Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon na... zakup pontonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#801 OFFLINE   LFF

LFF

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 155 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp.
  • Imię:Marcin

Napisano 26 październik 2016 - 21:34

nie próbowałem, ale na pewno da radę jak nie zawalisz podłogi osprzętem, kila nie ma (napisałem do lajtowgo pływania)

cena, to około 1500zł + 90zł pawęż dopinana

air-mata poprawia również właściwości nautystyczne, a rozkładanie i składanie bajka (zwijasz razem z podłogą), ja miałem tylko raz w życiu ponton ze sztywną podłoga i powiedziałem nigdy więcej, zwłaszcza jak się woduje samemu i przy temperaturze 10 stopni i mniej, potem były same air-mat, łącznie z Zodiackiem Fastroller, do prawdziwego komfortu to jest łódka i przyczepa

Jak sztywna jest air-mata w porównaniu do sklejki ? to dość istotne, zwłaszcza przy muchowaniu na stojąco.

Co do sprzętu to jestem minimalistą, jedna wędka i jedno pudełko przynęt :D  z brzegu też preferuję minimalizm ;)

Użytkownik LFF edytował ten post 26 październik 2016 - 21:36

#802 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 październik 2016 - 21:39

Mata problematyczna w wędkowaniu i droga. Podłogę ksiażkę dużo lepiej podobno się rozkłada niż pełną z listwami.

#803 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 26 październik 2016 - 21:42

ta takiej powierzchni, to wg mnie książce w niczym nie ustępuje, oczywiście jest takie dziwne poczucie, ale mi się łowi bardzo komfortowo

w mojej opinii stosunek sztywność/ergonomia jest bardzo wysoki, dla mnie to numer 1 przy łowieniu/wodowaniu w jedną osobę (waga/sztywność, stabilność/łatwość rozkładnia i składania)

• LFF lubi to

#804 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 26 październik 2016 - 21:43

Mata problematyczna w wędkowaniu i droga. Podłogę ksiażkę dużo lepiej podobno się rozkłada niż pełną z listwami.

a w czym jest problematyczna ... ? może przy Twoim łowieniu, nie obraź się, ale jak widzę ile i co Ty trzymasz w pontonie ... :) air-mata jest dla "innych" ludzi i innego stylu wędkowania/podróżowania

#805 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 październik 2016 - 21:50

a w czym jest problematyczna ... ? może przy Twoim łowieniu, nie obraź się, ale jak widzę ile i co Ty trzymasz w pontonie ... :) air-mata jest dla "innych" ludzi i innego stylu wędkowania/podróżowania

Fakt, gratów mam dużo.

Specjalna pompka, nie jest tak sztywna jak pełna i bardziej narażona na uszkodzenia.

#806 OFFLINE   LFF

LFF

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 155 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp.
  • Imię:Marcin

Napisano 26 październik 2016 - 21:51

Z zakupem się nie będę spieszył i na spokojnie sobie co nieco przemyślę. Wasze odpowiedzi bardzo mi pomogły, dziękuję :)

Może też w miedzy czasie trafi się coś używanego i wartego zainteresowania, nie pogardzę ;)

Użytkownik LFF edytował ten post 26 październik 2016 - 21:51

#807 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 26 październik 2016 - 22:01

Panowie, obaj macie rację, ale i każdy z Was inaczej łowi. Andrzej na ciężko i dużo towaru w gumie , a Kamil lekko i pewnie w pontonie mało towaru ( pomijam łódkę ).

Na lekko i mobilnie ,  air mata jest OK, ( używałem ), na ciężko za szczupłym już nie bardzo. Po jednym wypadzie miałem 2 dziury ( kotwice wobków robią  robotę ). Nautyka z air jest OK, łowienie na stojąco też OK, uczucie jakby się stało na miękkiej wykładzinie mija po kilku chwilach. Jednak dla mnie i dla mojego typu łowienia , tylko waga pontonu z air matą na plus. Nic nie zastąpi podłogi aluminiowej.

Do maty używałem zwykłej pompki elektrycznej tej żółtej, biłem 0,95 bar

Użytkownik maweric edytował ten post 26 październik 2016 - 22:03

#808 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 26 październik 2016 - 23:08

dokładnie, to rozwiązania do zupełnie różnego łowienia/podejścia, osobiście jakbym miał rozkładać ponton 300+ z alu, to już nie dla mnie :(, musiałbym wozić na przyczepie, a skoro na przyczepie, to dlaczego nie łódka

wystarczy podpompować tą materacową i dobić ręczną

ps. tak na marginesie, to np. taka air mata jak w Zodiac, która jest podparta długim i pionowym kilem, który jest pompowany również do HP, to sztywna jest straszliwie w każdej płaszczyźnie, niestety spać się na tym nie da, raz próbowałem i wstałem jakbym się przespał w łazience na kafelkach :)

#809 OFFLINE   jbk

jbk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1289 postów
  • LokalizacjaKętrzyn , Meolo(I)
  • Imię:Jarosław
  • Nazwisko:Balik

Napisano 27 październik 2016 - 05:57

Ostatnio będąc na wakacjach w Polsce podczas rozkładania pontonu podszedł do mnie starszy wędkarz bo chciał się przyjrzeć jak montuje się podłogę i profile. Na necie widział filmiki i komentarze jak to trudno, wyłamują się palce i itp.

Zajęło mi to może z dwie minuty. Podstawa to dokładność i równe podłoże. Gdy jego brak wystarczy podłożyć wiosło pod podłogę ,burta wtedy jest niżej i profile same wskakują. Niejednokrotnie rozkładałem ponton przy temperaturze bliskiej zeru. Trochę trudniej ale tylko trochę.

• Kamil Z. i Pumba lubią to

#810 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Kiersnowski

Napisano 27 październik 2016 - 07:12

Dokładnie jak JBK, u mnie trudniej bo palce zgrabiałe są ;-). Ja swojego też przechowuję w zimnym nie ogrzewanym garażu. Nic mu nie szkodzi.

#811 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów
  • LokalizacjaKraków... czasami

Napisano 27 październik 2016 - 08:03

Mam sevylora 280 czy 250.kumpel Plywał tym na spalinie chyba 2,5hp. Pawęż na rurkach. Podłoga to jeden kawałek sklejki, obowiązany wężem ogrodniczym. Mieści się do osobowki. Jakbyś chciał to jest do wzięcia, kilka łatek ma. Jakby co to pw.

#812 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:delux

Napisano 27 październik 2016 - 08:13

Ostatnio będąc na wakacjach w Polsce podczas rozkładania pontonu podszedł do mnie starszy wędkarz bo chciał się przyjrzeć jak montuje się podłogę i profile. Na necie widział filmiki i komentarze jak to trudno, wyłamują się palce i itp.

Zajęło mi to może z dwie minuty. Podstawa to dokładność i równe podłoże. Gdy jego brak wystarczy podłożyć wiosło pod podłogę ,burta wtedy jest niżej i profile same wskakują. Niejednokrotnie rozkładałem ponton przy temperaturze bliskiej zeru. Trochę trudniej ale tylko trochę.

A ja mam podłogę sztywną na wcisk między burtami i gdzieś mam profile boczne...z profilami Nigdy bym już  pontonu nie kupił,przerabiałem parę razy i o te parę razy raz za dużo!  :lol:

#813 OFFLINE   suhhar

suhhar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 989 postów

Napisano 27 październik 2016 - 09:54

Nie polecam pawezy zawiazywanej a chyba taka jest w pontonach bark widzialem jak gosc sie szarpał z tymi linkami i to nie jest sztywne. W kolibri lepiej to rozwiazali i jestem bardzo zadowolony i nie trace czasu na wiazanie pawezy.

#814 ONLINE   elpojo

elpojo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 894 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 27 październik 2016 - 13:31

nie próbowałem, ale na pewno da radę jak nie zawalisz podłogi osprzętem, kila nie ma (napisałem do lajtowgo pływania)

cena, to około 1500zł + 90zł pawęż dopinana

air-mata poprawia również właściwości nautystyczne, a rozkładanie i składanie bajka (zwijasz razem z podłogą), ja miałem tylko raz w życiu ponton ze sztywną podłoga i powiedziałem nigdy więcej, zwłaszcza jak się woduje samemu i przy temperaturze 10 stopni i mniej, potem były same air-mat, łącznie z Zodiackiem Fastroller, do prawdziwego komfortu to jest łódka i przyczepa

Podpisuję się pod Airmata. Dobita pompką Bravo w moim odczuciu daje 75-80% stabilności twardej, podczas stania czuję się podobnie jak u kolegi, który układa karimate ochronną na twardej podłodze. Ja pływam 320 i mam tyle gratow, że zimą szykuję sie do przesiadki na 370, bo się sam nie mieszcze☺

Użytkownik elpojo edytował ten post 27 październik 2016 - 13:32

#815 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 październik 2016 - 14:13

Podpisuję się pod Airmata. Dobita pompką Bravo w moim odczuciu daje 75-80% stabilności twardej, podczas stania czuję się podobnie jak u kolegi, który układa karimate ochronną na twardej podłodze. Ja pływam 320 i mam tyle gratow, że zimą szykuję sie do przesiadki na 370, bo się sam nie mieszcze☺

Tylko w Kolibri airmata do 3,30 metra. Podobno przy dłuzszych nie usztywnia juz tak dobrze i podłoga faluje w ślizgu.

#816 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 27 październik 2016 - 18:58

Tylko w Kolibri airmata do 3,30 metra. Podobno przy dłuzszych nie usztywnia juz tak dobrze i podłoga faluje w ślizgu.

Nic podobnego , pływałem 400 z air + 20Hp i nic nie faluje, air mate pompowałem 0,97 bara , kil 0,3 , balony 0,25 ( czyli zgodnie z instrukcją ).

Tak samo 370 ( ciśnienia te same ) tylko 9,8 silnik, brak falowań , zachowanie pontonu jak z alu czy sklejką .

#817 ONLINE   elpojo

elpojo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 894 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 27 październik 2016 - 19:12

Tez słyszałem mit o falowaniu, stad decyzja z przed lat o zakupie 320. Rozwiałem go w tym roku na Turawie, poznany na Syrence kolega latał na 380+10KM Salvie jak dzik😈

#818 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 październik 2016 - 19:14

Tak twierdził sprzedawca Kolibri. Zastanawiałem sie nad 360 + Airmata ale nie robią podobno z tego powodu.

#819 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 27 październik 2016 - 19:42

Mam na stanie 370 , możemy przetestować , nie mam obecnie spaliny , ale coś się załatwi.

Daleko nie masz :) ,

#820 OFFLINE   Łukasz.W

Łukasz.W

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 92 postów
  • LokalizacjaLidzbark Warmiński
  • Imię:Łukasz

Napisano 30 październik 2016 - 17:02

Czy ktoś się orientuje czy w kolibrach te pomarańczowe zawory jakoś się wyjmuje/wykręca bo nie chcę nic na siłę grzebać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych