Takie cóś
dlaczego jej taki długi "trailer" dałeś?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 28 grudzień 2017 - 07:03
Faktycznie mógłbym tutaj skrócić trailer ze 2-3cm, w zasadzie na zdjęciu to jakoś bardziej widać niż w rzeczywistości. Staram się dawać hak w miejscu, gdzie kończą się promienie bo nie zaburza to wtedy pracy muchy, a ryba skubiąc za sam tył trafia na hak.
Napisano 28 grudzień 2017 - 07:25
Napisano 28 grudzień 2017 - 07:34
Kacper, ten marabut/indyk jest czymś podparty?
Tak, jest jeżynka z koguta.
Napisano 28 grudzień 2017 - 15:32
Trociowo-łososiowa podobnie jak poprzednie muchy zawiązana na shanku 25mm
Napisano 28 grudzień 2017 - 15:40
Napisano 28 grudzień 2017 - 15:59
Zbyt miękkie połączenie również nie jest wskazane. W zeszłym roku dostałem fajny drut od człowieka, który stosuje go przy tego typu muchach.
Opcja cieńsza również występuje i wydaje się jeszcze ciekawszym rozwiązaniem.
Napisano 28 grudzień 2017 - 17:00
Napisano 28 grudzień 2017 - 17:40
Napisano 28 grudzień 2017 - 18:16
W Kacpra muszce pierwsze co rzuca się w oczy to długość drutu, jest za długi i kropka.
Nie ma potrzeby stosowania tak długich trailerów. Optymalna jest długość do ewentualnego w miarę komfortowego wymiany haka tak jak napisał Venom.
Skrócenie trailera może zredukować podhaczanie, nie pierwszy raz to słyszę.
Kolejna muszka, tym razem coś na zielono, (można kopiować) ;-)
Napisano 28 grudzień 2017 - 18:48
Fajnie że zaczeliśmy o trailerach . To ciekawy temat. Ja podobnie jak Michał uzuwam 7xstrand na szczupaki powleczonej ( predator CarboFlex by Fox)
Uzywam bo została mi z czasów szupakowych. Tego Drennana też znam. Ogólnie to są niezłe rozwiazania ale nie idelane. Ja sam próbowałem wielu innych materiałow i ciągle nie trafiłem na cos w 100% odpowiedniego.
Napiszcie proszę jakich materiałow jeszcze używacie.
Sam trailer. Mam podobną opinię jak Michał. Powinna być wystraczająco długa do łatwej wymiany haka, ten w musze Kacpra wydaje się być lekko za długi. To tylko taka moja opina.
pozdrówka
Napisano 28 grudzień 2017 - 18:51
Napisano 28 grudzień 2017 - 18:51
W Kacpra muszce pierwsze co rzuca się w oczy to długość drutu, jest za długi i kropka.
Nie ma potrzeby stosowania tak długich trailerów. Optymalna jest długość do ewentualnego w miarę komfortowego wymiany haka tak jak napisał Venom.
Skrócenie trailera może zredukować podhaczanie, nie pierwszy raz to słyszę.
Kolejna muszka, tym razem coś na zielono, (można kopiować) ;-)
przypomina wzór Heineken?
pozdrówka
Napisano 28 grudzień 2017 - 19:48
Kinky 2 knot bym wolał.
Napisano 28 grudzień 2017 - 20:11
MichałZ, może ze względów estetycznych taka mucha z krótkim trailerem będzie ładniej wyglądała. I tyle. Mam kilkadziesiąt dniówek nad woda z tego typu muchami w Kolumbii Brytyjskiej i na Alasce, troche ryb wyjąłem i mam porównanie.
Napisano 28 grudzień 2017 - 20:43
przypomina wzór Heineken?
pozdrówka
W moim klimacie to raczej PERŁA EXPORT ;-)
Napisano 28 grudzień 2017 - 20:47
MichałZ, może ze względów estetycznych taka mucha z krótkim trailerem będzie ładniej wyglądała. I tyle. Mam kilkadziesiąt dniówek nad woda z tego typu muchami w Kolumbii Brytyjskiej i na Alasce, troche ryb wyjąłem i mam porównanie.
Zazdroszczę tej Alaski I Kolumbii jak nie wiem co. Ja natomiast mam kilku klientów, którzy zęby zjedli na trociach i łososiach, łowią w przeróżnych miejscach na świecie i każdy jeden życzy sobie muszki na krótkim trailerze.
Niestety sam nie mogę od siebie nic napisać, bo moje doświadczenie jest bardzo niewielkie z tego typu muchami. Intuicyjnie jednak coś mi mówi, że krótszy z kilku powodów będzie odpowiedni. Nie biorę tu pod uwagę względów estetycznych, bo to akurat ma najmniejsze znaczenie.
Napisano 28 grudzień 2017 - 20:58
Użytkownik etherni edytował ten post 28 grudzień 2017 - 21:00
Napisano 28 grudzień 2017 - 21:28
Właśnie, ciekawe zagadnienie, Ben Paull z OPST wiąże na filmiku Micro Intruder'a
albo takie
Napisano 28 grudzień 2017 - 21:30
P.S. Michał, ja mam bardzo dobre wspomnienia starej Perły, i wakacji w Twoich rejonach. Dopóki nie została piwem eksportowo-menelskim...
Nie jest jeszcze tak tragicznie z tą naszą Perełką. Jest co prawda tej Perły w chwili obecnej kilka rodzajów, nie wszystkie nadają się do spożycia, ale została ta stara w brązowej butelce, która jest produkowana z przeznaczeniem chyba tylko na lokalny rynek.
Nie jest to ten cudowny złocisty napój z czasów mojego ogólniaka, ale zdecydowanie lepiej smakuje od tych "zielonych" wynalazków naszprycowanych chińskimi ekstraktami i diabeł wie czym jeszcze.
Gdyby jednak temat dzisiejszej Perełki Ci nie podszedł, to jest coś co mnie osobiście jakiś czas temu mocno urzekło i ohoczo spożywam w chwilach browarowego zassania. ;-) To coś, to również piwo z naszego browaru, limitowana edycja Zwierzyniec Pils, która już chyba nie jest limitowana, bo utrzymuje się w sprzedaży dłuższy czas i bardzo dobrze, bo browarek jest na prawdę zacny.
Przepraszam za mały OT
Użytkownik MichałZ edytował ten post 28 grudzień 2017 - 21:30
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych