Wyjątkowość polega na tym że uczestniczyłem w głosowaniu ;-)
A co do gatunków zamieszkujących Siemianówkę objętych wymiarem widełkowym zapis będzie dotyczył; sandacza, okonia, bolenia.
Mimo że nie ma tu szczupaka który wzbudził największe kontrowersje jestem dumny z nowego zapisu zasad wędkowania w 2019r.
W kolejnym roku postaramy się uzupełnić listę gatunków.
Gratuluję. Super wieści.
Wbrew temu co niektórzy koledzy piszą milowy krok na przód. Musimy sobie zdać sprawę, że patologii jest dużo, ale sporo jest też wędkarzy, którzy działają w zgodzie z prawem i niestety przy obecnej presji robią dużo szkody, wykorzystując na maksa limity. Część z nich wymiary górne skłonią do wypuszczenia ryby w wymiarze chronionym. To już sukces.
Jeżeli chodzi o gatunki szkoda suma i szczupaka (szczególnie), dobre wieści to sandacz, który chyba poza sumem najczęściej łowiony jest podczas trollingu. Mam nadzieję, że dzięki temu doczekamy za rok - dwa lata regularnych 70-80 cm.
Z zarybieniem sandaczem, a raczej mówieniem o jego braku byłbym ostrożny, ponieważ większość łowionych teraz ryb to 60-63 cm, przypadek? Chyba nie. Faktem jest, że sandacz ma na tej wodzie całkiem dobry przyrost.
Dlaczego cieszę się z górnych wymiarów? Bo górne wymiary + kontrola to ochrona dużych ryb (cennych i pod względem wędkarskim i przyrodniczym), a sama potencjalna ochrona bez górnych wymiarów niestety pozwoli nadal zabijać okazowe ryby.