Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

North Fork Composites - Nowe blanki Garego Loomisa

nfc g.loomis blank

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
456 odpowiedzi w tym temacie

#261 OFFLINE   Szczepek2

Szczepek2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 258 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Szczepkowski

Napisano 26 marzec 2019 - 20:52

Spinning na blanku NFC MB 661-1 (HM)

Witam czy ma ktoś spinning na tym blanku? Poszukuję opini na jego temat:)

Cześć napisz do @hubertus zbudował mi wędkę na blanku 661-1 tylko nie pamiętam jaki moduł.
Pozdrawiam.

Użytkownik Szczepek2 edytował ten post 26 marzec 2019 - 20:53

#262 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 02 kwiecień 2019 - 17:32

Czy jest gwarancja na blanki zakupione w promocji na USA,a przeslane prywatnie do Polski.W przesylce nie bylo zadnych papierow.

#263 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 12 kwiecień 2019 - 09:59

Kurs dolara co prawda nie zachęca, ale jest aktualnie jakaś promocja na blanki i koszty wysyłki z okazji 10 rocznicy nowej manufaktury, gdyby ktoś był zainteresowany.

https://northforkcomposites.com/

#264 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 12 kwiecień 2019 - 10:14

A sprawdziles czy do Polski wysyłają?
  • mario lubi to

#265 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 12 kwiecień 2019 - 10:32

Pomogę - do Polski nie wysyłają, a promocja trwa już chyba z pół roku :lol:

#266 OFFLINE   Kupisz

Kupisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 22 maj 2019 - 09:00

Koledzy tak z rok temu pytałem Was tutaj o blanki 2,9m w wersiach HM oraz IM. Remicki wtedy napisał wiele ciekawego o wer. HM. którą ma.
Remigiusz pisałeś wtedy też, że będziesz mieć okazję porównania kijów z obydwóch modułów. Czy do porównania doszło i czy możesz coś o tym napisać? Bardzo proszę.
Jeżeli mogę też zapytać czy ktoś z was rozważał kupno lub posiada blank St 962x-2 HM (7-14 gram) i jak można byłoby go porównać z o oczko wyższym St 964-2 HM? Czy 962x będzie tak samo niedoszacowany jak 964? Przynęty jakimi najczęściej rzucam na Warcie za boleniem to 7-15g i sporadycznie 18g. Seryjna Es96mf2 wydaje mi się zbyt pałowata bo zaczyna rzucać dobrze od 15,20g i waham się między St 964-2 HM, St 964-2 IM, a 962x-2 HM. Tylko własnie nie wiem czy ten ostatni nie byłby zbyt delikatny.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrówka.

Użytkownik Kupisz edytował ten post 22 maj 2019 - 09:01

#267 OFFLINE   Remicki

Remicki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaPomorze Zach.
  • Imię:Remigiusz

Napisano 23 maj 2019 - 07:31

Tak, do spotkania kijów doszło nad Odrą. Jednak za dnia nad rzeką się nie spotkaliśmy, a dopiero przy wieczornym ognisku :P

Nie kontynuowałem wątku, bo nie udało mi się porzucać tym IM -odpowiednikiem mojego St 964-2(HM), tym bardziej połowić.
Jednak na sucho, udało mi się go porządnie pouginać. Dlatego przez pryzmat dobrze obrzucanego i wyłowionego HM'a oraz opisów,
słusznie dumnego właściciela St 964-2(IM), wydaje się że HM jest lepszy tam, gdzie potrzeba szybkiego, pewnego holu w trudnych,
technicznych rzekach, z zielskiem, albo jakimiś zawadami, z gałęźmi, itp. HM'em można pewniej kontrolować hol na małej ograniczonej przestrzeni.
IM'a brał bym tam, gdzie jest bardziej otwarta woda. Tam gdzie hol bardziej przewidywalny, na większym luzie.
Obydwa laminaty inaczej akcentują punkty mocy w drodze do identycznej krzywej. Również odczucie dużej mocy w dolniku jest identyczne.
Gdyby moim docelowym łowiskiem była np.Odra to wybrałbym bez wahania St 964-2(IM) !
Trzeba mi było ją brać i się przeprowadzić bliżej Odry ! :D
...(HM) jest idealny na mojej trudnej technicznie rzece.

Spróbuj też podpytać Adama o tego IM'a:

http://jerkbait.pl/u...274-adasczeski/

Użytkownik Remicki edytował ten post 23 maj 2019 - 07:41

• AdasCzeski i Kupisz lubią to

#268 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 23 maj 2019 - 07:38

Mój jeszcze w Art - Rodzie... jak ktoś chętny wyrażam zgodę na oglądanie, dotykanie... :) 

• Jozi, Remicki i Kupisz lubią to

#269 OFFLINE   Kupisz

Kupisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów

Napisano 23 maj 2019 - 15:41

Adaś możesz napisać jak z prostością twojego blanku? Ja chyba skłaniam się bardziej w stronę 964 IM i dzwoniłem dzisiaj do FC i jest ostatnia sztuka, która delikatnie na końcu/tipie leci po kręgosłupie w dół. Dla mnie to oznacza pogłębienie skrzywienia po uzbrojeniu. Pan Ireneusz mówi, że jest to skrzywienie w normie. Ja zdaje sobie sprawę z tego, że taki proces technologiczny itd i te blanki wychodzą mniej lub bardziej krzywe. Jestem ciekawy jak Twój lub również Wasze koledzy blanki mają z tą "prostością".
Ps na zdjęciu elita96mf2 krzywa po kręgosłupie w górę. Jak dam przelotkami w dół jest prosta. Kręgosłup wyznaczony raczej prawidłowo.

Użytkownik Kupisz edytował ten post 23 maj 2019 - 15:43

#270 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 23 maj 2019 - 17:09

Odnośnie zakupu blanku to polecam zrobić to w USA, przez kogoś znajomego. Wychodzi duuużżo taniej. :) 

Odnośnie prostości...hmmm...nie wiem, nie zwracałem na to uwagi.

W sumie to nigdy nie zwracałem na to uwagi.  

• Sławek Oppeln Bronikowski, Jozi, miramar69 i 2 innych osób lubią to

#271 OFFLINE   Pojrzo

Pojrzo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaPruszków

Napisano 08 lipiec 2019 - 18:52

Koledzy,

czy macie lub mieliście jakieś doświadczenia z tym blankiem -  - NFC ST 961-2 (IM).

Poszukuję czegoś lekkiego na wiosenne jazio-klenie.

Pzdr

#272 ONLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 11 lipiec 2019 - 08:58

Mam kij na tym blanku, z tym że produkcji jeszcze "starego Loomisa" ... nazwy firm się zmieniają a on jest w produkcji od ponad 20 lat. O czymś to świadczy  :)

Moim zdaniem na klenie, jazie i co tam w rzece do 2-3kg pływa ..  ideał!

• andrew16 lubi to

#273 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 11 lipiec 2019 - 21:22

Koledzy,

czy macie lub mieliście jakieś doświadczenia z tym blankiem - - NFC ST 961-2 (IM).
Poszukuję czegoś lekkiego na wiosenne jazio-klenie.

Pzdr

Mam tego oczko mocniejszego (ST 962) oraz ST 1002. 962 daje radę jako kleniojaziowka, ale powiedzialbym, że z dołu fajnie rzuca od mniej więcej 2,5cm przynęt, natomiast słabiej radzi sobie z „pchełkami”. ST 1002 rzuci wszystkim i spokojnie radzi sobie z przynetami cięższymi niż 5gr (blank opisany do 5gr). Na pierwszej wyprawie wyjął klenia 40+ zapiętego „za wargę” - kapitalna amortyzacja :-) Jednocześnie rzucałem nim nawet małymi boleniowkami w okolicy 10gr - spokojnie się da, ale oczywiście rzucać trzeba z wyczuciem.

#274 OFFLINE   Kupisz

Kupisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów

Napisano 12 lipiec 2019 - 10:22

Mam tego oczko mocniejszego (ST 962) ...

Cześć masz 962 w graficie IM czy HM? Jakie przynęty podaje i utrzymuje w nurcie najlepiej??

#275 OFFLINE   Pojrzo

Pojrzo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaPruszków

Napisano 12 lipiec 2019 - 11:03

Dzięki Panowie za odpowiedź.

ST 961 niebawem zasili mój "arsenał" :)

Pzdr

#276 OFFLINE   kristov

kristov

Forumowicz

• Twórcy
  • PipPip
  • 385 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Krzysztof

Napisano 11 sierpień 2019 - 08:49

669 dołem daje radę od ok 20g a góra 100-120g, przy tym nie jest pakowany tylko przyjemnie elastyczny.

Panowie, ktoś miał okazję pomachać kijkiem zbudowanym na blanku NFC MB 669-1 IM??
Ewentualnie może coś gdzieś ktoś słyszał ile realnie to ogarnia bo w dwóch różnych źródłach dwie różne informacje. Wg producenta 3/8-2oz. w innym miejscu znalazłem że realnie nawet od 1oz do 3 (lekko). Ogólnie chodzi mi o krótki monoblank od NFC który realnie max 80 będzie musiał machać i mam dylemat pomiędzy tym co w temacie a MB 668-1 (IM).[/quote]

#277 OFFLINE   kubazmech

kubazmech

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • Imię:Kuba

Napisano 11 sierpień 2019 - 14:13

Cześć. Mam 709-1 IM, czyli oczko dłuższą wersję. Rzucałem parę razy wielkimi twisterami svartzonker'a na dużych czeburaszkach- łącznie dobrze ponad 110g, ale już naprawdę mocno klękał. Powiedziałbym, że opis producenta (do 2oz) jest trafny, jeśli chodzi o komfortowe rzucanie. Ja najbardziej lubię używać tego kija, gdy szukam sandaczy w miejscach z odczuwalnym nurtem, na sporej głębokości- w takich warunkach nalana 5-calowa guma typu diamond shad na główce ok.30g to jego żywioł- czucie/prowadzenie bardzo dobre i duży zapas mocy do zacięcia. Można tym naparzać z całej siły, ale kij fajnie się ładuje już przy machaniu "od niechcenia". Może 669 będzie trochę sztywniejsza(?), ale obstawiam, że te 80g to już nie będzie prawdziwy komfort.

#278 OFFLINE   Bobby0404

Bobby0404

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 417 postów

Napisano 12 sierpień 2019 - 13:33

Ad 709-1 IM

Podłączając się do tematu na jesienną, wiślaną orkę powinien być wystarczający. Od dołu jakie przynęty komfortowo obsługuje?

Użytkownik Bobby0404 edytował ten post 12 sierpień 2019 - 13:33

#279 OFFLINE   kubazmech

kubazmech

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • Imię:Kuba

Napisano 13 sierpień 2019 - 04:03

Chyba nigdy nie zszedłem poniżej 20g łącznej wagi (główka+guma) i było raczej w porządku, ale naprawdę sporadycznie używam go do takich zakresów (do tego mam genialne 706-1 HM).

• fonix lubi to

#280 OFFLINE   Bobby0404

Bobby0404

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 417 postów

Napisano 13 sierpień 2019 - 15:25

Ja mam MB 665-1(IM), ale szukam czegoś odrobinę dłuższego i mocniejszego. Tym rzucałem 35g + guma 5 cali (łącznie ok. 65g), ale to max i już trzeba trochę z wyczuciem. Na stojącą wodę do kogutów i cięższych gum jest ok. Na rzekę wolałbym dołożyć te 15 cm długości i odrobinę mocy stąd pytam.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, nfc, g.loomis, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych