Zalew Siemianówka
#3021 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2019 - 22:01
#3022 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2019 - 22:03
Po tych kilku stronach pomysłów na poprawę sytuacji,wzajemnych przepychanek i wymyślnych kar cielesnych dla kłusowników ,pora wkleić jakieś fotki z rybami.
Dzisiaj, po raz drugi w tym sezonie,dzięki uprzejmości kolegi udało się powędkować na zalewie .
Była to dość krótka wyprawa-około 3,5godziny łowienia.Brak doświadczenia i umiejętności nie pozwolił dobrać się do większych okazów.
Mimo wszystko udało się złowić kilka ryb i zaobserwować praktycznie wszystko to,o czym toczą się tutaj dyskusje.
Mimo mgły ,cały czas w zasięgu wzroku miałem kilkadziesiąt łódek.
Faktem jest że trollingujące jednostki były w mniejszości-jak ktoś niedawno zauważył.
Nie zmieniła się jednak mentalność ich sterników-dalej pływają w odległości rzutu niewielką główką.
Widziałem kilka podebranych ryb ,ale nie zaobserwowałem aby wróciły do wody.
Po złowieniu 2-3 ryb z jednego ustawienia,zaczynał się najazd "Hunów" ze wszystkich kierunków.
Na brzegu,w kilku miejscach, spore stosy łusek,flaki i śmieci.
Najsmutniejsze ,że nadal nie widać żadnej kontroli.
Pozdrawiam Tomi
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 18 listopad 2019 - 10:23
- barach3, Krzysiek Rogalski, martek i 15 innych osób lubią to
#3023 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2019 - 22:10
Załączone pliki
- Krzysiek Rogalski, jacekp29, malinabar i 3 innych osób lubią to
#3024 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2019 - 11:01
Sugeruję zaprosić do rozmów reprezentantów gmin Michałowo i Narewka.
Brzegi zbiornika są zawalone flakami ryb a to tereny gminne, policja też jak by nie jest pod władaniem PZW a raczej działa dla ww gminy.
Zaprosić można , ale nie wiadomo czy się pojawią ,
Można jednak wysłać oficjalnego maila (np. przez koło Relax ) z prośbą o pisemne poprarcie konkretnych punktów jakie oczekujemy od PZW (stałe wzmożone kontrole, większe mandaty , strefa no kill , ograniczenie lub zakaz trolla, itd- spróbuję zebrać wszystkie pomysły w jedną listę i wrzucić niebawem na forum )
I teraz ważna rzecz, bo poza oczywistą czysto wędkarską potrzebą ochrony drapieżnika na tej wodzie, jest jeszcze jeden bardzo ważny aspekt , który poruszałem we wcześniejszych wątkach czyli zmniejszanie ryzyka zakwitów a więc i PRZYDUCHY
Tym punktem poza wędkarzami i PZW powinni być też żywo zainteresowane następujące insytucje :
1. Gmina Michałowo i Gódek - z uwagi że inwestują milony w infrastukturę pod rekreacje , która podupadnie przy dłuższych zakwitach i śniętych rybach
2. Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Białymstoku - bo jest formlanym zarządcą tej wody i ma prawny obowiązek dbać o jej jakość
3. Narwiański Park Narodowy i gminy w dolinie górnej Narwi - bo od lat toczy się dyskusja jak zakwity na Siemce szkodzą rzece (były nawet hasła o potrzebie likwidacjii zapory)
4. Wojewódzki inspektorat ochrony środowiska w Białymstoku - z podobnych względów jak wyżej
5. wszystkie ośrodki , firmy i lokalni mieszkańcy nastawiający się na turystykę w tym regionie
A dlaczego w interesie każdej z w/w instystucji jest ochrona rybich drapieżniaków w Siemianówkce - ponieważ na tą chwilę to JEDYNYM racjonalnym sposobem jakiejkowiek poprawy tej wody jest tzw. biomanipulacja poprzez zwiększanie zagęszczenia darpieżnika (nawet lekkie jego przerybienie), który eliminować będzie karpiowate w tym głównie karłowate leszcze i krąpie , które stymulują i przyśpieszają procesy eutrofizacji na które Siemianówka jest bardzo podatna.
W tym roku był już przedsmak tego do czego doprowiadzć mogą kolejne gorące lata
https://www.radio.bi...index/id/173119
Przyducha na kanale Rudnia i ponad tona śniętych ryb (ukleja i narybek sandacza wypłynął też w innych częściach zbiornika )
Co będzie jak za rok podczas kolejnego gorąceo lata wiatr nie uratuje sutyacji i na całym zbiorniku wypłynie tysiące sandaczy, sczypaków, okoni, bolenii ???
Kto wowczas poniesie za to odpowiedzilność ?
Takie pytania i argumenty chciałbym żeby padły na rozmowie z PZW w czwartek .
Tylko duża , zdrowa populacja ryb drapieżnych , która wspiera zwiększenia roślinności podwodnej i makrofitów , odbudowy zooplankonu i skorupiaków - daje szanse zmniejszenia zakwitów i uniknięcia przyduchy w kolejnych gorących latach
Użytkownik PrzemoKo edytował ten post 18 listopad 2019 - 11:05
- bartsiedlce, Rebel64 i Sandi lubią to
#3025 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2019 - 13:36
Do tej listy dodałbym jeszcze Powiatową Stację Sanitarno Epidemiologiczną . Wszędobylskie flaki i głowy ryb . A najwięcej w wodzie , " wędkarze " skrobią rybki na plaży, pomostach obok amfiteatru i resztki walą do wody gdzie kąpią się ludzie .
#3026 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2019 - 15:53
Mam ogromną nadzieję że da się uratować tą wodę i ludzie odpowiedzialni za ten zbiornik przejrzą na oczy. Limity ilościowe, górne wymiary (mam u siebie podobny zalew zaporowy na Wieprzu tylko 3xmniejszy i tak: jest górny wymiar 55-80, limity ilościowe 6 szt. drap. m-cznie, 2 szt. doba, sum 1 szt., trolling za opłatą ale no kill (jeżeli wpiszesz że trolujesz to tego dnia ryby nie możesz zabrać), no i kont. są...fakt że to wszystko o ładnych parę lat za późno, bo kiedyś wiadrami wywozili okonia i wycięli szczupaka. Na Siemianówce chociaż trochę kontoli już na lądzie i oznakowane łodzie kręcące się po wodzie, oczywiście kontolujące ale i prewencja. Trzy dni pływałem "0" kontroli...łódka WOPRU przepłynęła raz hehee...
Widziałem też sporo normalnych wedkarzy, ktorzy łowili sportowo. Ttolling metoda wędkarska, też czasami łowię...ale na tej wodzie stał się patologią. Także tam bezwzględny zakaz Trolla...bo patologia wytrzebi do cna wszystko. Nie rozumiem włodarzy tej wody...
Polecam
https://m.youtube.co...e&v=kI4tJVltGT4
Użytkownik pio76 edytował ten post 18 listopad 2019 - 15:58
- szydłoś, tomi101, kristofer232 i 1 inna osoba lubią to
#3027 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2019 - 17:01
Do tej listy dodałbym jeszcze Powiatową Stację Sanitarno Epidemiologiczną . Wszędobylskie flaki i głowy ryb . A najwięcej w wodzie , " wędkarze " skrobią rybki na plaży, pomostach obok amfiteatru i resztki walą do wody gdzie kąpią się ludzie .
Walą także do wody pety, mocz, puszki po napojach, plastiki, opakowania po papierosach. To wszystko idzie do wody. Niestety.
#3028 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2019 - 09:09
Panowie dzisiaj słyszałem o Człowieku co sandalom ogony obcina żeby mieściły się w wymiarze przykra sprawa, ma właśnie działkę nad sama woda i koczuje cały sezon zyje że sprzedaży sandala + emerytura daje dobry wynik mam nadzieję że spotka go za to stosowna kara
Czerwona czapka.Pan Wojciech N. jak się nie mylę, ale nie tylko on.
Użytkownik mentnooki edytował ten post 19 listopad 2019 - 09:21
- tomi101 lubi to
#3029 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2019 - 09:54
Czerwona czapka.Pan Wojciech N. jak się nie mylę, ale nie tylko on.
Jak on to przeczytał lub jakiś jego kompan mu tą informacje przekazał to zmieni czapkę,ogoli się na łyso..
#3030 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2019 - 10:00
Uważaj żeby Ciebie nie zamknęli jak to zrobi
#3031 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2019 - 10:21
Z uwagą śledzę ten wątek.Sprawy się mają bardzo podobnie jak na Turawie...
No może z tą i aż tą różnicą,że Turawa to ZERO TROLLINGU...
- Sailfish lubi to
#3032 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2019 - 13:54
#3033 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2019 - 14:03
Kurw..a ile dzisiaj łódek pływa .Wczoraj spokojnie ok 40 ale po 13 już tylko kilkanaście.
- Marci d lubi to
#3034 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2019 - 16:37
Fakt. Chyba z 200...Kurw..a ile dzisiaj łódek pływa .Wczoraj spokojnie ok 40 ale po 13 już tylko kilkanaście.
Zauważyłem, że u niektórych limit się kasuje po dobiciu do brzegu "z plecaczkiem" lub "workiem na śmieci". I co ciekawe, nie tylko "swojskie" tablice rejestracyjne...
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
- tomi101 lubi to
#3035 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2019 - 17:17
- Marci d lubi to
#3036 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2019 - 18:17
- SzymusS i Krzysztof S. lubią to
#3037 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2019 - 20:25
#3038 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2019 - 20:56
#3039 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2019 - 22:18
Koledzy
w załączniku zebrałem do tabelki 10 postulatów , których część wcześniej już wrzucałem na forum
Mam jednocześnie dużą prośbę do kolegów którzy w czwartek będę na spotkaniu z okręgiem PZW o wydrukowanie i przedstawienie tych punktów oraz dyskusje nad możliwościami i planem ich wprowadzania (może być na przykład rozłożone w czasie )
Ja niestety z uwagi na sprawy służbowe będę w rozjazdach w okolicach Poznania
Ze swojej strony listę tą prześlę mailowo dodatkowo do Zarządu Wód Polskich, IRŚ i NPN z prośbą o pisemne poparcie wnioskowanych punktów z listy (lub ich części)
Może to wzmocni nasz przekaz do PZW i skłoni ich do przyśpieszonych nadzwyczajnych działań , bo sytuacja na Siemianówce takowych właśnie wymaga
Obecnie dzienna ilość zabijanego sandacza jest najprawdopodobniej NAJWIĘKSZA w skali kraju na wodach śródlądowych (a kto wie czy nie wogle )
Nawet sieci nie robiły aż takiego spustoszenia jak te 250 -300 łódek w każdy weekend i około 100 w tygodniu.
CZAS NAJWYŻSZY Z TYM SKOŃCZYĆ !
Użytkownik PrzemoKo edytował ten post 19 listopad 2019 - 22:21
- SzymusS, kristofer232 i Sandi lubią to
#3040 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2019 - 22:19
i jeszcze wspominany załącznik z listą postulatów do PZW
Załączone pliki
- szydłoś i wisniowy21 lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych