Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi
#1 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2008 - 12:02
#2 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2008 - 14:45
#3 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2008 - 15:23
Fakt, brak tej wielkości kulawił ofertę ShimanoJest wersja 3000-szok
- pg74 lubi to
#4 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2008 - 18:04
#5 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2008 - 18:46
Tylko po co ta dziwna podwójna korba...?
To jest dobre pytanie..sam się nie raz nad tym zastanawiałem .Przyznam ,że osobiście nie kręciłem młynkiem z podwójną korbą.Może to z przyzwyczajenia, ale dla mnie młynek o stałej szpuli z podwójną korbą nie istnieje.
Może warto zrobić ranking kołowrotków o stałej szpuli .
#6 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2008 - 18:52
W moim przypadku bardzo wygodnie się łowi tym typem korbki.
#7 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2008 - 20:12
wystarczy pokręcić dwoma takimi samymi kolowrotkami na sucho i puscic korbke ,ten z pojedyncza bedzie majtało na boki ,ten z podwojną bedzie stabilniejszy
sprawdzone
- Polspin lubi to
#8 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2008 - 20:21
podwojna korbka doskonale wyważa kreciek nic nie buja na boki nawet przt max szybkim skrecaniu,
wystarczy pokręcić dwoma takimi samymi kolowrotkami na sucho i puscic korbke ,ten z pojedyncza bedzie majtało na boki ,ten z podwojną bedzie stabilniejszy
sprawdzone
Kiedy przykręcisz kołowrotek do wędki bujanie nie ma znaczenia, bo go nie ma . Taki zabieg marketingowy, by w sklepie wszystko chodziło jak masło. Ciekawe czy Existem buja albo innym Morethanem?
#9 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2008 - 20:48
#10 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2008 - 21:10
Ale... jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Tak jak w multiplikatorze. Ręka pewnie i szybko trafia na korbkę i można już zwijać. Posiadam dwa kołowrotki Shimao Aero i wygodniej mi się łowi tym z podwójną rączką.
Rzecz bardzo subiektywna... Też miałem dwa modele Aero (bardzo udane konstrukcje, jeszcze z importu walizkowego ), tego podwójnego zastąpił Emblem... Z trafianiem sobie radzę
#11 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2008 - 21:16
ja miałem stradica FG z podwojna korba i pojedyńczą wieć wiem co pisze.
miałem i Certate hyper Custom 3000 i 4000 przykręcowy do wędki.
róznice są może niewielkie ale są.Certate HC bujal
ale to wszystko są błachostki tak naprawdę najwazniejsza jest bezawaryjnośc.
mam nadzieję że naprawdę znowu te krećki robią w japan i tak jak stare modele wrócą do standardu wysokiej jakości
tego wam i sobię życzę
#12 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2008 - 22:02
majster
ja miałem stradica FG z podwojna korba i pojedyńczą wieć wiem co pisze.
miałem i Certate hyper Custom 3000 i 4000 przykręcowy do wędki.
róznice są może niewielkie ale są.Certate HC bujal
ale to wszystko są błachostki tak naprawdę najwazniejsza jest bezawaryjnośc.
mam nadzieję że naprawdę znowu te krećki robią w japan i tak jak stare modele wrócą do standardu wysokiej jakości
tego wam i sobię życzę
Spoko luzik wiem o co chodzi, tyle, że właśnie po przykręceniu do wędki problem znika . No może coś tam jeszcze buja (ja nie odczuwam, no może poza modelami c3 i c4, tam bujanie było odczuwane w większym stopniu, ale te kręcioły nie miały jakiegoś bajeru co się zwał/zwie dyna balance czy jakoś tak - teraz jest to standardem wyposażenia marketingowego ).
Przed laty sporo osób krzywiło się na widok napisu japan oglądając właśnie wspomniane c3 i c4 - mówili: to już nie made in sweden, tylko japoński chłam itp. .
P.S. Takie małe sprostowanie do mojego postu wyżej, z tzw. importu 'walizkowego' miałem tylko jedną sztukę Aero (chyba na rynek USA) tę z pojedynczą korbką, ten podwójny (kupiony dość okazyjnie) był chyba z pierwszej partii na rynek polski, dokładnie nie pamiętam. Taka uwaga historyczna
#13 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2008 - 22:06
Miałem Aero z podwójną i Stradic-i też. I zawsze zadawałem sobie to samo pytanie. Po jaką cholerę.......?Tylko po co ta dziwna podwójna korba...?
Osobiście wolę pojedynczą, choćby kosztem bujania
- miramar69 lubi to
#14 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2008 - 22:29
a moim zdaniem to naprawde sie sprawdza...mialem okazje lowic super gt jak i np okuma epix pro i naprawde wygodnie sie lowi.Tylko po co ta dziwna podwójna korba...?
no ale co user to gust i opinia
#15 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2008 - 00:04
Ciekawa dyskusja o podwojnej korbce.
Dla mnie podwojna korbka to mistrzowskie rozwiazanie - osobiste preferencje.
Do swojej Certate 2500 R dokupilem specjalnie podwojna korbke.
Moim zdaniem jest tak jak pisze Hasior - chodzi o dynamiczne wywazenie calosci.
O tym czy i jak to czuc, ciezko dyskutowac, tu kazdy ma swoje doswiadczenia a przede wszystkim OD- czucia
Guzu
- jurkan lubi to
#16 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2008 - 00:28
#17 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2008 - 18:24
#18 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2008 - 18:47
Dlaczego wybieracie kołowrotki z hamulcem z przodu?
Już taki wątek był na tym forum,być może ktoś z kolegów wypowiadających się w tej kwestii zmienił zdanie .
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=53961& amp;
Dodam od siebie że młynki z tylnym hamulcem jak i z podwójną korbą mogą dla mnie nie istnieć .Wiem... to zbyt samolubne stwierdzenie .
#19 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2008 - 20:09
pozdrawiam
#20 ONLINE
Napisano 15 październik 2009 - 13:54
Kolejna rzecz to model. Napotkałem się na kilka różnych modeli. Który model jest najwytrzymalszy i najpewniejszy?
- Robert Crocker lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych