Użytkownik Janusszr edytował ten post 04 marzec 2017 - 13:19
Obowiązkowe wyposażenie łodzi
#181 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2017 - 12:48
#182 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2017 - 13:03
To był wkoncu żartem czy nie bo nadal pewności nie mam.Samokrytyka jest dzisiaj w cenie. Zaimponowałeś mi.
PS. Aby to skończyć, to powiem Ci, że mój wpis był w formie żartu, chociaż nie do końca.
Na większych jednostkach wiadro stalowe min.10litrowe + 10m sznura jest wyposażeniem obowiązkowym.
Wiem że był to post nic nie wnoszacy wiec skomentowalem że zasmiecasz i tylko tyle...
Co do samokrytyki udajesz chyba mądrego, znajacego się, oblatanego, niby piszesz aby zasięgnąć opinii ale mając swoją najlepsza z najlepszych więc po co to wszystko? Co i komu chcesz udowodnic:)
Może załóż osobny wątek pt" ja i moje wiadro z 10 lina" czy coś w tym stylu. A póki co pisząc o obowiązkowym wyposażeniu lodzi oczekujemy tu konkretow a nie gdyban. Ktos kiedyś zielony będzie chciał się podeprzec info i będzie musiał przeczytać 50 str a tak naprawde wystarczyło by jedna, może w ta stronę to rozpatrz i zrozumiesz...
Użytkownik womaly23 edytował ten post 04 marzec 2017 - 13:09
#183 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2017 - 13:09
#184 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2017 - 00:02
4.2 silnik do tego yamaha 40km czyli 29.5 kw muszę rejestrować w PZM może mi ktoś podpowiedzieć gdzie i ile za taką usługę.
Ewentualnie czy przejdzie rejestracja w starostwie na 20 kw i przecież można silnik zmienić czy nie ma szans raczej. Jak rejestrowane ponton to nikt nie żądał żadnych papierów na nic
#185 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2017 - 09:16
Czyli łódź wędkarska
4.2 silnik do tego yamaha 40km czyli 29.5 kw muszę rejestrować w PZM może mi ktoś podpowiedzieć gdzie i ile za taką usługę.
Ewentualnie czy przejdzie rejestracja w starostwie na 20 kw i przecież można silnik zmienić czy nie ma szans raczej. Jak rejestrowane ponton to nikt nie żądał żadnych papierów na nic
W starostwie - nie. Tam tylko łodzie o iloczynie długości x szerokość poniżej 20m2 oraz o max mocy silnika 20kW
W przypadku mocniejszych silników musisz zarejestrować w PZM lub PZŻ
#186 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2017 - 16:46
#187 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2017 - 22:28
A co jeśli mam zarejestrowana łódź w starostwie i zmieniam silnik na mocniejszy. Trzeba drugi raz rejestrować ta samą łódź?
..rejestrujesz łódkę w PZM lub PZŻ a swistek ze starostwa zostawiasz sobie bo kiedyś może kupisz łódkę o zbliżonych gabarytach i bedzie jak znalazl
Użytkownik lexi edytował ten post 10 marzec 2017 - 22:29
- SzymusS lubi to
#188 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2017 - 16:48
witam powienien byc kompas sa teraz male zgrabne do zamontowania w łódkach to prawda radaru nie wsadzisz
#189 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2017 - 19:14
Kompas w obowiązkowym wyposażeniu łodzi?
#190 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2017 - 05:21
..mysle ze Kolega Sebastian to tak bardziej z własnych doświadczeń lub przemyśleń - nie potraktował "Obowiązkowe" w tytule dosłownie..
...no chyba ze cos swiezego się urodziło w wyniku "radosnej twórczości" decydentów..
- Dano. lubi to
#191 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2017 - 06:22
Przepisy często związane są długością łodzi. Długość "normalnej" łodzi mierzy się od dziobu do rufy. Czy przypadkiem nie jest tak, że ponton długości 4m, ma w rzeczywistości wg przepisów ok. 3,5m? W którym miejscu w pontonie z "ołówkami" jest rufa?
#192 OFFLINE
#193 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2017 - 08:22
Serdecznie dziękuję
#194 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2017 - 11:49
Tutaj sobie poczytaj:https://www.prs.pl/_...tr_srl_2016.pdf
..ciekawe czy statki morskie mierzy się podobnie czy zupełnie inaczej... (to retoryczne bylo wiec nie "szukajta")
#195 OFFLINE
Napisano 21 kwiecień 2017 - 20:58
Co jest wygodniejsze w noszeniu ? Kamizelka asekuracyjna, czy kamizelka ratunkowa pneumatyczna - oczywiście przed napompowaniem.
Proszę tylko o wypowiedź dotyczącą tego pytania, a nie udowadnianie, że kamizelka asekuracyjna nie jest sprzętem ratowniczym itp.
- Bolen30 lubi to
#196 OFFLINE
Napisano 21 kwiecień 2017 - 21:51
Wygodniejsza pneumatyczna ( pneumatyczna- pneumatycznej nie równa).
#197 OFFLINE
Napisano 21 kwiecień 2017 - 21:55
Co jest wygodniejsze w noszeniu ? Kamizelka asekuracyjna, czy kamizelka ratunkowa pneumatyczna - oczywiście przed napompowaniem.
Proszę tylko o wypowiedź dotyczącą tego pytania, a nie udowadnianie, że kamizelka asekuracyjna nie jest sprzętem ratowniczym itp.
Zdecydowanie pneumatyczna.
Za to to w asekuracyjnej cieplej .
Użytkownik godski edytował ten post 21 kwiecień 2017 - 21:56
#198 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2017 - 05:35
..a nie ma kamizelek pneumatycznych (budowa) asekuracyjnych (funkcja)? ..no bo jeśli są, to nie dostaniesz właściwej (miarodajnej) odpowiedzi..
#199 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2017 - 12:48
Zadałem to pytanie, bo chodzi mi po głowie pomysł, aby kupić kamizelki asekuracyjne i zajmujące mało miejsca pasy ratunkowe. Przy sprzyjających warunkach używać kamizelkę asekuracyjną, a w razie potrzeby(np. pogorszenia pogody) zakładać pas ratunkowy.
#200 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2017 - 13:17
Wg mnie szkoda zachoduZadałem to pytanie, bo chodzi mi po głowie pomysł, aby kupić kamizelki asekuracyjne i zajmujące mało miejsca pasy ratunkowe. Przy sprzyjających warunkach używać kamizelkę asekuracyjną, a w razie potrzeby(np. pogorszenia pogody) zakładać pas ratunkowy.
Będziesz zajmowal dodatkowe miejsce w lodzi
Za cenę pasow i asekuracyjnej, kup sobie fajna kamizelke pneumatyczna
Będzie i bezpieczniej i mniej miejsca zajmowalo i wygodnie
Sent from my SM-G870F using Tapatalk
- godski i lexi lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych