Kij przewidziany pod gumy 4" i główki powiedzmy 18-25 gr , zobaczymy mam nadzieję że będzie to jednak to . Jest jeszcze alternatywa , blank 8'6" 5-15lb 5-25g średnica szczytówki 1,6 mm średnica dolnika
12,1 mm, masa blanku około 67 gram . Cena detal. 1.020 zł Najważniejsza sprawa to czy swobodnie będzie podbijał te opisane przynęty , technikę można potem dostosować do rodzaju blanku, ugięcia i szybkości kija.Podbicie nie musi być koniecznie wysokie ,będę łowił w dużej spokojnej rzece więc agresywne łowienie przewiduję na początku sezonu i latem ,potem spokojniej można nieco , mniejsze główki za to trochę większe gumy , pożyjemy zobaczymy jak to będzie wyglądać . Nie koniecznie szczyt musi być sztywny , chyba decyduje szybkość kasowania luzów ale jak już wspomniałem technikę można nieco dopasować. Przypominam sobie że kiedyś łowiło się nie tak wyszukanym i dopasowanym sprzętem a efekty były bardzo dobre i życzyłbym sobie aby ten nowy zaciął i wyholował tyle Zanderków co mój mój stary poczciwy dziadek "Sportex"