Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Turcja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 10 luty 2023 - 08:08

W jakim okresie byłeś w Turcji? Niestety gro naszych wędkarzy jeździ tam po prostu na wczasy, a woda w okresie letnim przy brzegu ma pod 30' więc trudno o ryby. Jedyne wyjście to ujścia rzek i najlepiej tych szybko płynących. Osobiście byłem w grudniu w Side, i jest tam co i gdzie połapać. Nie spotkałem się dotąd w Turcji, że po brzegu plaży nie można chodzić, bo należy niby do hoteli, pomosty to prawda. Fakt, ja jeżdżę w kwietniu i grudniu, omijam ścisły sezon, nie cierpię upałów. Teraz w grudniu byłem po porze deszczowej, małych rybek i lokalnych basików było pełno przy ujściach rzek. Turków łowiących na wędki z czasów komuny też pełno, w tym wiele kobiet. Uważam, że trawel to podstawa wyposażenia, no i polecam przynęty powierzchniowe, najlepiej mocno chlapiące, kolor z reguły biały. Woda przy ujściach tych rzek mocno trącona, więc warto mieszać z kolorami. Polecam również dropshota przy samych kamieniach, daje efekty. Na drapieżnika również nie stronę opaski od rzeki, a od morza. No i jeszcze sbirulino, na które miałem tyle samo ataków co na przynęty za nim.

#42 OFFLINE   Marcin Koza

Marcin Koza

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 10 luty 2023 - 14:59

Byłem w październiku. Fakt, że następnym razem biorę sbirulino i dropshota. Byłem w Alanya, i tam niestety na granicach resortu stały budki z panami choroniarzami i nie można było przejść na teren następnego resortu. Większość czasu śledziliśmy jednak w resorcie, poza paroma wypadami taksówką, nie miałem niestety auta. Zresztą były to wakacje rodzinne, oraz pierwszy raz w Turcji. Co do przynęt powierzniowych to jak najbardziej się zgadzam, jako że to mój ulubiony sposób łowienia. Jednak Xorus Patchinko 120 który tutaj jest moją powiedzmy standardową przynętą i wymiata, tam okazał się jednak chyba za duży, ryby atakowały powierzchniowego megabassa, modelu nie pamiętam, mocno chlapiącego jednak w rozmiarze około 90mm. To samo z pilkerkami, duże ryby waliły w małe białe pilkery około 20sto gramowe. Na które tutaj co najwyżej uwiesi się rdzawiec lub makrela. Ogólnie gatunek ten sam, mam na myśli labraksa, jednak żeruje tam na czymś zupełnie innym. Na gumy w stylu sandeel nawet nie mialem dotkniecią, tutaj to podstawa i zawsze muszą być w pudełku. Podsunąłeś mi pomysł z tym grudniem, bądź wiosną, upały też nie dla mnie, wystarczy słońce. A co do wędek, jaka by nie była czy travel czy zwykła to powiem więcej, nie tylko na wakacjach, ale zawsze jak w moich przypadku po prostu w aucie, ale trzeba mieć przy sobie

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

#43 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 10 luty 2023 - 17:50

To jest kolejna przewaga Turcji nad Europą (grecja czy hiszpania). W cenie wycieczki masz duży bagaż główny, a tam spokojnie wejdzie dobra wędka. Lecę na koniec kwietnia, teraz bliżej jeszcze Side. Polecam okolice Side, everseki, tam rzeka Manavgat wpada do morza i jest długa opaska, miejscowych wędkarzy pełno.

#44 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 10 luty 2023 - 18:59

Ja próbowałem 2 lata temu w Kemer, ale na muchę ,woda wszędzie głęboka nie da się za daleko brodzić, jedyne co miałem to wyjście ok.20cm. rybki za małym steamerkiem w ujściu rzeczki. Wieczorem po zachodzie słońca widziałem kilka ataków w zasięgu spina sporych ryb na powierzchni. Nie wiem co to było,ale stawiam na seabassy lub bonito. Dodam jeszcze że byłem latem przy upałach 35-40 stopni.

#45 OFFLINE   JurekJurek

JurekJurek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów

Napisano 06 kwiecień 2023 - 17:19

Jakie woblery i gumy polecacie do łowienia z brzegu w morzu w Turcji? Wybieram się na wakacje do Turkler koło Alanyi.
Wpada tam również do morza rzeka Kargi Stream więc i tam też popróbuje swoich sił.
Chetnie bym również coś chciał się dowiedzieć jak z pozwoleniami na łowienie, czy takowe dla turystów tam jest wymagane. W sieci ciężko coś znaleźć. Dzięki

#46 OFFLINE   pointman

pointman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 kwiecień 2023 - 15:43

Podpinam się pod temat odnośnie pozwolenia na łowienie w Turcji. Lecę do Turcji na przełomie sierpnia i września i z tego co patrzę to w  okolicach hotelu są ujścia Oba Stream i rzeki Dimcay. Ktoś może łowił w tych okolicach?

Użytkownik pointman edytował ten post 08 kwiecień 2023 - 15:43

#47 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 09 kwiecień 2023 - 23:02

Nie trzeba zadnych pozwolen ani w Turcji ani Grecji. Wolna amerykanka . Lowilem w Alanyii i Marmaris , ale to ladnych pare lat temu.

#48 OFFLINE   Tommy100

Tommy100

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 09 kwiecień 2023 - 23:08

Zlapalem jakiegos takiego karanksa malego i cos podoobnego do makreli. Miejscowy Turek w Alanyii mowil ze w zimie podchodzi wieksza ryba do brzegu.
W Marmaaris w nocy w malym porcie gotowalo sie. Nic nie zlowilem. A widzialem ze 100 atakow. Przezrzucilem cale pudelko.Ale mialem jakies gumy i woblery zwykle to chyba sie nie nadaje. Trzeba jakims prostym powierzchniowym zelastwem rzucic albo stickbaitem i pelen piec..

#49 OFFLINE   Marcin Koza

Marcin Koza

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 10 kwiecień 2023 - 09:59

Tak jak już pisałem co do labraksów to w październiku zeszłego roku zauważyłem że żerowaly na mniejszym pokarmie niż zazwyczaj tutaj we Walii, gdzie mieszkam. Więc polecam wziąć powierzchniowe przynęty w stylu walk the dog takich jak Xorus Patchinko 100 lub 120, a nawet coś minimalnie mniejszego. Do tego brania miałem na małe białe pilkery około 21gr, podrywane gwałtownie z dna, co utwierdza mnie w przekonaniu o rozmiarze drobnicy która kręci się przy brzegu.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
  • Sailfish lubi to

#50 OFFLINE   ximus

ximus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 153 postów

Napisano 10 kwiecień 2023 - 19:10

Kilka lat temu obowiązywała opłata roczna na wędkowanie chyba 15 Euro.

Pamiętam że trochę się naszukałem gdzie ją uiścić.

#51 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1851 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 22 wrzesień 2023 - 15:01

Pływał ktoś w morze z lokalnymi przewodnikami? Okolice Manavgat. Jak wrażenia?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych