Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Rzeka Bug

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7487 odpowiedzi w tym temacie

#7461 OFFLINE   BOSMAN 76

BOSMAN 76

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 387 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 24 wrzesień 2024 - 09:19

Być może po Bugu.

Ryby były śnięte bo Białoruś puściła wodę z Muchawca, przeważnie ma to miejsce ja ten syf Białoruś puszcza.

• MaleX lubi to

#7462 OFFLINE   pafek

pafek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 774 postów
  • Lokalizacjapstrągowe strumienie

Napisano 06 październik 2024 - 21:47

Witam. Ja odpuściłem sobie na dwa tygodnie bo lipa totalna, mała woda u mnie i tylko drobnica ganiała. Podobno na dniach ma wchodzić ciężki sprzęt. Maja czyścic 15 metrów i stawiać te słupy. Nikt nie wie czy przy okazji zdejmą druty, których połowa i tak jest w wodzie. Zobaczymy, ale koniec dzikiego Bugu jest bliski......

Nie zdejmą drutów do póki Polska nie będzie miała „normalnych” stosunków z Bialorusią, czyli czytaj nie za naszego życia :(

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#7463 OFFLINE   l.berlinski

l.berlinski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 113 postów

Napisano 11 październik 2024 - 13:26

Panowie co można połowić w Bugu w Wyszkowie ? Na jakiego drapieżnika można liczyć łowiąc spinningiem z brzegu? Startujemy przy moście.

#7464 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 11 październik 2024 - 15:46

Myślę żebyś odpuścił sobie rzekę i podjechał na starorzecza  to tylko moje zdanie  .

Wszystkie wymienione starorzecza są obok siebie 

Okonie , szczupaki  - Wywłoka ,  i Podkowa ( Lipieniec ) . Sandacz i boleń to Szumin .

Ostatnio bardzo dobrze żerowały szczupaki na Wywłoce kilka sztuk poniżej wymiaru jedna 72 cm .

#7465 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 563 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 październik 2024 - 20:23

Myślę żebyś odpuścił sobie rzekę i podjechał na starorzecza to tylko moje zdanie .
Wszystkie wymienione starorzecza są obok siebie
Okonie , szczupaki - Wywłoka , i Podkowa ( Lipieniec ) . Sandacz i boleń to Szumin .
Ostatnio bardzo dobrze żerowały szczupaki na Wywłoce kilka sztuk poniżej wymiaru jedna 72 cm .

Na Wywłoce da radę z brzegu połowić ? Nigdy tam nie byłem.

#7466 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 14 październik 2024 - 09:49

#7467 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 14 październik 2024 - 10:39

Wywłoka jest dostępna z brzegu w 50% .

Najlepiej w woderach  lub długich gumowcach .

Woda płytka  po lewej stronie patrząc z lasu masz praktycznie cały brzeg do rzucania aż do ujścia do Bugu .. 

Najgłębiej jest przy płocie ale ja tam nigdy nie złowiłem szczupaka . 

Możesz sobie samochodem przy płocie jechać z lasu w lewo , do połowy Wywłoki lub dalej jak masz dobry samochód .

Trzeba uważać na deszcz jak zacznie ostro padać wracaj do drogi przy płocie bo możesz nie wrócić bez 4x4.

Każde starorzecze jest dostępne w 50 % zapomniałem napisać o starorzeczu Kocioł koło wsi Wilczogęby ,

ale tam na łąkę nie radze wjeżdżać przez wał , rolnik się denerwuje  .

Użytkownik Tabor edytował ten post 14 październik 2024 - 10:41

#7468 OFFLINE   DominikBP

DominikBP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 238 postów
  • Imię:Dominik

Napisano 24 październik 2024 - 08:21

Panowie ma ktoś jakieś informacje co dzieje się  na Bugu w okolicach Terespola? Podobno idzie takie szkodnictwo na rzecz przyrody i samej rzeki poprzez budowę tej zapory. Rolnicy strajkują, w lasach wycinają drzewa bez zgód i porozumień, w poważaniu maja spec ustawę ? Firma wygrała przetarg i działa. Wszystko podobno jest spychane razem z koncertiną  i siatka .

#7469 OFFLINE   jarekbialapodl

jarekbialapodl

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 39 postów
  • LokalizacjaBIAŁA PODLASKA
  • Imię:Jarek

Napisano 24 październik 2024 - 10:17

Byłem w Pratulinie w niedziele to jeszcze cisza , ale Łęgi już tną na potęgę. Nie wiem jak to wygląda, nie widziałem, tyle słyszałem pewnie co TY. Pytałem wopka jak to z wędkowaniem będzie, mówił , że zależy od sytuacji....coś czuje w kościach ze w planach będą chcieli nam zamknąć BUG.

#7470 OFFLINE   DominikBP

DominikBP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 238 postów

Napisano 24 październik 2024 - 12:22

Ogólnie sprawa wygląda tak. (po rozmowach z kilkoma wpływowymi osobami). Nie da się nic zrobić. Tną na 15 metrów od brzegu. Wszystko walą w pień razem z siatka i tymi żyletkami. Jak woda pójdzie w górę to te śmieci będą płynąć, Ochrona granic przede wszystkim. Jak ktoś się sprzeciwia czy próbuje nagrywać z automatu postępowanie. To koniec dzikiej rzeki :) Widziałem zdjęcia jak wyglądają prace. I powiem szczerze jest masakra.

Użytkownik DominikBP edytował ten post 24 październik 2024 - 12:22

#7471 OFFLINE   jarekbialapodl

jarekbialapodl

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 25 październik 2024 - 07:46

W imię naszego bezpieczeństwa robią co chcą i niszczą wszystko, potem zabronią i tyle bo tak najprościej i tak najlepiej. Jestem za ochroną granicy, ale za wspólnym dobrem przyrody i mieszkanców. Można było wyciąc krzaki, zostawić większe drzewa np. na kamerach i tak będzie wszystko widać. Swoją drogą jeśli chodzi o działanie przeciwko nielegalnym imigrantom to mam takie obserwacje. Jeżdzę do pracy nadbużanką kupe lat i pare lat temu na trasie z janowa do terespola zawsze stalo 2-4 kontrole straży granicznej. O dziwo teraz spotykam 1!!!!! raz na tydzien, to jak to ma sie do ochrony granic??

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 25 październik 2024 - 09:49

#7472 OFFLINE   Kopytko

Kopytko

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Maru

Napisano 26 październik 2024 - 17:59

W imię naszego bezpieczeństwa robią co chcą i niszczą wszystko, potem zabronią i tyle bo tak najprościej i tak najlepiej. Jestem za ochroną granicy, ale za wspólnym dobrem przyrody i mieszkanców. Można było wyciąc krzaki, zostawić większe drzewa np. na kamerach i tak będzie wszystko widać. Swoją drogą jeśli chodzi o działanie przeciwko nielegalnym imigrantom to mam takie obserwacje. Jeżdzę do pracy nadbużanką kupe lat i pare lat temu na trasie z janowa do terespola zawsze stalo 2-4 kontrole straży granicznej. O dziwo teraz spotykam 1!!!!! raz na tydzien, to jak to ma sie do ochrony granic??

Pewnie sa nad rzeką i pilnuja granicy a nie stoją na drodze. To nie drogówka. Wygląda na to że to może być ostatni rok do łowienia.

#7473 ONLINE   roberto_s

roberto_s

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaWarszawa/Biała Podlaska
  • Imię:Robert

Napisano 01 listopad 2024 - 03:14

Witam,

dwa tygodnie temu pływałem na odcinku za Janowem Podlaskim, od "kołtuna" do początku Woroblina. Przy "pralni" stał harvester i traktor z przystawką do mulczowania. Wtedy czyszczony był odcinek od "pralni" do zakrętu (ostała się jeszcze prostka na "kołtun"). Bałem się płynąć starorzeczem przy wyspie.

Potwierdzam relację kolegów - Harvester ma na kołach a'la gąsienice i przejeżdża przez ogrodzenie i concertinę gnąc słupki  i rwąc siatkę oraz drut żyletkowy. Drzewa są cięte na różnej wysokości nawet 2m, te nachylone w stronę wody spadają do rzeki pozostałe na brzeg. Ekolodzy ponoć zabronili wywózki drzewa i ma ono zgnić na miejscu. Nie wiem na ile w tym prawdy, ale ponoć później wojsko ma zabierać concertinę i ogrodzenie choć to jest nierealne moim zdaniem , gdyż w wielu miejscach jest to zmielone i przygniecione drzewami. W tym miejscu aż się prosi o lepszą koordynację służb, tak żeby najpierw WOT zabrał ogrodzenie tam gdzie będzie kolidowało z pracami, a dopiero później robić wycinkę, ale to chyba zbyt trudne by prywatna firma dogadywała się z wojskiem.

W następnym etapie słupy będą posadawiane na fundamentach palowych fi 50 cm i głębokości ~3m, w miejscach zabagnienia pale będą dodatkowo posadowione na studniach. W tym roku raczej tego nie ogarną w całości, gdyż jeszcze wzdłuż ma być prowadzone okablowanie w ziemi.

Ogólnie od strony przyrodniczej i krajobrazowej przykro na to patrzeć. Jednak w zaistniałej sytuacji alternatywy za bardzo chyba nie ma. Tak czy siak kończy się moja oaza spokoju. W przyszłym sezonie zapewne przyjdzie czas zapoznać się z królową polskich rzek.

#7474 OFFLINE   Michał.

Michał.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1598 postów
  • LokalizacjaSan Escobar

Napisano 01 listopad 2024 - 18:58

Niestety bardo smutne wieści

#7475 OFFLINE   Aspius Rapax

Aspius Rapax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaSkrajnie dziki wschód
  • Imię:Mateusz

Napisano 02 listopad 2024 - 21:02

Do smutnych wieści dorzucę jeszcze i ja swoje 5 groszy. Jak to ma być dobrze z tym rybostanem... Dziś z kumplem zaobserwowaliśmy śnięte ryby w jednym z zakoli Bugu.Ewidetnie coś się dzieje od co najmniej kilku dni, bo i takie trupy już tam były, a reszta dogorywa. Bug graniczny z UA, ale źródło zanieczyszczeń jest po ewidentnie naszej stronie z racji iż to zakole po naszej stronie a niewielkie ciurki coś tam zapewne "cennego" dostarczają. Poniżej link z obrazem tego co udało się uchwycić. https://youtu.be/e51...ixPtZ5ANPg1B2Yw

#7476 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 03 listopad 2024 - 20:58

1. Wejdź na stronę https://zglosrure.pl/dodaj-zgloszenie/  zgłoś sprawę 

#7477 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 563 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 listopad 2024 - 22:03

Do smutnych wieści dorzucę jeszcze i ja swoje 5 groszy. Jak to ma być dobrze z tym rybostanem... Dziś z kumplem zaobserwowaliśmy śnięte ryby w jednym z zakoli Bugu.Ewidetnie coś się dzieje od co najmniej kilku dni, bo i takie trupy już tam były, a reszta dogorywa. Bug graniczny z UA, ale źródło zanieczyszczeń jest po ewidentnie naszej stronie z racji iż to zakole po naszej stronie a niewielkie ciurki coś tam zapewne "cennego" dostarczają. Poniżej link z obrazem tego co udało się uchwycić. https://youtu.be/e51...ixPtZ5ANPg1B2Yw

Jaka miejscowość ? Okolice Włodawy ?

#7478 OFFLINE   DominikBP

DominikBP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 238 postów

Napisano 04 listopad 2024 - 07:25

Witam,

dwa tygodnie temu pływałem na odcinku za Janowem Podlaskim, od "kołtuna" do początku Woroblina. Przy "pralni" stał harvester i traktor z przystawką do mulczowania. Wtedy czyszczony był odcinek od "pralni" do zakrętu (ostała się jeszcze prostka na "kołtun"). Bałem się płynąć starorzeczem przy wyspie.

Potwierdzam relację kolegów - Harvester ma na kołach a'la gąsienice i przejeżdża przez ogrodzenie i concertinę gnąc słupki  i rwąc siatkę oraz drut żyletkowy. Drzewa są cięte na różnej wysokości nawet 2m, te nachylone w stronę wody spadają do rzeki pozostałe na brzeg. Ekolodzy ponoć zabronili wywózki drzewa i ma ono zgnić na miejscu. Nie wiem na ile w tym prawdy, ale ponoć później wojsko ma zabierać concertinę i ogrodzenie choć to jest nierealne moim zdaniem , gdyż w wielu miejscach jest to zmielone i przygniecione drzewami. W tym miejscu aż się prosi o lepszą koordynację służb, tak żeby najpierw WOT zabrał ogrodzenie tam gdzie będzie kolidowało z pracami, a dopiero później robić wycinkę, ale to chyba zbyt trudne by prywatna firma dogadywała się z wojskiem.

W następnym etapie słupy będą posadawiane na fundamentach palowych fi 50 cm i głębokości ~3m, w miejscach zabagnienia pale będą dodatkowo posadowione na studniach. W tym roku raczej tego nie ogarną w całości, gdyż jeszcze wzdłuż ma być prowadzone okablowanie w ziemi.

Ogólnie od strony przyrodniczej i krajobrazowej przykro na to patrzeć. Jednak w zaistniałej sytuacji alternatywy za bardzo chyba nie ma. Tak czy siak kończy się moja oaza spokoju. W przyszłym sezonie zapewne przyjdzie czas zapoznać się z królową polskich rzek.

Kolego gdzie wodowałeś się ?

#7479 OFFLINE   jarekbialapodl

jarekbialapodl

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 04 listopad 2024 - 15:07

Byłem w niedziele u siebie złapałem dwa  ok 40 cm. Szału nie było, ale coś się działo. Niestety widziałem dwa stada po ok 20 sztuk kormoranów.

#7480 ONLINE   roberto_s

roberto_s

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaWarszawa/Biała Podlaska
  • Imię:Robert

Napisano 06 listopad 2024 - 00:13

Kolego gdzie wodowałeś się ?

Na "Pralni"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1