Do 350cm masz ,mniejsze wyposażenie ratunkowe obowiązkowe ,np odpada koło ratunkowe a trochę miejsca zajmuje.Dla mnie 350cm to minimum do komfortowego łowienia dla 2 osób (ja mam 450cm i jest super wygodnie).Dorobisz koła do pawęży i bez problemu zwodujesz sam,podłogę bierz aluminiową,ja mam sklejkę i po sezonach jest zdeformowana.powodzenia
Sezon na... zakup pontonu
#21 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2014 - 19:25
#22 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2014 - 20:20
Tomasz , a po co Ci mikrofala i lodówka na pontonie. ??? Ja pływam teraz na 3,3 też czasami w dwie osoby i nie ma problemów, ale z tego co pamiętam zakupiłeś dużą skrzynie plastikową, a chyba nawet za dużą. Uzywam takiej skrzyni jak pływam sam, jak we dwóch odpuszczam i nie ma problemu.
#23 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2014 - 20:28
A tak nawiasem co do pontonów produkowanych przez małe rączki, to nic im nie brakuje, a moim skromnym zdaniem są dużo lepsze /nie mówię o wszystkich/
od bardzo popularnych i przereklamowanych pontonów za dużą kasę. Nadmienię jeszcze że większość produkcji z Chin trafia na rynek Włoski, Hiszpański, Chorwacki, a tam się byle czego też nie kupuje. PCV i kleje, oraz spawarki do PCV nie pochodzą z Chin, z Chin pochodzi tylko robocizna.
- Art__RZ lubi to
#24 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2014 - 19:47
Wybór padł na ponton ponieważ nie mam możliwości trzymania go rozłożonego - brak przyczepki i haka w aucie. Za to jest garaż
Dobre jest to że jestem w podobnej sytuacji i ponton mam kolibri km 300 z drewniana podłogą, trzymam go rozłożonego w garażu podwieszonego pod sufitem wjeżdżam samochodem spuszczam na dach i transportuje w calości na bagażniku mojego autka waga około 50kg z kolegą spokojnie go ściągamy nad wodą z auta a i czasami nawet sam potrafie go ściagnąć ,jedyny zabieg jaki robię nad woda to pompuje kil,miny ludzi widzących jadący ponton na dachu samochodu bescenny
Użytkownik ślepy edytował ten post 11 listopad 2014 - 19:48
#25 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2014 - 13:55
Ha ha Ha - dobry patent
Może ja coś takiego wykombinuje
Wracając do tematu pontonu - rozmawiałem wczoraj 15 listopada , z wędkarzem który łowił z pontonu na Nogacie. Kilka wiosenek ode mnie starszy - powiedział mi coś, co chyba ma sens.
(..) Panie, jeśli nie będziesz Pan pływał wyczynowo albo po Bajkale to bierz Pan ten który się Panu podoba, byle miał kil a zaoszczędzone pieniądze przeznacz Pan na lepszy silnik na Wisłę (..)
- spinspektor lubi to
#26 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2014 - 19:46
A tak nawiasem co do pontonów produkowanych przez małe rączki, to nic im nie brakuje, a moim skromnym zdaniem są dużo lepsze /nie mówię o wszystkich/
od bardzo popularnych i przereklamowanych pontonów za dużą kasę. Nadmienię jeszcze że większość produkcji z Chin trafia na rynek Włoski, Hiszpański, Chorwacki, a tam się byle czego też nie kupuje. PCV i kleje, oraz spawarki do PCV nie pochodzą z Chin, z Chin pochodzi tylko robocizna.
Maweric , może podpowiesz kilku takich producentów.
#27 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2014 - 13:24
Ha ha Ha - dobry patent
Wracając do tematu pontonu - rozmawiałem wczoraj 15 listopada , z wędkarzem który łowił z pontonu na Nogacie. Kilka wiosenek ode mnie starszy - powiedział mi coś, co chyba ma sens.
(..) Panie, jeśli nie będziesz Pan pływał wyczynowo albo po Bajkale to bierz Pan ten który się Panu podoba, byle miał kil a zaoszczędzone pieniądze przeznacz Pan na lepszy silnik na Wisłę (..)
Tak to lata na dachu mojej biedronki
#28 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2014 - 13:25
Ha ha Ha - dobry patent
Tak to lata na dachu mojej biedronki IMG-20141116-WA0026.jpg 71,75 KB 75 Ilość pobrań
- PiotrekF i Negra lubią to
#29 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2014 - 14:32
Z jaką bezpieczną prędkością można z tym pontonem jechać?
- spinnerman lubi to
#30 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2014 - 14:54
Tego jeszcze nie wie nikt. Pewnie dużo od wiatru zależy. A i od tego czy pod górkę pewnie też....
#31 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2014 - 16:49
ja jeździłem i 100km/ jak się zapomnę, normalnie 80km/h. Ponton mocowany dwoma pasami do relingów, na dalsze trasy dodatkowe pasy mocowane przez drzwi dookoła. auto to mazda premacy, ponton 320cm. Spokojnie sam go ładuje i ściągam.
#32 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2014 - 19:17
No tak 100 da się śmigać ,gorzej jak mijam tira z naprzeciwka wtedy troszkę przypomina niemieckiego zeppelina ,plusem jest to że to co nie zmieszczę w aucie ląduje także w pontonie czyli pokrowiec z wędkami, łóżko oraz ,namiot nacisk na dach około 80kg
#33 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2014 - 22:02
Patent rewelacja. Jak jest ponton z kilem trzeba spuscic powietrze bo pewnie by pofrunął ...
Użytkownik maweric edytował ten post 17 listopad 2014 - 22:07
#34 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2014 - 15:16
Tak właśnie przed spakowaniem na dach trzeba upuścić powietrze z kila ,solidnie zamocować paskami i w drogę
#35 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2014 - 23:28
- NARA lubi to
#36 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2014 - 16:11
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
#37 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2014 - 16:18
- NARA lubi to
#38 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2014 - 17:03
Ale fakt, TIR z naprzeciwka i może być (nie)wesoło...
No właśnie a jak to jest z przepisami ruchu drogowego - przewożenie "wielkogabarytowe" na dachu auta ??
Policja może się przyczepić czy nie ?
Jeśli ponton nie będzie wystawał ponad obrys auta, to chyba nie ???
#39 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2014 - 18:30
Nieoznakowany ładunek może wystawać na max 23 cm z boku poza obrys i 50cm z tyłu. Z przodu i tak nie wystaje
#40 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2014 - 22:52
Jeszcze póki co nie miałem kontroli drogowej ,zawsze się zastanawiałem czy lusterka wchodzą do obrysu auta jeżeli tak to parę cm mamy w zapasie , ponton i tak nie wystaje na boki jedynie z tyłu jakieś 20 cm,wielkim plusem przy pakowaniu gumiaka na dach jest ścięty tył czyli prosta klapa łatwiej postawić pontonik w pionie i wtedy już łatwiej od tyłu można zapakować ,no i zapomniałem o piankach ochronnych na bagażniku ponton się tak nie niszczy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych