A ja sądzę ,że to zaczeło się od "Zlotu JerkBait.PL'' każdy ma swoją teorię.Co nie ujmuje nic z faktu ,że ostatnie 3-4 lata to istna masakra ale w głównej mierze spowodowana brakiem odpowiedniej kontroli i pozostawieniu "towarzystwa" na Samopas...A jak to funkcjonowało , każdy kto tam pływał wie doskonale. Tak jak z Drużnem , teraz zmiany przepisów itd ale niestety obudzono się 5-7 lat za pózno ,dając się "Kormoranom na 2 nogach" napaść do syta.A teraz spóznione pomysły ochrony ......Ochrony tego co zostało a nie tego co było cenne i powinno być chronione kilka lat wcześniej...Poczekamy pewnie obie wody się odbudują ale to kilka lat straconych dla oby zbiorników które zasługiwały jeszcze kilka lat temu na miano Polskich Perełek wędkarskich i Eldorado dla Wędkarzy szukających emocji nie rybiego Białka... Pytanie czemu Ci u "góry" decydencji zawsze obudzą się stanowczo za pózno
Zalew Siemianówka
#4641 OFFLINE
#4642 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2021 - 04:13
Panie Szydłoś , ma Pan rację że kilka lat temu to była perełka. Tylko wtedy nie było sandacza w zbiorniku racz Pan zauważyć proszę.
- robert0304 i bho70 lubią to
#4643 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2021 - 04:17
(miano Polskich Perełek wędkarskich i Eldorado dla Wędkarzy szukających)
Panie Szydłoś , ma Pan rację że kilka lat temu to była perełka. Tylko wtedy nie było sandacza w zbiorniku racz Pan zauważyć proszę.
A według Ciebie, kiedy pojawił się sandacz na Siemianówce.?
- szydłoś lubi to
#4644 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2021 - 05:58
#4645 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2021 - 07:09
Mam nadzieje ze masz bliżej nad Wodę niż my z Mentnookim , albo chociaż częściej na niej bywasz i masz inne spostrzeżenia i informacje odnośnie populacji Sandacza odlowionego nielegalnie ze zbiornika. Powiedz proszę kto łowi na przełomie listopada i grudnia oraz maja i czerwca w nocy z Łódki ? Ile razy wypływalismy po Ciemku i byliśmy świadkiem jak ktoś zwyczajnie Spierd…. po wodzie ze światłem tak zwanym szperaczem prosto na Rybaczowke? Podejrzewam ze jestem jednym z młodszych wędkarzy wypowiadającym się w tym temacie , jednak doskonale zdążyłem poznać smak patologii , ponieważ całe dzieciństwo do pełnoletności spędziłem w rodzinnych stronach czyli na Mazurach. Jezioro PZW czy gospodarstwo rybackie PGR dzierżawiące jezioro uwierzcie mi na słowo ze nie było różnicy między jednym a drugim . Zawsze znalazło się kilku miejscowych kłusowników , ktorzy doskonale wiedzieli gdzie i kiedy jakiej ryby szukać . Oczywiście odławiali to Siatkami , drgawicami , żakami , pętlami. Przeróżne rzeczy niszczyliśmy , walczyliśmy z tym przez kilka ładnych lat. I proszę nie mówić ze można było zadzwonić bo było dzwonione i to nie raz , niestety bezskutecznie. To samo jest na Siemianowce , miejscowi mający agroturystykę maja dostęp do każdej ryby począwszy od Bialorybu po Drapieżnika , są w stanie na określony dzien załatwić Rybę jaka Chcesz. Dam sobie obciąć dwie ręce ze nie są to Ryby łowione na Wędkę. Dlatego zaczynajac od Miejscowych Specjalistów przez tych WENDKARZY PRZEZ DUŻE w a kończąc na Rybaku , zbiornik jest legalnie ograbiany z Ryby w nielegalny sposób. Coraz więcej tutaj na Forum specjalistów , którzy odwiedzili kilka razy zbiornik przez ostatnie pare lat a wysnuwają wnioski i wypowiadaja się o tej tak jakby się nad nią wychowali. Patologia była zawsze i zbiornik potrafił się obronić do momentu kiedy został ogłoszony najlepszym zbiornikiem szczupakowym w Polsce przez dwa lata z Rzędu. Stało się to samo co dwa lata wstecz , ogromne najazdy ludzi z całej polski , setki łódek plus patologia zrobiły swoje. Dziś mamy powtórkę z Rozrywki , ale w pewnym sensie sami jesteśmy sobie winni ponieważ zamieszczane filmy , reklamy przynęt i innego tego typu rzeczy nie pomagają temu zbiornikowi a wręcz przeciwnie przyciągają ludzi , którzy niekoniecznie tam samo jak Ty będą Szanować Rybę. A apropo kontroli taki przykład z Siemianowki wzięty , znajomy łowiący przy nasypie kolejowym zobaczył jak podjechała straż , każde stanowisko było zajęte , panowie wyszli z Auta i ruszyli w stronę wedkujacych. Wiecie jak to wyglądało ? Cześć , Cześć , Siema , Cześć , Cześć aż tu nagle rejestracja nie Podlaska , Dzien Dobry Państwowa Straż Rybacka proszę przygotować kartę i pozwolenie… wiec o jakich kontrolach my tu rozmawiamy? Wybiórczych ? To jest dla mnie taka Patologia ze brak słów.Mentnooki nie bądź bajkopisarzem odnośnie wypuszczanych ryb ... zabieranych jest tyle co i było.
i nie bądź bajkopisarzem, że PZW odłowiło 24 tony ryb ... masz na to dowody?
Problemy tej wody zaczęły się wraz z pojawieniem się prominentnych youtuberów i mięsiarzy którzy za nimi ruszyli.
Można nie wierzyć w 24 tony odlowionego Sandacza na Wiosnę , tak samo jak można nie wierzyć w Bolenia 106 cm , ja widziałem …. Jak odjechał na Bagażniku Rowerowym miejscowego Luja. Był tak wielki ze ogon wkręcał mu się w szprychy… otwórzcie oczy i myślcie co Piszecie bo czasami na prawde przykro się to Czyta… Do zobaczenia nad Wodą , Połamania !
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- wujek, MaleX, skorupa13 i 12 innych osób lubią to
#4646 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2021 - 10:51
Siemianówka zmierza w kierunku Turawy...
Smutne...
#4647 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2021 - 10:53
(miano Polskich Perełek wędkarskich i Eldorado dla Wędkarzy szukających)
w 2017 łowiono ryby 70+ ... takie widziałem osobiście ,a wiem że były i większe. To co Myślisz że w 2016 Ktoś wpuścił 60tki-70tki do wody a wcześniej woda sandacza nie widziała ??? Były dużo wcześniej, może nie tak rozbudowana populacja ale ryby około metrowe nie urosły przez 5-6 lat kolego.Chyba, że chodzi Ci o ilości "Hurtowe" czyli o takie po jakie przyjeżdżała ta cała "patologia" tam ostatnie 2-3 lata....czyli pyrr,pyrrr Limit-Agrafka-Brzeg i dalej Pyrr...pyrr
#4648 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2021 - 11:02
- martek, szydłoś, mafijas i 1 inna osoba lubią to
#4649 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2021 - 15:12
w 2017 łowiono ryby 70+ ... takie widziałem osobiście ,a wiem że były i większe. To co Myślisz że w 2016 Ktoś wpuścił 60tki-70tki do wody a wcześniej woda sandacza nie widziała ??? Były dużo wcześniej, może nie tak rozbudowana populacja ale ryby około metrowe nie urosły przez 5-6 lat kolego.Chyba, że chodzi Ci o ilości "Hurtowe" czyli o takie po jakie przyjeżdżała ta cała "patologia" tam ostatnie 2-3 lata....czyli pyrr,pyrrr Limit-Agrafka-Brzeg i dalej Pyrr...pyrr
Zgadza sie. Wszystko było ustabilizowane. Tylko w pewnym momencie ktoś wpuścił do wody 700 kg narybku sandacza i się zaczęło. wielu ludzi wie kto, ale nikt nie chce rozliczać gościa za nielegalne zarybianie. A szkoda. Koniec na ten temat. Pozdrowienia.
#4650 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2021 - 15:58
- szydłoś, tost, mario70 i 1 inna osoba lubią to
#4651 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2021 - 16:01
- mafijas, kristofer232 i wisniowy21 lubią to
#4652 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2021 - 08:34
Mentnooki nie bądź bajkopisarzem odnośnie wypuszczanych ryb ... zabieranych jest tyle co i było.
i nie bądź bajkopisarzem, że PZW odłowiło 24 tony ryb ... masz na to dowody?
Problemy tej wody zaczęły się wraz z pojawieniem się prominentnych youtuberów i mięsiarzy którzy za nimi ruszyli.
Dzień dobry witam itd. tak powinieneś się przywitać.Jak byś poczytał wcześniejsze moje mądrości to byś się do mnie nie siepał bo napisałeś. to o czym ja cały czas trąbie a po drugie może ty zabierasz tyle samo ale w tym roku jest jedna sztuka tak więc przepisowi zabierają mniej o połowę a mięsiarze też bo już tak nie bierze.
#4653 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2021 - 19:15
Patologia była zawsze i zbiornik potrafił się obronić do momentu kiedy został ogłoszony najlepszym zbiornikiem szczupakowym w Polsce przez dwa lata z Rzędu.
Rozbawiłes nas tym wpisem. Kto i kiedy ogłosił Siemianowke najlepszym zbiornikiem szczupakowym w Polsce? Tygodnik Siedlecki???
- szydłoś, Norbert 78, tost i 1 inna osoba lubią to
#4654 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2021 - 19:51
Rozbawiłes nas tym wpisem. Kto i kiedy ogłosił Siemianowke najlepszym zbiornikiem szczupakowym w Polsce? Tygodnik Siedlecki???
Był chyba kiedyś w 2008-10 taki artykuł w WW jak pamiętam... Nie chce mi się szukać ale Pamiętam zdjęcie gościa w czarnych Okularach z Pajkiem 110+ i ze takich w tygodniu łowił nawet kilka.
- mafijas, kostom63 i Werem lubią to
#4655 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2021 - 22:46
Skoro nie masz wiedzy na ten temat to proszę zastanów się dwa razy zanim coś napiszesz. Wynalazłem coś na szybko w Internetach , 2007 i 2008 https://wiadomosciwe...eldorado/651840Rozbawiłes nas tym wpisem. Kto i kiedy ogłosił Siemianowke najlepszym zbiornikiem szczupakowym w Polsce? Tygodnik Siedlecki???
Pamietam dokładnie jaka presja wędkarska była w 2006 i 2007 roku , a jaka w 2008 kiedy ruszył Trolling. W sklepach pojawiły się woblery jaxona i zaczęła się rzeź. Wiadomości wędkarskie rok po roku nagłośniły temat rewelacyjnego Zbiornka , zreszta nie tylko WIadomosci Wędkarskie o tym pisały trzeba było być w temacie żeby teraz o tym pamiętać . Pozdrawiam tych co pamiętają
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- szydłoś, kostom63, Werem i 1 inna osoba lubią to
#4656 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2021 - 16:15
Czyli wszystko zmierza w kierunku tradycyjnym . łowić mogę JA i kolesie a inni wypier..... bo z wielu żali tak wynika . Zawsze winni przyjezdni i kłusownicy a nigdy ci co narzekają . Ryby najlepiej mają się gdy nikt ich na łódkę nie wyciąga . Skoro jest żle to dać spokój wodzie i łowić ukleje na żywe muchy . Nawet się cieszę że z tą wodą gorzej bo może skończy się organizacja zawodów na tym dziwnym zbiorniku .
- martek, bho70 i jankee lubią to
#4657 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2021 - 07:14
Koledzy , czy ktoś kojarzy czerwono-biały szlaban przed dostępem do wody w mostkach , niedaleko taropolu,kiedyś kilka razy wodowaliśmy tam z bratem ponton a w tym roku zastaliśmy szlaban zamkniety na kłódkę ze 300 metrów od brzegu i żadnej tablicyinformacjnej dlaczego tam stoi. Ktoś wie czy to zarządzający wodą postawili , czy może miejscowi się grodzą (jakieś auta za szlabanem stały),odcinając dojazd do kolejnego brzegu naszej wody ?
jak byłem w czerwcu to miejscowi mówili żeby szukać jakiegoś szczerbatego Tomka na osiedlu domków obok , ale nie miałem czasu i zwodowałem się nieco dalej w zatoce przy wieży
#4658 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2021 - 17:04
myślę ze brakiem bran jest zbyt niski stan wody przez ostatnie trzy lata.no i oczywiście odłów w 2020 na wiosne prowadzony przez pzw Białystok. I niech nikt nie pisze że nie było siatek bo nikt nie pływał w marcu i kwietniu. a ja pływałem i widziałem siatki legalnie postawione i oznaczone przez rybaków sieci
- AdrianK lubi to
#4659 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2021 - 17:13
#4660 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2021 - 17:52
Jeszcze chciałem dodać .podobno wędkarz zbiornika nie przełowi.
Tak jak bezmyślni myśliwi nie wystrzelają wszystkiej zwierzyny leśnej.
- tomi101 lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 7
0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych