Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

smary SHIMANO DG1, DG4, DG6, DG10

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
203 odpowiedzi w tym temacie

#201 OFFLINE   Arek99

Arek99

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaGiżycko
  • Imię:Arkadiusz
  • Nazwisko:Kubajewski

Napisano 10 styczeń 2025 - 12:51

Witam. Czy ktoś już używał smaru Shimano NLTS2 (DG16) i może coś o nim powiedzieć? Pozdrawiam

#202 OFFLINE   tetsu

tetsu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów

Napisano 10 styczeń 2025 - 13:05

Jest bardzo podobny do permalube. Osobiście używam ich do konstrukcji karpiowych.
  • Arek99 lubi to

#203 OFFLINE   wesoływędkarz

wesoływędkarz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 112 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Marek

Napisano 02 luty 2025 - 20:32

Cześć koledzy,
zgłębiam wiedzę w temacie smarowideł do kołowrotków stałoszpulowych oraz multiplikatorów w zwiazku z potrzebą konserwacji swojego sprzętu. Dostałem już radę w innym temacie, aby do stradica CI4+ zastosować smar DG06, zaś do curado dc151 polecono mi smar ACE-2 jako typowy do multiplikatorów.
Zależy mi, aby na początek zakupić jednak jeden smar, który będzie smarem pośrednim do wymienionych powyżej... no chyba, że taki półśrodek jest nie do przyjęcia dla wymienionych przeze mnie kołowrotków, to nie będę się upierał. Rozumiem, że rzadsze smary wymagają częstszej aplikacji, gęste z kolei nie pasują do sprzętu UL, który to ma kręcić lekko i najlepiej bez wyczuwalnego znacznego oporu. Zaopiniujcie proszę moje przemyślenia, zaproponujcie coś uniwersalnego lub też twardo napiszcie, że w tym przypadku lepiej nie szukać uniwersalnego.
Z góry dziękuję.

#204 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1825 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 02 luty 2025 - 21:36

Jeśli ten stradic to 2500 czy 3000 to 06 będzie ok, jeśli większy to pokusił bym się o coś "gęstszego".
Przejrzyj od początku dokładnie ten post a trochę ci się rozjaśni.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych