No fakt bo 68 to "tylko" sześćdziesiatak a 71 to "już" siedemdziesiątak
Pozdro
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 14 marzec 2015 - 15:04
No fakt bo 68 to "tylko" sześćdziesiatak a 71 to "już" siedemdziesiątak
Pozdro
Napisano 14 marzec 2015 - 15:12
..a 90% pstrągarzy marzy choć o takim 68cm...
Napisano 14 marzec 2015 - 15:18
Napisano 14 marzec 2015 - 15:42
Łukasz .... nareszcie zdjąłeś kominiarkę !!!
A pstrągal pierwsza klasa !!!
Napisano 14 marzec 2015 - 16:30
Korzystając z tego, że do pracy dopiero na nockę rozwiozłem towarzystwo do szkoły, przedszkola i pracy a sam na kilka chwil nad wodę poustawiać i przetestować nowe woblery. Testy wyszły bardzo dobrze
pstrag.jpg 99,08 KB 20 Ilość pobrań
edit:
Kurde, tak patrząc na to zdjęcie zastanawiam się czy to aby nie trotka ???
Użytkownik Artech edytował ten post 14 marzec 2015 - 16:32
Napisano 14 marzec 2015 - 16:57
No wygląda na kelta troci.
Napisano 14 marzec 2015 - 17:40
Łukasz .... nareszcie zdjąłeś kominiarkę !!!
A pstrągal pierwsza klasa !!!
dzięki Piotrek :) no zdjąłem kominiarkę bo do fotki z takim Bykiem pasowało tym bardziej że to na mojej wodzie rzadkość
Użytkownik c1eśla edytował ten post 14 marzec 2015 - 17:41
Napisano 14 marzec 2015 - 17:41
No wygląda na kelta troci.
Też trotkę obstawiam
Napisano 14 marzec 2015 - 20:33
Też trotkę obstawiam
dajcie spokój...... z tego zdjęcia można wywnioskować jedynie że to ryba łososiowata...nic więcej
Za to wspomniany wyżej od 68 do 71 cm wygląda jak rasowy kelt troci jeziorowej.
To jakaś mazowiecka odmiana pstrąga?? Co to wogóle jest?
Napisano 14 marzec 2015 - 20:48
dajcie spokój...... Co to wogóle jest?
ryba łososiowata
Napisano 14 marzec 2015 - 21:08
ryba łososiowata
tia....z rodziny pstrągowatych
Napisano 14 marzec 2015 - 21:22
Nad wodą rybie w ogóle się nie przyjrzałem. Szybka przymiarka do kija, fotka i do wody. Dopiero teraz widzę, że zamiast kropek są x, a nasada płetwy ogonowej jakaś taka gruba...
Napisano 14 marzec 2015 - 21:32
Nad wodą rybie w ogóle się nie przyjrzałem. Szybka przymiarka do kija, fotka i do wody. Dopiero teraz widzę, że zamiast kropek są x, a nasada płetwy ogonowej jakaś taka gruba...
złowiłem w swoim życiu setki troci wędrownych a pstrągów potokowych pewnie "iluśkrotnie" więcej ale nigdy nie rozróżniałem obu form tego samego gatunku po krztałcie kropek....co to za teoria te kropki/iksy??
Napisano 14 marzec 2015 - 21:55
A ja tak patrząc na tą fotkę kolegi Artech i komentarze poniżej doszedłem do wniosku że już sporo trotek mam na koncie choć łowię w malutkich rzeczkach Lubelszczyzny
Napisano 14 marzec 2015 - 22:25
A ja tak patrząc na tą fotkę kolegi Artech i komentarze poniżej doszedłem do wniosku że już sporo trotek mam na koncie choć łowię w malutkich rzeczkach Lubelszczyzny
Siatkaz jak zlowisz rzeczna trotke ,to zaczniesz dostrzegać różnice .Jak dla mnie to troć i mimo ,ze łowie pstrągi kilkanaście lat na lubelszczyznie takiego pstrąga nie widziałem.
Napisano 14 marzec 2015 - 22:42
Siatkaz jak zlowisz rzeczna trotke ,to zaczniesz dostrzegać różnice .Jak dla mnie to troć i mimo ,ze łowie pstrągi kilkanaście lat na lubelszczyznie takiego pstrąga nie widziałem.
Ty naprawde na podstawie tego zdjęcia na którym nic nie widać potrafisz ocenić coś do czego ichtiologom potrzebne są badania mikroskopowe??
Chyba że jest jeszcze jakieś zdjęcie o którym nie wiem....
Napisano 14 marzec 2015 - 22:55
Ty naprawde na podstawie tego zdjęcia na którym nic nie widać potrafisz ocenić coś do czego ichtiologom potrzebne są badania mikroskopowe??
Chyba że jest jeszcze jakieś zdjęcie o którym nie wiem....
Masz kolego racje pewności nie mam ,ale jakbym miał ocenić to dla mnie to troć zdecydowanie .Szkoda ,ze nie ma lepszych zdjęć,choć wtedy jakieś wątpliwości tez by pozostały ,zresztą większego znaczenia to nie ma fajna ryba i cieszy łowce .
Napisano 14 marzec 2015 - 23:08
Masz kolego racje pewności nie mam ,ale jakbym miał ocenić to dla mnie to troć zdecydowanie .Szkoda ,ze nie ma lepszych zdjęć,choć wtedy jakieś wątpliwości tez by pozostały ,zresztą większego znaczenia to nie ma fajna ryba i cieszy łowce .
Paweł przyznam że w życiu bym nie pomyślał że to troć wędrowna,99% keltów troci wędrownej które złowiłem w połowie marca na przestrzeni ponad 20 lat to ryby już srebrne,tracące swoje rzeczne ubarwienie no i zdecydowanie chudsze....ta gruba nasada ogona jest bardzo charakterystyczna ale dla samców w okresie godowym
Niestety "skundlenie" ras zarówno wędrownej jak i osiadłej formy salmo trutta w naszym kraju przechodzi jakiekolwiek wyobrażenie.Tak więc każdy z nas bez badań mikroskopowych wróży z fusów
Pozdrawiam
W.
Napisano 14 marzec 2015 - 23:26
Paweł przyznam że w życiu bym nie pomyślał że to troć wędrowna,99% keltów troci wędrownej które złowiłem w połowie marca na przestrzeni ponad 20 lat to ryby już srebrne,tracące swoje rzeczne ubarwienie no i zdecydowanie chudsze....ta gruba nasada ogona jest bardzo charakterystyczna ale dla samców w okresie godowym
Niestety "skundlenie" ras zarówno wędrownej jak i osiadłej formy salmo trutta w naszym kraju przechodzi jakiekolwiek wyobrażenie.Tak więc każdy z nas bez badań mikroskopowych wróży z fusów
Pozdrawiam
W.
Widocznie pstragi pomorskie od lubelskich sie różnią i pewnie masz racje.Argument o wysrebrzaniu sie rzecznych keltów jest przekonywujący,nie ma sensu dalej zaśmiecać tematu ,uświadomiłem sobie jak mało jeszcze wiem o trotkach. pozdrawiam
Napisano 15 marzec 2015 - 09:42
Pstrąg złowiony już jakiś czas temu ale za to ładną fotkę zrobiłem
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych