Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Zalew Siemianówka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5104 odpowiedzi w tym temacie

#2461 OFFLINE   Rolnik

Rolnik

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 49 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Błażej
  • Nazwisko:Siwik

Napisano 26 kwiecień 2019 - 20:43

Ja łowię cały rok okonie na gumy 10-15cm po co się rozdrabniać i wcale okazów nie łowię przeważają sztuki 25-40 cm, zacięcia zawsze mam skuteczne i nie ma efektu podskubywań jak przy małych gumach. Polecam. Wiadomo jak łowimy na takie przynęty na szczupak owym łowisku to zębacze też się będą się podpinać ale nie w tym nic złego skoro i tak ryby wypuszczamy niech się martwią Ci którzy ładują wszystko do wora i chowają po bakistach.. Dla mnie guma 5 cali na główce 20g norma na okonia.

#2462 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:ANDRZEJ
  • Nazwisko:KRUK

Napisano 26 kwiecień 2019 - 22:04

Ja łowię cały rok okonie na gumy 10-15cm po co się rozdrabniać i wcale okazów nie łowię przeważają sztuki 25-40 cm, zacięcia zawsze mam skuteczne i nie ma efektu podskubywań jak przy małych gumach. Polecam. Wiadomo jak łowimy na takie przynęty na szczupak owym łowisku to zębacze też się będą się podpinać ale nie w tym nic złego skoro i tak ryby wypuszczamy niech się martwią Ci którzy ładują wszystko do wora i chowają po bakistach.. Dla mnie guma 5 cali na główce 20g norma na okonia.

Na takim łowisku jak Siemianówka to 5 cali 20g i kwiecień to coś nie tak.No chyba że te podłużne gniazdujące,to zupełnie inny gatunek/

#2463 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • Lokalizacja[*] Kraina Wiecznych Łowisk
  • Imię:Janusz

Napisano 26 kwiecień 2019 - 22:50

Ja łowię cały rok okonie na gumy 10-15cm (...) Wiadomo jak łowimy na takie przynęty na szczupak owym łowisku to zębacze też się będą się podpinać ale nie w tym nic złego skoro i tak ryby wypuszczamy (...)

Celowe łowienie ryb w czasie okresu ochronnego jest nieetyczne i zwyczajnie głupie.Tezę tą postaram się w prosty sposób udowodnić:

Nieetyczne - ponieważ jest to świadome łamanie zasad, które dotyczą wszystkich wędkarzy. Wędkarz etyczny tych zasad nie łamie, a swoim przykładem stara się wskazywać innym kierunek, do którego powinni wszyscy zmierzać. Powtórzę raz jeszcze, świadomie zasady łamie kłusownik, nie wędkarz etyczny.

Głupie - gdyż nawet wypuszczając wszystkie sztuki daje przykład innym, z gruntu nieetycznym wędkarzom (pardon, zwykłym kłusolom), że można celowo łowić ryby objęte okresem ochronnym, w ten sposób dając kłusolom alibi dla ich procederu. No bo skoro inni tak mogą, to czemuż kłusol miałby się kryć i ograniczać?

W efekcie końcowym takiego nieetycznego i głupiego postępowania tracisz moralne prawo, by narzekać na powszechne kłusownictwo i na brak ryb w wodzie. Podcinasz gałąź, na której siedzisz, nie widząc dalszych konsekwencji SWEGO działania. Przemyśl to raz jeszcze, proszę...

#2464 Guest_keri_*

Guest_keri_*
  • Guests

Napisano 27 kwiecień 2019 - 07:50

W ubiegłym tygodniu widziałem poławiaczy 'okonia' na 10 cm gumy...

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Na szczęście porozmawiałeś z "poławiaczami" wyjaśniłeś że to nie etyczne i zarazem celowe nastawianie sie na gatunki objęte okresem ochronnym. 
Zwracanie uwagi i edukacja może przynieść jakiekolwiek skutki, pisanie o tym w internecie ma żaden wpływ na problem bo na pewno ten "poławiacz Siemianówkowy" tego tu nie czyta.  

#2465 OFFLINE   neor

neor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 416 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 27 kwiecień 2019 - 08:36

Nic się nie zmieni . W przyszłym tygodniu majówka i  oficjalny sezon sandaczowy otwarty a nieoficjalny już trwa w najlepsze   . 

#2466 OFFLINE   Łukasz.t

Łukasz.t

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Łukasz

Napisano 27 kwiecień 2019 - 09:41

Nic się nie zmieni . W przyszłym tygodniu majówka i oficjalny sezon sandaczowy otwarty a nieoficjalny już trwa w najlepsze .

Proponowałbym zapoznać się z okresami ochronnymi

Użytkownik Łukasz.t edytował ten post 27 kwiecień 2019 - 09:42

#2467 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Krzysiek

Napisano 27 kwiecień 2019 - 10:03

Raczej sarkazm to był , i chodziło o to że nikt już nikomu nie zarzuci dużych przynęt, a że sandacze biorą co zrobić...

#2468 OFFLINE   neor

neor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 416 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 27 kwiecień 2019 - 10:26

Ja znam okresy ochronne . Dlatego jeszcze nie byłem na Siemianówce  i w maju raczej też nie będe . Szkoda nerwów . 

#2469 OFFLINE   pafek

pafek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 774 postów
  • Lokalizacjapstrągowe strumienie

Napisano 27 kwiecień 2019 - 15:27

Na Siemianówce nie jest tak źle, ryb jest masa, presja największa w internecie w tym temacie bo na zbiorniku da się znaleźć kawał wody bez ludzi. Jest masa suma, szczupaka i okonia a w ostatnich 3-4 latach olbrzymia wręcz ilość sandacza. Nie wspominając o kapitalnych boleniach. Białej okazałej ryby tez nie brakuje - kapitalne karasie i liny - nie ma drugiego takiego zbiornika z taka populacja karasia 1-2kg. Każdy narzeka ale każdy łowi ładne i dużo ryb.

Wydaje mi się ze nie da się tego łowiska „wyrybić”.

Kontrole też są - jest policja wodna, pływają i kontrolują. Nie jestem często na siemianowce ale jak bywam to widzę kontrole.

Fakt kłusowania niestety dotyczy każdej wody w kraju, teraz na siemianowce łowią sandacze po 60-70 cm i to z brzegu. Do tych na gniazdach na środku nie maja dostępu, na pewno są tam ryby po 80-90cm. Takie były łowione w zeszłym roku wiec może w tym nawet 100 będą łowione - oby od czerwca.

Co do sieci i tej masy padlej ryby to na zdjęciach widać 2-3 sztuki i 2-3 siatki a zbiornik ile ma ha? Zapewne więcej pada po nieumiejętnym wypuszczeniu niż w tych dwóch siatkach.

#2470 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 27 kwiecień 2019 - 15:38

Na Siemianówce nie jest tak źle, ryb jest masa, presja największa w internecie w tym temacie bo na zbiorniku da się znaleźć kawał wody bez ludzi. Jest masa suma, szczupaka i okonia a w ostatnich 3-4 latach olbrzymia wręcz ilość sandacza. Nie wspominając o kapitalnych boleniach. Białej okazałej ryby tez nie brakuje - kapitalne karasie i liny - nie ma drugiego takiego zbiornika z taka populacja karasia 1-2kg. Każdy narzeka ale każdy łowi ładne i dużo ryb.

Wydaje mi się ze nie da się tego łowiska „wyrybić”.

Kontrole też są - jest policja wodna, pływają i kontrolują. Nie jestem często na siemianowce ale jak bywam to widzę kontrole.

Fakt kłusowania niestety dotyczy każdej wody w kraju, teraz na siemianowce łowią sandacze po 60-70 cm i to z brzegu. Do tych na gniazdach na środku nie maja dostępu, na pewno są tam ryby po 80-90cm. Takie były łowione w zeszłym roku wiec może w tym nawet 100 będą łowione - oby od czerwca.

Co do sieci i tej masy padlej ryby to na zdjęciach widać 2-3 sztuki i 2-3 siatki a zbiornik ile ma ha? Zapewne więcej pada po nieumiejętnym wypuszczeniu niż w tych dwóch siatkach.

Paweł ,ty to najchętniej wszystkich byś wysłał na Siemianówkę ;)  ;)  ;) , a cała reszta dla ciebie :P

Ps. zapomniałeś jeszcze o metrowych węgorzach krórych praktycznie nikt nie łowi, a jest tego cała masa...

• beton007 i czocho lubią to

#2471 OFFLINE   tom_mich_

tom_mich_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Michalak

Napisano 27 kwiecień 2019 - 17:25

Fakt zbiornik jest baaardzo żyzny ...ale da się ten zbiornik wyczyścić ...pamiętam jak kilka lat temu jak zbiornik odradzał sie po siatkach i trollingu łowiło się ryb sporo ale były to ryby 45-52 cm po tym roku będzie tak samo masę ryb ubyło po 2018 ale ten dopełni formalności ....niestety ....

#2472 OFFLINE   Klon45

Klon45

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaŁapy

Napisano 27 kwiecień 2019 - 18:21

Suma jest  bardzo dużo i to on jest największym czyścicielem, tej wiosny miałem 4 sztuki z przyłowu .

#2473 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 27 kwiecień 2019 - 20:52

No jasne sum najwiekszym czyścicielem...a wzìeły na paprocha?

#2474 OFFLINE   Jozik

Jozik

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 27 kwiecień 2019 - 22:09

Szkoda słów czytając te wypociny takich pawkow czy klonow45. A co do tej siemki to zakaz połowu z łodzi do 1 maja choć trochę ukrócił by dziwaczne zapędy. Tylko po co jest te pzw i za co im płacimy?
  • mentnooki i Sandi lubią to

#2475 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:ANDRZEJ
  • Nazwisko:KRUK

Napisano 28 kwiecień 2019 - 08:53

Zakaz  zbliżania się do zbiornika od zejścia lodu  do 1 Maja pozwoli na spokojne odbycie tarła szczupaka i  okonia .

• juranty, szydłoś i Sandi lubią to

#2476 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Kamil

Napisano 28 kwiecień 2019 - 09:37

Znając klimat Siemianówki jestem pewien, że wprowadzenie zakazu połowu z plywadel zapoczatkuje przydomowa produkcję....łodzi podwodnych ;-)

#2477 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 28 kwiecień 2019 - 10:43

Samołowne "wędki" elektryczne już są, idą z duchem "ekologi"

#2478 OFFLINE   sicek90

sicek90

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów

Napisano 28 kwiecień 2019 - 15:19

Na szczęście porozmawiałeś z "poławiaczami" wyjaśniłeś że to nie etyczne i zarazem celowe nastawianie sie na gatunki objęte okresem ochronnym.
Zwracanie uwagi i edukacja może przynieść jakiekolwiek skutki, pisanie o tym w internecie ma żaden wpływ na problem bo na pewno ten "poławiacz Siemianówkowy" tego tu nie czyta.

Chciałem zapytać "jak tam bierze sandacz?" Niestety nie zdążyłem. Szybko pozwijali wędki, kotwica w górę i sru na drugi koniec zatoki.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

#2479 OFFLINE   pafek

pafek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 774 postów
  • Lokalizacjapstrągowe strumienie

Napisano 28 kwiecień 2019 - 20:30

Szkoda słów czytając te wypociny takich pawkow czy klonow45. A co do tej siemki to zakaz połowu z łodzi do 1 maja choć trochę ukrócił by dziwaczne zapędy. Tylko po co jest te pzw i za co im płacimy?

Dlaczego nie do 1 czerwca? Przecież w tej chwili na siemianowce jest najwiecej sandacza i suma. A Pzw jest po to aby takie Joziki płacili i nie czytali nawet statutu stowarzyszenia do którego należą nie znając swoich praw i obowiązków.
  • sicek90, Wobi i Sandi lubią to

#2480 OFFLINE   Klon45

Klon45

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaŁapy

Napisano 29 kwiecień 2019 - 20:11

No jasne sum najwiekszym czyścicielem...a wzìeły na paprocha?

Na kulki .

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych