Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Zalew Siemianówka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5104 odpowiedzi w tym temacie

#2941 OFFLINE   szydłoś

szydłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaBiebrzańska Kraina
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Sz.

Napisano 13 listopad 2019 - 13:13

Kolego pewnie że zwracam uwagę jak płynie mi pod łódką, ale jak zabierają takie na pograniczu wymiaru to co zrobić, nie wiesz czy ma wymiar czy nie, a jak zaczniesz tak każdemu zwracać to któregoś razu można mieć kapcie w aucie. Wygląda na to że spiningi i sumówki za rok czy dwa w odstawke i zostanie łowienie krąpi.

Lepiej jak zabiorą z wody dwa 50-55 jak takie po 75+ a niestety z trolla wyjeżdzają często grubsze rybki  :mellow:

A zgadnij dlaczego mniej trolujących? Bo kontrole na wodzie były a wiadomo że część trolujących nawet nie ma wykupionej dopłaty.

Tak mi także sie wydawało że trolujących teraz mniej jak np.w połowie pazdziernika.Może powoli towarzystwo staje się "normalniejsze" a może zedy były tak ospałe że reagowały tylko na coś skaczącego koło nosa  :D  Tak mi się wydaje.Fajnie było tez popatrzeć na Gumofilców,którzy widząc wyciągane rybki przez kilka ekip obok nas i nas samych ,stawali niedaleko próbowali ale widok Kolejnych pieknych sandaczy które wracały po pamiątkowej fotce do wody chyba był dla nich nie do zniesienia i się szybko Zawijali  ;)  B) dalej w trolla 

#2942 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:ANDRZEJ
  • Nazwisko:KRUK

Napisano 13 listopad 2019 - 16:31

Jak  będzie normalnie czyli 80 plus zander do wody i 90 plus szczupły do wody to nie będzie im się opłacało przyjeżdzać tyle km .Bo tych 60 taków nie będzie już tyle można złowić co teraz a dla nas eldorado złowić sandałka 90cm jednego na dzień i jakiegoś szczupłego 100cm.Ale by się chciało żeby to nie był sen. Pewnie sobota niedziela znowu będą mnie pouczać trolujący jak ostatnio .....kur..a jak rzucasz ,osękę  podać ,jak masz małą patelnie to ja wezmę itp.

#2943 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Kamil

Napisano 13 listopad 2019 - 17:11

Następnym razem Andrzeju dzwoń do mnie jak będę na wodzie  ;) Zobaczysz jak się uczy chamów kultury  :D

#2944 OFFLINE   amfot

amfot

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 43 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Jacek

Napisano 13 listopad 2019 - 21:15

Takie coś: http://www.pzw.org.p...ie_ochrony_rybo

#2945 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Krzysiek

Napisano 13 listopad 2019 - 21:45

Super że to wrzuciłeś kolego, dzięki, jeśli nic mi nie wypadnie to będę.
  • urasenty lubi to

#2946 OFFLINE   Krzysztof S.

Krzysztof S.

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Krzysztof

Napisano 13 listopad 2019 - 21:59

Może coś się w sprawie  ochrony ryb :)  ruszy?

#2947 OFFLINE   versicolor

versicolor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 113 postów
  • Imię:Daniel

Napisano 13 listopad 2019 - 22:01

Marzy mi się możliwość prywatnych kontroli... Zatrzymujesz człowieka. Ma ponad komplet, a za karę dyma go samotny wyposzczony niedźwiedź... Utopia hahaha.
Dobrze tak pomarzyć przy dobrym trunku.

Pijemy razem wódę, a Ty na jerku siedzisz? 😁😁😁
  • Dano. lubi to

#2948 OFFLINE   wisniowy21

wisniowy21

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 postów
  • LokalizacjaBrańsk
  • Imię:Mateusz

Napisano 13 listopad 2019 - 22:31

I ja się postaram zawitać
  • czocho i versicolor lubią to

#2949 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów

Napisano 14 listopad 2019 - 10:54

Ja tez zbieram ekipę ...włącznie z zarządem koła...jest okazja kolejny raz poruszyć temat tej patologii....w końcu będą zmuszeni podjąć jakieś działania zanim będzie już za późno dla naszej wody...

• Popej, urasenty i Batory lubią to

#2950 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów

Napisano 14 listopad 2019 - 11:08

Gdzie byłeś prezesie Irku jak ostatnio była okazja wykrzyczeć się i powiedzieć co boli...nie było ani jednego członka Barweny!!!....wystarczyło wysłać chociaż jednego przedstawiciela, ale woleliście zrobić "edukacyjną" popijawę na Kalejtach....ale znając życie jak już będzie jakiś sukces to znowu wszystkie zasługi przypiszesz sobie.......wywieszeniem baneru przy slipie porządku z tą woda nie zrobisz i tego jestem pewien.....

#2951 OFFLINE   tom_mich_

tom_mich_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Michalak

Napisano 14 listopad 2019 - 11:10

Brawo Panowie ! Myślę że coś drgnie ... Już widać na wodzie sporo osób którzy szanują wodę i nieźle się bawią ...co kilka lat wstecz było ułamkiem procenta ...myślę że prawdziwych pasjonatów jest coraz więcej ... Mam wielką nadzieję że uda się jeszcze uratować tą wodę i zniechęcić tych którzy pracują na wodzie ...

#2952 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2180 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 14 listopad 2019 - 11:46

Możecie zrobić tak, iż na zebraniu pokażcie ile szczupaka co roku ma szansę naturalnie wyrosnąć na Siemianówce,  możecie przyjąć że jest to kilka kg z hektara (tak opisywane jest to w literaturze) wy przyjmiecie że nawet 5 kg, powierzchnia Siemianówki to 3200 ha czyli daje to 16 ton przyrostu rocznie. Policzcie, że sezon na szczupaka to 8 miesięcy, co daje Wam 2 tony na miesiąc. Dziennie jest 150 wędkarzy a w weekendy 300, przy 245 dniach daje  35*5*100+35*2*300 = 38 500 osobodni na wodzie. Dzieląc ilość przyrastającego naturalnie szczupaka na osobodni wychodzi pół kilograma dziennie czyli można przyjąć że jeden szczupak na tydzień maksymalnie na osobę. Nie wliczamy tu kłusowników, rybaków etc. To ilość która pozwoli zachować  podstawowe „stado” o ile jeszcze ono tam jest. Jak chcecie odbudować populację to dałbym limit jednego szczupaka na miesiąc. Nie wiem dlaczego limity nie są powiązane z ilością wędkarzy i naturalnym przyrostem. Popytajcie ichtiologów o przyrosty z ha sandaczy i sumów, i policzcie tak samo. Nie dajcie się zwieźć jakimiś raportami z rejestrów połowów od wędkarzy ani tym, że przecież są zarybienia, bo przecież obecne limity są dzienne, a więc ryb wyjeżdża więcej niż się odradza, szczególnie że zarybienia drapieżników są wykonywane narybkiem,  a do tego potrzebuje czasu aby urosnąć  i łączna masa wpuszczanego narybku tych 3 gatunków drapieżnika to nie więcej niż kilkaset kg. A i tak najważniejsze są kontrole na wodzie.

#2953 OFFLINE   luk_80

luk_80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 826 postów
  • Lokalizacja03-980

Napisano 14 listopad 2019 - 13:30

Słuszna inicjatywa. Jakby przyjechali wszyscy prezesi kół z okręgu lub chociaż większość i jasno wspólnie zadeklarowali, że w przypadku braku podjęcia jakiś szybkich i istotnych zmian na tej wodzie na najbliższych okręgowych wyborach będą głosować przeciw aktualnym władzom to zapadłby by szybkie decyzje. Wybory w 2021.

• szydłoś lubi to

#2954 OFFLINE   compi

compi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaPodlaskie
  • Imię:Piotr

Napisano 14 listopad 2019 - 14:34

Pierwsze działania są! Decyzja podniesienia opłat za trola wywołała ogólny lament. Ponad cztery dychy za jednodniówkę to już niektórych zniechęci. :)

#2955 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów

Napisano 14 listopad 2019 - 15:08

Nie zapominajcie że kilku obecnych lub byłych prezesów okolicznych kół zasiada również w zarządzie okręgu ;-)
  • Batory lubi to

#2956 OFFLINE   Krystianin

Krystianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • Imię:Krystian
  • Nazwisko:K

Napisano 14 listopad 2019 - 18:10

Gdzie byłeś prezesie Irku jak ostatnio była okazja wykrzyczeć się i powiedzieć co boli...nie było ani jednego członka Barweny!!!....wystarczyło wysłać chociaż jednego przedstawiciela, ale woleliście zrobić "edukacyjną" popijawę na Kalejtach....ale znając życie jak już będzie jakiś sukces to znowu wszystkie zasługi przypiszesz sobie.......wywieszeniem baneru przy slipie porządku z tą woda nie zrobisz i tego jestem pewien

Kamil z całym szacunkiem,ale wypisujesz głupoty na nasz temat.

Użytkownik Krystianin edytował ten post 14 listopad 2019 - 18:13

#2957 OFFLINE   szydłoś

szydłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaBiebrzańska Kraina
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Sz.

Napisano 14 listopad 2019 - 18:21

Gdzie byłeś prezesie Irku jak ostatnio była okazja wykrzyczeć się i powiedzieć co boli...nie było ani jednego członka Barweny!!!....wystarczyło wysłać chociaż jednego przedstawiciela, ale woleliście zrobić "edukacyjną" popijawę na Kalejtach....ale znając życie jak już będzie jakiś sukces to znowu wszystkie zasługi przypiszesz sobie.......wywieszeniem baneru przy slipie porządku z tą woda nie zrobisz i tego jestem pewien.....

Kamilu z tego co wiem chłopaki mają plan zawitać na to zebranie i walczyć razem z innymi normalnie i perspektywicznie myślącymi ludzmi o konkretne zmiany na Siemce.To chyba już naprawdę ostatni moment aby zatrzymać tą patologię wędkarską ,która nieuchronnie zmierza do zabicia tej pięknej wody.Nie sądzę aby zarzuty w czyjąś stronę były teraz dobrym pomysłem, macie chyba wspólny cel jest okazja.Zebrać jak największą grupę pozytywnych ludzi i twardo walczyć nawet do Północy o zmiany ,które należą się tej wodzie!!! 3 mam kciuki że coś wskuracie...

Użytkownik szydłoś edytował ten post 14 listopad 2019 - 18:30

• barach3, Piotrek Milupa i czocho lubią to

#2958 OFFLINE   Werem

Werem

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 648 postów
  • LokalizacjaHajnówka
  • Imię:Jerzy

Napisano 15 listopad 2019 - 07:55

Prezes jest wielkim celebryta,który ma manię wielkości...Widzi wszystkich dookoła,tylko nie siebie.
Przypisywanie sobie zasług jest mu nie opce, a krytykowanie wędkarzy, którzy walczą o tą wodę,jest dość częste.

Użytkownik Werem edytował ten post 15 listopad 2019 - 08:04

• barwena1977, czocho i sk_wonsz lubią to

#2959 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8454 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 15 listopad 2019 - 08:57

Panowie, skończcie już proszę personalne wycieczki. Jeżeli macie coś sobie do zarzucenia to proszę na priv, telefonicznie albo bezpośrednio. 

W tym wątku proszę o zachowanie tematu, czyli to co dotyczy zalewu.

#2960 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów

Napisano 15 listopad 2019 - 10:11

Tylko jeszcze chciałbym lekko sprostować jeśli mogę ;-) Oczywiście moja wypowiedź nie miała na celu uderzyć w cały klub Barwena co można wywnioskować z tego co napisałem...Jest tam kilku naprawdę w porządku chłopaków , których poznałem osobiście ... bardzo ich cenię i szanuję  oraz ich pracę na rzecz poprawy sytuacji naszych wód...Panowie jeśli odebraliście to osobiście to sorry...nie miałem takich intencji....Natomiast temat pana prezesa zachowam dla siebie i wyjaśnię go osobiście przy najbliższej okazji ...biedaczek za bardzo zagalopował się na privach opierając się na pewnych  pomówieniach, a jak ogólnie wiadomo... karma wraca ;-) 

• barwena1977 i Krystianin lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych