Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Najlepsze w臋dzisko muchowe-subiektywny ranking u偶ytkownik贸w

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
1817 odpowiedzi w tym temacie

#381 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 post贸w
  • LokalizacjaWawa
  • Imi臋:Pawe艂
  • Nazwisko:W.

Napisano 10 listopad 2015 - 19:17

Andrzej kupil G Loomisa NRX :) Moze sie pochwali co to za kijek?

Co do Z-axisa to zgodze sie ze #6 jest nieco przyciezki do mikro suchej.

U偶ytkownik ictus edytowa艂 ten post 10 listopad 2015 - 19:20

#382 OFFLINE   dariusz

dariusz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 post贸w
  • LokalizacjaK枚ln, Niemcy
  • Imi臋:Darek

Napisano 22 listopad 2015 - 19:29

Na stronie yellowstone angler pojawi艂 si臋 nowy test w臋dek klasy #5

"2016 5-weight-shootout"

http://www.yellowsto...loop-optistream

• robert.bednarczyk lubi to

#383 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 post贸w
  • LokalizacjaWawa

Napisano 22 listopad 2015 - 20:48

Do mnie dotar艂 wreszcie g Loomis IMX #3. Okaza艂o si臋 偶e to SIGNATURE SERIES i zamist loga G Loomis ma podpis. Nie mia艂em jeszcze okazji porzuca膰 ale tylko maj膮c j膮 w r臋ku powiem, 偶e mo偶e to byc 艣wietny kij. Wie ktos mo偶e czym SIGNATURE SERIES r贸偶ni sie od zwyk艂ego IMX?

Kolejny raz yellowstoneangler.com wygra艂a w臋dka G Loomis, tym razem to NRX LP (mia艂 kto艣 w r臋ku?). To co prawda teraz Shimano, ale wierz臋 偶e Gary Loomis zna si臋 na rzeczy i IMX nad wod膮 te偶 poka偶e pazur :)

U偶ytkownik ictus edytowa艂 ten post 22 listopad 2015 - 21:01

#384 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 post贸w
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imi臋:Robert

Napisano 22 listopad 2015 - 21:01

Na stronie yellowstone angler pojawi艂 si臋 nowy test w臋dek klasy #5

"2016 5-weight-shootout"

http://www.yellowsto...loop-optistream

Ooooo.... fajny. Mnie cieszy wysoka pozycja Orvisa Heliosa 2, mimo, 偶e w臋dka ju偶 ponad 3 lata na rynku. My艣l臋 o kupnie w艂a艣nie tego co jest w te艣cie lub #6. Nowy Orvis Recon te偶 bardzo wysoko. Ciekawostki od Hardy'ego, kt贸rych nie zna艂em.

#385 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 post贸w
  • LokalizacjaWawa

Napisano 22 listopad 2015 - 21:11

Orvisa Helios 2 dalej mnie strasznie ciekawi - taka lekka w臋dka to musi byc pere艂ka. Scott Radian wpad艂 mi tez w oko. Dziwne 偶e Winston dopiero na 7 w "performance only".

U偶ytkownik ictus edytowa艂 ten post 22 listopad 2015 - 21:15

#386 OFFLINE   maciekg

maciekg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 170 post贸w

Napisano 22 listopad 2015 - 21:56

Winstony nie za bardzo wypadaj膮 w ich testach...,mo偶e po za 8'6#4, natomiast interesuj膮ce jest to, 偶e Opti Stream trzyma si臋 wci膮偶 wysoko przy takiej konkurencji ,,,je艣li kogo艣 interesuj膮 #pi膮tki ;)

#387 OFFLINE   tomaszek11

tomaszek11

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 post贸w
  • LokalizacjaNadolice Wielkie

Napisano 22 listopad 2015 - 23:23

Winstony nie za bardzo wypadaj膮 w ich testach...,mo偶e po za 8'6#4, natomiast interesuj膮ce jest to, 偶e Opti Stream trzyma si臋 wci膮偶 wysoko przy takiej konkurencji ,,,je艣li kogo艣 interesuj膮 #pi膮tki ;)

To nie jest kwestia wypadania w testach. G Anderson chyba nie bardzo lubi si臋 z Winstonami :-) Wyb贸r BIII Plus w te艣cie "prawdziwej" pi膮tki mo偶na uzna膰 za co najmniej ma艂o fortunny.

Oczywi艣cie jest to najnowsza propozycja Winstona, co nie znaczy 偶e ta seria to kije uniwersalne i dobre do wszystkiego.

Sam chcia艂bym mie膰 mo偶liwo艣膰 por贸wnania Plusa do LS na przyk艂ad, pewnie chcia艂bym aby oba zosta艂y ale nie mo偶na mie膰 wszystkiego :D

tomaszek11

• tlok lubi to

#388 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 post贸w
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 23 listopad 2015 - 08:36

Podobnie jest w przypadku Orvisa Heliosa 2 - wyb贸r do test贸w #5 akurat w臋dziska o akcji tip flex zamiast mid flex wydaje si臋 bardzo mocno kontrowersyjny. No c贸偶, podobnie jak nasz ranking, testy Yellowstone,a te偶 s膮 zapewne dotkni臋te doz膮 subiektywizmu. Pozycja Winstona BIII te偶 co najmniej zadziwiaj膮ca.

#389 OFFLINE   Artur Idec

Artur Idec

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 post贸w

Napisano 24 listopad 2015 - 17:33

Podobnie jest w przypadku Orvisa Heliosa 2 - wyb贸r do test贸w #5 akurat w臋dziska o akcji tip flex zamiast mid flex wydaje si臋 bardzo mocno kontrowersyjny. No c贸偶, podobnie jak nasz ranking, testy Yellowstone,a te偶 s膮 zapewne dotkni臋te doz膮 subiektywizmu. Pozycja Winstona BIII te偶 co najmniej zadziwiaj膮ca.

Amerykanie kochaj膮 si臋 w bardzo szybkich w臋dkach i pewnie dlatego wybrali do test贸w model TIP FLEX.

Swego czasu spece z Yellowston skomentowali Crossa S1 mniej wi臋cej w ten spos贸b; "my wiemy 偶e ca艂a Europa zachwyca si臋 t膮 w臋dk膮, ale my wolimy w臋dki sztywniejsze". Wi臋c tak jak Robert  pisze jest w tych raportach bardzo du偶o subiektywizmu.

#390 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 post贸w
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 24 listopad 2015 - 17:58

Zapewne Arturze jest jak piszesz, cho膰 niestety niewiele wiem na temat flyfishingu w US. Mo偶e to kwestia tego, 偶e tam pono膰 wszystko jest naj......, tak偶e ryby, na kt贸re poluj膮. W naszych realiach uporczywe pos艂ugiwanie si臋 "tipami" powodowa艂oby pewnie zbyt wiele spad贸w 30- tak贸w, kt贸re, cho膰 niewielkie, mog膮 da膰 niez艂膮 zabaw臋. 艁owimy zatem znacznie subtelniej, ale dobrze, 偶e topowi producenci US licz膮 si臋 z naszymi upodobaniami, co wida膰 w ich ofercie.
  • Pawe艂 Bugajski lubi to

#391 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 post贸w
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 28 listopad 2015 - 18:33

No i sta艂o si臋...... Lubelska Robomania (dopiero co wr贸ci艂em) znowu doprowadzi艂a do bardzo powa偶nego uszczerbku w domowym bud偶ecie i sprawi艂a wielk膮 rado艣膰. Oto wreszcie, po poszukiwaniach trwaj膮cych ponad p贸艂tora roku kupi艂em w臋dk臋, o kt贸rej by膰 mo偶e b臋dzie okazja za jaki艣 czas napisa膰, subiektywnie oczywi艣cie, 偶e mam kijek idealny do streamera, kt贸ry tak偶e b臋dzie s艂u偶y艂 w razie sprzyjaj膮cych okoliczno艣ci do "sucharka" i mokrej, .....do kr贸tkiej i d艂ugiej nimfy pewnie niekoniecznie. Za艂o偶eniem g艂贸wnym by艂o jednak - kupi膰 kija do streamera. O tym, 偶e nie polubi艂em, kupionego w ub. roku Hardy'ego Zemitha, ju偶 w temacie by艂o. Bywa - ta w臋dka ma wielu zwolennik贸w, ale mnie po prostu nie spasowa艂a i z tego powodu czeka na, um贸wionego ju偶, nabywc臋. Ale do rzeczy, bo si臋 rozgada艂em ...... Na moj膮 pro艣b臋 Piotrek z Talma Flyhouse przywi贸z艂 na Rybomani臋 do test贸w trzy w臋dki Orvis Helios 2 , wszystkie d艂ugo艣ci 9' - dwie #5 mid flex i tip flex oraz #6 tip flex. Dlaczego akurat Helios 2 ? Po pierwsze jestem zauroczony t膮 w臋dk膮 #4 9' mid flex, kupion膮 dok艂adnie rok temu, po drugie Helios 2 #6 9' ma bardzo dobre opinie, po trzecie te w臋dki, w r贸偶nych klasach sytuuj膮 si臋 chyba we wszystkich rankingach bardzo wysoko, po czwarte mam 51 lat i wychdz臋 z za艂o偶enia, 偶e czasem mog臋 sobie sprawi膰 przyjemno艣膰 mimo powa偶nego uszczerbku domowego bud偶etu (nie a偶 tak wielkiego, bo ostatnio sprzeda艂em troch臋 sprz臋tu w臋dkarskiego), po pi膮te, a mo偶e powinno to by膰 wy偶ej w klasyfikacji,..... Moja Ukochana 呕ona jest bardzo wyrozumia艂a, do tego stopnia, 偶e podobnie jak w minionym roku, towarzyszy艂a mi na Rybomanii, rozumiej膮c, 偶e musz臋 mie膰 now膮 w臋dk臋. Porzuca艂em troch臋 ka偶dym z kijaszk贸w ....., skr臋powany, onie艣mielony, pope艂niaj膮c niekiedy szkolne b艂臋dy... Inaczej by膰 nie mog艂o skoro towarzyszyli mi mistrzowie flyfishingowi - Piotrek Talma i Igor Glinda. No c贸偶 - ja musz臋 jednak po艣wi臋ci膰 chwil臋 na nauczenie si臋 nieznanej w臋dki, oni zupe艂nie jakby machali od urodzenia. Pierwszy odpad艂 Helios 2 # 5 mid flex, cho膰 rzuca艂o mi si臋 nim najlepiej. Pow贸d prosty - w臋dk臋 o bardzo zbli偶onych parametrach ju偶 mam. Druga odpad艂a "pi膮tka" tip flex, mimo, 偶e nauczy艂em si臋 jej szybciej ni偶 "sz贸stki". Pow贸d ju偶 nie tak prosty, ale racjonalny - "sz贸stka" to jednak dwie klasy wy偶ej od tego co mam, wi臋ksza moc, bez w膮tpienia lepsze parametry streamerowe, zw艂aszcza przy ci臋偶szych przyn臋tach. Kr贸tka rozmowa z Piotrkiem i Igorem - co bra膰 ? M贸wi臋, 偶e 艂atwiej mi z "pi膮tk膮" tip flex. Odpowiadaj膮 zgodnie, niemal ch贸rem - "sz贸stk臋". Padaj膮 z ich strony kolejne argumenty (obaj 艂owi膮 na te kije). W臋dka spokojnie pos艂u偶y tak偶e do 艂owienia na such膮 muszk臋 i nie tylko na j臋tk臋 majow膮, ale tam gdzie mo偶na si臋 spodziewa膰 wi臋kszych ryb, a moc streamerowa jest niezaprzeczalna. Piotrek dodaje, 偶e oczywi艣cie na "suchara" z przyponem 0,10 mm lepiej nie pr贸bowa膰, ale na 0,14 mm 艂owi. Dodaje, 偶e #6 daje zdecydowanie wi臋kszy wyb贸r linek ton膮cych w r贸偶nych klasach toni臋cia, a w #5 jest ju偶 z tym problem. Dobra, ale jeszcze musz臋 porzuca膰. Z link膮 p艂ywaj膮c膮 WF pocz膮tkowo sz艂o mi troch臋 kulawo, ale w ko艅cu 艂api臋. G臋ba si臋 u艣miecha, m贸wi臋 偶onie, 偶e wyb贸r si臋 dokona艂. Ustalamy z Piotrem dzczeg贸艂y cenowe, kt贸re niech pozostan膮 mi臋dzy nami, pakujemy upragnione i wymarzone w臋dzisko, dzi臋kuj臋 zaprzyja藕nionym flyfishingowcom i do domu. W domu kolejne testy ogrodowe z ko艂owrotkiem Hatch 5 Plus i link膮 RioOutbound. Leje deszcz, a ja w sweterku napierniczam. Lata jak nale偶y - po paru minutach ogr贸d staje si臋 za kr贸tki.... Jest dobrze - oby do wiosny. Zobaczymy czy za rok, a mo偶e ju偶 po wiosennych pstr膮gach, b臋d臋 m贸g艂 napisa膰, 偶e mam najlepszy streamerowy kijek (subiektywnie oczywi艣cie). Jest i 艂y偶ka dziegciu. Ot贸偶 kiedy艣 w tym samym temacie zaskoczy艂y mnie uwagi jednego z Koleg贸w, 偶e zarzucano w臋dkom H2 nienajlepsze wyko艅czenie. Dziwi艂o mnie to, bo moja "czw贸rka" to idea艂. Ale "sz贸stka" trafi艂a w fazie wyko艅czeniowej na nieco mniej uwa偶nego pracownika firmy Orvis. Mo偶e przyucza艂 si臋 do fachu, a mo偶e ko艅czy艂 robot臋 i 艣pieszy艂 si臋 na spotkanie z d艂ugonog膮 blond pi臋lno艣ci膮...., nie wiem. Jednak je艣li przeczyta te s艂owa ( co jest ma艂o prawdopodobne) to niech sobie u艣wiadomi, 偶e wype艂zaj膮cy na trzy przelotki lakier chwa艂y mu nie przynosi, podobnie jak lekka nier贸wnomierno艣膰 jego po艂o偶enia dok艂adnie w miejscu gdzie w臋dka nosi sw膮 szlachetn膮 nazw臋. Lakier z przelotek usun膮艂em, korzystaj膮c z precyzyjnych natz臋dzi modelarskich. To 艂atwizna !!!!! Go艣膰 powinien mi odda膰 cz臋艣膰 dni贸wki za pomoc. Niewielka nier贸wnomierno艣膰 na samym pocz膮tku blanku (tu偶 za uchwytem) nie przeszkadza mi i zapewne nie wp艂ynie na parametry ugi臋cia i akcji w臋dki, ale......przecie偶 to kijaszek za grub膮 kas臋. Wiem, wiem....., mo偶e si臋 czepiam, wi臋kszo艣膰 nabywc贸w pewnie by tego nie zauwa偶y艂a, mo偶e d艂ugie lata do艣wiadczenia modelarskiego zanadto wyostrzy艂y zmys艂y. No dobra - prawda jest taka, 偶e jestem szcz臋艣liwy. Poni偶ej fotki - takie na szybko. Robert.

Za艂膮czone pliki

• Za艂膮czony plik  image.jpg   86,64 KB   6 Ilo艣膰 pobra艅
  • Za艂膮czony plik  image.jpg   103,66 KB   5 Ilo艣膰 pobra艅
  • Za艂膮czony plik  image.jpg   38,34 KB   5 Ilo艣膰 pobra艅
  • Za艂膮czony plik  image.jpg   49,43 KB   5 Ilo艣膰 pobra艅

#392 OFFLINE   marian-56

marian-56

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 390 post贸w
  • LokalizacjaWroc艂aw
  • Imi臋:Marian
  • Nazwisko:Wojnarowicz

Napisano 28 listopad 2015 - 18:39

GRATULUJ臉.!!!

Marian.

#393 OFFLINE   sier偶ant

sier偶ant

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 386 post贸w
  • LokalizacjaKrak贸w
  • Imi臋:Ryszard

Napisano 28 listopad 2015 - 19:04

Winszuj臋 wspania艂ego zakupu...a tymi nier贸wno艣ciami lakieru na pewno bym si臋 nie przejmowa艂.

#394 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 post贸w
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 28 listopad 2015 - 19:22

Winszuj臋 wspania艂ego zakupu...a tymi nier贸wno艣ciami lakieru na pewno bym si臋 nie przejmowa艂.

Masz racj臋, te偶 tak do tego podchodz臋, to bardzo subtelne. Dzi臋ki Marianie i Ryszrdzie - jestem bardzo zadowolony. Wiele wskazuje na to, 偶e wreszcie trafi艂em.
  • OloPe lubi to

#395 OFFLINE   Pawe艂 Bugajski

Pawe艂 Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1996 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 28 listopad 2015 - 19:32

Szczerze m贸wi膮c to chyba jeden z najlepszych zestaw贸w kt贸re mo偶na aktualnie skonfigurowa膰. :)

艁owi艂em przez chwilk臋 Twoim podobnym, o 2 klasy l偶ejszym zestawem i nadal cierpi臋...z zazdrosci.

#396 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 post贸w
  • Lokalizacja艢L膭SK

Napisano 28 listopad 2015 - 19:53

Bo TY Pawe艂 ju偶 tak masz, pilnuj zielonych patyk贸w, widz臋, 偶e gubisz azymut... :D

• tlok lubi to

#397 OFFLINE   K.Kalisz

K.Kalisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 post贸w
  • LokalizacjaG贸rny 艢l膮sk

Napisano 28 listopad 2015 - 20:02

Gratuluj臋 zakupu Robercie ! - kolekcja Helios贸w ro艣nie w si艂臋 :)

Niebawem i u mnie Rybomania (Katowice) ...r贸wnie偶 ostrz臋 sobie apatyt na jakie艣 zakupy 

U偶ytkownik K.Kalisz edytowa艂 ten post 28 listopad 2015 - 20:04

#398 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 post贸w
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 28 listopad 2015 - 20:15

Gratuluj臋 zakupu Robercie ! - kolekcja Helios贸w ro艣nie w si艂臋 :)
Niebawem i u mnie Rybomania (Katowice) ...r贸wnie偶 ostrz臋 sobie apatyt na jakie艣 zakupy

Fajna impreza Krzysiu, bardzo fajna, pogada膰 mo偶na z kolegami, pogapi膰 si臋 na sprz臋t, potestowa膰,.....i wreszcie kupi膰. To takie nasze 艣wi臋to. 艁adnie to by艂o zorganizowane na hali - by艂y miejsca do rzut贸w z d艂ugimi, p艂ytkimi brodzikami z wod膮, kt贸re jako艣 fachowo si臋 nazywaj膮, ale za choler臋 nie pami臋tam jak. Fajnie si臋 tam macha艂o much贸wkami.

#399 OFFLINE   K.Kalisz

K.Kalisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 post贸w
  • LokalizacjaG贸rny 艢l膮sk

Napisano 28 listopad 2015 - 21:02

W艂asnie Robercie rozmach Rybomanii - tej chyba obecnie najwi臋kszej w臋dkarskiej imprezy w Polsce, to co艣 co dla mnie jest szczeg贸lnym magnesem. Ju偶 w ubieg艂ym roku chcia艂em zaliczy膰 wyjazd do Lublina ale jako艣 inne obowi膮zki zmieni艂y plany. 

Fajnie, 偶e jak piszesz jest sporo wystawc贸w muchowych, bo tego chyba brakuje mi w tym moim zabrza艅skim za艣cianku najbardziej. Mamy co prawda te swoje coroczne "艁owy i Po艂owy", ale patrz膮c jak ostatnio si臋 prezentuj膮, to powinny si臋 raczej nazywa膰 Carp Festival. Mucha popada tu w marazm ...w tym roku by艂o najgorzej od kilku lat. 

Niecierpliwie wiec czekam na to, jak napisa艂e艣, 艣wi臋to ! .....11-13 marca 2016 :)    

#400 OFFLINE   thymalus

thymalus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 post贸w
  • LokalizacjaWa艂cz

Napisano 28 listopad 2015 - 21:07

A napisz co艣 Robercie o tych pi膮tkach Heliosa 2, bo nie ukrywam, 偶e stoj臋 przed dylematem zakupienia takiego uniwersa艂a co to i strimerkiem niewielkim polata i mokr膮, nimfk膮, a i such膮 da rad臋. To kijek na 艣rednie pomorskie.... Na pewno 9 i #5 Ale co...? Po 艂bie mi chodzi w艂a艣nie Helios, Zenith i ostatnio Loop Opti Stream. I by艂oby dobrze gdyby nie nowe wypusty z Alnwick czyli nowe Hardy i Greys GR 70. Kijki z Alnwick kocham najbardziej chocia偶 ten Heiios jako艣 mocno mnie ci膮gnie.. 

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 3

0 u偶ytkownik贸w, 3 go艣ci, 0 anonimowych