Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
951 odpowiedzi w tym temacie

#421 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Balcerzak

Napisano 05 kwiecień 2020 - 21:30

Ja bym powiedział, że po pierwsze to alu rotor jak w stelli. Tez mocno myślę nad wyborem jednego z dwóch;)

#422 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł

Napisano 05 kwiecień 2020 - 21:41

Alu rotor dotyczy TP 2020, natomiast porównywany TP 15 ma rotor z tworzywa
  • smokwelski i MatB lubią to

#423 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 06 kwiecień 2020 - 08:03

Alu rotor dotyczy TP 2020, natomiast porównywany TP 15 ma rotor z tworzywa

Racja, nie doczytałem na szybko, że chodzi o TP 2015.

Przy okazji podepnę się pod temat:) Jak wygląda waszym zdaniem porównanie Stradic FL vs. TP 2020? 

Różnica w cenie x2. Patrząc tylko na tabelkę różnica nie wydaje się usprawiedliwać ceny. Przyznam, że nigdy nie miałem do czynienia z kołowrotkiem z półki TP i nie wiem czy dla dwóch razy w tygodniu nad Wisłą (2 x 3 godziny średnio) warto dopłacić.

Użytkownik MatB edytował ten post 06 kwiecień 2020 - 08:22

#424 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1093 postów
  • LokalizacjaNowe Miasto Lubawskie
  • Imię:Krzysztof

Napisano 06 kwiecień 2020 - 08:49

To innej klasy kołowrotki, nie ma wątpliwości. Trwałość, układanie żyłki, praca pod obciązeniem zdecydowanie na korzyść TP. Ma to też odzwierciedlenie w trzymaniu wartości - używane TP w dobrym stanie po kilku latach wciąż są w cenie.

Tu pojawiają się oczywiście wątpliwości dotyczące TP 20, gdyż to trochę odmienna konstrukcja od modeli 05-15. Jednak już wczesniej bywały prawdziwe TP, tj. Jdm z korpusem hybrydowym (model 02) i jakoś tam kręciły sobie latami. W tym wypadku też chyba będzie dobrze.

W każdym razie nowy TP wciąż zachowuje sporą przewagę materiałową, techniczną i użytkową nad Stradikiem. Dodając do tego "made in japan", różnica cenowa jest raczej uzasadniona. Mniej więcej jest to proporcja, jak między TP i Stellą. I tym temacie analogiczne bezprzedmiotowe dysputy też były prowadzone wielokrotnie.

MatB: jak dla ciebie tabelki i katalogi Shimano są źródłem obiektywnej wiedzy, to wiedz, że błądzisz.

Użytkownik smokwelski edytował ten post 06 kwiecień 2020 - 08:53

#425 OFFLINE   trex

trex

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów
  • LokalizacjaJaworzno
  • Imię:Bogdan

Napisano 06 kwiecień 2020 - 09:10

Obiektywna wiedza to została zawarta w filmiku zaprezentowanym przy temacie TW 20.

Aż zaniemówili poniektórzy dyskutanci na kilka dni.  MatB wcale się nie dziwię Twoim wątpliwościom.

Za dużo zaklęć, za mało konkretów - przynajmniej na razie jeśli chodzi o trwałość - bo materiałowo to bardzo blisko FL-a

Shimano testuje wytrzymałość  zagorzałych zwolenników swoich TOP produktów ????

• smokwelski, saitt i boguslaw lubią to

#426 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 06 kwiecień 2020 - 09:12

To innej klasy kołowrotki, nie ma wątpliwości. Trwałość, układanie żyłki, praca pod obciązeniem zdecydowanie na korzyść TP. Ma to też odzwierciedlenie w trzymaniu wartości - używane TP w dobrym stanie po kilku latach wciąż są w cenie.

Tu pojawiają się oczywiście wątpliwości dotyczące TP 20, gdyż to trochę odmienna konstrukcja od modeli 05-15. Jednak już wczesniej bywały prawdziwe TP, tj. Jdm z korpusem hybrydowym (model 02) i jakoś tam kręciły sobie latami. W tym wypadku też chyba będzie dobrze.

W każdym razie nowy TP wciąż zachowuje sporą przewagę materiałową, techniczną i użytkową nad Stradikiem. Dodając do tego "made in japan", różnica cenowa jest raczej uzasadniona. Mniej więcej jest to proporcja, jak między TP i Stellą. I tym temacie analogiczne bezprzedmiotowe dysputy też były prowadzone wielokrotnie.

MatB: jak dla ciebie tabelki i katalogi Shimano są źródłem obiektywnej wiedzy, to wiedz, że błądzisz.

Nie łowiłem na TP ani obecnej ani poprzednich generacji wiec porównania nie mam a od czegoś trzeba zacząć poszukiwania. Dlatego też pytam jakie są innych łowiących odczucia.

Nie chodzi mi o to czy Stradic to tani TP i będzie super a kasa zostanie na woblery które i tak  zostawię na zaczepach. Znam wartość dobrego narzędzia. Chodzi bardziej o to który z nich bardziej pasuje do mojej wędkarskiej rzeczywistości. 

#427 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 06 kwiecień 2020 - 09:16

Obiektywna wiedza to została zawarta w filmiku zaprezentowanym przy temacie TW 20.

Aż zaniemówili poniektórzy dyskutanci na kilka dni. MatB wcale się nie dziwię Twoim wątpliwościom.

Za dużo zaklęć, za mało konkretów - przynajmniej na razie jeśli chodzi o trwałość - bo materiałowo to bardzo blisko FL-a

Shimano testuje wytrzymałość zagorzałych zwolenników swoich TOP produktów ????

Podpisuje się rękami i nogami pod tym co napisałeś.
Sama prawda.

#428 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1093 postów

Napisano 06 kwiecień 2020 - 09:20

Bez sensu przytaczać po raz kolejny truizmy. Kup Stradika i też będziesz zadowolony. Stać cię na TP - bierz TP, będzie jeszcze lepiej. Sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie, czym jest dla ciebie kołowrotek. Jeśli w trakcie łowienia skupiasz się na łowieniu, nie ma znaczenia czy tam akurat kręcisz, byle młynek kręcił i nawijał i zbytnio się nie psuł, jeśli nie masz czasu na dbanie o sprzęt bo wolisz go wykorzystać na łowienie, to kup małego Slammera albo weź Nasci i wymień za 2 sezony. Nikt ostatecznie za ciebie decyzji nie podejmie.
  • hozel79 lubi to

#429 OFFLINE   Maciek.

Maciek.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1018 postów

Napisano 06 kwiecień 2020 - 15:15

Z mojego teoretycznego punktu widzenia materiałowo i konstrukcyjnie w TP 20 całościowo nastąpił raczej regres w stosunku do TP 15. Na plus na pewno za to waga, niełamana korba i alu rotor. TP 15 robi wrażenie solidniejszego produktu. Ale na takie wnioski trzeba poczekać przynajmniej sezon czy dwa, bo praktyka może okazać się inna.

• smokwelski, saitt i trex lubią to

#430 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Przemek

Napisano 06 kwiecień 2020 - 17:46

Do okoniówki nie potrzeba mocy TP...

Nawet nie potrzeba Stradica FL...

Ale jak ma Tobie uwierać coś, to spójrz przychylniejszym okiem na Complexa - bardzo niedoceniany a ciekawy młynek.

Poradzi sobie na klenio/jaziówce doskonale, no chyba że będziesz nim bagrował dno rzeki i wyciągał konary po 2 metry.

• trex lubi to

#431 OFFLINE   xyzzvpc

xyzzvpc

Zaawansowany

• Oczekujący na akcept
  • PipPipPip
  • 1558 postów

Napisano 10 kwiecień 2020 - 20:41

Ile waży sama szpula do Stardica FL 2500 ? Przeglądałem wątek i nie widziałem, ostatnio sporo w lakierni siedzę więc może wzrok juz nie ten ;) byłbym wdzięczny za info ile takowa szpulka może ważyć zwykła 2500.

#432 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 10 kwiecień 2020 - 21:09

Też jestem ciekaw ile waży szpula od 2500 i ile korbka. Widziałbym tego FL'a ze szpula i korba od vanka 19 i jaka wagę udało by się uzyskać na firmowych cześciach🤔
Wiem wiem trochę przerost formy nad treścią ale mimo wszystko😉

Użytkownik saitt edytował ten post 10 kwiecień 2020 - 21:11

#433 OFFLINE   Luciano79

Luciano79

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Lucjan
  • Nazwisko:R

Napisano 20 kwiecień 2020 - 10:40

Witam wszystkich! Mam pytanie jakie są wymiary łożyska pod szpule do Stradic ci4 2500 fb? Z góry dziękuję za informację.

#434 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1093 postów

Napisano 20 kwiecień 2020 - 10:51

7x11x3 oczywiście
  • Luciano79 lubi to

#435 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 20 kwiecień 2020 - 10:52

Prośba o podanie średnicy szpul tych oto Stradiców.

4000FL

C3000FL

3000MHG FL HYBRYDA

I pytanie, czy się różni C3000FL od 3000MHG FL HYBRYDA?

#436 OFFLINE   bartosz311287

bartosz311287

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 690 postów
  • Imię:Bartosz

Napisano 20 kwiecień 2020 - 22:00

Prośba o podanie średnicy szpul tych oto Stradiców.

4000FL

C3000FL

3000MHG FL HYBRYDA

I pytanie, czy się różni C3000FL od 3000MHG FL HYBRYDA?

Ja to się nie znaju tak ale M to wydaje mnie się płytsza szpula a HG wyższe przełożenie od C3000FL. Niech się wypowiedzą mądrzejsi ja amator

#437 OFFLINE   Tom Rob

Tom Rob

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 540 postów
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza
  • Imię:Robert

Napisano 20 kwiecień 2020 - 23:12

3000 MHG -to korpus od 4000,a rotor od 2500.

#438 OFFLINE   kineret

kineret

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 444 postów
  • LokalizacjaWrocław i okolice
  • Imię:Aleksander

Napisano 28 kwiecień 2020 - 20:02

Przy okazji podepnę się pod temat:) Jak wygląda waszym zdaniem porównanie Stradic FL vs. TP 2020?  Różnica w cenie x2. Patrząc tylko na tabelkę różnica nie wydaje się usprawiedliwać ceny.
Znam wartość dobrego narzędzia. Chodzi bardziej o to który z nich bardziej pasuje do mojej wędkarskiej rzeczywistości.

Zarówno TwinPower 2020 jak i Stradic FL to dobre i niezawodne narzędzia. W krajowych warunkach, przy Twoim stylu łowienia, oba modele posłużą Ci bardzo długo.

W praktyce nowy TP nie dostarczy Ci żadnej różnicy w osiągach w porównaniu z tańszym Stradikiem FL.

Płaci się więcej za etykietę made in Japan, znikomą różnicę w masie, niezauważalnie płynniejszą pracę i (prawdopodobnie) nieznacznie dłuższą żywotność.

Nie ma między nimi żadnej przepaści, ani technologicznej ani materiałowej. Według mnie żadna z powyższych rzeczy nie jest warta tak dużej różnicy cenowej. Pozdrawiam

#439 OFFLINE   xyzzvpc

xyzzvpc

Zaawansowany

• Oczekujący na akcept
  • PipPipPip
  • 1558 postów

Napisano 28 kwiecień 2020 - 21:37

Czy ten zestaw do wymiany rolki podejdzie do Stradica FL ?

https://www.mefistof...zny-p-2034.html

#440 OFFLINE   Haauki

Haauki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 140 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz/Koronowo/Gdańsk
  • Imię:Piotr

Napisano 30 kwiecień 2020 - 21:44

Hej, panowie, musze się poradzić pewnej sprawy, która przytrafia się mojemu Stradicowi fl. Kupiłem dwa tygodnie temu wersję 3000 i do tej pory był ze mną dwa razy na rybkach. 
Tą felerną przypadłością jest zacinający hamulec... Hamulec jest dokręcony dość mocno, tak akurat do zacięcia, natomiast właśnie przy zacięciu po pierwszym oporze hamulec zaczyna popuszczać tak jakby był dużo luźniej odkręcony :/ 

Myślałem na początku, że to kwestia świeżo nawiniętej pletki i zwoi, które się o siebie zaciskają na szpuli, ale nie. Pierwszy raz się z takim czymś spotykam w tak klasowym kołowrotku.

Czy możecie poradzić co w takiej kwestii należy zrobić? Czy da się to jakoś naprawić np. Rozkręcając podkładki w szpuli? 
Dzięki za pomoc! 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych