Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Zalew Siemianówka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5104 odpowiedzi w tym temacie

#2981 Guest_keri_*

Guest_keri_*
  • Guests

Napisano 15 listopad 2019 - 21:07

Nooo nie chciałem się wypowiadać bo nie znam sprawy od środka ale tak wieść niesie ze na siemianowke to kaczki sandacza napuscily normalnie jaja ...okrzyczany zbiornik a PZW wogole sandaczem jak się nie mylę w całej historii siemianowki nie wpuszczali ...

Masz rację PZW nie wpuściło tam nigdy ani jednej sztuki sandacza, powiem więcej nie wpuścił go tam Czocho, Weren i Kawecki i nie wpuściłem go tam ja, podkreślam aby potem .................. nie miał pożywki. 
Skąd tam się wziął? 

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 16 listopad 2019 - 21:45

#2982 OFFLINE   tom_mich_

tom_mich_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Michalak

Napisano 15 listopad 2019 - 21:25

No tak jak mówiłem kaczka ikrę przyniosła i wysiedziała 😁

#2983 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6324 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 15 listopad 2019 - 21:29

Panowie, myślę, że czas zakończyć luźne dywagacje. Wątek zaczyna umykać "w krzaki" razem z kaczkami.

Obecnych na w/w spotkaniu proszę w imieniu własnym i innych czytających o relację i informację na temat konkluzji, podjętych decyzji, czy złożonych obietnic.

#2984 Guest_keri_*

Guest_keri_*
  • Guests

Napisano 15 listopad 2019 - 22:34

Do spotkania dojdzie i Super. 
Z tego co się dowiedziałem w PZW to silny skład będzie miała strona roszczeniowa czyli wędkarze z drugiej strony czyli PZW nie będzie nawet prezesa zarządu. 
Będzie vice i jeden członek zarządu. 
Aby to miało sens trzeba zmobilizować członków zarządu z kół ościennych do czynnego uczestnictwa. Wiem Bielsk będzie silną ekipą bo jadą dyskutować i bić tylko czy to wystarczy. W sprawie pracy PSR i ich posterunku nad Siemianówką warto rozmawiać z urzędnikami wojewody. Co prawda takie rozmowy juz trwają ale pewnie na złym poziomie wg oceny kilku aktywnych dyskutantów wątku. /przepraszam/
Do zmiany zasad wędkowania  na 2020 r pewnie nie dojdzie bo juz są wydrukowane rejestry z regulaminem, kilka tyś szt. 
Warto szukać rozwiązań poza samymi zapisami regulaminu który wydaje się być dobry. dolne i górne wymiary ochronne /mimo wielkiego sprzeciwu pewnych kół, o których to wiedza powszechnie jest znana/  mamy jasno określony regulamin trollingu itd.
Pozostaje tylko jedno, nieuchronność kary. Czas ukrócić sposób na  życie lokalnych Siemianówkowych celebrytów którzy zarabiają na filetach jak również nieświadomych dziadków którzy łowią  po kilka sandaczy i nie patrząc na wymiar i ilość zabijają wszystko. Dlaczego? Pytając ich o to odpowiadają "a czemu nie mogę, jak kupowałem pozwolenie to nikt nie mówił że są jakieś ograniczenia/ taka jest wiedza.
Na szczęście mamy stały od lat skład obrońców Siemianówkowych znanych i tu ze swojej działalności społecznej w ochronie łowiska i w nich nadzieja. 
Wielu w was wierzy i nikt nie zabierze wam sławy za sukcesy. 
Wspólny cel, wspólna sprawa. 

Użytkownik keri edytował ten post 15 listopad 2019 - 22:39

#2985 Guest_keri_*

Guest_keri_*
  • Guests

Napisano 15 listopad 2019 - 22:54

Sugeruję zaprosić do rozmów reprezentantów gmin Michałowo i Narewka. 
Brzegi zbiornika są zawalone flakami ryb a to tereny gminne, policja też jak by nie jest pod władaniem PZW a raczej działa dla ww gminy. 

• Piotrek Milupa lubi to

#2986 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2180 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 16 listopad 2019 - 05:07

Do spotkania dojdzie i Super. 
(...)
Do zmiany zasad wędkowania  na 2020 r pewnie nie dojdzie bo juz są wydrukowane rejestry z regulaminem, kilka tyś szt. 
(...)

Wydruk zezwoleń nie stoi na przeszkodzie aby coś zmienić, ważniejszym jest aby uchwalić przed końcem roku. W obecnym roku w zasadach wędkowania PZW BIAŁYSTOK http://www.pzw.org.p...ki/wody2019.pdf był zapis

Nieprzewidziane zmiany zasad wędkowania, wynikające z przyczyn obiektywnych, niezależnych od Okręgu PZW w Białymstoku, będą zamieszczane na stronie internetowej Okręgu: www.bialystok.pzw.org.pl

Poza tym można powiadomić skarbników o zmianie zasad przed 1 stycznia aby Ci informowali kupujących, jeśli się chce to można. A tłumaczenie że ktoś nie wie, to jego problem, bo obowiązujący do końca tego roku RAPR w pkt III 2 zobowiązywał wędkarza aby przed przystąpieniem do wędkowania poznał zasady wędkowania na danym łowisku. Nieznajomość prawa szkodzi.

• szydłoś lubi to

#2987 OFFLINE   mariusz1976

mariusz1976

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 221 postów
  • LokalizacjaSuwalszczyzna.
  • Imię:Mariusz

Napisano 16 listopad 2019 - 07:35

Na koniec roku jest walne zebranie, jechać trzeba konkretną ekipą i złożyć wolny wniosek, np o objęciem zakazem trolingowania na zbiorniku siemianówka, będzie głosowanie i wtedy zapadnie decyzja czy przejdzie wniosek czy nie przejdzie. Ostatnio przeszło tylko kilkoma głosami, bo wniosek był na wszystkie wody okręgu, delegaci z kół np. z Suwałk byli przeciwni bo uderzało to w jeziora na Suwalszczyźnie. Ale gdyby wniosek dotyczył tylko siemianówki to kto wie co by się wydarzyło. I nie można żądać aby okręg zmienił limity np. do jednej szt na dobę czy na tydzień bo to jest absurd, pieniądze do okręgu wpływają od wędkarzy, jak nie będzie ryby na patelni to to nie będzie składki, a kilku zapalonych wędkarzy takiej wody nie utrzyma, idąc dalej, łowisko no kill, na siemianówce to też zły pomysł jak ryby będzie w brud to się w końcu okręg zreflektuje że najlepsze pieniądze robi się na ,,frajerach" (nie obrażając nikogo) i przyjadą ekipy z Suwałk z Gospodarstwa Rybackiego Suwałki zrobić inwentaryzację. Życie.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

#2988 OFFLINE   mariusz1976

mariusz1976

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 221 postów

Napisano 16 listopad 2019 - 07:41

Nooo nie chciałem się wypowiadać bo nie znam sprawy od środka ale tak wieść niesie ze na siemianowke to kaczki sandacza napuscily normalnie jaja ...okrzyczany zbiornik a PZW wogole sandaczem jak się nie mylę w całej historii siemianowki nie wpuszczali ...

Kiedyś mówiło się że kilku kolegów ze służb mundurowych wykupili cały narybek sandacza w Polsce i wpuścili do zalewu, żeby się nie nudzić na emeryturze.

• wujek lubi to

#2989 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:ANDRZEJ
  • Nazwisko:KRUK

Napisano 16 listopad 2019 - 07:53

Nie tylko mundurowi kupowali.

• tomi101 lubi to

#2990 OFFLINE   Jozik

Jozik

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 16 listopad 2019 - 11:58

Wystarczy popatrzeć na ich stronie www na zakładkę "tabele zarybień" więc skąd tam sandacz?

#2991 OFFLINE   szydłoś

szydłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaBiebrzańska Kraina
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Sz.

Napisano 16 listopad 2019 - 12:12

Wystarczy popatrzeć na ich stronie www na zakładkę "tabele zarybień" więc skąd tam sandacz?

Odpowiedz znajdziesz wyżej :) 

#2992 OFFLINE   Luki123

Luki123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 16 listopad 2019 - 12:20

Na koniec roku jest walne zebranie, jechać trzeba konkretną ekipą i złożyć wolny wniosek, np o objęciem zakazem trolingowania na zbiorniku siemianówka, będzie głosowanie i wtedy zapadnie decyzja czy przejdzie wniosek czy nie przejdzie. Ostatnio przeszło tylko kilkoma głosami, bo wniosek był na wszystkie wody okręgu, delegaci z kół np. z Suwałk byli przeciwni bo uderzało to w jeziora na Suwalszczyźnie. Ale gdyby wniosek dotyczył tylko siemianówki to kto wie co by się wydarzyło. I nie można żądać aby okręg zmienił limity np. do jednej szt na dobę czy na tydzień bo to jest absurd, pieniądze do okręgu wpływają od wędkarzy, jak nie będzie ryby na patelni to to nie będzie składki, a kilku zapalonych wędkarzy takiej wody nie utrzyma, idąc dalej, łowisko no kill, na siemianówce to też zły pomysł jak ryby będzie w brud to się w końcu okręg zreflektuje że najlepsze pieniądze robi się na ,,frajerach" (nie obrażając nikogo) i przyjadą ekipy z Suwałk z Gospodarstwa Rybackiego Suwałki zrobić inwentaryzację. Życie.

Ja jednak myślę że gdyby uszczuplono limit do 2 szt. tygodniowo to wcale żadna krzywda by się nie stała i jak ktoś by chciał zjeść sandałka w piątunio to starczyło by jemu i rodzinie. To pewne!!! Uszuplony by został nielegalny handel rybami a nawet mógłby zginąć śmiercią naturalną :) Wędkarze za to jechali by na wodę tylko świst!!! Kiedy złowienie kilkunastu ryb w kilka godzin będzie gwarantem to wędkarze będą chcieli i płacić wysokie składki i jechać nad wodę.
Zostanie tylko pilnowanie i karanie rybaków z wedkami!!!

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
  • Krzysztof S. lubi to

#2993 OFFLINE   mariusz1976

mariusz1976

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 221 postów

Napisano 16 listopad 2019 - 13:18

Ja jednak myślę że gdyby uszczuplono limit do 2 szt. tygodniowo to wcale żadna krzywda by się nie stała i jak ktoś by chciał zjeść sandałka w piątunio to starczyło by jemu i rodzinie. To pewne!!! Uszuplony by został nielegalny handel rybami a nawet mógłby zginąć śmiercią naturalną :) Wędkarze za to jechali by na wodę tylko świst!!! Kiedy złowienie kilkunastu ryb w kilka godzin będzie gwarantem to wędkarze będą chcieli i płacić wysokie składki i jechać nad wodę.
Zostanie tylko pilnowanie i karanie rybaków z wedkami!!!

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Pomimo tego że i tak jeżdżę na ryby tylko raz w tygodniu, składki już bym nie opłacìł. Bo w imię czego?

#2994 Guest_keri_*

Guest_keri_*
  • Guests

Napisano 16 listopad 2019 - 13:43

Szkoda że nikt nie zwrócił uwagę na bardzo ważną kwestię. Piszemy tu o przepisach, ograniczeniach itp. myśląc o jednym łowisku czyli Siemianówka.
Coś co jest dobre dla tego łowiska nie koniecznie jest dobre dla innych. W naszym okręgu nie ma zapisu dotyczącego specjalnego traktowania tego łowiska. Z przyczyn formalno-prawnych ciężko było by utworzyć z Siemianówki łowisko specjalne ale warto by stworzyć regulamin tego łowiska. 
Punktem zapalnym tej wody jest sandacz /który jak wyżej ustalono przyniosły kaczki  :D / ale sandacz występuje również w Narwi i wielu naszyj zaporówkach czy jeziorach. 
Zasady wędkowania na rok 2020 już zostały poddane dyskusji i głosowaniu, prezesi kół którzy są w zarządzie okręgu oddali swoje głosy dotyczące wniosków jakie wpłynęły do okręgu i ten regulamin jest dobry na wody naszego okręgu.
Siemianówka powinna mieć swój własny regulamin dotyczący limitów, wymiarów, okresu wyłączenia wędkowania z łodzi, zakaz trollingu w weekendy, przetrzymywania ryb podczas wędkowania, wpisów ryb, łowienia nocą, i wielu innych. 
Taki regulamin może zostać zgodnie ze statutem w każdej chwili na potrzebę większej konieczności.
Tylko jak przekonać do takiego wzoru prezesów z kół, tych którzy blokują wszystko, bo tak!
W tym wątku mamy bardzo aktywne grono wędkarzy, członków zarządów kół których członkowie w ogromnej większości wędkują tylko i wyłącznie na Siemianówce z racji odległości no i łatwości pozyskiwania mięsa. Ruszcie się do swoich kół i przekonajcie ich do słuszności działań na tej wodzie a sławy nikt wam nie odbierze. 
Wyniki głosowań  1. za wprowadzeniem trollingu, 2. wymiarami górnymi są dostępne, analogia jest taka że kto głosował w ad 1. na TAK do w ad 2. na NIE wiemy kogo należy przekonać.
Wspólny cel wspólna sprawa. 

Użytkownik keri edytował ten post 16 listopad 2019 - 13:45

• beton007, karbor111 i LeoAmator lubią to

#2995 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Krzysiek

Napisano 16 listopad 2019 - 13:47

Panowie po co ustanawiać limity których nikt nie wyegzekwuje przy obecnym stanie kontroli. Tu prosty zakaz trola wyeliminowałby pewnie ze 30% patologii.
  • szydłoś i focus224 lubią to

#2996 OFFLINE   Krzysztof S.

Krzysztof S.

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Krzysztof

Napisano 16 listopad 2019 - 14:50

Nie wydaje mi się żeby zakaz trola cokolwiek zmienił. Limit np.  2 sandaczy tygodniowo wydaje się dobrym pomysłem,Tylko kto ma to egzekwować - może jakie Elfy. W tym kraju tylko wysoka kara może coś poskutkować. Wiem o łajbach  przez które przewala się setki kilogramów mięsa . oczywiście zgodnie z idiotycznym regulaminem.

#2997 OFFLINE   compi

compi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaPodlaskie
  • Imię:Piotr

Napisano 16 listopad 2019 - 14:56

Nie wydaje mi się żeby zakaz trola cokolwiek zmienił. Limit np. 2 sandaczy tygodniowo wydaje się dobrym pomysłem,Tylko kto ma to egzekwować - może jakie Elfy. W tym kraju tylko wysoka kara może coś poskutkować. Wiem o łajbach przez które przewala się setki kilogramów mięsa . oczywiście zgodnie z idiotycznym regulaminem.

Ale przyznasz, że bez trola ciężko będzie przewalić setki kilogramów ryb przez łąkę :) Bo przecież z ręki tego raczej mięsiarz nie zrobi? Kiedyś problemem byli rybacy i ich sieci. Potem nastała era trola.

Użytkownik compi edytował ten post 16 listopad 2019 - 14:57

#2998 OFFLINE   Krzysztof S.

Krzysztof S.

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Krzysztof

Napisano 16 listopad 2019 - 15:07

Ale przyznasz, że bez trola ciężko będzie przewalić setki kilogramów ryb przez łąkę :) Bo przecież z ręki tego raczej mięsiarz nie zrobi? Kiedyś problemem byli rybacy i ich sieci. Potem nastała era trola.

Niestety ale ryba będzie dalej wyciągana. Co sprawniejsi i zdeterminowani przerzucą się na spina.

#2999 OFFLINE   tom_mich_

tom_mich_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Michalak

Napisano 16 listopad 2019 - 15:12

Owszem trolling jest skuteczny szczególnie na tak płytkich i w miarę płaskich wodach ...myślę że zakazanie trola uchroni jakieś 10-20 procent ryb ...jak patrzę jakie niektórzy mają pojęcie o łowieniu to nie wierzę że z ręki był by w stanie złowić choć 10 procent tego co łowi na ciaganego . Choć osobiście lubię trolling to jestem jego przeciwnikiem ja sobie bez niego rowniez przyjemnie spędzę czas na wodzie a sporo ryb by zostało w wodzie .
  • szydłoś i tomi101 lubią to

#3000 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Krzysiek

Napisano 16 listopad 2019 - 15:47

Panowie spora część trolingarzy nie wykupi nawet karty, i cały czas będę powtarzał że przy obecnym poziomie kontroli najprostszą metodą ochrony która przyniesie jakiś efekt jest zakaz trola. Pewnie że można znaleźć skuteczniejsze, ale to już potrzebny jest nakład większych lub mniejszych środków. A tu nic tylko zakaz...
  • focus224 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych