Tak się złożyło, że ktoś mi przysłał dokładnie ten model na przezbrojenie, więc mogę potwierdzić to co napisałeś. Po przezbrojeniu jest jeszcze szybszy i wydaje mi się, że nawet 20 g spokojnie obsłuży.
Wędki Mikado
#1701 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2022 - 10:21
#1702 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2022 - 22:53
Użytkownik loty2 edytował ten post 10 grudzień 2022 - 22:53
#1703 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2022 - 01:09
Jestem świeżak w temacie wędkarstwa, dlatego też proszę o wyrozumiałość, jeśli pytanie wydaje się banalne.
#1704 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2022 - 17:47
#1705 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2022 - 21:28
To i może ja się zapytam, wszak w innym miejscu nie uzyskałem odpowiedzi. Czy Mikado Red Cut Power Jig 10-35 nada się do kogutów.
Jestem świeżak w temacie wędkarstwa, dlatego też proszę o wyrozumiałość, jeśli pytanie wydaje się banalne.
Wiele Ci nie pomogę, ale jak wędka ma "jig" nawet w nazwie, to w ciemno można uznać, że się nada, bo to ta sama bajka - kij ma mieć dość mocy, by ładnie podbijać i na tyle czułą szczytówkę, by widać było opad jak należy. Inna sprawa, czy to dobry kij, ale tu absolutnie nie pomogę.
Użytkownik Andżej edytował ten post 14 grudzień 2022 - 21:29
#1706 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2022 - 21:38
Witajcie.
Powoli przymierzam się do zakupu wędki o cw do 10 g i długości ok 270 cm (na tą wędkę chciałbym łowić klenie na woblery o długości ok 3-5 cm z brzegu przeważnie w Wiśle z podpiętym kołowrotkiem Daiwa wielkości 2500). Mam już dwie wędki Grey Stream - 1-5 g 198 cm i 4-17 g 265 cm.
Chciałbym zapytać (może to wyglądać trochę jak prowokacje ) o wędki Mikado, a dokładnie o wędki Progressive Spin 10 275 2-10g oraz LX SAPPHIRE FAZLITE 280 13g (trochę więcej niż zakładane cw). Czy są to wędki zdecydowanie lepsze niż te, które obecnie posiadam, czy może różnica w jakości nie będzie odczuwalna zbyt mocno? Czy nie są zbyt słabe na wiślane klenie? U mnie nie ma dużych ryb, są raczej takie do 40 cm. Bywają też bolenie, szczupaki, okonie.
Przez chwilę wędkowałem wędką DAM Microflex do 10 g cw o długości 270 cm. Była rewelacyjna. Czy te wędki Mikado byłyby porównywalne? Może ktoś ma obie wędki i mógłby pokusić się o szybkie porównanie?
Dzięki i pozdrawiam,
Mateusz.
#1707 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2022 - 23:39
Witajcie.
Powoli przymierzam się do zakupu wędki o cw do 10 g i długości ok 270 cm (na tą wędkę chciałbym łowić klenie na woblery o długości ok 3-5 cm z brzegu przeważnie w Wiśle z podpiętym kołowrotkiem Daiwa wielkości 2500). Mam już dwie wędki Grey Stream - 1-5 g 198 cm i 4-17 g 265 cm.
Chciałbym zapytać (może to wyglądać trochę jak prowokacje ) o wędki Mikado, a dokładnie o wędki Progressive Spin 10 275 2-10g oraz LX SAPPHIRE FAZLITE 280 13g (trochę więcej niż zakładane cw). Czy są to wędki zdecydowanie lepsze niż te, które obecnie posiadam, czy może różnica w jakości nie będzie odczuwalna zbyt mocno? Czy nie są zbyt słabe na wiślane klenie? U mnie nie ma dużych ryb, są raczej takie do 40 cm. Bywają też bolenie, szczupaki, okonie.
Przez chwilę wędkowałem wędką DAM Microflex do 10 g cw o długości 270 cm. Była rewelacyjna. Czy te wędki Mikado byłyby porównywalne? Może ktoś ma obie wędki i mógłby pokusić się o szybkie porównanie?
Dzięki i pozdrawiam,
Mateusz.
Progressive zapewne od Microflexa będzie lepszym kijem.
Sapphire to b. miękka wklejka i chyba nie do końca kij na klenie, którego szukasz.
Moim zdaniem ładnie ci ten Progressive uzupełni garnitur wędek i znając życie, będziesz tym łowił b. często, bo 2-10g to bardzo fajny, uniwersalny zakres, powiem nawet, że trochę zbyt uniwersalny (bo te kije zwykle 15g na luzie rzucają, więc kusi by popróbować sandacza i szczupaka na lekko, a już torba pełna przynęt na okonia i klenia).
- markus383 lubi to
#1708 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2022 - 13:45
A jeszcze chciałbym zapytać o różnice między wędką Dragon Millenium SP ChubHunter 8 2.75m 0.5-8g a Mikado Progressive Spin 10 275 2-10g?
Jestem laikiem jeśli chodzi o wędkarstwo, więc nie wiem, czy nawet zauważyłbym różnice między nimi (poza różnicami wizualnymi). Dragon ma tylko 8 g wyrzutu i obawiam się, że jakiś średni bolek (prawdopodobny przyłów u mnie) może poharatać mi kijaszka. Jednak może w jakichś aspektach ten Dragon byłby lepszy, tym bardziej, że producent opisuje go jako wędkę do połowu kleni. Czy także przy rybach typu okoń, szczupak (takich do 50 cm) sprawdziłaby się? Na typowe bolenie brałbym tego mocniejszego Grey Streama.
#1709 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2022 - 14:40
Nie znam kija Mikado, o którym piszesz, ale wspomniany Dragon to specjalistyczny kij na klenie. Jest wykonany na blanku muchowym. Pod klenia super, umożliwia dalekie rzuty, jest bardzo miękki i czuły.A jeszcze chciałbym zapytać o różnice między wędką Dragon Millenium SP ChubHunter 8 2.75m 0.5-8g a Mikado Progressive Spin 10 275 2-10g?
Jestem laikiem jeśli chodzi o wędkarstwo, więc nie wiem, czy nawet zauważyłbym różnice między nimi (poza różnicami wizualnymi). Dragon ma tylko 8 g wyrzutu i obawiam się, że jakiś średni bolek (prawdopodobny przyłów u mnie) może poharatać mi kijaszka. Jednak może w jakichś aspektach ten Dragon byłby lepszy, tym bardziej, że producent opisuje go jako wędkę do połowu kleni. Czy także przy rybach typu okoń, szczupak (takich do 50 cm) sprawdziłaby się? Na typowe bolenie brałbym tego mocniejszego Grey Streama.
Użytkownik Przemek_M edytował ten post 27 grudzień 2022 - 14:41
- markus383 lubi to
#1710 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2022 - 19:05
A jeszcze chciałbym zapytać o różnice między wędką Dragon Millenium SP ChubHunter 8 2.75m 0.5-8g a Mikado Progressive Spin 10 275 2-10g?
Posiadam Progressive 2-10g w długości 305cm. Dwie strony wcześniej możesz przeczytać moje wstępne wrażenia zaraz po zakupie tego kija: http://jerkbait.pl/t...kado/?p=3028402
Według mnie jest to bardzo przyjemny kijek dedykowany do rzecznego łowienia. U mnie złowił kilka kleni oraz pstrągów w rozmiarze 40cm. Zapasu jest wystarczająco dużo aby poradził sobie z większymi przyłowami. Bardzo dobrze łowi mi się nim woblerami czy też obrotówkami. Do skutecznego łowienia gumami jest dla mnie zbyt wolny. Chociaż podczas brodzenia kilkukrotnie zdarzyło mi się założyć na niego czeburaszkę 0.8g oraz mikroprzynętę i udało mi się dłubać drobnicę. Jak na swoje docelowe przeznaczenie to ta wędka bardzo fajnie przenosi brania do uchwytu kołowrotka. Dołem komfort zaczyna się rzeczywiście od tych skupionych 2g którymi spokojnie można rzucić na kilkanaście metrów. Górnej granicy nie testowałem ponieważ mam do takich zastosowań inne wędki. W mojej opinii ten kij jest świetnym i uniwersalnym wyborem na rzekę o ile będziesz używać twardych przynęt.
Chciałbym zaznaczyć, że nie mam bladego pojęcia jak wędka będzie się zachowywać z użyciem plecionki. U mnie jest sparowana z Nasci 2500 a na szpuli nawiniętą mam żyłkę 0.18mm.
#1711 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2022 - 19:31
Dragon Millenium SP ChubHunter 8 2.75m 0.5-8g - kijek raczej pod smuzaki czy jakieś najmniejsze woblerki kleniowe i jaziowe, małe obrotówki max #1, czy wahadełko, nie pociągnie w nurcie nic większego, zdecydowanie słabszy blank niż Progressive do 10g. Do łowienia raczej z plecionką, dobry wybór do nielotów i bardzo małych wabików. Pięknie się gnie i amortyzuje, ale przy dużej rybie nie ma kontroli nad tym co robi. Bolka nim pewnie umęczysz, ale czy o to chodzi żeby męczyć rybę 15 minut ?
Mikado Progressive Spin 10 275 2-10g - dużo bardziej uniwersalny kijek, rzuci smuzakiem, pociągnie pod prąd małego invadera Dorado czy obrotówki #2, i malą boleniowką też rzucisz. Z plecionką dosyć czuły, klenie po 5 dych targa ekspresowo, tak samo małe brzany ok 60-65 cm spokojnie daje radę. Porównując Progressive do DAM microflex 275-10g, też Mikado wygrywa w takim porównaniu. DAM ma wg mnie zaniżony opis CW, egzemplarz który kiedyś posiadalem rzucał nawet pod 15g, a a małymi wabikami radził sobie średnio.
Użytkownik rally edytował ten post 30 grudzień 2022 - 19:33
- Przemek_M, GroPerch i Andżej lubią to
#1712 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2023 - 20:08
Użytkownik Andżej edytował ten post 09 styczeń 2023 - 20:10
#1713 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2023 - 20:25
Miał ktoś z Was Katsudo Slim.do 7g? Szukam.lijka na klenia i okonia, który mi rzuci jako-tako 1g + przynęta. Wiem, że Katsudo do 9g jakoś sobie z tym radzi (be szału) i bardzo fajnie amortyzuje rybę, więc pomyślałem, że z 7g będzie nawet lepiej, ale jak jest w praktyce?
Ja łowię właśnie tym Slim 229 do 9 gr i powiem Ci kolego ,że nie wiem dlaczego chcesz łowić klenie jeszcze delikatniej. Na tej wędeczce miałem pstrągi 50-55 cm dała rady ale już na styk, miewałem klenie i już taki 40+ daje Ci popalić jak chce, najwiekszy 53 cm robił już co chciał. A na okonie jest jak dla mnie ideałem, bardzo czuła i nie gubi rybek. Ogólnie tego do 9 gr używam głównie na okonie z łodzi i pstrągi tam gdzie nie ma wielkiej szansy na 45+.A co do kwestii rzutowej to bez problemu miotasz tym przynęta np. 2-3 cm mały woblerek czy jakaś gumka na 0,5 gr główce. Także 1G + przynęta nie kombinuj nawet z tą lżejszą wersją.Tu może zobaczysz jak ten kijek się sprawuje z przynętami 2-4 cm wobki i rybkami lepszymi 50+ nawet --->
- Biesan lubi to
#1714 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2023 - 22:50
Ja łowię właśnie tym Slim 229 do 9 gr i powiem Ci kolego ,że nie wiem dlaczego chcesz łowić klenie jeszcze delikatniej. Na tej wędeczce miałem pstrągi 50-55 cm dała rady ale już na styk, miewałem klenie i już taki 40+ daje Ci popalić jak chce, najwiekszy 53 cm robił już co chciał. A na okonie jest jak dla mnie ideałem, bardzo czuła i nie gubi rybek. Ogólnie tego do 9 gr używam głównie na okonie z łodzi i pstrągi tam gdzie nie ma wielkiej szansy na 45+.A co do kwestii rzutowej to bez problemu miotasz tym przynęta np. 2-3 cm mały woblerek czy jakaś gumka na 0,5 gr główce. Także 1G + przynęta nie kombinuj nawet z tą lżejszą wersją.Tu może zobaczysz jak ten kijek się sprawuje z przynętami 2-4 cm wobki i rybkami lepszymi 50+ nawet ---> https://www.youtube....5kbACk4&t=1026s
Miałem ten kij w łapie. W sumie powinienem był go sprawdzić z cienszą plecionką. Że to dobrze rzuci 1g,to akurat nie ma szans (ale ja mam wyśrubowane wymagania odnośnie tego, co to jest "dobrze"), ale 1,5g na plecionce 0.4 powinno polatać. Pożyczę od kumpla i zobaczę
- Ciastek lubi to
#1715 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2023 - 07:19
Ja łowię właśnie tym Slim 229 do 9 gr i powiem Ci kolego ,że nie wiem dlaczego chcesz łowić klenie jeszcze delikatniej. Na tej wędeczce miałem pstrągi 50-55 cm dała rady ale już na styk, miewałem klenie i już taki 40+ daje Ci popalić jak chce, najwiekszy 53 cm robił już co chciał. A na okonie jest jak dla mnie ideałem, bardzo czuła i nie gubi rybek. Ogólnie tego do 9 gr używam głównie na okonie z łodzi i pstrągi tam gdzie nie ma wielkiej szansy na 45+.A co do kwestii rzutowej to bez problemu miotasz tym przynęta np. 2-3 cm mały woblerek czy jakaś gumka na 0,5 gr główce. Także 1G + przynęta nie kombinuj nawet z tą lżejszą wersją.Tu może zobaczysz jak ten kijek się sprawuje z przynętami 2-4 cm wobki i rybkami lepszymi 50+ nawet --->
Ja się nie zgodzę do końca z tym co piszesz, też mam wersję do 9gram, wg mnie ta wędka ma spory zapas mocy, wyjąłem na nią szczupaka 80cm w z nurtu przy opasce bez żadnych problemów na plecionce 0.6 pe. To pełny parabolik i dość szybko "męczy" rybę.
#1716 ONLINE
Napisano 18 styczeń 2023 - 10:02
I jak wrażenia z łowienia Sky Dram ? szukam właśnie szybkiego kija na okonie. Zastanawia mnie to jak wklejka poradzi sobie z woblerami. Da się je dosyć dynamicznie poprowadzić a przy tym kij zostawi jeszcze zapas na zacięcie ? myślę poważnie o Mikado, konfrontuje go z Perfect Jigiem 2-10. Szukam mocniejszego okoniowego kijka, który nie podda się w nurcie i pozwoli komfortowo podbijać przynęty do 10g na głębokich rynnach. Wiem, że Crazy Fish się sprawdzi, jest to akurat tubular, ale Sky mocno mnie kusi.
ps. jakie ma realne cw ?
- Andżej lubi to
#1717 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2023 - 10:47
Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka
Użytkownik Streetart90 edytował ten post 18 styczeń 2023 - 10:51
- Andżej i Matss87 lubią to
#1718 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2023 - 11:30
Ludzie przy pełncyh parabolikach często lekko robią się niespokojni, bo się dolnik gnie. A to często nie jest nawet połowa możliwości, bo giąć się może i bardziej i nadal będzie zapas. Sam tak miałem z moim kijkiem trout area - przejmowałem się dużym okonien, a tu okazuje się, że mógłbym mieć nawet 2 takie na haku i kij by na luzie wytrzymał.Ja się nie zgodzę do końca z tym co piszesz, też mam wersję do 9gram, wg mnie ta wędka ma spory zapas mocy, wyjąłem na nią szczupaka 80cm w z nurtu przy opasce bez żadnych problemów na plecionce 0.6 pe. To pełny parabolik i dość szybko "męczy" rybę.
Użytkownik Andżej edytował ten post 18 styczeń 2023 - 11:31
- Ostry i hory lubią to
#1719 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2023 - 13:17
Kol.@Ostry nie mówię ,że nie ma mocy.Owszem da radę czy to bolkowi 75 cm czy Pajkowi też miewałem ryby 70-80 na nim, czy kleniowi/pstrągowi 50+ ...Ale to już nie jest komfortowy hol, bo jak masz gdzieś ziela dużo,czy zaczepy możesz nie dać rady zatrzymać rybki dużej jak będzie trzeba.Jest to świetny kijek na okonie z łodzi, bardzo czuły.Jak pisałem na średnie ryby także to dobry wybór ( klenie/pstrągi do 40-45 cm) Ale jak jest szansa na dużego klenia 50+ to staram się nim nie łowić a biorę już mocniejszy kij (konger templar hdc river raid do 14gr) i hol takiego klenia 50+ jest nie porównywalnie pewniejszy.Takie moje odczucia a Kadsudo posiadam już chyba min. 4 sezony
Ludzie przy pełncyh parabolikach często lekko robią się niespokojni, bo się dolnik gnie. A to często nie jest nawet połowa możliwości, bo giąć się może i bardziej i nadal będzie zapas. Sam tak miałem z moim kijkiem trout area - przejmowałem się dużym okonien, a tu okazuje się, że mógłbym mieć nawet 2 takie na haku i kij by na luzie wytrzymał.
Tak jak piszesz kijek pięknie pracuje i nie gubi rybek.Szczególnie przy okoniach i pstrągach to ważna cecha jego pracy.Powiem tak bierz ,połowisz zobaczysz a jak coś nie będzie pasowało, to bez większej straty go odsprzedasz pozdro
- Biesan i Andżej lubią to
#1720 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2023 - 14:07
Kol.@Ostry nie mówię ,że nie ma mocy.Owszem da radę czy to bolkowi 75 cm czy Pajkowi też miewałem ryby 70-80 na nim, czy kleniowi/pstrągowi 50+ ...Ale to już nie jest komfortowy hol, bo jak masz gdzieś ziela dużo,czy zaczepy możesz nie dać rady zatrzymać rybki dużej jak będzie trzeba.Jest to świetny kijek na okonie z łodzi, bardzo czuły.Jak pisałem na średnie ryby także to dobry wybór ( klenie/pstrągi do 40-45 cm) Ale jak jest szansa na dużego klenia 50+ to staram się nim nie łowić a biorę już mocniejszy kij (konger templar hdc river raid do 14gr) i hol takiego klenia 50+ jest nie porównywalnie pewniejszy.Takie moje odczucia a Kadsudo posiadam już chyba min. 4 sezony
Tak jak piszesz kijek pięknie pracuje i nie gubi rybek.Szczególnie przy okoniach i pstrągach to ważna cecha jego pracy.Powiem tak bierz ,połowisz zobaczysz a jak coś nie będzie pasowało, to bez większej straty go odsprzedasz pozdro
Do poważnej ryby mam Perfect Jig 2-10g 2,2m. Rzuca od 2g i ma dość mocy, by wyholować dużą rybę. Ale do naprawdę małych wobków się nie nadaje. Ale w sumie, to widzę, że na klenia można iść spokojnie z woblerami 3-6cm, więc raczej niepotrzebnie się przejmowałem.
- Matss87 lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 7
0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych