W zawiązku z reformą WP terminy uległy zmianie.
Zalew Siemianówka
#3241 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 08:46
#3242 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 09:07
To ciekawe. Vako gdzie można o tym przeczytać ? Na stronach zarządów WP nie ma na ten temat żadnego info.
#3243 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 10:44
To ciekawe. Vako gdzie można o tym przeczytać ? Na stronach zarządów WP nie ma na ten temat żadnego info.
Zadzwoń do WP, przedstaw się jako potencjalny przyszły dzierżawca Siemianówki, to powiedzą Ci co i jak.
#3244 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 10:52
Vako dzięki za info. Siemianówka mnie nie interesuje. Za daleko. Interesuje mnie ZZ.
#3245 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 15:48
https://www.youtube....h?v=bk9QPmi8gck
Użytkownik radmac5 edytował ten post 10 grudzień 2019 - 15:48
#3246 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 16:13
#3247 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 18:05
Trafił ktoś jesiotra, czy tolpyge?
osobiście nie trafiłem i też nie słyszałem
w przypadku tołpygi wolałbym na Siemianówce jej nie trafiać , to obcy gatunek degradujący wodę .
W Stanach (zwana tam asian carp) mają z nią bardzo duży problem . Szybko sie rosprzestrzenia w najwiekszych rzekach na wschodzie i jest ryzyko że dostanie się do wielikich jezior (żeby temu zapobieć ma ponoć powstać tama elektryczną za grube mln dolarów )
Tam mocno żałują sprowadzenia tołpygi
W Polsce się teoretycznie nie rozmaża , ale klimat się ociepla i płytka woda w Siemce wiosną coraz cieplejsza
Dlatego byłbym bardzo ostrożny z "zapraszaniem" odbcych (zwłaszcza "stawowych") gatunków do Perły Podlasia
- eRKa lubi to
#3248 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 18:12
Ja z trochę innej beczki. 31 grudnia 2019 wygasa operat na Siemianówkę i ZZ. Słyszał ktoś o tym że były ogłaszane przetargi na te wody ?
Operat został przedłożony na 10 lat dla PZW Białystok.
#3249 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 23:26
Złowiony przeze mnie sandacz wypluwał ma£ego sandaczyka 25 cm. Leszcz podcięty za kapotę miał rany po ataku sandacz min 80 cm.
Ryba duża jest. Trzeba tylko umieć ją skusić do brania.
#3250 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 08:06
#3251 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 12:00
Ja prdle jak ja kocham te teorie z dupy.
Jakos zagranica, gdzie bardzo czesto jezdze na sandacze, jest i szczupak , jest i okon i mnostwo bialorybu.
- beton007, szydłoś, Mirek* i 5 innych osób lubią to
#3252 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 12:08
- hlehle i beton007 lubią to
#3253 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 14:41
Takie prawa natury sandacz zje coś tam sum zje też a i szczupakowi wystarczy, i wszystko będzie w równowadze, chyba że dwunogi drapieżnik zje wcześniej....
Ja prdle jak ja kocham te teorie z dupy.
Jakos zagranica, gdzie bardzo czesto jezdze na sandacze, jest i szczupak , jest i okon i mnostwo bialorybu.
Ja wcale ich nie kocham, herezje i brednie ... są zbiorniki gdzie większość gatunków żyje w równowadze.
Wcześniej pisali, że sum to szkodnik i zje wszystko co się napatoczy z ,,całym białorybem włącznie" teraz upodobali sobie sandacza za szkodnika, bo tak im wygodnie a największym szkodnikiem jest ,,wędkarz, rybak" oczywiście nie każdy ... i dalej nie będę pisał z parę miesięcy bo szkoda słów ... nerwów ...
- hlehle i Jopek1971 lubią to
#3254 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 15:06
- NOMAK BBI, kristofer232 i compi lubią to
#3255 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 15:16
.
Użytkownik hlehle edytował ten post 11 grudzień 2019 - 15:37
#3256 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 16:31
Zbiornik Siemianówka wg ostatnich analiz przechodzi zmianę w jakości wody i to ten czynnik ma wpływ na populację, przyrosty itp. gatunków typu szczupak i sandacz.
Te dwa gatunki z racji swojej natury zajmują rożne miejsca bytowania i nie kolidują ze sobą w łańcuchu pokarmowym, co innego to populacja okonia która zawsze spada przy dużej liczebności sandacza.
Puki co zbiornik jest na tyle żyzny w białoryb ze pokarmu wystarczy dla wszystkich gatunków. Szczupaka zauważalnie jest mniej bo po pierwsze jest masowo wyjadany przez wędkarzy. Pamiętamy lata 2015-2017 kiedy to szczupaka była masa i to dużego, gdzie się podział? Duży został zjedzony przez wędkarzy a kolejne pokolenia mają wolniejsze przyrosty z racji stanu wody, jej przejrzystości, zakwitów no i temperatury.
Od dwóch lat zbiornik stał się idealny dla sandacza, to są warunki ponadprzeciętne dla tego gatunku i stąd jego przyrosty i wzrost populacji. Tak się złożyło, świadomie czy nie zarybienie sandaczem tej wody odbyło się w czasie idealnym dla tego gatunku /o tym kto zarybił warto by przerwać dyskusję bo i po co!/
Kolejne lata to na pewno dominacja sandacza, lekki spadek populacji no i zanik okonia który to po pierwsze występuje w tych miejscach co sandacz i jest jego naturalnym pokarmem jak i wędkarze głównie podlodowi którzy potrafią wyjąć tony tej ryby przez sezon.
Niestety sandacz będzie częstym "przyłowem" okoniowym z pod lodu co zapewne będzie miało bezpośredni wpływ na kolejny sezon.
Suma jest dużo w tym zbiorniku i to duże okazy, puki co nic mu nie zagraża, ani konkurencja pokarmowa, ani stan wody ani też wędkarze.
- Mysha, hlehle, jacekp29 i 2 innych osób lubią to
#3257 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 17:08
- IPeIPe lubi to
#3258 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 17:19
Jak jest więcej sandacza, to się tam pewnie w większości cieszycie. Smaczniejszy.
Nie rozumiem takich głupich komentarzy...
Nie mierz każdego, swoją miarą.!!!
#3259 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 17:21
Zbiornik Siemianówka wg ostatnich analiz przechodzi zmianę w jakości wody i to ten czynnik ma wpływ na populację, przyrosty itp. gatunków typu szczupak i sandacz.
Te dwa gatunki z racji swojej natury zajmują rożne miejsca bytowania i nie kolidują ze sobą w łańcuchu pokarmowym, co innego to populacja okonia która zawsze spada przy dużej liczebności sandacza.
Puki co zbiornik jest na tyle żyzny w białoryb ze pokarmu wystarczy dla wszystkich gatunków. Szczupaka zauważalnie jest mniej bo po pierwsze jest masowo wyjadany przez wędkarzy. Pamiętamy lata 2015-2017 kiedy to szczupaka była masa i to dużego, gdzie się podział? Duży został zjedzony przez wędkarzy a kolejne pokolenia mają wolniejsze przyrosty z racji stanu wody, jej przejrzystości, zakwitów no i temperatury.
Od dwóch lat zbiornik stał się idealny dla sandacza, to są warunki ponadprzeciętne dla tego gatunku i stąd jego przyrosty i wzrost populacji. Tak się złożyło, świadomie czy nie zarybienie sandaczem tej wody odbyło się w czasie idealnym dla tego gatunku /o tym kto zarybił warto by przerwać dyskusję bo i po co!/
Kolejne lata to na pewno dominacja sandacza, lekki spadek populacji no i zanik okonia który to po pierwsze występuje w tych miejscach co sandacz i jest jego naturalnym pokarmem jak i wędkarze głównie podlodowi którzy potrafią wyjąć tony tej ryby przez sezon.
Niestety sandacz będzie częstym "przyłowem" okoniowym z pod lodu co zapewne będzie miało bezpośredni wpływ na kolejny sezon.
Suma jest dużo w tym zbiorniku i to duże okazy, puki co nic mu nie zagraża, ani konkurencja pokarmowa, ani stan wody ani też wędkarze.
mądrze prawisz Kolego
szczupak całkowicie z Sieminaówki nie zniknie (są też w koncu zarybienia ) ale jego ilość będzie prawdopodobnie widocznie mniejsza (zwłaszcza w toni) niż w czasach "przed -sandaczowych"
Sytuacje można by jeszcze poprawić sprawnym wprowadzaniem przepisów ochronnych drapoli których ubywa np. ograniczenie limitow na korzyść szczupaka czy okonia
ale z tym to wiemy jak niestety jest w PZW
Jedyne z czym powyżej się nie zgadzam to stwierdzenie że sumowi w Siemce nic nie zagraża.
Otóż gdyby nie co roczne zarybienia narybkiem jesiennym to suma pozostałoby by szukać w zamrażarmach podlaskich i przyjezdnych "wędkarzy" , którzy zrobili zapasy dzisiątek jak nie setek kilogramów sumowego mięsa.
Presja na suma jest ogromna . Trolling jest tu bardzo skuteczny. W lipcu i sierpniu przy torach stoi dziesiątki bojek z hakami
Dodatkowo wielu delikatnie mówić niewyedukowanych pseudo-wędkarzy twierdzi że sum w Siemianówce to największy szkodnik - słyszałem o przypadku pataologii zabicia nierymiarowego sumika w myśl zasadny : byle nie do wody . Zgroza !
Użytkownik PrzemoKo edytował ten post 11 grudzień 2019 - 17:29
#3260 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 17:27
osobiście z wprowadzenia sandacza się cieszę (bo w mojej opinii każdy gatunek drapieżnika pomaga ratować tą eutoficzą wodę przed zakwitami )
ale zawsze też można podytać specjalistów z IRŚ z Olszyna, jeżeli kogoś interesuje głębsza analiza i propnozowany wpływ wprowadzenia sandacza na ekosystem Siemianówki
poniżej strony kilku Zakładów z dyskutowanej dziedziny
https://www.infish.c...-i-ekologii-wód
https://www.infish.c...twa-jeziorowego
https://www.infish.c...ctwa-stawowego
Użytkownik PrzemoKo edytował ten post 11 grudzień 2019 - 17:32
- Batory lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych