Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon na... zakup pontonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#641 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 27 lipiec 2016 - 20:06

Mam Krakena 430 z podłogą alu, do tego Honda 20hp. Ponton sprawdza się w 100%,fajne wyposażenie,rolki,knaga,torby pod ławkę itp.

Moze jakas fotka bys sie podzielil? Mgoralski78nagmailu. Jak tam z slizgiem w kilka osob? Jaka jest torba?Bo na fotkach sa chyba rozne pontony w opisie 400 na jednej fotce ponton ma 2 uchwyty na drugiej 4....
Rozumiem ze te raczki do trzymania zamiast linkisa w dobrych miejscach i mozna sie och trzymac plywajac w 2 czy wiecej osob bez lawek?
Chyba ze plywasz z lawkami powiedz jak wtedy z wywazeniem i slizgiem. Bo np honda miala lawki wydaje mi sie w kiepskim miejscu.
Strasznie niechlujne sa obie strony i tokarex i promarine.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

#642 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 30 lipiec 2016 - 21:58

poprosilem w sklepie o kilka fotek i mi wyslali to sie podziele na wypadek jakby ktos chcial rzucic okiemP7280084.JPG

P7280089.JPG

P7280096.JPG

osobiscie spodobal mi sie brak linek, masa uchwytow, torba w kpl + torba na ponton zawijana +rolka kotwiczna + torba na lawke w kpl. Do tego paliwa pewnie z tylu (za paweza jest uchwyt) na portburcie nei bede wozil baniaka z paliwem, ale rozwazam podpiecie tam ekranu echosondy albo zrobienie jakiegos "wichajstra" ;)

#643 OFFLINE   robbertzam

robbertzam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 232 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 31 lipiec 2016 - 14:56

Nie wiem na jaki ponton się zdecydujesz ale jak dla mnie to alu musi być. Tak jak pisali Ci już koledzy trwała, solidna i co dla mnie najważniejsze "kreatywna" - cokolwiek Ci przyjdzie do głowy (uchwyt, stelaż itp.) możesz do takiej podłogi przymocować, rozbudować... Sam sobie zrobiłem ramę alu wokół zbiornika, na którym umieściłem kuferek(też alu :) ​) i stojak na wędki oraz duże echo. Miejsca zabiera praktycznie tyle co zbiornik, także nie trące na przestrzeni użytkowej. Swoją drogą to chętnie bym obejrzał takiego krakena w realu ma kilka fajnych rozwiązań i wygląda solidnie.

Użytkownik robbertzam edytował ten post 31 lipiec 2016 - 15:00

#644 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 17 sierpień 2016 - 00:09

dzisiaj chwile poplywalem krakenem ze stara honda 15hp moje odczucia:

wchodzi latwiej w slizg i od nizszej predkosci go utrzymuje.

byla spora fala i niestety v max nie moglem przetestowac (gps pokazal jakies 32kmh na echosondzie z poprzednim pontonem pokazywalo okolo 20 mph, wiec biorac pod uwage fale na morzu predkosci podobne).

podlogi uzytecznej haktary w porownaniu z honda t38ie2.

chyba zaczne plywac z lawkami - szeroki ponton nie latwo skrecac w obie strony siedzac na balonie.

ponton (w porownaniu z t38ie2) zaczyna myszkowac jak leci 30kmh+

Wykonanie takie sobie - przed wyjeciem z pudla zobaczylem kilka miejsc gdzie bylo niedokladne klejenie/odchodzacy szew ( w hondzie po 4 latach mi sie tak zaczelo robic).

pakowanie transportowe koszmarne - ponton + pokrowce + podloga + kolka transportowe + manometr wrzucone do wielkiego kartonu i polozone na palecie - kolega jadac z pl do irl musial przepakowac (nie wypakowywal tylko zapakowal caly karton do siebie do vana troche rzeczy sie pogniotlo/polamalo)

pokrowce to porazka totalna:

metalowe klamerki sa tak kiepskie, ze mozna je rozprostowywac w rekach o zaciskaniu pokrowca na sile nie ma mowy.

material cienisusienki....

pokrowiec na podloge i listwy mocujace ledwo miesci na dlugosc listwy.

chyba kupie oryginalny ponton hondy (40euro u dealera).

Jak dotre silnnik bede mial lepsze porownanie

#645 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 sierpień 2016 - 21:02

Mogłeś wziąć Kolibri. Na bank lepszy.

#646 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 17 sierpień 2016 - 21:13

Mogłeś wziąć Kolibri. Na bank lepszy.

od Krakena? Skąd taki wniosek?

#647 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 17 sierpień 2016 - 21:32

No właśnie Andrzeju - argumenty proszę :)

#648 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 sierpień 2016 - 21:41

Klejenie ok. Pokrowce dobrej jakosci. Wszystko mieszczą. Klamerki plastikowe ale nic się nie wygina.

#649 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 17 sierpień 2016 - 21:47

Czy może mi ktoś wyjaśnić o jakie klamerki chodzi ???

Klejenie ok , ale materiał ??? , cienki i bardzo gumowy , szybko wchodzi w reakcje np z mazakiem.

#650 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 sierpień 2016 - 22:14

O materiale kolega nie wspominał. Odniosłem się do wad które opisał.

Użytkownik godski edytował ten post 17 sierpień 2016 - 22:15

#651 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 17 sierpień 2016 - 22:23

Tak sobie myślę, że gdybym miał na tej podstawie  (czyli klamerki i pokrowiec) kupić ponton, to chyba bym żałował...

• Negra lubi to

#652 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 sierpień 2016 - 22:51

Pominąłeś najważniejsze. Odchodzące szwy.

#653 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 18 sierpień 2016 - 05:42

Godski, zanim kupiłem ponton jeden czy drugi sporo czytałem i poświęciłem na lekturę masę czasu.
Miałem Busha, który został wymieniony na gwarancji na nowy, ponieważ po roku puszczał powietrze w sześciu miejscach na szwach. A Favorite jest uznawany za jeden z lepszych pontonów. Na podstawie jednego pontonu (nie znalazłem nigdzie info w sieci, o takim przypadku) nie wystawiałbym opinii dla całej marki.
Krakeny mają niezła opinię i ten przypadek nie musi świadczyć o tym, że " Kolibri, na bank lepszy".
Chwalisz to co znasz, ale nie znasz wszystkiego. Tak jak z Trojanami - ty je chwalisz, a ja mam inne zdanie i więcej nie kupię kwasiaka.
Dlatego uważam, że jeśli ktoś ma wystawić opinię, to powinien to robić na bazie doświadczenia, a tego jak mniemam z pontonami Krakena nie posiadasz...
Powtórzyłeś jedynie słowa @goorala, a liczyłem na rzeczowe podejście do tematu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Dano-G edytował ten post 18 sierpień 2016 - 05:48

#654 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 18 sierpień 2016 - 06:43

Kończąc dyskusje, wszystkie są dobre pod warunkiem, że się nie psują :)

• Kamil Z. i Dano. lubią to

#655 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Kiersnowski

Napisano 18 sierpień 2016 - 07:17

Ja mam mawerica, do torby wchodzi, suwak ładnie się zasuwa, nawet jak niezbyt dokładnie się gumiaka złoży, nadmiernie nad gumiakiem się nie rozczulam, mam ponad rok, nic się nie odkleja, powietrza nie puszcza, podłoga alu wręcz rewelacyjna. Jak dla mnie to najlepszy ponton jaki znam ;-) ;-), bo jedyny jaki mam :-) ;-) ;-). To tak żartem ostanie zdanie. A praktyczne uwagi z używania jak wyżej. Dodam że łatwo się rozkłada, prowadnice alu dobrze spasowane z podłogą, wchodzą na przyjemny klik bez szarpania się i mocowania z włożeniem, nie za luźne nie za ciasne. Fakt, po 1,5r użytkowania, gdybym teraz kupował to pewnie poważnie zastanawiałbym się nad 370 zamiast 330, mimo że prawie 15kg cięższy jest. Swoją drogą ciekawe ile waży sama guma 370. W mawericu 330 guma waży 33kg.

Użytkownik Sołtys edytował ten post 18 sierpień 2016 - 07:27

#656 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 18 sierpień 2016 - 07:46

Artur i już się flaszka należy :) , a co do 370 powiem tak tylko przyczepka , użytkowałem przez jeden sezon. W ciepłe, normalne dni wszystko OK mimo wagi rozkłada się dobrze, jeżeli masz zamiar użytkować listopad , grudzień samemu to naprawdę ciężko  rozkładać i składać.  PVC 1100 robi się twarde i przy rozkładaniu i składaniu w pojedynkę na usta cisną się niecenzuralne słowa. W dwie osoby myślę nie ma większych problemów,  dla tego przyczepka rzecz ważna.

A co do wagi samej gumy zważę i napiszę.

#657 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 19 sierpień 2016 - 09:01

rozlozylem i zlozylem ponton w sumie 3 razy i torba jest naprawde kiepska (do tego klamerki zardzewialy a czesc zgubilem - niektore sie powyginaly i juz nie blokuja tasmy). torba na poodloge nawet sobie nie zawracam glowy (latwiej wsunac ponton do vana no gladkiej stronie podlogi alu niz po sklejce - wiec "kafelkuje" podloge vana podloga pontonu. jak ogladam ponton z gory to wszystko wygada idealnie -  chyba mielem niefarta, ze akurat 1 raczka i kawalek tasmy co wystawaly z pudla wygladaly na odklejajace sie  ale to nize zmienia faktu, ze to slaba kj.

Laweczki sa za nisko (mam 187 i dlugie nogi - jak siade na lawce to mam dupe nizej jak kolana - a jak wyprostuje nogi to siegam az po przednia laweczke - bede sobie musial zrobic skrzynke do siedzenia (w srodku bedzie siedzial zbiornik paliwa a z gory bedzie miejsce na jakies szpeja co woze neizaleznie czy na slodka czy na slona wode (noz, narzedzia do silnika, apteczka etc).

ps przy plywaniu z nowym silnikiem myszkowania w slizgu nie stwierdzono.

#658 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 19 sierpień 2016 - 09:11

@gooral

Torba na suwak do kupienia, ławki można przerobić na przesuwane ( wysokość znacznie wzrośnie) taśmy do ławek , uchwyty do ławek, klej - dostępne .

A jeśli nie jesteś twórczy, wyższy poddupnik załatwi wysokość ławek. :)

#659 OFFLINE   urasenty

urasenty

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 767 postów
  • LokalizacjaGrodzisk Mazowiecki

Napisano 19 sierpień 2016 - 09:57

@gooral kupiłem nowego Krakena 430 w tym roku. Nie zauważyłem u siebie żadnych odklejających się szwów itp. Czochram go po wiśle ile wlezie, jak na razie wszystko ok. Honda 20hp i zero myszkowania. Nie zakładam tylnej ławki,zakupiłem dużą skrzynkę narzędziową Stanley. Siedzę na niej i chowam tam caly szpej,ciuchy,jedzenie,aparat itp. 

Torby na podłogę i ponton nie używam,ale tu racja klamry słabej jakości. 

Generalnie zestaw na duży +.

#660 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 19 sierpień 2016 - 10:18

No to ja tez jestem na plus. Niemniej obiektywnie stwierdzam co nastepuje. Duzo osob majacych cos klamie tuszujac wady sam nie wiem po co.
Jestem tworczy i bede kombinowal. Na razie nie mam czasu bo pogoda do plywania w weekend ciezka pozniej lece do pl na tydzien a pizniej kumple wpadaja do mnie i chcialem miec silnik dotarty jak beda. Wiec plywanie po pracy wzuelo gore nad rozkminami w pontonie.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk
  • urasenty lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych