" To przez suche powietrze robi膮 si臋 b膮ble. Hartzlack kor,ysta z wilgoci 偶eby si臋 utwardzic."
Ka偶dy lakier poliuretanowy(jednosk艂adnikowy) potrzebuje do utwardzenia wilgoci. Tw贸j spos贸b z podwy偶szeniem wilgotno艣ci tylko przyspieszy utwardzanie, ale nie ma wp艂ywu na te p臋cherzyki.
Tak Hartzlak jak i domalux to lakiery do pod艂贸g. Wykorzystujemy je do lakierowania wobler贸w ale to nie ich g艂贸wne zastosowanie.
Czy wyobra偶asz sobie stawianie naczy艅 na lakierowanej pod艂odze? Jak to zrobi膰???
No i nikt tego nie robi, a b膮belki na pod艂odze te偶 si臋 nie robi膮...
Haaa... ju偶 sobie wyobra偶am awantur臋 kt贸r膮 zrobi艂 by parkieciarz jak by takie co艣 si臋 zrobi艂o.
Dwana艣cie godzin to optymalny czas mi臋dzy nak艂adaniem kolejnej warstwy.
Ale mo偶na te kolejne nak艂ada膰 znacznie szybciej, gdy lakier jest powietrznosuchy - w sprzyjaj膮cych warunkach nawet po godzinie. Z tym, 偶e musimy znacznie d艂u偶ej poczeka膰 aby te warstwy si臋 utwardzi艂y. Czyli nie zdejmujemy wobk贸w po 24 godzinach ale znacznie p贸藕niej - nawet po siedmiu dniach.
Stary(zg臋stnia艂y) lakier wcale nie musimy wyrzuca膰. Mo偶e nam pos艂u偶y膰 jako swego rodzaju wype艂niacz w naczyniu. Dolewamy 艣wie偶ego - lekko przemieszamy i lakierujemy.
Ten stary - nawet o konsystencji kisielu - nie wymiesza si臋 z tym 艣wie偶ym - mamy pe艂ne naczynie, ale lakierowa膰 b臋dzie tylko ten rzadki.
To co powy偶ej wielokrotnie przerabia艂em z domaluxem, wi臋c kto艣 powie, 偶e nie ma zastosowania do Harz...
Ma. To tego samego typu lakiery, do takich samych zastosowa艅.
To jak z w臋glem, z jakiej by nie by艂 kopalni, zawsze b臋dzie czarny a do palenia potrzebuje tlenu. A jak si臋 pali wytwarza ciep艂o...
Romek wiedzia艂em 偶e to b臋dziesz TY
Powiedz skoro tak sobie rozmawiacie i wiecie tyle, czemu ch艂opakowi sypie b膮ble ?
Nie zgodz臋 si臋, bark wilgoci brak utwardzania = b膮ble. Podwy偶szam wilgotno艣膰 i przyspieszam utwardzanie, a jak inaczej bez wilgotno艣ci ten lakier ma stan膮膰?
Parkiet to nie jest dobry przyk艂ad co to ma wsp贸lnego?
tam sam proces lakierowania jest inny, mam na my艣li grubo艣膰 warstwy, spos贸b nak艂adania, sama powierzchnia tez jest inna, zagruntowany wobler nie pije lakieru. Warunki w pomieszczeniu s膮 inne, nikt nie lakieruje w cieple przy odkr臋conych kaloryferach. Jak jest zbyt ma艂a wilgotno艣膰 maj膮 specjalne nawil偶acze, spos贸b z garnkiem jest najprostszy i najta艅szy(przeciez nikt tego do lakierowania parkietu stosowal nie bedzie tylko do wobler贸w), Nic nie stoi na przeszkodzie 偶eby kupi膰 odpowiednie urz膮dzenie do nawil偶ania.
Sama grubo艣膰 lakieru, warstw jest wa偶na im cieniej tym mniejsze ryzyko b膮bli, czemu? Bo gruba warstwa gorzej si臋 utwardza ma na my艣li lakier do strony woblera tam jest gorsza dost臋pno艣膰 wilgoci. Czemu na sopelkach s膮 b膮ble a korpus ich nie posiada? Nie zdarzy艂o si臋 wam lakierowa膰 wobler贸w z g艂臋bszymi rowkami (skrzela, skrzyde艂ka w 偶ukach) tak gdzie lakier zostaje grubiej w zag艂臋bieniach cz臋sto sypie b膮blem.
Stary gesty lakier jako wype艂niacz
nie podejm臋 tematu. Nie po to si臋 staram i poc臋 przy produkcji i malowaniu 偶eby to schrzani膰 oszcz臋dno艣ci膮 na lakierze na ostatnim etapie przed wklejeniem ster贸w.
Ja pisze z praktyki to nie s膮 wnioski wyssane z palca przy monitorze komputera tylko w lakierni podczas pracy metod膮 pr贸b i b艂臋d贸w. Lakiernie mam bardzo such膮, musz臋 nawil偶a膰 powietrze bo inaczej sypie b膮blem cz臋sto gdy powietrze by艂o suche sypa艂o b膮blem zw艂aszcza na Hartzlaku gdy podnosz臋 wilgotno艣膰 problem znika. Gdy powietrze suche nie ma r贸偶nicy materia艂 woblera czy to lipa, balsa, piana, 偶ywica sypie b膮bel. Powietrze wilgotne b膮bli brak.
Nie lubi臋 teoretyzowa膰, niech @patzaw sam sobie sprawdzi podniesie wilgotno艣膰 i napisze jaki efekt, ewentualnie ch臋tnie pomog臋 niech kolega prze艣le do mnie kilka wobler贸w z kt贸rymi ma problem je zalakieruj臋 po swojemu i b臋dzie wiadomo w 100% czego to jest wina: metody lakierowania czy korpusu.
呕eby uci膮膰 ewentualn膮 g贸wnoburz臋, ja swoje powiedzia艂em, w polemik臋 i na 艂apanie za s艂贸waka nie mam si艂y, bo w internetach brylowa膰 nie musz臋.
Rozwi膮zanie: ch臋tnie polakieruj臋 te woblery i powiem co jest przyczyn膮, potrzebuje korpus贸w niemalowanych i tych ju偶 gotowych do polakierowania po 2-3szt, chc臋 zobaczyc sur贸wk臋 i to ju偶 pomalowane na 偶ywo jeszcze zanim p贸jdzie lakier.
U偶ytkownik gajosik edytowa艂 ten post 26 grudzie艅 2018 - 15:04