SALMO SALTUS 2009 - czyli słone trocie z brzegu morskiego, ZLOT
#301 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2009 - 10:00
Ja oblawialem tym woblerem, raczej jako tak testowo bo pierwszy raz mialem z nim stycznosc i jesli chodzi o moje odczucia to ten wobler to po prostu porazka... Niby wg gramatury swoje wazy ale na kiju i w rece sprawia wrazenie jakby mial z 10g albo i mniej co oczywiscie przeklada sie na slaba lotnosc i krotszy zasieg lowienia, ktory jest piekielnie wazny. Kolejny mankament to to, ze akurat moj egzemplarz plywal... do gory brzuchem . Nie wiem czym to jest spowodowane ale nie wrozy to zbyt dobrze. I do tego praca, wobler praktycznie w ogole nie pracuje przy wolniejszym zwijaniu, trzeba porzadnie przyspieszyc zeby zaczal pracowac 'jakkolwiek' bo i tak jest zbyt malo dla mnie agresywny. Jednym slowem, wg mojej osobistej opinii bardzo nie udana seria woblerow jesli chodzi o trocie, ja przynajmniej nie zamierzam tym lowic troci . pozdrawiam.
[/quote]
Tarnus bezsterowy nie powinien być w żadnym wypadku wersją pływającą. Po wrzuceniu do wody powinien dosyć szybko tonąć i przy okazji lusterkować. Jest to wobler bezsterowy, więc samoistnej pracy bym za bardzo nie oczekiwał. Spróbuj prowadzić tego woblera szybkim (ale nie ekspresowym) tempem podszarpując z częstotliwością ok 1 sek. Będzie się zachowywał jak ratująca się ucieczką ukleja. Jesteśmy na jerkbait, to już Ci powinno zasugerować, że należy go prowadzić jerkowo . W rzekach (bo tylko na tym polu mam jakieś doświadczenia) wobler robi swoje prowadzony prosto z nurtem, lekko z nurtem, w poprzek nurtu, raczej nigdy pod prąd. Nie wiem, czy na trociach się to sprawdza, ale na boleniach na pewno.
No i niestety na koniec: gdyby Jurek bardziej dbał o markę, to nie wypuszczałby do sprzedaży woblerów na jakiego trafiłeś Ty, bo tak się właśnie można do nich zniechęcić. Rękodzieło, nie rękodzieło, jakaś kontrola jakości by nie zaszkodziła. Odrzucając np. 10% produkcji można wyjść na tym lepiej niż popychając w rynek 100% i psując sobie markę.
Pozdrawiam
[/quote]
@redeqs,
Myślę, że Kolega Zulus opisywał wobler Salmo Slim, a nie Tarnusa.
@Zulus, czy dobrze myślę?
#302 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2009 - 10:36
#303 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2009 - 11:33
#304 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2009 - 11:38
#305 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2009 - 11:43
z tego co pamiętam a pamiętam coś tam jeszcze to zulusowi chodzi o salmo slima
no to blysnął chlopak normalnie ... aż głupio
#306 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2009 - 12:58
Ja oblawialem tym woblerem, raczej jako tak testowo bo pierwszy raz mialem z nim stycznosc i jesli chodzi o moje odczucia to ten wobler to po prostu porazka... Niby wg gramatury swoje wazy ale na kiju i w rece sprawia wrazenie jakby mial z 10g albo i mniej co oczywiscie przeklada sie na slaba lotnosc i krotszy zasieg lowienia, ktory jest piekielnie wazny. Kolejny mankament to to, ze akurat moj egzemplarz plywal... do gory brzuchem . Nie wiem czym to jest spowodowane ale nie wrozy to zbyt dobrze. I do tego praca, wobler praktycznie w ogole nie pracuje przy wolniejszym zwijaniu, trzeba porzadnie przyspieszyc zeby zaczal pracowac 'jakkolwiek' bo i tak jest zbyt malo dla mnie agresywny. Jednym slowem, wg mojej osobistej opinii bardzo nie udana seria woblerow jesli chodzi o trocie, ja przynajmniej nie zamierzam tym lowic troci . pozdrawiam.
[/quote]
Tarnus bezsterowy nie powinien być w żadnym wypadku wersją pływającą. Po wrzuceniu do wody powinien dosyć szybko tonąć i przy okazji lusterkować. Jest to wobler bezsterowy, więc samoistnej pracy bym za bardzo nie oczekiwał. Spróbuj prowadzić tego woblera szybkim (ale nie ekspresowym) tempem podszarpując z częstotliwością ok 1 sek. Będzie się zachowywał jak ratująca się ucieczką ukleja. Jesteśmy na jerkbait, to już Ci powinno zasugerować, że należy go prowadzić jerkowo . W rzekach (bo tylko na tym polu mam jakieś doświadczenia) wobler robi swoje prowadzony prosto z nurtem, lekko z nurtem, w poprzek nurtu, raczej nigdy pod prąd. Nie wiem, czy na trociach się to sprawdza, ale na boleniach na pewno.
No i niestety na koniec: gdyby Jurek bardziej dbał o markę, to nie wypuszczałby do sprzedaży woblerów na jakiego trafiłeś Ty, bo tak się właśnie można do nich zniechęcić. Rękodzieło, nie rękodzieło, jakaś kontrola jakości by nie zaszkodziła. Odrzucając np. 10% produkcji można wyjść na tym lepiej niż popychając w rynek 100% i psując sobie markę.
Pozdrawiam
[/quote]
Nie wiem jak mozna w ogole bylo pomylic, przeciez kolega wyraznie pytal czy lowil ktos salmo slimem... . Ja nie odpowiadalem na pierwsza czesc pytanie czyli gdzie mozna kupic tarnusy z tego co mi sie wydaje
#307 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2009 - 13:30
A jako, że powtarzalność jest w Tarnusach też jest średnia, to założyłem, że piszesz właśnie o nich.
PS. Pytanie o których wobkach pisał Popper i Mifek??
#308 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2009 - 18:51
Nie mam pojecia jak moglem kogokolwiek wprowadzic w blad, skoro czarno na bialym (nawet z cytatem sie dnioslem) odpowiedzialem na jasno postawione pytanie. Owszem byly dwa, ale chyba opis wlasnych testow woblera to nie jest odpowiedz na pytanie gdzie mozna dostac tarnusa ?To udało Ci się wprowadzić w błąd nie tylko mnie
A jako, że powtarzalność jest w Tarnusach też jest średnia, to założyłem, że piszesz właśnie o nich.
#309 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2009 - 20:13
...te łowniejsze...
...tym razem
#310 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2009 - 20:50
#311 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2009 - 21:02
#312 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2009 - 21:20
@Kryst: przyznaj się, że dysponowałeś informacjami dodatkowymi, które pozwoliły Ci prawidłowo rozwikłać mimowolną zagadkę Zulusa!
Przepraszam za offtop, koniec z mojej strony.
Pozdrawiam!
#313 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2009 - 21:27
#314 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2009 - 19:10
Na szczescie ktos jeszcze czuwa na tym forum przytomnieNie, nie dysponowałem! Tylko takli zdolny jestem!
@radegs jesli ktos Ci odpowiada na pytanie 'gdzie mozna kupic wobler?' opisem tego woblera to nawet fragment Ci nie pomoze
#315 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2009 - 21:19
Pozdrawiam
#316 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2009 - 22:00
polecam,mi trafiły łowbe,ale tylko na szczupaki
http://tarnus.yum.pl/index.php?id=9
#317 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 05:05
#318 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 19:17
Nie zapomniałem. Chwilowo byłem odcięty od możliwości złożenia gratulacji. Trochę spóźnione ale szczere gratulacji dla szczęśliwych łowców. Ty Waldku widzę, że szczęściem zostałeś obdarowany więcej niż raz. Tym większe!
Cieszę się bardzo, że zabawa była przednia a humory dopisywały. Tym razem nie dałem rady ale na następny zjawię się z całą pewnością. Ktoś w końcu musi złowić trotkę na muchę
Pozdrawiam
Remek
#319 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 20:06
#320 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2009 - 20:21
Nie spodziewałem się takiego farta już w pierwszym podejściu do morskich łowów.
A teraz, coś dziwnie często przeliczam, że 5 godzin jazdy, to tylko 5 godzin jazdy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych