Oj tam zaraz kombinujemy... Moja miara pokazała 348cm i już.
Obowiązkowe wyposażenie łodzi
#81 OFFLINE
Napisano 06 październik 2015 - 16:31
- Guzu lubi to
#82 OFFLINE
Napisano 06 październik 2015 - 17:20
Wymiar to wymiar tego nie oszukasz. Moze faktycznie powinni produkować takie łodzie 349cm mielibysmy temat z główy
#83 OFFLINE
Napisano 12 październik 2015 - 14:31
Wymiar to wymiar tego nie oszukasz. Moze faktycznie powinni produkować takie łodzie 349cm mielibysmy temat z główy
Hmm, muszę się nad tym zastanowić
#84 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2016 - 12:22
Prośba do kolegów praktykujących pływanie na silnikach spalinowych o swoje doświadczenia w zakresie posiadania na łodzi pakietu który w kryzysowych sytuacjach ratuje 4 litery. Jakieś podstawowe narzędzia opaski zaciskowe itp które pomogą w naprawie drobnych niedomagań które nas spotykają na wodzie.
Jesli chodzi podstawowe wyposażenie dla łodzi to poniżej link znaleziony podczas poszukiwań tej informacji. Link do pdf z zebranymi podstawowymi informacjami o wymogach prawnych w zakresie obowiązkowego wyposażenia łodzi.
https://mega.co.nz/#...WSx_4B5vH2xySZo
W zakresie Pakietu MacGyver'a do głowy przychodzi mi:
1. Kombinerki
2. opaski zaciskowe
3. toolkit kluczy - taki zestaw rowerowy na wzór scyzoryka szwajcarskiego
4. Zapasowa świeca
5. rolka wzmocnionej tasmy (srebrna ze "zbrojeniem")
6. ?????
Prośba o dopisanie do listy rzeczy które z waszych doswiadczeń mogą być przydatne.
Panowie chciałbym odświeżyć temat listy, czyli stworzenia takiego vademecum dla początkujących co powinno znajdować się na łodzi, tak od A do Z.
Czy ktoś się podejmie spisania takiej listy w całość przejrzystą i jasną nawet dla nowicjusza ? Listę zamieszczę w pierwszym poście tego tematu i będę starał się ją aktualizować.
- SzymusS i Sebalos lubią to
#85 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2016 - 12:30
Byłoby dobrze podzielić taka listę na 2 części: wyposażenie obowiązkowe ('ustawowe' że tak powiem) i dodatkowe - rekomendowane (w oparcu o doświadczenia 'wodniaków')
- Piotrek Milupa i dawidaol lubią to
#86 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2016 - 20:32
dopytam czy ktoś zna przepis który wymaga posiadania dowodu rejestracji łodzi o długości 4 metrów podczas pływania tą łodzią? łódź ma wypisany nr na burtach zgodnie z wymogami a napędzana będzie silnikiem elektrycznym (45lbs)
#87 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2016 - 20:38
Pytanie raczej brzmi czy łodzią bedziesz tylko pływał czy bedziesz rowniez z niej łowił? Przy pływaniu nie musisz mieć jej zarejestrowanej, przy wędkowaniu koniecznie.
Użytkownik Żbiku edytował ten post 03 czerwiec 2016 - 20:38
#88 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2016 - 06:27
Żbiku zadaj pytanie odwrotnie. Dokładnie jaki przepis mówi i tym, że masz posiadać dowód rejestracyjny. A jeśli tak to proszę o podanie jego urzędowego wzoru, bo inny nie obowiązuje. Rozporządzenie mówiące o rejestracji łodzi w celach połowu ryb nie posiada takowego.
#89 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2016 - 07:15
no właśnie, chodzi mi o to że w przypadku pojazdów mechanicznych w ustawie prawo o ruchu drogowym jest art 38, któr mówi o tym co kierujący pojazdem ma pokazać podczas kontroli. Pytanie jest takie czy jest przepis, który wymaga ode mnie posaidania przy sobie, podczas pływania łódką takiego dokumentu?
#90 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2016 - 09:44
Fakt, że nigdzie w rozporządzeniu nie ma mowy o tym, że musisz posiadać przy sobie dowód rejestracyjny łodzi. Dla mnie jest to jednak "oczywista oczywistość" posiadanie przy sobie takiego dokumentu. Nie mniej, powołując się na ustawę, nie masz chyba takiego obowiązku, a przynajmniej nic o tym nie napisali.
- funkarp lubi to
#91 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2016 - 11:03
I to jest sedno sprawy nie można żądać czegoś co prawnie nie istnieje. Mój Urząd Powiatu Gryfino od razu podczas rejestracji informuje o braku takiego takiego dokumentu. Jeśli ktoś chce mieć na piśmie zaświadczenie o rejestracji łodzi to należy poprosić na piśmie Urząd a w nim uzasadnić powód posiadania takiego zaświadczenia. Sama rejestracja łodzi jest całkowicie bezpłatna i odbywa się od ręki w ciągu 2 minut (o ile nie ma innego petenta w danym momencie). Za wydanie zaświadczenia jest brana opłata ustawowa (jak za wszystkie inne wydawane w Urzędzie) w kwocie 17 zł.
I ja takowe posiadam.
#92 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2016 - 17:41
Ale rejestracji owinąć być w Związek Motorowodny i Narciarstwa Wodnego - jachty motorowe.
Użytkownik karbusd edytował ten post 04 czerwiec 2016 - 17:43
#93 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2016 - 18:07
Tu nie chodzi o samą rejestrację, bo ona nie podlega dyskusji, Nie istnieje oficjalny wzór dokumentu zwanego dowód rejestracyjny łodzi. A tylko taki organy kontrolne mogą żądać podczas kontroli. Krótko mówiąc jest luka w przepisach i dlatego jedne urzędy wydają coś co formalnie nie istnieje a inne nie wydają. A jeszcze inni tego żądają.
#94 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2016 - 19:37
ok, reasumując, pływając łodzią wędkarską (ok 4 metry długa) z numerami nikt nie może żądać ode mnie dokumentu rejestracyjnego
#95 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2016 - 13:42
Wuran nic nie musisz posiadac przy sobie przy wedkowaniu z zarejestrowanej lodzi o parametrach jakich napisales . Na przystaniach gdzie wypozyczaja lodzie tez nie dostajesz zadnego dokumentu potwierdzajacego rejestracje
Użytkownik tlok edytował ten post 05 czerwiec 2016 - 13:43
#96 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2016 - 19:06
Tu nie chodzi o samą rejestrację, bo ona nie podlega dyskusji, Nie istnieje oficjalny wzór dokumentu zwanego dowód rejestracyjny łodzi. A tylko taki organy kontrolne mogą żądać podczas kontroli. Krótko mówiąc jest luka w przepisach i dlatego jedne urzędy wydają coś co formalnie nie istnieje a inne nie wydają. A jeszcze inni tego żądają.
Chyba jednak są w niektórych przypadkach dowody rejestracyjne...
Do każdego dowodu rejestracyjnego wydawane są numery rejestracyjne, gotowe do umieszczenia na obydwu burtach kadłuba powyżej linii wody, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z 28 kwietnia 2003 r. w sprawie przepisów żeglugowych na śródlądowych drogach wodnych ( Dz.U. nr 212 poz. 2072).
Znajdziemy to:
http://www.motorowod...acja_lodzi.html
#97 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2016 - 20:33
tak, ale nie dla statków przeznaczonych wyłącznie dla sportu i rekreacji,
dowód rejestracyjny wydawany jest dla statków dłuższych niż 12 metrów lub o napędzie mechanicznym o mocy silników większym niż 15kW ale przepisu o obowiązku rejestracji nie stosuje się do statku używanego do połowu ryb bez napędu mechanicznego o iloczynie długości i szerokości nieprzekraczającym 20 m2 lub o napędzie mechanicznym o mocy do 20 kW. Sprawy rejestracji tych statków regulują odrębne przepisy.
(to z ustawy o o żegludze śródlądowej)
Użytkownik wuran edytował ten post 05 czerwiec 2016 - 20:37
#98 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2016 - 20:37
A ja dalej swoje. Gdzie jest ustawowy wzór dowodu rejestracyjny dla naszych łódek zwanych formalnie statkami rejestrowanymi w Starostwie Powiatowym. Inny nie mam mocy prawnej. I to już koniec bo nie ma co pisać tego samego w kółko.
#99 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2016 - 23:02
Te w starostwie rejestrowane nie, lecz te w Polskim Związku Motorowodnym tak.
#100 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2016 - 19:42
Oj tam zaraz kombinujemy... Moja miara pokazała 348cm i już.
No i takie robią.
http://olx.pl/oferta...-20160729203146
Użytkownik Fishnen edytował ten post 29 lipiec 2016 - 19:44
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych