Obowiązkowe wyposażenie łodzi
#41 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2014 - 23:20
#42 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2014 - 06:52
Tutaj odpowiedzi dla kazdego zainteresowanego tematem: http://www.wroc.uzs....żenie łodzi.pdf
- marcinesz lubi to
#43 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2015 - 09:22
Prośba do kolegów praktykujących pływanie na silnikach spalinowych o swoje doświadczenia w zakresie posiadania na łodzi pakietu który w kryzysowych sytuacjach ratuje 4 litery. Jakieś podstawowe narzędzia opaski zaciskowe itp które pomogą w naprawie drobnych niedomagań które nas spotykają na wodzie.
Jesli chodzi podstawowe wyposażenie dla łodzi to poniżej link znaleziony podczas poszukiwań tej informacji. Link do pdf z zebranymi podstawowymi informacjami o wymogach prawnych w zakresie obowiązkowego wyposażenia łodzi.
https://mega.co.nz/#...WSx_4B5vH2xySZo
W zakresie Pakietu MacGyver'a do głowy przychodzi mi:
1. Kombinerki
2. opaski zaciskowe
3. toolkit kluczy - taki zestaw rowerowy na wzór scyzoryka szwajcarskiego
4. Zapasowa świeca
5. rolka wzmocnionej tasmy (srebrna ze "zbrojeniem")
6. ?????
Prośba o dopisanie do listy rzeczy które z waszych doswiadczeń mogą być przydatne.
#44 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2015 - 09:25
ja bym jeszcze dodał wiosła :-)
#45 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2015 - 09:28
Jeśli zapasowa świeca to i klucz do świec bo bez niego będzie słabo
Przydałby się jeszcze jakiś klucz płaski do śrub np pompka paliwa albo gaźnik.
Nie wiem w sumie czemu ale zawsze mam też mały młotek
- spin1 lubi to
#46 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2015 - 09:29
Osobiscie jedyne narzedzie jakie kiedykolwiek potrzebowalem by odpalic silnik to byl termos z herbata. Linka od gazu zamarzla bo silnik na zewnatrz trzymalem i w minusowej temp jechalem nad wode 160km.
#47 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2015 - 09:53
sprawne radio i zapas paliwa
#48 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2015 - 09:56
mi się kiedyś przydała własna koszulka jak korek spustowy zgubiłem, łódka nabierała wody, a pech chciał ze skończyło mi się paliwo:)
Marcin - dodaj bezpieczniki jesli jest instalacja elektryczna
- Fred A lubi to
#49 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2015 - 10:23
Telefon z numerem; ratujcie moje cztery litery. Ewentualnie radio. Wolę zapłacić nawet 5 tysi za cholowanie przez SARS niż garować na wodzie daleko od brzegu morskiego
#50 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2015 - 10:24
Taaak,i tym tropem idąc to na pewno dwie kotwice....Bo jak jedną stracisz to masz drugą......i tak w koło Macieju etc....
Życie wszystko zweryfikuje , czasami spontan jest najlepszy.Najważniejsze NIE ZAPOMNIJ GRATÓW do połowu rybek(wędki lub kołowrotek bo cała eskapada wali w łeb .Potrzeba jest matką wynalazku więc czasami w ekstremalnych sytuacjach można tak jak janih zastosować cokolwiek aby wyjść z opresji.
Użytkownik Fred Arbogast edytował ten post 09 kwiecień 2015 - 10:32
- janih lubi to
#51 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2015 - 10:25
- Fred A lubi to
#52 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2015 - 10:49
Wiosełka lub pagaj to podstawa.
Miałem na myśli akcesoria drobne które pomogą przy drobnych usterkach - jakich to nie wiem bo dopiero zaczynam pływać na spalinie a mimo wzorowego stanu technicznego życie pokazuje że zawsze coś tam może nas na wodzie zaskoczyć.
Ot złośliwość przedmiotów martwych. Przecież nie będziemy targać ze sobą całego warsztatu. Bo jak silnik odmówi posłuszeństwa to tylko obfita książka kontaktów w telefonie do pływających znajomych może uratować tyłek.
Na morzu nie będę pływał. Rozpatruje sytuacje na wodach śródlądowych.
#53 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2015 - 11:31
Prośba do kolegów praktykujących pływanie na silnikach spalinowych o swoje doświadczenia w zakresie posiadania na łodzi pakietu który w kryzysowych sytuacjach ratuje 4 litery. Jakieś podstawowe narzędzia opaski zaciskowe itp które pomogą w naprawie drobnych niedomagań które nas spotykają na wodzie.
Jesli chodzi podstawowe wyposażenie dla łodzi to poniżej link znaleziony podczas poszukiwań tej informacji. Link do pdf z zebranymi podstawowymi informacjami o wymogach prawnych w zakresie obowiązkowego wyposażenia łodzi.
W zakresie Pakietu MacGyver'a do głowy przychodzi mi:
1. Kombinerki
2. opaski zaciskowe
3. toolkit kluczy - taki zestaw rowerowy na wzór scyzoryka szwajcarskiego
4. Zapasowa świeca
5. rolka wzmocnionej tasmy (srebrna ze "zbrojeniem")
6. ?????
Prośba o dopisanie do listy rzeczy które z waszych doswiadczeń mogą być przydatne.
6. klucz do tej zapasowej świecy - bo nie wymieniony w zestawieniu
7. zapasowe kliny do śruby + zapasowa zawleczka do kołpaka śruby - jeśli śruba zabezpieczona jest klinem w Twoim silniku.
Użytkownik Andrzej1 edytował ten post 09 kwiecień 2015 - 11:33
#54 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2015 - 11:42
8. trytytki
- Tusiorro lubi to
#55 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2015 - 09:11
Aha, każdy klucz czy śrubokręt przed użyciem należy przypiąć linką, jest to upierdliwe ale z podłogi rzeki czy jeziora trudno się podnosi narzędzia
#56 OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2015 - 11:02
Klucze płaskie ok, ale ja dorzucił bym jeszcze albo zamiast płaskich nasadki i to raczej te wydłużane. Przy niektórych silnikach może być problem gdy nasadki długiej się nie ma.
Użytkownik Sołtys edytował ten post 15 kwiecień 2015 - 11:05
#57 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2015 - 17:03
Jestem na etapie zakupy kamizelek/kapoków i po lekturze wiem już, że do asekuracyjnych potrafią się przywalić przy kontroli. Czy w takim razie takie coś:
http://wojsko.com.pl...roducts_id=2220
będzie ok ?
Na logikę jest to sprzęt, który w jakiś sposób wszedł na wyposażenie wojska, więc jak dla mnie bardziej wiarygodny niż kamizelka firmy krzak opisana jako ratunkowa.
#58 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2015 - 19:12
O widzę, że Kolega tego co ja szuka
Jak znajdziesz coś ciekawego spełniającego swoją rolę to daj znać
Wiem, wiem leń ze mnie...
#59 OFFLINE
Napisano 08 sierpień 2015 - 20:44
Panowie czy koło ratunkowe można zastąpić rzutką ratunkową?
#60 OFFLINE
Napisano 12 sierpień 2015 - 18:09
- -PYTOON- lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych