Jest szansa na nową odsłonę stradica 2023? Bo rozważam zakup fl i nie wiem czy czekać czy brać pod choinkę pozdrawiam
Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka
A myślisz że nowy będzie lepszy?Marketingowo napewno...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 05 grudzień 2022 - 07:09
Jest szansa na nową odsłonę stradica 2023? Bo rozważam zakup fl i nie wiem czy czekać czy brać pod choinkę pozdrawiam
Napisano 05 grudzień 2022 - 08:20
Napisano 18 grudzień 2022 - 16:10
Panowie, jak wypada Stradic w porównaniu do Lexy E Lt? Podobna półka cenowa. Zastanawia mnie czy jest sens sprzedać używkę Stradica i kupić nówkę Lexe.
Lexa oferuje rownie losową jakość co Stradic. Mam LT3000D - jest mega moc i lekkość kręcenia - Shimano może się tego od Daiwy uczyć… Łowilem na przemian Lexą, TP15 4000hg i PG - Lexa zdecydowanie bije komfortem TP. Ale co z tego jak pod koniec pierwszego dnia łowienia (gumy 4” i 15-16gr główki - sandaczowy opad) zaczęła nieprzyjemnie szumieć…pewnie padło łożysko ale jeszcze jej nie rozbierałem. Reasumując Lexa wydaje się być bardzo ciekawym młynkiem z uwagi na dużą moc i zero oporu przy starcie (relatywnie długa korba) czego nie można powiedzieć o żadnym Shimano poza modelami PG. Czy dziś kupiłbym Lexę ponownie - tak. Teraz kupuję jeszcze Stradica FL bo chcę go mieć - tylko odwiedzę sklep gdzie mają ich kilka i wybiorę najlepiej pracujący bo od tego sporo zależy. Zauważyłem, ze jak od początku młynek pięknie pracuje to z reguły działa długie lata a jeśli są jakieś luzy czy dźwięki to z czasem będzie już tylko gorzej…Kołowrotki gdzie nie znalazłem żadnej różnicy w jakości podczas macania kilku egzemplarzy przed zakupem to CertateLT i TP15 przy czym moc Certate jest nie do pobicia i na razie ten kołowrotek oceniam wyżej niż TP a nawet Stellę 2010 (nowszych Stelli nie mam i nie zamierzam mieć bo zupełnie nieodpowiada mi ich praca.)
Użytkownik gladki edytował ten post 18 grudzień 2022 - 16:27
Napisano 18 grudzień 2022 - 20:29
Napisano 19 grudzień 2022 - 17:57
Czytałem, czytałem, czytałem i w końcu kupiłem tego Stradica Fl 4000. I co? Główki 17g ze smukłymi gumkami, troszkę mrozu i kołowrotek nie dał sobie rady. Dałem mu drugą szansę bez mrozu, to samo. Ciężko to kręci, stuka, puka, szumi. Szczerze zwykły zauber za 300zł dużo lepsza kultura pracy i moc, ba, ecusima za 120zł nie jest gorsza niż stradic jak dla mnie. Po 2 użyciach Stradica kupiłem Twin Powera PG 4000 i tu już już muszę przyznać, że warto. 20 lat łowię na przeróżne kołowrotki głównie w przedziale cenowym 100-500zł i stwierdzam, że przesiadając się na Stradica nie widać różnicy i szkoda kasy. Zmiana na Twin Powera robi różnicę, moc i kultura pracy jest niesamowita, łowienie staje się przyjemniejsze i serio sprawia większą radość
Czy Stradic jest z wysokim przełożeniem? U mnie było oznaczenie HG i szybko się pozbyłem tego kołowrotka. W rozmiarze 3000 zakładając 10g plus guma 7,5-10cm był koszmar. Nie dość, że stukał to jeszcze szumiał i ciężko chodził. Serwis Shimano 2 razy mi napisał, że to normalne dla tego typu kołowrotka. I to był mój ostatni Shimaniak z oznaczeniem HG/XG - nigdy więcej.
Napisano 19 grudzień 2022 - 19:03
Czytałem, czytałem, czytałem i w końcu kupiłem tego Stradica Fl 4000. I co? Główki 17g ze smukłymi gumkami, troszkę mrozu i kołowrotek nie dał sobie rady. Dałem mu drugą szansę bez mrozu, to samo. Ciężko to kręci, stuka, puka, szumi. Szczerze zwykły zauber za 300zł dużo lepsza kultura pracy i moc, ba, ecusima za 120zł nie jest gorsza niż stradic jak dla mnie. Po 2 użyciach Stradica kupiłem Twin Powera PG 4000 i tu już już muszę przyznać, że warto. 20 lat łowię na przeróżne kołowrotki głównie w przedziale cenowym 100-500zł i stwierdzam, że przesiadając się na Stradica nie widać różnicy i szkoda kasy. Zmiana na Twin Powera robi różnicę, moc i kultura pracy jest niesamowita, łowienie staje się przyjemniejsze i serio sprawia większą radość
Proponuję przesmarować i nie będzie problemu. Ostatnie wypady przy minusowych temperaturach, plecionka nie wytrzymywała. Stradic 4000FL przesmarowany DG06 i DG13 cały sezon na ciężkim spinie do 50g nawet nie jęknął. Dodam, że od razu po zakupie go przesmarowałem i dołożyłem łożyska. Ja z czystym sumieniem polecam ten model, zresztą mam już 3 szt w różnych wielkościach z różnych dystrybucji i żadnych problemów do tej pory.
Napisano 19 grudzień 2022 - 19:07
Napisano 19 grudzień 2022 - 19:16
Napisano 10 styczeń 2023 - 17:52
Użytkownik gulf edytował ten post 10 styczeń 2023 - 17:54
Napisano 10 styczeń 2023 - 19:25
4000hg_edit_166733905033929.jpg
Poza tym co oczywiste w necie, może ktoś zna ten model z autopsji? Bardzo zadowolony jestem z modelu FL, i myśli mam, że może warto wypróbować Stradic SW zanim wpadnie
bardzo wysoka kultura pracy
Napisano 10 styczeń 2023 - 19:33
Napisano 10 styczeń 2023 - 19:36
Może wypuszcza nowego Stradica z systemami Stellki...Eee??!!
2023 Vanquish będzie miał co nieco od Stellki stradikowi pozostanie pewnie tylko kompatybilna szpulka
Napisano 10 styczeń 2023 - 20:39
Poza tym co oczywiste w necie, może ktoś zna ten model z autopsji? Bardzo zadowolony jestem z modelu FL, i myśli mam, że może warto wypróbować Stradic SW zanim wpadnie
Autopsja wykazała, że ten model jest kolejnym marketingowym wyczynem Shimano, dokładnie tak jak poprzedni Stradic SW z 2018r.
W rozmiarach 5,6,8 i 10k 20 Stradic SW to mechanicznie klon 20 Saragosy SW-A. Różnią się przełożeniem, knobem i kolorem - pozostałe części jak rotor, system oscylacji czy uszczelnienie są identyczne i zamienne.
Najistotniejsza róznica to mocniejszy hamulec w 20 Saragosa SW-A, która ma podwójny układ tarcz, Stradic ma tylko pojedynczy układ "małych" tarcz we wszystkich rozmiarach.
W rozmiarze 4000 sprawa jest jeszcze prostsza - jest to praktycznie przemalowany Stradic FL z innym knobem i nie ma pomiędzy nimi żadnej istotnej różnicy, która usprawiedliwiałaby znacznie wyższą cenę.
W zależności od oczekiwań można być z tego powodu trochę zawiedzionym lub bardzo zadowolonym.
Napisano 10 styczeń 2023 - 20:49
Napisano 10 styczeń 2023 - 21:52
Jedno pytanie. Które uszczenienia?Wg internetu uszczelnienia w SW są identyczne jak w TP SW. A to już więcej niż FL. Może i łożyska lepszej jakości wkładają? Tego nie wiem ale chętnie się dowiem. Interesuje mnie wyłącznie ww model, betoniary i XG, PG - nie.
Użytkownik przemo_w edytował ten post 10 styczeń 2023 - 22:07
Napisano 10 styczeń 2023 - 22:08
Napisano 10 styczeń 2023 - 22:20
Użytkownik przemo_w edytował ten post 10 styczeń 2023 - 22:25
Napisano 10 styczeń 2023 - 22:34
Technicznie jest dokładnie tak jak pisze przemo i nie sugeruj się marketingiem Shimano (Shimano kłamie ) ani "jekspertami" z ru-tjuba.
Jeszcze raz, celem wyklarowania:
20 Stradic SW to tak naprawdę przebrandowane klony dwóch różnych (istniejących) modeli.
W rozmiarze 4000 Stradic SW to w zasadzie przemalowany Stradic FL, a w rozmiarze 5-10k przemalowana Saragosa SW-A z innym, łozyskowanym knobem (stąd 6+1 zamiast 5+1). W pozostałych łozyskach nie ma różnicy.
Nie można tych kołowrotków traktować jako jeden model ponieważ różnią się one konstrukcyjnie w zależności od wielkości.
W kwestii uszczelnienia:
20 Stradic SW w rozmiarze 4000 = identyczne uszczelnienia jak 19 Stradic FL
FL nie posiada uszczelnionego korpusu, a więc twierdzenie, że Stradic SW to już więcej niż FL jest bez sensu.
20 Stradic SW w rozmiarach 5-10k = identyczne uszczelnienia jak Saragosa SW
Saragosa SW z kolei nie posiada takiego samego labiryntowego uszczelnienia jak w Stradiku FL - ma nieco inne rozwiązanie (również bardzo skuteczne).
Jak widzisz, porównywanie tych modeli między sobą, ale w różnych wielkościach nie ma zbyt wiele sensu. Podobnie jak porównywanie Stradika SW do 21 TP SW, szczególnie w rozmiarze 4000, który (domyślam się) Cię interesuje m.in. ze względu na znacznie mocniejszą przekładnię, hamulec i metalowy rotor w TP SW.
Użytkownik kineret edytował ten post 10 styczeń 2023 - 22:35
Napisano 11 styczeń 2023 - 07:51
Użytkownik gulf edytował ten post 11 styczeń 2023 - 08:24
Napisano 11 styczeń 2023 - 08:51
Użytkownik przemo_w edytował ten post 11 styczeń 2023 - 08:53
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych