Ja łowię cały rok okonie na gumy 10-15cm po co się rozdrabniać i wcale okazów nie łowię przeważają sztuki 25-40 cm, zacięcia zawsze mam skuteczne i nie ma efektu podskubywań jak przy małych gumach. Polecam. Wiadomo jak łowimy na takie przynęty na szczupak owym łowisku to zębacze też się będą się podpinać ale nie w tym nic złego skoro i tak ryby wypuszczamy niech się martwią Ci którzy ładują wszystko do wora i chowają po bakistach.. Dla mnie guma 5 cali na główce 20g norma na okonia.
Zalew Siemianówka
#2461 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2019 - 20:43
#2462 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2019 - 22:04
Ja łowię cały rok okonie na gumy 10-15cm po co się rozdrabniać i wcale okazów nie łowię przeważają sztuki 25-40 cm, zacięcia zawsze mam skuteczne i nie ma efektu podskubywań jak przy małych gumach. Polecam. Wiadomo jak łowimy na takie przynęty na szczupak owym łowisku to zębacze też się będą się podpinać ale nie w tym nic złego skoro i tak ryby wypuszczamy niech się martwią Ci którzy ładują wszystko do wora i chowają po bakistach.. Dla mnie guma 5 cali na główce 20g norma na okonia.
Na takim łowisku jak Siemianówka to 5 cali 20g i kwiecień to coś nie tak.No chyba że te podłużne gniazdujące,to zupełnie inny gatunek/
- czocho, woblery z Bielska, Werem i 1 inna osoba lubią to
#2463 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2019 - 22:50
Ja łowię cały rok okonie na gumy 10-15cm (...) Wiadomo jak łowimy na takie przynęty na szczupak owym łowisku to zębacze też się będą się podpinać ale nie w tym nic złego skoro i tak ryby wypuszczamy (...)
Celowe łowienie ryb w czasie okresu ochronnego jest nieetyczne i zwyczajnie głupie.Tezę tą postaram się w prosty sposób udowodnić:
Nieetyczne - ponieważ jest to świadome łamanie zasad, które dotyczą wszystkich wędkarzy. Wędkarz etyczny tych zasad nie łamie, a swoim przykładem stara się wskazywać innym kierunek, do którego powinni wszyscy zmierzać. Powtórzę raz jeszcze, świadomie zasady łamie kłusownik, nie wędkarz etyczny.
Głupie - gdyż nawet wypuszczając wszystkie sztuki daje przykład innym, z gruntu nieetycznym wędkarzom (pardon, zwykłym kłusolom), że można celowo łowić ryby objęte okresem ochronnym, w ten sposób dając kłusolom alibi dla ich procederu. No bo skoro inni tak mogą, to czemuż kłusol miałby się kryć i ograniczać?
W efekcie końcowym takiego nieetycznego i głupiego postępowania tracisz moralne prawo, by narzekać na powszechne kłusownictwo i na brak ryb w wodzie. Podcinasz gałąź, na której siedzisz, nie widząc dalszych konsekwencji SWEGO działania. Przemyśl to raz jeszcze, proszę...
- beton007, Tomfunk, Wobi i 10 innych osób lubią to
#2464 Guest_keri_*
Napisano 27 kwiecień 2019 - 07:50
W ubiegłym tygodniu widziałem poławiaczy 'okonia' na 10 cm gumy...
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Na szczęście porozmawiałeś z "poławiaczami" wyjaśniłeś że to nie etyczne i zarazem celowe nastawianie sie na gatunki objęte okresem ochronnym.
Zwracanie uwagi i edukacja może przynieść jakiekolwiek skutki, pisanie o tym w internecie ma żaden wpływ na problem bo na pewno ten "poławiacz Siemianówkowy" tego tu nie czyta.
#2465 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2019 - 08:36
Nic się nie zmieni . W przyszłym tygodniu majówka i oficjalny sezon sandaczowy otwarty a nieoficjalny już trwa w najlepsze .
#2466 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2019 - 09:41
Proponowałbym zapoznać się z okresami ochronnymiNic się nie zmieni . W przyszłym tygodniu majówka i oficjalny sezon sandaczowy otwarty a nieoficjalny już trwa w najlepsze .
Użytkownik Łukasz.t edytował ten post 27 kwiecień 2019 - 09:42
#2467 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2019 - 10:03
#2468 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2019 - 10:26
Ja znam okresy ochronne . Dlatego jeszcze nie byłem na Siemianówce i w maju raczej też nie będe . Szkoda nerwów .
#2469 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2019 - 15:27
Wydaje mi się ze nie da się tego łowiska „wyrybić”.
Kontrole też są - jest policja wodna, pływają i kontrolują. Nie jestem często na siemianowce ale jak bywam to widzę kontrole.
Fakt kłusowania niestety dotyczy każdej wody w kraju, teraz na siemianowce łowią sandacze po 60-70 cm i to z brzegu. Do tych na gniazdach na środku nie maja dostępu, na pewno są tam ryby po 80-90cm. Takie były łowione w zeszłym roku wiec może w tym nawet 100 będą łowione - oby od czerwca.
Co do sieci i tej masy padlej ryby to na zdjęciach widać 2-3 sztuki i 2-3 siatki a zbiornik ile ma ha? Zapewne więcej pada po nieumiejętnym wypuszczeniu niż w tych dwóch siatkach.
#2470 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2019 - 15:38
Na Siemianówce nie jest tak źle, ryb jest masa, presja największa w internecie w tym temacie bo na zbiorniku da się znaleźć kawał wody bez ludzi. Jest masa suma, szczupaka i okonia a w ostatnich 3-4 latach olbrzymia wręcz ilość sandacza. Nie wspominając o kapitalnych boleniach. Białej okazałej ryby tez nie brakuje - kapitalne karasie i liny - nie ma drugiego takiego zbiornika z taka populacja karasia 1-2kg. Każdy narzeka ale każdy łowi ładne i dużo ryb.
Wydaje mi się ze nie da się tego łowiska „wyrybić”.
Kontrole też są - jest policja wodna, pływają i kontrolują. Nie jestem często na siemianowce ale jak bywam to widzę kontrole.
Fakt kłusowania niestety dotyczy każdej wody w kraju, teraz na siemianowce łowią sandacze po 60-70 cm i to z brzegu. Do tych na gniazdach na środku nie maja dostępu, na pewno są tam ryby po 80-90cm. Takie były łowione w zeszłym roku wiec może w tym nawet 100 będą łowione - oby od czerwca.
Co do sieci i tej masy padlej ryby to na zdjęciach widać 2-3 sztuki i 2-3 siatki a zbiornik ile ma ha? Zapewne więcej pada po nieumiejętnym wypuszczeniu niż w tych dwóch siatkach.
Paweł ,ty to najchętniej wszystkich byś wysłał na Siemianówkę , a cała reszta dla ciebie
Ps. zapomniałeś jeszcze o metrowych węgorzach krórych praktycznie nikt nie łowi, a jest tego cała masa...
- beton007 i czocho lubią to
#2471 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2019 - 17:25
#2472 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2019 - 18:21
Suma jest bardzo dużo i to on jest największym czyścicielem, tej wiosny miałem 4 sztuki z przyłowu .
#2473 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2019 - 20:52
#2474 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2019 - 22:09
- mentnooki i Sandi lubią to
#2475 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2019 - 08:53
Zakaz zbliżania się do zbiornika od zejścia lodu do 1 Maja pozwoli na spokojne odbycie tarła szczupaka i okonia .
- juranty, szydłoś i Sandi lubią to
#2476 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2019 - 09:37
- beton007, szydłoś, rower26 i 2 innych osób lubią to
#2477 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2019 - 10:43
#2478 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2019 - 15:19
Chciałem zapytać "jak tam bierze sandacz?" Niestety nie zdążyłem. Szybko pozwijali wędki, kotwica w górę i sru na drugi koniec zatoki.Na szczęście porozmawiałeś z "poławiaczami" wyjaśniłeś że to nie etyczne i zarazem celowe nastawianie sie na gatunki objęte okresem ochronnym.
Zwracanie uwagi i edukacja może przynieść jakiekolwiek skutki, pisanie o tym w internecie ma żaden wpływ na problem bo na pewno ten "poławiacz Siemianówkowy" tego tu nie czyta.
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
#2479 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2019 - 20:30
Szkoda słów czytając te wypociny takich pawkow czy klonow45. A co do tej siemki to zakaz połowu z łodzi do 1 maja choć trochę ukrócił by dziwaczne zapędy. Tylko po co jest te pzw i za co im płacimy?
Dlaczego nie do 1 czerwca? Przecież w tej chwili na siemianowce jest najwiecej sandacza i suma. A Pzw jest po to aby takie Joziki płacili i nie czytali nawet statutu stowarzyszenia do którego należą nie znając swoich praw i obowiązków.
- sicek90, Wobi i Sandi lubią to
#2480 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2019 - 20:11
No jasne sum najwiekszym czyścicielem...a wzìeły na paprocha?
Na kulki .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych