Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Zalew Siemianówka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5104 odpowiedzi w tym temacie

#3041 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6324 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 19 listopad 2019 - 22:31

Bardzo fajne postulaty, ale pkt 2 nie jest możliwy do zrealizowania ze względu na nasz Kodeks Karny i Kodeks Wykroczeń. Wykroczenia mogą być karane wyłącznie w postępowaniu mandatowym, gdzie wysokość kary wynosi 50-500 zł i za wiele wykroczeń maks. sumarycznie 1000 zł. Przestępstwa ścigane na postawie Kodeksu Karnego wymagają orzeczenia sądu, który feruje wyroki wg własnego uznania, zgodnie z zapisami Ustawy o Rybactwie Śródlądowym.

Ustanawianie posterunków PSR leży w gestii wojewody, nie PZW. Okręg PZW w Białymstoku może zatrudnić pracowników, którzy będą strażnikami SSR i delegować ich do stałej ochrony zbiornika. Może też wynająć firmę do ochrony zbiornika, ale nie może decydować o sposobie pracy strażników PSR.

Oczywiście dorybianie zbiornika może być sensowne, ale śmiem twierdzić, że duża ilość ryb zdolnych do tarła poradzi sobie z presją wędkarską, pod warunkiem utrzymania właściwej ochrony. Mam tu na myśli sandacze. Nie wiem też, czy jest sens budowania krześlisk. Gniazd tarłowych jest masa na zbiorniku, ryby dobrze sobie radzą na tak żyznym i przyjaznym im zbiorniku.

To oczywiście tylko moje, subiektywne, spojrzenie na Twoje wnioski do ZO.. 

#3042 OFFLINE   PrzemoKo

PrzemoKo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 19 listopad 2019 - 22:39

Bardzo fajne postulaty, ale pkt 2 nie jest możliwy do zrealizowania ze względu na nasz Kodeks Karny i Kodeks Wykroczeń. Wykroczenia mogą być karane wyłącznie w postępowaniu mandatowym, gdzie wysokość kary wynosi 50-500 zł i za wiele wykroczeń maks. sumarycznie 1000 zł. Przestępstwa ścigane na postawie Kodeksu Karnego wymagają orzeczenia sądu, który feruje wyroki wg własnego uznania, zgodnie z zapisami Ustawy o Rybactwie Śródlądowym.

Racja, w takim razie można wnioskować  przynajmniej o konsekwentne kary w ramach wykroczeń.

Poczekam jeszcze na inne uwagi kolegów i mogę poprawić załącznik z listą wniosków  jak będzie takie życzenie.

Użytkownik PrzemoKo edytował ten post 19 listopad 2019 - 22:40

#3043 OFFLINE   pio76

pio76

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 374 postów
  • LokalizacjaChełm
  • Imię:Piotr

Napisano 19 listopad 2019 - 22:51

Po dekadzie zmienił czapke na zgniłą zieloną 🤣🤣🤣 ale kotwice po dnie dalej ciąga jegomość

Chyba go widziałem, na dziobie ma uczepioną wielką trzy ramienna wyspawaną kotwicę?

#3044 OFFLINE   krakersik

krakersik

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 40 postów

Napisano 19 listopad 2019 - 22:55

uważam że tylko brak trolla i kontrole uratują ten zbiornik. w niedzielę byłem to na wodzie masakra z ręki nie miałem brania (może nie trafiłem miejsce, przynęta lub coś tam) panowie z trolla wozili agrafki za łodzią i skrobanie na slipie !!! troll to po 3 osoby na łódce i każda z wędką. Najgorszy widok to panowie którzy trollingowali z synem któregoś dali mu wyciągnąć rybkę ale wrzucić jej do wody już NIE :angry:

#3045 OFFLINE   arci10

arci10

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów

Napisano 20 listopad 2019 - 11:13

Wydaje mi się że bereciarz ukarany pięcioma stowami będzie próbował odrobić mandat wiadomo jak. Cofnięcie zezwolenia skutecznie wyeliminuje patoli

#3046 OFFLINE   Sumito

Sumito

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaBialystok
  • Imię:Michal
  • Nazwisko:Sumito

Napisano 20 listopad 2019 - 11:56

Chyba go widziałem, na dziobie ma uczepioną wielką trzy ramienna wyspawaną kotwicę?

Hehe nie to nie on,to akurta sąsiad z portu,nie szkodliwy jest

#3047 OFFLINE   Beny

Beny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów
  • LokalizacjaSupraśl/Białystok/Skomack Wielki

Napisano 20 listopad 2019 - 14:31

Dziś siemianówka z brzegu przy moście. Na wodzie strażnicy psr. Na brzegu ssr z policją. Do chłopa co lowil na 3 żywce podeszli, przybili grabe i tyle w temacie. Do mnie nawet nie chciało się podejść... Ale i tak dobrze ze byli. Łódek dużo.

#3048 OFFLINE   beton007

beton007

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 471 postów
  • LokalizacjaBielsk
  • Imię:Andrzej

Napisano 20 listopad 2019 - 15:20

Wczoraj kolejny raz widziałem PSR. 3/4 trolingowcow nagle kotwica i łapa. Panowie z PSR sobie poplywali i tyle z tego, nie widziałem, żeby kogoś sprawdzali.

Użytkownik beton007 edytował ten post 20 listopad 2019 - 15:21

#3049 OFFLINE   wisniowy21

wisniowy21

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 postów
  • LokalizacjaBrańsk
  • Imię:Mateusz

Napisano 20 listopad 2019 - 15:44

Przykra sprawa :( my widzieliśmy w niedzielę na elektryku latai :/

#3050 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Kamil

Napisano 20 listopad 2019 - 17:28

Andrzej myślałem że po takim czasie co pływasz juz wiesz ocb na Siemce ;-) ...PSR nie jest tam od kontroli...ważne żeby sobie popływać, sprawdzić czy lornetki działają i  delegacje wypisać...i dostac po reklamówce sandaczy na fajrant od pewnego jegomościa co mu parasol bezpieczeństwa stworzyli ...znanego również w tym wątku jakby nie było  ;-) pzdr

• martek i nox66 lubią to

#3051 OFFLINE   tom_mich_

tom_mich_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Michalak

Napisano 20 listopad 2019 - 17:40

No niestety ale taka jest prawda ...potrafią tylko się przyp......ć że gaśnicy nie ma na wodzie a do bakisty nawet nie zaglądają ...
  • nox66 lubi to

#3052 OFFLINE   Beny

Beny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów
  • LokalizacjaSupraśl/Białystok/Skomack Wielki

Napisano 20 listopad 2019 - 17:40

Czocho czyżby od pana papugarza aka Wojciech N. ? ja to się dziwie, ze jeszcze go nikt  nie wytłumaczył... :) 

• tomi101, czocho i nox66 lubią to

#3053 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Krzysiek

Napisano 20 listopad 2019 - 17:58

Kurde pewnie się przelicze, ale mam nadzieję że coś drgnie i sie zmieni, zobaczymy jutro.

#3054 OFFLINE   wisniowy21

wisniowy21

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 postów
  • LokalizacjaBrańsk

Napisano 20 listopad 2019 - 18:21

Chciałbym jutro być ale chyba nie dam rady :(

#3055 OFFLINE   tom_mich_

tom_mich_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Michalak

Napisano 20 listopad 2019 - 19:37

Tak czy siak Panowie trzymam kciuki żeby choć kilka pkt przeszło ...przybysz z obcej rejestracji na W 😁

#3056 OFFLINE   wisniowy21

wisniowy21

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 postów
  • LokalizacjaBrańsk

Napisano 20 listopad 2019 - 20:39

Mam nadzieję, że znajdzie się jakaś dobra duszyczka co nagra albo zrobi live :D

#3057 OFFLINE   szydłoś

szydłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaBiebrzańska Kraina
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Sz.

Napisano 20 listopad 2019 - 20:51

Mam nadzieję, że znajdzie się jakaś dobra duszyczka co nagra albo zrobi live :D

Dobry pomysł ;) chętnie tez bym posłuchał tej dyskusji

#3058 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:ANDRZEJ
  • Nazwisko:KRUK

Napisano 21 listopad 2019 - 07:44

Andrzej myślałem że po takim czasie co pływasz juz wiesz ocb na Siemce ;-) ...PSR nie jest tam od kontroli...ważne żeby sobie popływać, sprawdzić czy lornetki działają i  delegacje wypisać...i dostac po reklamówce sandaczy na fajrant od pewnego jegomościa co mu parasol bezpieczeństwa stworzyli ...znanego również w tym wątku jakby nie było  ;-) pzdr

Tenia..?

Użytkownik mentnooki edytował ten post 21 listopad 2019 - 07:45

• czocho i focus224 lubią to

#3059 OFFLINE   bho70

bho70

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 127 postów
  • LokalizacjaPodlaskie
  • Imię:raffik
  • Nazwisko:mmm

Napisano 21 listopad 2019 - 08:39

Przepisy które chce wprowadzić na Siemianówce większość z piszczących tutaj (a na pewno nie całej braci wędkarskiej) tak jak to rozumiem mają ochronić jej własne interesy, na na pewno nie ma na celu ochrony ryb czy zbiornika (te propozycje zmian żeby nie zarybiać karpiem tylko sandaczem i okoniem jak brakuje środków to śmiech na sali-tylko ja, tylko moje najważniejsze). Wędkarstwo to nie tylko sport. To także sposób na wypoczynek jak również i sposób na pozyskiwanie ryb w celach konsumpcyjnych. Uważam że dla wszystkich jest miejsce trzeba tylko w zrównoważony sposób poukładać regulaminy i zasady połowu a przede wszystkim usprawnić egzekwowanie prawa (tu regulaminu) w taki sposób aby nie opłacało się go łamać. 

Żadnej grupy nie powinno się faworyzować, no można by było zrobić wyjątek dla tych co chcieliby się zadeklarować jak "no kill". Tacy powinni mieć tylko symboliczną opłatę PZW ale jeśli taki delikwent byłby załapany z zabraną rybką to kary razy 2 i wykluczenie na jakiś czas z wędkarskiej społeczności.

Nie wiem czy polskiej prawo na to pozwoliłoby ale wyłamanie się z regulaminu co do ilości złowionych ryb (tu też trzeba by było wprowadzić ograniczenia) pozwalałoby oprócz kar finansowych konfiskować sprzęt wędkarski (i to w taki sposób aby cały sprzęt czy w łódce, czy w samochodzie i nie ważne czy to kolegi Janka czy Franka podlegał konfiskacie). Na pewno dobrym rozwiązaniem byłaby karto połowów dla zbiornika(dla określonych gatunków ryb) i natychmiastowego wpisania ryby którą chcemy zabrać. 

I jeszcze jedno w niektórych miejscach na Siemianówce są miejsca w których sandacz jeszcze w czerwcu stoi przy gniazdach to nie wiem czy nie byłoby dobrym posunięciem przesunięcie o miesiąc okresu ochronnego (w czerwcu tego roku byłem świadkiem jak zacny sportowiec ściągał sandacze z gniazd).  

Pewnie wielu to się nie spodoba co napisałem ale jestem przeciwny nadawaniu większych praw jednym a ograniczanie innym. Nikogo nie faworyzować.

#3060 OFFLINE   compi

compi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaPodlaskie
  • Imię:Piotr

Napisano 21 listopad 2019 - 09:36

Piszesz coś o konsumpcji, a potem nie wiadomo skąd stawiasz zarzut o "ochronie własnych interesow". Możesz rozwinąć temat? Bo oprócz ochrony rybostanu nie widzę w tej dyskusji innego celu. Karpi nie brakuje. Potężne stado spławiało się ostatnio na środku akwenu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych