Hartzlack super strong VS Domalux classic silver
#301 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2020 - 18:55
- wujek lubi to
#302 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2020 - 08:38
Proszę bardzo, fajnie wyszły i trzymam kciuki za kolejny rekord.
Rekord niech nie bierze bo mi kija połamie . Wystarczy taki 20-30kg .
#303 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2020 - 08:43
- wujek lubi to
#304 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2020 - 08:57
Robiąc woblery z balsy (rzadziej z lipy ostatnio) wklejam stelaż i obciążenie distalem classis i nim też ewentualnie uzupełniam nierówności. Później maluje akrylami (sporo farb od Rudiego), na koniec brzuchy zwykle opalizacją. Na koniec lakieruję zanurzeniowo Hartzlackiem strony połysk. Często pojawia się żółte przebarwienie na brzuchu - czasem bardzo szybko, w zasadzie zaraz po lakierowaniu. Czy ktoś się z tym spotkał?
Czy Hartzlack reaguje z distalem czy prędzej z np. farbami opalizacyjnymi czy połączenie distalu, akryli i lakieru to daje?
Efekt reakcji samego distalu. Po zaklejeniu/uzupełnieniu nierówności raz , że trzeba poczekać dłużej niż okres twardnienia samego distalu. Tak około 5-7 dni. Druga rzecz to zmycie powierzchni distalu spirytusem lub acetonem, idealnych proporcji nigdy się nie trafi a nie przereagowane resztki wychodzą na powierzchnię.\ i po czasie żrą się z farbą dając żółtawe zabarwienie.
- Darek K lubi to
#305 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2020 - 19:23
Dzięki za odpowiedzi - tak obstawiałem distal - tym bardziej, że jak na biało albo opalami malowałem boki to nie było żółknięcia.
#306 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2020 - 21:26
http://www.hartzlack...ylko-na-podloge
I nawet umieścili link do naszego forum😀 A konkretnie do tego tematu.
#307 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2020 - 21:12
Ile schnie Hartzlack? Kupiłem sobie odpowiednik od Dragona i żeby się nie kleił do paluchów to muszę czekać półtorej doby... Dużo lepszy pod tym względem jest kapon, ale wiadomo co się dzieje po jego kontakcie z farbą...
#308 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2020 - 21:30
- kasperek lubi to
#309 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2020 - 22:21
Ile schnie Hartzlack? Kupiłem sobie odpowiednik od Dragona i żeby się nie kleił do paluchów to muszę czekać półtorej doby... Dużo lepszy pod tym względem jest kapon, ale wiadomo co się dzieje po jego kontakcie z farbą...
Mógłbyś pokazać puszkę, lub link do sklepu?
Capon, a har.. czy domalux to dwa różne lakiery.
Więc jak Ci sprzedawca coś wcisnął, to na pewno nie jest lakier poliuretanowy.
#310 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2020 - 08:13
#311 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2020 - 14:37
Załączone pliki
#312 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2020 - 15:03
Nigdy tego nie używałem.
Wybieraj lakiery o jednolitym składzie. Jak poliuretan to tylko to w składzie, jak akryl, podobnie.
I Harzlak i domalux to lakiery poliuretanowe bez innych komponentów.
Te, tzw pyłosuchość (nie przyklei się do paluszków) osiągają w zależności od warunków otoczenia po godzinie - max do 6 godz.
Dzisiejsza chemia przemysłowa co i rusz "częstuje" nas różnymi nowościami. Nie wykluczam,że coś z tego byłoby przydatne jako lakier nawierzchniowy do woblerów. Tylko kto to będzie sprawdzał?
Lepsze jest wrogiem dobrego.
Gdy zaczynałem przygodę z woblerami - wrzuciłem pomalowany domaluxem woblerek do akwarium ze złotą rybką(coby samotna nie była) pływał chyba rok.
Drugi przypadek - zerwałem woblerek na zaczepie, gdy woda opadła - po trzech? miesiącach - znalazłem go. Cały był pokryty okrzemkami, kotwice rdza "zjadła". Ale w domu - szczoteczką prawie zdrapałem te okrzemki. I był jak nowy. Dosłownie:)
To nie jest głos za domaluxem. To głos, za stosowaniem jednoskładnikowych lakierów nawierzchniowych.
Pozdrawiam Romek
- rrthc i kasperek lubią to
#313 OFFLINE
Napisano 07 maj 2020 - 01:08
#314 OFFLINE
Napisano 07 maj 2020 - 07:45
#315 OFFLINE
Napisano 07 maj 2020 - 09:20
Ja na oczku wieszam drucik, po którym sobie krople dalej spływają.
- G_rzegorz lubi to
#316 OFFLINE
Napisano 07 maj 2020 - 12:16
#317 OFFLINE
Napisano 07 maj 2020 - 12:21
Pano112 moglbys pokazac na zdjeciu jak wieszasz ten drucik? Nie wiem czy z harzlakiem to zadziala bo on ma troszke gestrza konsystencje niz woda i szybko dosyc zastyga
Z Hartzlackiem ta metoda też doskonale się sprawdza.
#318 OFFLINE
Napisano 07 maj 2020 - 12:43
#319 OFFLINE
Napisano 07 maj 2020 - 14:22
Zaginam zwykły haczyk z druciku, żadna filozofia. Używam tego z poliuretanem-wodnym, który jest jak budyń i znacznie pomaga. Tego typu lakieru oczywiście nie polecam jest tylko do z użycia na prototypach.
#320 OFFLINE
Napisano 07 maj 2020 - 17:49
Zaginam zwykły haczyk z druciku, żadna filozofia. Używam tego z poliuretanem-wodnym, który jest jak budyń i znacznie pomaga. Tego typu lakieru oczywiście nie polecam jest tylko do z użycia na prototypach.
Albo też do zabezpieczania farb np. w sprayu przed agresywnymi lakierami powierzchniowymi:-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych