Żbiku, on 01 Nov 2016 - 19:47, said:
Tak czytam te wszystkie wypowiedzi i zauważyłem, ze dla praktycznie wszystkich wykładnikiem jakosci kija UL jest to, jakie przylowy wyjął. Śmieszy mnie to trochę, wybaczcie 
Dla mnie nie, ale skoro wyjął to ciężko mu zapisać to na minus?
Ja mam 2 kije UL do łowienia okoni na małe przynety. Nie nastawiam sie z tymi patykami na ryby 70-80cm, bo na takie mam inny sprzet. Co bedzie jak taka ryba wezmie mi na zestaw UL? Nie stosuje wolframow, uzywam linek 0.03-0.04 i na 90% po chwili holu strzeli cieniutka pajęczynka. Wtedy opowiadać można jakiego potwora miało sie na kiju, co zestawy zrywa 
Nikt się nie nastawia, ale jak weźmie i nie odgryzie pozostaje go wyjąć, oczywiście można też odciąć czy zerwać samemu pletkę, ale chyba tak nikt nie robi.
Dla mnie okoniowy kij UL ma spełniać swoje podstawowe zadania, czyli dawać komfortowo radę lowic w określonej gramaturze przynet, odpowiednio je kontrolować i prowadzić, przekazywać to co dzieje sie z przynęta, a po zacięciu dobrze trzymać ryby i dawać pewność holu ryb, na które sie nastawiam.
Podstawowa podstawa i pełna zgoda 
Odnosnie kołowrotka do UL, to wg mnie musi idealnie układać cienka linkę i miec mega precyzyjny hamulec. Nie zgodzę sie z opinia, iż nie ma sensu inwestować w dobry młynek do UL. Wręcz odwrotnie, to do cięższego łowienia na grubsze plecionki często nie ma sensu kupować niewiadomo jak drogiego młynka. Cieniutka linka musi dać sie odpowiednio "wyciągać" na hamulcu, zwłaszcza w momencie zacięcia czy nagłych zrywów ryb. Stad tanie kołowrotki często nie nadają sie pod UL, bo ich hamulce powodują rwanie linek przy zacięciu (nie odda tych kilku cm linki) lub zerwanie przy rzucie (zle nawinieta zakleszczona plecionka)
Jedyne co bym dodał, łowienie na najcieńsze pletki tanimi młynkami miałem okazję przetestować na sobie jak i obserwować u kolegów, gdy ilość bród szybko zuboża naszą szpulę z nowej linki szybko rodzi się chęć zakupu lepszego młynka...
Użytkownik Apioo edytował ten post 01 listopad 2016 - 21:14