Długo łowiłem wspomnianym wyżej Batsonem (jeśli się nie mylę te blanki były robione w fabryce St.C) i złego słowa poza balansem pozostawiającym wiele do życzenia i kolorem niczym garnki Zeptera nie mogę o nim powiedzieć. Jako narzędzie kij bardzo bobry, piękne ugięcie bez przesztywnień na całej długości, bez stającego jak kołek dolnika. Fajny (dla mnie) równomierny przyrost mocy, cw zarówno z dołu przeszacowany bo od 7g kij działał już doskonale a i w górze dawał się spokojnie przeciążać o kilka gramów.
Dla mnie,- bardzo dobry uniwersalny patyk na dużą rzekę.
Porównując z NFC którego nie miałem w wersji HM jak pyta autor wątku ale IM (ST 905) śmiało mogę powiedzieć, że sztywność Batsona jest większa co ma swoje zalety i wady w zależności od oczekiwań i warunków w których się łowi no i oczywiście przyzwyczajeń.
Także,- podobnie jak Artura, razi mnie ten ohydny kielich w NFC (bez względu na materiał) ale on nie ma wpływu na wartosci użytkowe poza niewielkim przesztywnieniem, więc jest bardziej sprawą doznań estetycznych.
Swoją drogą te wszystkie wywody speców od marketingu NFC i samego G.Loomisa o niesamowitym postępie w produkcji ich blanków nieco mnie śmieszą szczególnie gdy patrzę na ów "kielich" bo każdy nawet kiepski chinol na złącze gładkie a tu ....
Może to kwestia mojej skromnej wiedzy i pewnie czemuś służy, ale jak do tej pory nie słyszałem jakiegoś sensownego zdania na ten temat...
Reasunując bardzo fajna wędka wyraźnie ustępujaca w górnym cw Batsonowi za to w dole można spokojnie łowić od 5gr.
Co do St.C się nie wypowiadam bo ich nie lubię (choć kilkoma łowiłem i kilka miałem) to do czego nie mogę się w nich przekonać i co przeszkadza mi w łowieniu to ten betonowy dolnik i dla mnie przeskok siły oddziaływania na rybę pomiędzy ugiętą szczytówką a jeszcze nie pracującym dolnikiem jest zbyt duży - niekomfortowy i wg mnie mogący dawać spady,- ale moje zdanie na temat St.C jest stronnicze i nie wnosi nic do merytorycznej dyskusji, więc można je spokojnie olać
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 15 wrzesień 2015 - 16:24