat taką wagę w przeciwieńświe do dużo większych rączek z korka, który w dodatku był zbity,gęsty, masywny i cięższy niż obecnie. W porównaniu z dzisiejszymi, same uchwyty były bardzo małe, delikatne i wykonane z czystego aluminium, co najwyżej anodowanego tylko.

Obecnie mam wrażenie że jak nie ma okazałego śrubunku i wydatnego mocowania kołowrotka to kij jest na starcie już mniej popularny i skazany na niepowodzenie ...

Pozdrawiam.

Użytkownik Forest-Natura edytował ten post 28 listopad 2017 - 21:40

• sierżant lubi to

#947 OFFLINE   randomrodmaker

randomrodmaker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 419 postów
  • LokalizacjaKrk

Napisano 28 listopad 2017 - 21:42

Jest dokładnie tak jak piszecie, oby nie leciał na buzię... ;)

Zgadza się, ale w tym miejscu mówimy o wyważeniu kija a moja dygresja dotyczy finalnej wagi,

gdzie jest spory margines manewru. Blank sam z siebie musi mieć zachowane proporcje również wagowe, balans.

• Paweł Bugajski lubi to

#948 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 28 listopad 2017 - 22:08

Jak zestaw jest dobrze wyważony to 20 gram w lewo czy prawo nie robi mi różnicy. Aktualnie łowię tylko na zaporówce streamerem, pieszczot nie ma. Trzeba pomachać dymając a jak się zmęczę, łapka zaboli to pauza, siadam łykam browarka lub kawusię z wkładką i ruszam dalej do boju. Nikt mnie z czasu nie rozlicza, normy sobie sam ustalam. Sucharowcy to mają pod górkę, naparzają cały dzień aż do zachodu słońca a i w nocy dalej machają z przyzwyczajenia...  ;)

• sierżant lubi to

#949 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 28 listopad 2017 - 22:08

Zdopingowaliście mnie, dobrzy ludzie  ;)  i zważyłem kilka swoich kijków:

Batson RX7+ 9' #6 - 113g

Batson Eternity2 9' #5 - 100g

Fishningart Ventus F 9'6" #6 - 112g

Obie szóstki z dopalaczami, rękojeści full wels.

Oba Batsony mają dość ciężkie uchwyty. Oba z nickel silver i drewienkiem. Dałoby się zejść spokojnie 10-15g z wagi ... ale po co? Jakieś aluminiowe szkielety i inserty węglowe? Nieee!

I jeszcze dorzuciłem Batsona RX7+ 9' #8 - 125g

i T.L. Johnson LX2 9' #4 (a trafił się na jebaju za małe pieniądze, tom wziął. Fajny badyl wyszedł.) - 86g

• Paweł Bugajski lubi to

#950 ONLINE   tomaszek11

tomaszek11

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów
  • LokalizacjaNadolice Wielkie

Napisano 28 listopad 2017 - 22:12

Potwierdzam, finalna waga dobrze wyważonego zestawu-to decyduje. :good:
Leciutki uchwyt w długim mocnym kiju to ściema, choć katalogowo-sukces ;)

To zależy na ile wiedzy ma kupujący, na ile wieży w katalogowy bełkot i daje się ponieść 'pozytywnym' emocjom.
Dla mnie zawsze liczy się zestaw, do długiego lekkiego ale mimo wszystko źle wyważonego kija idzie 260 gramowy opti runner i jest ok 😁😁.
Ważne żeby robić to świadomie żeby później kaca zakupowego nie czuć.
tomaszek11
  • Andrzej Stanek lubi to

#951 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 28 listopad 2017 - 22:18

Dla mnie zawsze liczy się zestaw, do długiego lekkiego ale mimo wszystko źle wyważonego kija idzie 260 gramowy opti runner i jest ok .

To chyba do DH...

#952 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 28 listopad 2017 - 22:23

To zależy na ile wiedzy ma kupujący, na ile wieży w katalogowy bełkot i daje się ponieść 'pozytywnym' emocjom.
Dla mnie zawsze liczy się zestaw, do długiego lekkiego ale mimo wszystko źle wyważonego kija idzie 260 gramowy opti runner i jest ok .
Ważne żeby robić to świadomie żeby później kaca zakupowego nie czuć.
tomaszek11

Opti Runner z olinowaniem waży około +280 gram. Loop w swoich katalogach zaniżał wagę młynków. Niezły ubaw miałem weryfikując to w domu, katalog jedno a moja waga co innego. Chyba była źle wytarowana...  :D

#953 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 28 listopad 2017 - 22:29

Wydaje mi się ze w nowych katalogach juz to poprawili i Runner (pusty oczywiście) waży teraz 233g - czy ta waga jest dalej zaniżona?

#954 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 28 listopad 2017 - 22:35

Z tego co pamiętam miał około 240 gram. Dwa lata temu rozstałem się z tym młynkiem. Przyznam - był fajny!

#955 ONLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1996 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 28 listopad 2017 - 22:48

Takie uwagi -esencja wątku.Brawo! :)

Trzeba weryfikować utarte poglądy, katalogowe, czy pochodzące z opisu umieszczonego na samym wędzisku informacje, tworząc prawdziwe kompendium wiedzy.

To niby szczegóły, może średnio istotne, lecz w mym pojęciu z odpowiednią dyscypliną prowadzony wątek poradniczo-sprzętowy powinien znaleźć się na każdym forum hobbystycznym,

Nawiasem mówiąc będę musiał skorygować pierwszy, założycielski post, bowiem wędzisko które zawsze uważałem za WT jest najprawdopodobniej dużo wcześniejszym modelem preIM6. :rolleyes: .

Usprawiedliwieniem fakt, że to prezent, ale usprawiedliwieniem lichym...niedostatek wiedzy i tyle...chyba :D

Użytkownik Paweł Bugajski edytował ten post 28 listopad 2017 - 22:49

• marian-56 lubi to

#956 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów
  • LokalizacjaGrzybowo - Kołobrzeg

Napisano 28 listopad 2017 - 22:55

Już kiedyś pisałem o tym kiju;

http://jerkbait.pl/t...owników/page-42

Scierra A.N.T. #8 i 9'6" osprzęt tytanowy blank nowozelandzki CD waga 110 gram

Załączony plik  Scierra A.N.T..jpg   43,58 KB   3 Ilość pobrań

• Paweł Bugajski lubi to

#957 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 28 listopad 2017 - 23:19

Wydaje mi się ze w nowych katalogach juz to poprawili i Runner (pusty oczywiście) waży teraz 233g - czy ta waga jest dalej zaniżona?

Zerknąłem na stronę Loop-a i Evotec G4 5/8 waży według katalogu 180 gram, natomiast mój egzemplarz w realu miał ponad 200. Firma która dobrze, bez ściemy podaje parametr wagi to Danielsson. Kilka różnych modeli przeszło przez moje ręce i każdy ważył tyle co zdeklarowane na stronie. Gdybym miał ponownie kompletować sprzęt to Danielsson jest pierwszy na liście...

#958 OFFLINE   sierżant

sierżant

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 386 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Ryszard

Napisano 29 listopad 2017 - 17:23

Zajrzałem na ten założycielski post Pawła, tak gwoli przypomnienia.

Wędeczka super...i... z prawdziwym kołowrotkiem muchowym :) Masz go jeszcze? Ach, był moim marzeniem, ten kręciołek, i jakoś tak wyszło, że nigdy nie trafił w moje ręce.

• Paweł Bugajski lubi to

#959 ONLINE   tomaszek11

tomaszek11

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów
  • LokalizacjaNadolice Wielkie

Napisano 29 listopad 2017 - 18:44

Niestety tak, pusty Runner waży równo 260 i w 'konfiguracji' pod #7 waga pokazuje 300.
Dużo... niedużo.
Pasuje idealnie pod 10 stopowego crossa.
Ale to prawda, loop lubi troche oszukać i jest to chyba największa 'wada' tej firmy, z dwóch, trzech które znam 😁.
tomaszek11

#960 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 29 listopad 2017 - 18:51

Dla mnie loop to kilka na prawdę dobrych produktów ale przede wszystkim genialny marketing. Pod tym względem wyprzedzają konkurencję o lata świetlne.
Oni uczynili z używania ich produktów styl życia i widać ze jednak Loop Army rośnie w siłę na całym świecie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

3 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

pawelHERP, Pluszszcz, Paweł Bugajski