Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon na... zakup pontonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#2101 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1374 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 09 marzec 2019 - 09:29

Panowie dziękuję za merytoryczną dyskusje.

Przyczepę mam bo wożę nią łajbę. Ponton będzie moją kolejną opcją do pływania tam gdzie łajby (Romana 430) nie jestem w stanie zwodować.

Co do rozmiaru, to tak jak mówiłem, najczęściej będę pływał w dwóch napaleńców o wadze 92kg (ale kolega sie odchudza - sorry @stone za prywatę w wątku) i 87 kg. Czasami sam. Silnik mam Yamaha 8 konny w 4 takcie z 2014 roku i nie mam zamiaru kupować nic innego.

Moim pierwszym typem był właśnie Maweric 370 ale... zacząłem myśleć o 330 bo lżejszy i jest jednostką poniżej 350 co powoduje ze nie muszę mieć ze sobą tego całego majdanu, który jest wymagany wg przepisów żeglugi dla tego typu jednostek.

@Sławek77 przesiadłeś się z 320 na 370 ale doszedł Ci cały ten majdan wspomniany wyżej. Jak sobie z tym radzisz? Bo to jednak zajmuje miejsce, a bakist nie ma na dętce.

Ja mam 330 cały czas.Jak masz przyczepę to bierz 370 lub tak jak Rysiu pisze.Według mnie 330 na dwójkę to będzie tak trochę na siłę i brak komfortu.

#2102 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów
  • Lokalizacjadolnośląskie/opolskie

Napisano 09 marzec 2019 - 09:39

Jest alternatywa dla szerokości i długości model C szerszy od standardu o 10cm i dłuższy kokpit o 20cm (długość kokpitu wydłużona dzieki przesunięciu pawęży o 20cm do tyłu).
Kokpit ma wymiary prawie jak 370 ( długość kokpitu mniejsza o 10cm), pływasz 330 a w środku 370 :)

Czy wymiar kokpitu a rozmiar podłogi to to samo? Chyba tak.

Bo czytam w necie ze model maweric 330d ma wymiar kokpitu 232x89 a 330c ma wymiar podłogi 230x80. To chyba lepiej tego 330d brać.

#2103 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 09 marzec 2019 - 10:00

Wymiar podłogi, a kokpit to dwa różne rozmiary. Kokpit to wymiar w najwęższym miejscu miedzy balonami , podłoga wchodzi kilka cm pod balon.

Czy wymiar kokpitu a rozmiar podłogi to to samo? Chyba tak.

Bo czytam w necie ze model maweric 330d ma wymiar kokpitu 232x89 a 330c ma wymiar podłogi 230x80. To chyba lepiej tego 330d brać.

odwrotnie D wymiar podłogi 232x89 , C kokpit 230x80 :)

• Hermano lubi to

#2104 OFFLINE   sez

sez

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Bartosz

Napisano 09 marzec 2019 - 12:57

[...] powoduje ze nie muszę mieć ze sobą tego całego majdanu, który jest wymagany wg przepisów żeglugi dla tego typu jednostek.

Ten dodatkowy majdan, jak się dobrze rozplanuje, to nawet go na pokładzie nie widać.Apteczkę pitolnie się gdzieś do skrzynki z przynętami czy do torby z kapokami (a i tak w sumie już z 2 razy się przydała), bosak to kupno samej końcówki za parę zł (plastikowej) i można do tego dołączyć jakiś wysięgnik teleskopowy i wrzucić pod burty albo przyczepić do liny. W sumie bosak też już się kilka razy przydał jak się trzeba było szybko od czegoś odbić bo szkoda dętki ocierać. A gaśnicę na ten rok wpiąłem w uchwyt pod ławką (za całe 10zł w sklepie ppoż) i nic już się nie wala po pokładzie.

Jakbym miał do opisu zobrazować w/w to mogę wieczorem walnąć parę fotek ;-)

#2105 OFFLINE   ObraFM

ObraFM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 530 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Mariusz

Napisano 09 marzec 2019 - 13:08

Minus trzydzieści- ale woda ciepła: więc można na łososie się wybrać  :o

Z tego wynika że ponton mrozu się nie boi.

https://youtu.be/EhquQD6KIYY?t=42

#2106 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów

Napisano 09 marzec 2019 - 13:12

Ten dodatkowy majdan, jak się dobrze rozplanuje, to nawet go na pokładzie nie widać.Apteczkę pitolnie się gdzieś do skrzynki z przynętami czy do torby z kapokami (a i tak w sumie już z 2 razy się przydała), bosak to kupno samej końcówki za parę zł (plastikowej) i można do tego dołączyć jakiś wysięgnik teleskopowy i wrzucić pod burty albo przyczepić do liny. W sumie bosak też już się kilka razy przydał jak się trzeba było szybko od czegoś odbić bo szkoda dętki ocierać. A gaśnicę na ten rok wpiąłem w uchwyt pod ławką (za całe 10zł w sklepie ppoż) i nic już się nie wala po pokładzie.
Jakbym miał do opisu zobrazować w/w to mogę wieczorem walnąć parę fotek ;-)

Z fotką to jak najbardziej poproszę.

Jeszcze koło ratunkowe trzeba gdzieś rzucić...

Oglądam filmiki na YT i goście sobie spokojnie radzą z wodowaniem pontonów 370-390 oczywiście z kołkami przyczepionymi do pawęży. Tez takie chce zamontować - także może dam radę sam ogarnąć 370tke.
  • count_martin3z lubi to

#2107 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 09 marzec 2019 - 13:16

Z fotką to jak najbardziej poproszę.

Jeszcze koło ratunkowe trzeba gdzieś rzucić...

Oglądam filmiki na YT i goście sobie spokojnie radzą z wodowaniem pontonów 370-390 oczywiście z kołkami przyczepionymi do pawęży. Tez takie chce zamontować - także może dam radę sam ogarnąć 370tke.

Bierz Mawerica poszerzonego. Pływałem prawie na wszystkich popularnych markach w Polsce. Najlepszy materiał jak i wykończenie ma Maweric. Swój z przyczepy, ze wszystkimi gratami + 20 KM silnik, zrzucam jedną ręką, także jak masz dobrze przystosowaną przyczepę sam dasz radę bez problemu.

#2108 OFFLINE   sez

sez

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 09 marzec 2019 - 13:21

Wieczorem  fotki podrzucę. 

Co do koła...to raczej nie wydaje się potrzebne ;-)

"Wymagań nie stosuje się do małych statków, których budowa i konstrukcja nie pozwala na umieszczenie koła ratunkowego." 

Poza tym:

"Jeśli długość jednostki przekracza 4 m, powinno znaleźć się na niej również koło ratunkowe z 30-metrową, nietonącą linką o średnicy 8-11 mm."

Czyli pozostają tylko w/w.

Na Odrze, na odcinku miejskim we Wrocławiu kontrolę mam na 9/10 wypłynięć. Nieraz sprawdzali już nawet wskaźnik ciśnienia w gaśnicy....ale o koło nikt nigdy nawet nie pytał, a trafiają się upierdliwcy. Rzut okiem na kapoki, gaśnicę, z dwa razy na apteczkę, o bosak chyba tylko jeden pytał.

Użytkownik sez edytował ten post 09 marzec 2019 - 13:22

#2109 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów

Napisano 09 marzec 2019 - 13:30

Wieczorem fotki podrzucę.
Co do koła...to raczej nie wydaje się potrzebne ;-)
"Wymagań nie stosuje się do małych statków, których budowa i konstrukcja nie pozwala na umieszczenie koła ratunkowego."
Poza tym:
"Jeśli długość jednostki przekracza 4 m, powinno znaleźć się na niej również koło ratunkowe z 30-metrową, nietonącą linką o średnicy 8-11 mm."

Czyli pozostają tylko w/w.

Na Odrze, na odcinku miejskim we Wrocławiu kontrolę mam na 9/10 wypłynięć. Nieraz sprawdzali już nawet wskaźnik ciśnienia w gaśnicy....ale o koło nikt nigdy nawet nie pytał, a trafiają się upierdliwcy. Rzut okiem na kapoki, gaśnicę, z dwa razy na apteczkę, o bosak chyba tylko jeden pytał.

Tak racja. Pomyliłem wymiary, nie powyżej 350 cm a powyżej 400 cm jednostka.

#2110 OFFLINE   sez

sez

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 09 marzec 2019 - 18:09

Mam nadzieję, że widać w miarę dobrze. Gaśnica i apteczka w uchwytach pod ławką. W przypadku składania pontonu też się to sprawdza, bo po prostu wrzuca się je w uchwyt przy rozkładaniu, albo wpina z całą ławką.

Bosak jest na wysięgniku teleskopowym, złożony jakieś 50cm, rozkłada się do około 160cm. Mógłbym go też wrzucić np. pod tylną ławkę, ale jak już pisałem, czasami  się przydaje, więc wolę, żeby był pod ręką. 

Tak więc cały pokład zostaje jedynie na zbiornik z paliwem i pudła z przynętami, bo echo i wędki też są zamontowane na burcie. 

Pływamy na zmianę ze znajomym raz na moim pontonie (360) a raz na jego (320) i przy dobrym rozłożeniu majdanu jakiejś specjalnej różnicy nie czuć. W końcu to nie statek do spacerowania. A jak ryby biorą, to i na dętce od ciągnika by łowił ;-)))

5dc8086af907.jpg  6d9a8f6c509c.jpg

Użytkownik sez edytował ten post 09 marzec 2019 - 18:09

• Hermano lubi to

#2111 OFFLINE   SID

SID

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 833 postów
  • LokalizacjaŚrem https://www.youtube.com/watch?v=Sy7k5ZgA_RU
  • Imię:Roger
  • Nazwisko:Sikora

Napisano 09 marzec 2019 - 22:05

Sez@, uchwyty na wędki sam kleiłeś, jeżeli tak, to czy na ciepło (opalarka)?

#2112 OFFLINE   sez

sez

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 09 marzec 2019 - 22:30

Tak, sam. Wraz z uchwytami od navipoland kupiłem klej, jakiś dwuskładnikowy i kleiłem z suszarką do włosów. Jak kleiłem to myślałem, że coś nie pyknie bo klej wydawał się suchy jak wiór a teraz po czasie jak patrzę jak to złapało, to faktycznie idzie się na tym powiesić i odejdzie chyba dopiero razem z kawałkiem pontonu ;)

Reling z echo też trzyma jak beton.

97aec824153b.jpg

• kaczor, SID i Sławomir lubią to

#2113 OFFLINE   SID

SID

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 833 postów

Napisano 09 marzec 2019 - 23:35

Tak, sam. Wraz z uchwytami od navipoland kupiłem klej, jakiś dwuskładnikowy i kleiłem z suszarką do włosów. Jak kleiłem to myślałem, że coś nie pyknie bo klej wydawał się suchy jak wiór a teraz po czasie jak patrzę jak to złapało, to faktycznie idzie się na tym powiesić i odejdzie chyba dopiero razem z kawałkiem pontonu ;)

Reling z echo też trzyma jak beton.

Klej pewnie no name?

#2114 OFFLINE   sez

sez

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 10 marzec 2019 - 08:38

Tak, dokładnie coś takiego: https://bit.ly/2NS3inu  

Ale bardzo wydajny, poprzyklejałem wszystko i jeszcze zostało.

A na zapas chcę kupić "DR. BOAT" bo gdzieś tam na kilku filmach widziałem, że go używali i polecali. I też kleili nim borikę.

• SID lubi to

#2115 OFFLINE   maxxx

maxxx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 119 postów
  • LokalizacjaPustynia wlkp
  • Imię:Mateusz

Napisano 23 marzec 2019 - 22:02

Mam pytanie   do pontoniarzy   czy wiecie  co się dzieje z pontonami Pro Marine ?  nie widać  ich w ogóle w sklepach internetowych   , często widnieje że  produkt wycofany ze sprzedaży .
Przymierzałem  się  do modelu forgase 320  ale niestety  takowych brak.

#2116 OFFLINE   Wojciech_B

Wojciech_B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 974 postów

Napisano 23 marzec 2019 - 22:04

Kup sobie lepiej mawerica. Miałem forsage 320 a po nim mawerica i zdecydowanie polecam ten drugi :)

#2117 OFFLINE   maxxx

maxxx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 119 postów
  • LokalizacjaPustynia wlkp
  • Imię:Mateusz

Napisano 23 marzec 2019 - 22:32

mam kolibri 2,8m  bardzo dobry mobilny pontonik ale ma ograniczenie w postaci montażu  spaliny  a takową posiadam 10KM  i chciałbym pływać po Odrze  w miejscach w których łódki nie  zwoduję dlatego myślę o zakupieniu pontonu  wytrzymałego , nie ciężkiego bo 9/10  wypraw zaliczam w pojedynkę  i muszę  ten ponton dźwigać    , obecnie mój koliber z podłogą waży jakieś 30-35kg  niby nie wiele ale  nieść  to na głowie przy  wietrznej pogodzie to nie lada wyczyn  a  te wszystkie  motorowe pływadła  z grubego materiału i długości około 3m  oscylują  wagowo w okolicach 50-60kg  nie wiem czy nie będę  musiał składać tego nad wodą w sensie w miejscu wodowania . Obecnie często  składam ponton przy aucie  i gotowy zanoszę na glinianki , żwirownie , starorzecza  niosąc  go 200m po krzakach i skarpach  dlatego wersja wiosłowa  jest idealna i  teraz  wybierając coś muszę brać pod uwagę te trudno dostępne łowiska z których nie chcę  rezygnować .
Maverik  fajny  widać  ze konkretny sprzęt , balony grube   tyle  zauważyłem  na szybko na fotkach w necie ale  dobrze by było obejrzeć  takowy na żywo i  pomacać .

#2118 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 23 marzec 2019 - 22:40

jakosc mavericka jest naprawde ok, ale na szybkie desanty noszenie 60kg , to jest meczace i strasznie upierdliwe...

Użytkownik siarq edytował ten post 23 marzec 2019 - 22:41

#2119 OFFLINE   SID

SID

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 833 postów

Napisano 23 marzec 2019 - 23:13

Jak jakościowo obecnie wypada Yamaha w temacie ponton?

#2120 OFFLINE   Grubyziom

Grubyziom

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 162 postów
  • LokalizacjaGrudZiadz
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Czerwiński

Napisano 23 marzec 2019 - 23:29

Kup kolka do pontonu i nie będziesz nosił . Montaż trwa max 1 minuta

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1