Pochwal się nowym sprzętem ! ;)
#6201 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 09:10
- Guzu, Artech, Krzysiek Rogalski i 14 innych osób lubią to
#6202 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 09:16
Odwaznie i oryginalnie Kuba
- popper lubi to
#6203 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 09:17
#6204 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 09:31
U Smith’a te proporcje różnie się rozkładają. W dłuższych modelach Il Flusso oba odcinki fore i rear są równe, a dolny butt jest długi (co mi się nie do końca podoba), a w krótszych modelach rear jest dłuższy niż fore, za to butt jest króciutki az za bardzo.Smith ma chyba lepsze proporcje
Tu kombinowaliśmy z w miarę dobrym rozłożeniem poszczególnych elementów, a do tego zrobieniem odpowiedniej długości całej rękojeści i wyważeniem kija pod Stellę 2500.
Ale fakt, ze drewnianą tulejkę w dolniku chciałem trochę krótsza niż jest
Użytkownik Żbiku edytował ten post 04 marzec 2020 - 09:34
- PETEREK lubi to
#6205 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 11:20
Kuba, grunt, żeby Tobie pasowało
Dla mnie to niestety wygląda jak przypadkowy zlepek resztek z innych kijów, ponieważ te rozszerzenia na końcach rearów dają nieodparte wrażenie, jakby ktoś to sklecił na szybko z kilku rękojeści gotowych jakie miał pod ręką. Ot, takie korki miałem, to zamontowałem. Poza tym, rozszerzenie rękojeści pod przedramieniem, to ergonomicznie też raczej średni pomysł
I zupełnie nie kumam fenomenu tych uchwytów w troutowych kijach JDM. Czułe nie są, a poza tym grube (szerokie) i dla mnie cholernie niewygodne i męczące rękę, mimo, że łapę mam dość sporą. No a w zimie, no cóż, nie ma jak cold steel... już współczuję paluchom łowiącego
- Guzu i popper lubią to
#6206 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 12:20
#6207 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 12:33
#6208 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 12:36
Kuba, grunt, żeby Tobie pasowało
Dla mnie to niestety wygląda jak przypadkowy zlepek resztek z innych kijów, ponieważ te rozszerzenia na końcach rearów dają nieodparte wrażenie, jakby ktoś to sklecił na szybko z kilku rękojeści gotowych jakie miał pod ręką. Ot, takie korki miałem, to zamontowałem. Poza tym, rozszerzenie rękojeści pod przedramieniem, to ergonomicznie też raczej średni pomysł
I zupełnie nie kumam fenomenu tych uchwytów w troutowych kijach JDM. Czułe nie są, a poza tym grube (szerokie) i dla mnie cholernie niewygodne i męczące rękę, mimo, że łapę mam dość sporą. No a w zimie, no cóż, nie ma jak cold steel... już współczuję paluchom łowiącego
Mi się bardzo podoba, piękna wędka, blank też jest mega, miałem wędkę na tym dżi ale zdecydowanie nie taką ładną.
To fakt bardzo ładny
A do mnie nigdy nie przemawialy ani te uchwyty Andrews, ani te rekojesci takie... no nie moj swiat.
Ale juz zyczylem Kubie udanych lowow na Lamiglasika.
Wiec i tu zycze raz jeszcze
Niech sie gnie !
Pozdrawiam
- boguslaw lubi to
#6209 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 13:15
Bardzo ładny projekt.Pół roku blank „dojrzewał” w pracowni, aż w końcu dostąpił zaszczytu uzbrojenia zgodnie z moim widzimisie I tak oto wyszło
W tym uchwycie masz te plastikowe tulejki?
W pierwszej wersji elity zażyczyłem sobie taki uchwyt i nie specjalnie trzymał shimańce, ale u mnie nie było tych tulejek w środku.
#6210 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 13:43
Arek, mam w kilku kijach metalowe uchwyty AF i dużo łowię w zimie. Miałem podobne obawy do Twoich ale uwierz mi, absolutnie nie odczuwasz „zimna” od tych małych elementów metalu, a łowię przeważnie bez rękawiczek.
Co do kształtu dolnika i tych rozszerzeń, kij miał być kształtem wzorowany na modelu IL FLUSSO od Smith, takim, jak wkleiłem powyżej w jednym z postów. Tam właśnie te rozszerzenia są widoczne. Bartek początkowo zrobił je zaokrąglone ale mi się takie nie podobały i poprosiłem o zmianę Nie lubię zwężających się elementów rękojeści, bo powstaje takie „cygaro”, a mi się bardziej z czymś innym „męskim” kojarzy Takie delikatne rozszerzenia nie są kompletnie odczuwalne „pod łokciem”. No i pamiętać trzeba, ze mówimy o krótkim kiju 10-12lb z relatywnie krótka rękojeścią, przy których raczej zapieranie dolnika o przedramię przy holu nie jest aż tak bardzo konieczne
Ja lubię bardzo drewno ale połączenie drewnianego insertu z plastikiem uchwytów jest dla mnie strasznie tandeciarskie, stad wybór zawsze na metal.
Żałuję tylko, że ten model mocno pokrywa mi się z RR902MT i zapewne któryś trafi na sprzedaż, bo 2 podobnych parametrami wędek nie będę trzymał. Ogólnie ten G1000 nie miał być na razie zbrojony, no ale tak długo męczyłem Bartka o niego pod koniec zeszłego roku, że w końcu teraz wziął się bez słowa za niego, w najmniej oczekiwanym przeze mnie obecnie momencie... :/
Użytkownik Żbiku edytował ten post 04 marzec 2020 - 13:48
- Artech lubi to
#6211 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 13:50
Bardzo ładnie zrobiony kijek. No i na pewno rękojeść nie wygląda jak przypadkowe zestawienie kawałków korka. Ergonomicznie to właśnie tak jest, że zakończenia gripow "sygnalizują" koniec chwytu i w którym miejscu by człowiek nie trzymał ,zawsze jest wygodnie. Strach przed zmarznięciem od dwóch aluminiowych pierścionków też chyba ma wielkie oczy :-)
#6212 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 21:09
Arek, mam w kilku kijach metalowe uchwyty AF i dużo łowię w zimie. Miałem podobne obawy do Twoich ale uwierz mi, absolutnie nie odczuwasz „zimna” od tych małych elementów metalu, a łowię przeważnie bez rękawiczek.
Kuba, mam w tym temacie odmienne doświadczenia, a wędzisk z podobnymi uchwytami miałem trochę Niestety, ja trzymam stopkę między małym a serdecznym palcem, a u Ciebie jest jeszcze dodatkowy metalowy pierścień na fore, także przy kilku stopniach na minusie łowienie bez rękawiczek nie byłoby dla mnie zbyt komfortowe, a w rękawiczkach nie umiem i nie lubię łowić...
Zadowolenia z kija, najważniejsze żeby był fartowny
#6213 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 23:21
- Sławek Oppeln Bronikowski lubi to
#6214 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2020 - 00:17
Zimno to jak kwesta gustu
Brawurowa teza
Dla mnie aspekty użytkowe wędki są dużo ważniejsze niż estetyczne, a metalowy uchwyt jest - podkreślam dla mnie - w zimne dni mało użyteczny i kropka. Nie ma tu więcej o czym dyskutować...
- strary lubi to
#6215 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2020 - 00:19
#6216 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2020 - 08:14
No tak, zamontować topowy uchwyt kołowrotka a później go owijać szmatą czy czymś tam bo łowić się nie da. Genialne.Na zimę albo zimniejsze dni można tzw. owijke nakręcić. Wiele osób tak robi.
- rolen, Artur1125, Gadget i 8 innych osób lubią to
#6217 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2020 - 10:56
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
- maniak, fish28, malinabar i 2 innych osób lubią to
#6218 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2020 - 11:26
No tak, zamontować topowy uchwyt kołowrotka a później go owijać szmatą czy czymś tam bo łowić się nie da. Genialne.
Nie przesadzajcie, paluszek nie odpadnie. Chłopy jak dęby i kawałek blaszki ma spowodować, że nie da się łowić? Moja córka by się uśmiała jak bym jej powiedział o tych obawach...
53283566_2651815568167740_5969585743473934336_o.jpg 81,12 KB 35 Ilość pobrań
- Artech, Sławek Oppeln Bronikowski, Kmicic i 4 innych osób lubią to
#6219 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2020 - 12:01
#6220 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2020 - 14:15
No tak, zamontować topowy uchwyt kołowrotka a później go owijać szmatą czy czymś tam bo łowić się nie da. Genialne.
Dziękuję za kolejną lekcję bo przecież w życiu nie wpadłbym na to jak można maskować, że to top nad topy w łapie trzymam i nikt tego nie widzi ...
Lepiej mieć topowy sprzęt okręcony szmatą jak piszesz jak jest naprawdę zimno i łowić, aniżeli kręcić tym topem w fotelu Ale jak już pisałem każdemu według potrzeb.
- eRKa lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 8
2 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych
-
dzas, dany