IMG_20210321_201030_1CS.jpg... dwa z zestawu do ,,loszku" na dłuższe leżakowanie...
Jednym z kandydatów do leżakowania to na 100% komes Ja je nawet dłużej trzymałem niż wskazany termin na butelkach i takie mi najbardziej smakowały.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 22 marzec 2021 - 20:55
IMG_20210321_201030_1CS.jpg... dwa z zestawu do ,,loszku" na dłuższe leżakowanie...
Jednym z kandydatów do leżakowania to na 100% komes Ja je nawet dłużej trzymałem niż wskazany termin na butelkach i takie mi najbardziej smakowały.
Napisano 22 marzec 2021 - 21:56
... tu Kolega myli się. Parametrem decydującym była dostępność. Raciborski porter pojawił się po ponad roku od poprzedniej warki. Maryenstadt , za nim stoi uznany piwowar warszawski, dokładnie z Marysina. Malinowy ... dobrze wszedł... .Co do leżakowania to z 2016 mam RIS-a z Pracowni Piwa i Imperatora Bałtyckiego z Pinty. Tak dokładam po,,kawałku"...
Użytkownik bob74 edytował ten post 22 marzec 2021 - 21:56
Napisano 22 marzec 2021 - 21:58
Dobre portery osiągają swoje optimum po kilku latach leżakowania. Piłem takie 6 lat po terminie, poezja.
Choć trzeba przyznać, że większości nie warto trzymać dłużej niż dwa lata bo sos sojowy zaczyna wyłazić w smaku.
Napisano 22 marzec 2021 - 22:25
...i tu zaczyna liczyć się Blg .23-24 dają duuże możliwości, w ćwiczeniu cierpliwości...tak jakoś wyszło...
Napisano 02 maj 2021 - 19:09
Napisano 02 maj 2021 - 19:53
Tak sobie poczytałem opis...
Czy ktoś mógłby potwierdzić, że w 1875 (oryginalna receptura) używano słodu karmelowego? Piwo w tym stylu uwarzono po raz pierwszy dopiero w 1894 r.
Piwo w stylu Hell (zakładam, że chodzi o Helles), to trunek dolnej fermentacji, a nie górnej jak jest na etykiecie.. No i ten eukaliptus i mięta Źródło: https://kompendiumpi...e-jasne-helles/
Czy to taki zacny trunek? Hmmmmm kwestia zapewne gustu.
Napisano 02 maj 2021 - 20:01
Użytkownik Artech edytował ten post 02 maj 2021 - 20:07
Napisano 05 maj 2021 - 20:24
Też dobre
Użytkownik tom3 edytował ten post 05 maj 2021 - 20:25
Napisano 05 maj 2021 - 20:46
Jeżeli szukasz piwa wytrawnego to polecam Bosmana,ale tego z Browaru Odrzańskiego
Ewentualnie Pinta Atak Chmielu
Atak chmielu to klasyka. Do Bosmana niestety nie mam dostępu, aleeeeee z tego co wyczytałem, to warzony z amerykańskimi chmielami. Wolałbym coś "europejsko".
Napisano 09 maj 2021 - 06:47
Piwo nie należy do wytrawnych,ale polecam każdemu chociaż raz pokusić się na nie.
Dawniejsza nazwa Hopus Pokus.
Użytkownik tom3 edytował ten post 09 maj 2021 - 06:56
Napisano 09 maj 2021 - 10:45
Napisano 13 maj 2021 - 14:44
Czy ktoś wie gdzie w Warszawie można kupić piwo Gnieźnieńskie Pils? Kupiłem kilka butelek nad Powidzem i to jest to, smak jak piw z lat młodzieńczych. Niezbyt mocno gazowane, lekkie ( 5% alko), wyraźna goryczka i mało słodkie.
Napisano 13 maj 2021 - 15:18
Czy ktoś wie gdzie w Warszawie można kupić piwo Gnieźnieńskie Pils? Kupiłem kilka butelek nad Powidzem i to jest to, smak jak piw z lat młodzieńczych. Niezbyt mocno gazowane, lekkie ( 5% alko), wyraźna goryczka i mało słodkie.
Napisano 13 maj 2021 - 17:53
W Piwomaniaku nie będą mieli??
Napisano 13 maj 2021 - 20:34
Napisano 13 maj 2021 - 21:40
Gnieźnieńskie, nie miałem przyjemności spróbować, ale znajomy mówił , że bardzo dobre.Ze swojej strony polecam piwo Moritz Fiege.
A i cena śmieszna, niecałe 3 zł butelka.
Napisano 13 maj 2021 - 21:48
IMG_20210513_220002_1CS.jpg 42,31 KB 11 Ilość pobrań IMG_20210513_211822_1CS.jpg 43,54 KB 11 Ilość pobrań... będzie słono, kwaśnie. Odważnym na spotkaniu zużyte bandaże, podkłady kolejowe i uboczne produkty rafinacji. Dodam, że Joe nie został skonsumowany na ostatnim spotkaniu, więc jest nieco przeterminowany. Co się odwlecze...
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych