Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon na... zakup pontonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#741 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 02 październik 2016 - 10:19

ale o co Ci chodzi, to na "gołej" ławeczce jest inaczej ?

MZ laweczki sa tak samo kijowe

Nogi na podłodze, tak samo siedzisz jak na ławeczce tylko masz oparcie. Parę razy używałem zwykłego  rozkładanego fotela turystycznego ustawiając nogi fotela pomiędzy ławką i nie było źle, a jakby dało sie go obracać to byłoby TO.

Chyba zapomnialem napisac , ze mam 187 i dosyc dlugie giry. W irlandzkiej lodzi jeziorowej (do pogladu mozna wygooglowac "sheelin lake boat") nie mialem gdzie podziac nog (bo burta sie podnosi. Na honwave t38ie2 nawet na szerokosc nie moglem nog wyprostowac siedzac na burcie. By moc wyprostowac nogi na nowym pontonie (kraken 400) to siedzac na tylnej laweczce nogi mam pod przednia. siedzac na burcie mam trszke wiecej miejsca niz potrzebuje by wyprostowac giry. Jakbym dal na srodku pontonu taki fotelik to druga osoba by musiala siedziec na dziobie bo bym jej bruzdzil girami a w bok wogole bym sie nie mogl odwrocic bo bym nie mial gdzie dac nog, chyba, ze na balony bym polozyl. Oczywiscie wszystko zalezy od wielkosci lodzi, ale tutaj jest kwestia pontonu.

#742 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 02 październik 2016 - 10:23

to po co formułujesz tak subiektywne i negatywne opinie ?

#743 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 02 październik 2016 - 13:53

Pisze co mysle. Moze sie komus przydadza moje przemyslenia (mnie instalacja fotela na lodce kosztowala mase zachodu - kupno fotela, kupno i przycinanie sklejki na baze, pozniej kupno lozyskowanej podstawy, wiercenie otworow i malowanie krawedzi otworow etc etc. tylko po to by na pierwszym wyjezdzie mnie uswiadomic, ze nie pomyslalem o tym gdzie wsadzic nogi. Przy czym bezapelacyjnie siedzenie z oparciem na plecy to rewelacja do wedkowania i pozniej fotel zamocowalem na stale pod katem 45st na sterburcie na rufie lodzi  A potrzeby obracania sie nigdy nie odczulem.

#744 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 02 październik 2016 - 14:36

no tak.... na szczęście mam własny rozumek

ps. czy Ty w ogóle oglądałeś to video ... ???

#745 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 02 październik 2016 - 15:32

no tak.... na szczęście mam własny rozumek

ps. czy Ty w ogóle oglądałeś to video ... ???

Przepraszam, ale mam wrazenie, ze ty myslisz, ze ja jakis twoj pomysl probuje storpedowac. A ja tylko dziele sie moimi spostrzezeniami (wlasnie na tym filmie widac, ze praktycznie tylko w 1 polozeniu gosc ma co robic z nogami).  Jest mi zupelnie obojetne co ty (lub ktokolwiek inny) bedziesz mial u siebie na lodce i jak ci z tym bedzie wygodnie. Ani jeden z moich postow nie byl pisany do konkretnej osoby (moze uzylem cytatu, ale tylko w tym celu by bylo wiadome o czym pisze).

Użytkownik gooral edytował ten post 02 październik 2016 - 15:32

#746 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 02 październik 2016 - 15:54

No tak, tylko to tak troche z kosmosu, bo my tu rozmawiamy o pontonach i radzeniu sobie z nimi, wiec takie demontowalne krzesełko jest na 100% bardziej wygodne i zdrowsze, niż standardowa decha

Użytkownik BazyL edytował ten post 02 październik 2016 - 15:55

#747 OFFLINE   przemofight

przemofight

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów

Napisano 03 październik 2016 - 16:54

Z uwagi na fakt, że mam dość targania po skarpach wiślanych 100kg łodzi postanowiłem zakupić ponton jednoosobowy. Szukałem czegoś z alu podłogą. Znalazłem ponton X-BOAT model 290 o wadze ok 50 kg. Uważam,że cena atrakcyjna tj. 1890zł i gratis wysyłka - posezonowa wyprzedaż. Czy w tej cenie jest jakaś ciekawsza alternatywa ?

#748 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:delux

Napisano 03 październik 2016 - 17:43

http://allegro.pl/po...5996352564.html lepszy może nie ale trochę lżejszy i tańszy..i najważniejsze-podłoga szybkiego montażu..

Użytkownik delux64 edytował ten post 03 październik 2016 - 17:51

#749 OFFLINE   Gobio Gobio

Gobio Gobio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1253 postów
  • Lokalizacjagórna Wisła
  • Imię:Wojtek

Napisano 04 październik 2016 - 00:44

Z uwagi na fakt, że mam dość targania po skarpach wiślanych 100kg łodzi postanowiłem zakupić ponton jednoosobowy. Szukałem czegoś z alu podłogą. Znalazłem ponton X-BOAT model 290 o wadze ok 50 kg. Uważam,że cena atrakcyjna tj. 1890zł i gratis wysyłka - posezonowa wyprzedaż. Czy w tej cenie jest jakaś ciekawsza alternatywa ?

Jest na giełdzie Honda wave 250- polecam

#750 OFFLINE   przemofight

przemofight

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów

Napisano 04 październik 2016 - 15:58

Jest na giełdzie Honda wave 250- polecam

da rade na Wiśle ? na stojąco można spiningować, tak w miare stabilnie ?

#751 OFFLINE   Gobio Gobio

Gobio Gobio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1253 postów
  • Lokalizacjagórna Wisła

Napisano 04 październik 2016 - 16:02

Hondy sprawiają wrażenie najsolidniejszych pontonów moim zdaniem. Co do stabilności pewnie większy lepiej by się sprawował ale 250 ma sporo innych zalet, miedzy innymi mobilność!

#752 OFFLINE   przemofight

przemofight

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów

Napisano 04 październik 2016 - 16:10

nie wiem czy to ogłoszenie jeszcze wisi ale z tego co pamiętam to ten ponton nie posiadał pełnej sztywnej podłogi, być może się mylę...

#753 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 04 październik 2016 - 16:40

Hondy sprawiają wrażenie najsolidniejszych pontonów moim zdaniem. Co do stabilności pewnie większy lepiej by się sprawował ale 250 ma sporo innych zalet, miedzy innymi mobilność!

Ale trwałość w dalekiej pozycji :-)
Są delikatne

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#754 OFFLINE   Gobio Gobio

Gobio Gobio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1253 postów
  • Lokalizacjagórna Wisła

Napisano 04 październik 2016 - 17:24

Jest tez zodiak na giełdzie za 1900zl 310cm

#755 OFFLINE   robbertzam

robbertzam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 232 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 05 październik 2016 - 10:56

Ale trwałość w dalekiej pozycji :-)
Są delikatne

Jako wieloletni użytkownik pozwolę się nie zgodzić z tą opinią. Tyrałem  ponton hondy T25-AE z aluminiową połogą przez 8 lat (a nie byłem pierwszym właścicielem) po czym sprzedałem go znajomemu, który dalej go tyra i ponton jest w jak najlepszym stanie (poza ławką która nie wytrzymała mojej ciężkiej d.. na falach). Sam kupiłem dokładnie ten sam model (dziesięcioletni)  tylko w wersji 4-metrowej, co prawda nie był zadbany tak jak mój poprzedni przetarcia  od kamyczków pod podłogą (nie w tubach), które załatałem i trochę częściej muszę go dopompowywać  (robi się "miękki" po jakiś dwóch tygodniach). Fakt, że oba zawsze trzymałem na przyczepie, więc nie wiem jak by to wyglądało przy częstym składaniu. Tak czy siak póki co, ja wiernym użytkownikiem tych pontonów pozostaję :)

#756 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 05 październik 2016 - 11:08

No i fajnie :-)
Sporo głosów jednak w necie twierdzi, że są delikatne - stad moje stwierdzenie.
Niech każdemu służy jak najdłużej.
:-)

#757 OFFLINE   tom3

tom3

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 311 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Tomek

Napisano 05 październik 2016 - 11:25

Zobacz Zodiaca z giełdy.Bardzo dobre pontony.

#758 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 05 październik 2016 - 11:53

Mialem honde t38ie2 i podtrzymuje zdanie o delikatnosci ww. Spuszczalem sie by kamieni nie zawijac ani smieci razem z pontonem nigdy nie suwalem jej nawet po piachu sprawdzalem ludziom podeszwy przy wejsciu na poklad etc. Ponton kupilem bodaj 10 miesieczny w stanie nowkai uzywalem go przez bodaj 2 lata. I doliczylem sie 2 dziur w podlodze 1 na zewnatrz 2 w srodku i w momencie sprzedazy zauwazylem kolejna. Wszystkie malutkie wygladaly mi sie wydaje bardziej na przetarcia na zagieciach (wysysam powietrze pompka) niz przeklucia.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

#759 OFFLINE   robbertzam

robbertzam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 232 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 05 październik 2016 - 12:49

Mialem honde t38ie2 i podtrzymuje zdanie o delikatnosci ww. Spuszczalem sie by kamieni nie zawijac ani smieci razem z pontonem nigdy nie suwalem jej nawet po piachu sprawdzalem ludziom podeszwy przy wejsciu na poklad etc. Ponton kupilem bodaj 10 miesieczny w stanie nowkai uzywalem go przez bodaj 2 lata. I doliczylem sie 2 dziur w podlodze 1 na zewnatrz 2 w srodku i w momencie sprzedazy zauwazylem kolejna. Wszystkie malutkie wygladaly mi sie wydaje bardziej na przetarcia na zagieciach (wysysam powietrze pompka) niz przeklucia.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Z tego co się orientuje honwave IE są z airmatą, więc ciężko mi się odnieść do tego modelu, poza tym tak jak wspomniałem pontonu nie muszę składać gdyż trzymam go zawsze na przyczepce, co niewątpliwie może mieć wpływ na jego żywotność.

No i fajnie :-)
Sporo głosów jednak w necie twierdzi, że są delikatne - stad moje stwierdzenie.
Niech każdemu służy jak najdłużej.
:-)

Moją opinia wynika z autopsji, więc co do głosów w necie...jak na razie nie zaznałem pontonu, nad którym byłyby same "OHy Ahy"  - jak  się taki pojawi to zmienię i od razu go kupie :)

Użytkownik robbertzam edytował ten post 05 październik 2016 - 12:49

#760 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 05 październik 2016 - 13:00

głosy w necie mają to do siebie, że dzięki nim ja nie mam pontonu Hondy :)

Miałem już kilka gum i w chwili obecnej użytkuję Mawerica, którego uważam za jeden z lepszych jakie miałem.

A do Hondy mnie nie śpieszno :) Kiedyś kupiłem jeden, ale dla silnika który był w zestawie - sprzedałem w ten sam dzień, Przy Bushu Favorite, tan Honda wypadła w moim odczuciu gorzej i na tym samy silniku była odczuwalnie wolniejsza - różnica co prawda paru km/h, ale jednak.

Każdy chwali co ma i niech tak będzie, trzeba jednak słuchać głosów negatywnych i jeśli jest trochę więcej niż wobec innych wyrobów, może warto na to zwrócić uwagę...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych