Finał, koniec przynudzania...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 02 luty 2018 - 19:23
Napisano 04 luty 2018 - 00:45
Napisano 04 luty 2018 - 09:51
Sebastianie, ta rękojeść prawego wędziska, coś o tym napiszesz?
Napisano 04 luty 2018 - 10:23
Free-flex system, blank z rękojeścią jest połączony przy samym butt-cie, co ma umożliwiać wykorzystanie pracy całego blanku. Koncept ciekawy, ale jak dla mnie "dizajn" zbyt futurystyczny...
Napisano 04 luty 2018 - 14:41
Napisano 04 luty 2018 - 14:47
Może Kolega @sebastian1983 podzieli się, jako użytkownik, swoimi odczuciami? Bardzo jestem ciekaw.
Napisano 04 luty 2018 - 19:26
Napisano 04 luty 2018 - 19:55
Znalazłem film
http://www.flytying....e-90-fast-6138/
Wygląda ciekawie.
Mam uwagę o długosci rękojeci-dłoń nie powinna dotykać " nacięcia", aby pomysł miał sens.
Czy w takim razie skrócenie uchwytu nie da podobnego efektu?
To luźne uwagi po Twym poście i opisie oraz obejrzenia filmu, nigdy nie używałem, nawet nie widziałem tak więc ciekaw jestem jak to jest
Napisano 04 luty 2018 - 20:36
Z góry zaznaczam iż do eksperta dużo mi brakuje. Według mnie czucie jest może nie tyle lepsze niż z korkiem co inne. Na pewno dużo bardziej czuć wszystko podczas holu. Przy rzucie też jest trochę różnicy. Kołowrotek musi być w osi itd. Ale według mnie dużo wygodniej leży w dłoni. Jest twardy, inaczej wyprofilowane. No i przelotki Fuji Titan więc nie trzeba się martwić o solankę. Poza tym blank wydaje się dzięki temu bardziej mięsisty. Kołowrotek też trzyma bez najmniejszego luzu. I najważniejsze- dużo mniej wysiłku trzeba włożyć w rzut podczas wiatru. Może dzięki temu iż przez takie osadzenie blanku mamy kilka stopni odchylenia gratis. Jeśli dalej ktoś ma jakieś pytania to odpowiem w miarę możliwości.
Bardzo ciekawy patent i ergonomia pewnie też znakomita.
Jestem pewien, że znakomicie czuć blank, i każde puknięcie, bo rękojeść jest twarda i aluminium toczone pod średnicę blanku,
gdzie w konwencjonalnym kiju jednak korek tłumi.
Napisano 04 luty 2018 - 21:05
Napisano 04 luty 2018 - 21:15
Z tym oczkiem na muchę masz rację. Chyba też jakoś dziwnie trzymam bo jak się zapomnę to naturalnie przesuwam chwyt w górę i ono mnie uwiera. Jedynie w starym Orvisie Tridencie #3 mam składane więc nie przeszkadza.
Napisano 04 luty 2018 - 22:03
(...)A co do Sage Salt HD nareszcie brak oczka na muchę.. (...)
Z moich obserwacji wynika że w dedykowanych morskich kijach to standard... przypadek?!
Napisano 04 luty 2018 - 22:28
Napisano 04 luty 2018 - 22:53
No właśnie tak to wychodzi, ale czy to wina wyważenia nie wiem. Tak palec wskazujący lubi z uchwytu mi uciekać.
Napisano 05 luty 2018 - 01:53
Napisano 14 luty 2018 - 00:48
Z góry zaznaczam iż do eksperta dużo mi brakuje. Według mnie czucie jest może nie tyle lepsze niż z korkiem co inne. Na pewno dużo bardziej czuć wszystko podczas holu. Przy rzucie też jest trochę różnicy. Kołowrotek musi być w osi itd.
Kołowrotek też trzyma bez najmniejszego luzu. I najważniejsze- dużo mniej wysiłku trzeba włożyć w rzut podczas wiatru. Może dzięki temu iż przez takie osadzenie blanku mamy kilka stopni odchylenia gratis.
Napisano 14 luty 2018 - 04:22
Napisano 14 luty 2018 - 08:12
Witam . Może komuś przyda się krótki opis kija do nimfy typowo pod większe ryby .
Batson Rainshadow RX7
Po kilku /kilkunastu latach łowienia na muchę , chcąc czy nie chcąc sami dochodzimy do tego jakim sprzętem na danej rzece dobrze nam się łowi.
Jakiś czas temu potrzebowałem kija typowo do krótkiej nimfy którym będzie komfortowo łowił na większych rzekach ryby 50+ i w górę. Przez ostatnie kilka lat zgromadziłem kilka patyków do krótkiej nimfy minn. 10'6 3# , 10” 4# , 10' 3# oraz 9' 4# . Na Beskidzkie Potoki te klasy i długości bardzo mi odpowiadają , ale np. na rzece typu Vah ciężko nimi było opanować niektóre ryby.
Z góry napisze że nie lubię wędek 11” stopowych . Miałem, łowiłem , nie przypadły mi niestety do gustu. Po prostu ta długość jest dla mnie nie poręczna przy metodzie krótkiej nimfy.
Nie szukałem więc 11 , potrzebowałem coś powyżej 10”. Wpadł mi w ręce całkiem przypadkowo blank o długości 10”8 stopy a mianowicie Batson Rainshadow RX7 w klasie 5# . Blank jak najbardziej przeznaczony do metody switch . Nie powstrzymało mnie to jednak przed uzbrojeniem go w typowy kij do ,,krótkiej” Patyk dostał 14 przelotek jednostopkowych Pacific Bay , w tym pierwsza od korka Pacific Bay NSG SIC , dobrej jakości korek zakończony drewnem do przenoszenia najmniejszych ,,puknięć” oraz uchwytem ze wstawką z gruszki . Na końcu niewielki FIGTING BUTT.
Kijem łowiłem kilkanaście razy podczas wyjazdów na wodach Słowacji jak i Norwegii w 2017r
Prace wędki oceniam na typowe Medium /Fast , nie jest to sztywna szpada , wyrywająca 15cm ryby w powietrze podczas zacięcia. Blank pracuje w pełnym ugięciu , praktycznie od korka , czuć , że ma moc i bdb trzyma rybę . Nie chcę tutaj pisać bzdur ile ryb z niego spada szacując 10/10 bo po prostu tego nie przeliczam a co najważniejsza , uważam że na taką przypadłość ma wpływ wiele czynników.
Kij po zważeniu na wadze sklepowej pokazuje 116 gram . Myślę , że na tą długość i klasę jest lekki .
Jeżeli ktoś szuka wędki do tzw. ,,Krótkiej nimfy” pod większe ryby to szczerze polecam ten Blank .
Użytkownik Pumeks edytował ten post 14 luty 2018 - 08:25
Napisano 14 luty 2018 - 08:39
Sebastian.Te kilka stopni robi się z tego iż blank jest zamocowany wewnątrz rękojeści pod kołowrotkiem. Przy rzucie blank pracuje także wewnątrz rękojeści co przy korku np powoduje iż iż blank ugina się dopiero ponad rekojescią. Więc moje subiektywne odczucie jest takie iż "jakoś głębiej się wygina" 😁😁😁 A co do "osi" miałem na myśli iż uchwyt jest tak skonstruowany iż kołowrotek zawsze musi byś w kierunku rzutu gdyż wiele osób tak układa wędzisko iż kołowrotek jest np pod kątem 90 stopni do kierunku rzutu. Czy to ma jakiś wpływ na jakość/długość rzutów? Nie wiem. Mi bynajmniej to pasuje. Jest jakoś tak inaczej bo nawet ryba czuje się "pod dłonią" a nie "w dłoni". 😁
Użytkownik trout master edytował ten post 14 luty 2018 - 08:41
Napisano 14 luty 2018 - 11:18
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych