Zostaw go sobie do suchych. Kup kapki kury
Tomku
Do much typu matuka czy muddler jezynka z kapki kury tez bedzie lepsza od tej z koguta - genetyka ?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 12 styczeń 2016 - 09:44
Zostaw go sobie do suchych. Kup kapki kury
Tomku
Do much typu matuka czy muddler jezynka z kapki kury tez bedzie lepsza od tej z koguta - genetyka ?
Napisano 12 styczeń 2016 - 09:54
Napisano 12 styczeń 2016 - 09:56
Kura lepiej pracuje pod wodą niż kogut.
Polecam przeczytanie "Sztuczne Muszki" Węglarskiego. Też błądziłem, eksperymentowałem. Po przeczytaniu książki wszystko stało się proste i oczywiste.
Użytkownik Andru77 edytował ten post 12 styczeń 2016 - 10:00
Napisano 12 styczeń 2016 - 10:06
Napisano 12 styczeń 2016 - 11:14
Kura lepiej pracuje pod wodą niż kogut.
Polecam przeczytanie "Sztuczne Muszki" Węglarskiego. Też błądziłem, eksperymentowałem. Po przeczytaniu książki wszystko stało się proste i oczywiste.
Dziekuje za wskazowke.
Skorzystam.
Napisano 12 styczeń 2016 - 17:22
Tak książka pana Węglarskiego to podstawa.
Podstawa, ale zaczynającym zabawę w kręcenie potrafi wpoić złe nawyki i wprowadzić w bład w wielu kwestiach w tym materiałowych...
Nie mam akurat w tej chwili książki u siebie, ale wielokrotnie w niej dziwiłem sie podawanym recepturom, jak i opisanym wzorom (o wykonaniu się nie będę wypowiadał bo w większości było na średnio niskim poziomie).
Napisano 12 styczeń 2016 - 17:29
Napisano 12 styczeń 2016 - 18:39
Dla odmiany
pozdro
Napisano 12 styczeń 2016 - 19:04
Podstawa, ale zaczynającym zabawę w kręcenie potrafi wpoić złe nawyki i wprowadzić w bład w wielu kwestiach w tym materiałowych...
Nie mam akurat w tej chwili książki u siebie, ale wielokrotnie w niej dziwiłem sie podawanym recepturom, jak i opisanym wzorom (o wykonaniu się nie będę wypowiadał bo w większości było na średnio niskim poziomie).
Surowo venom, surowo...
Książkę mam, zaglądam, polecam.Z autorem miałem przyjemność zasiadać przy imadle (Lipień Drawy '78) i do dziś wspominam biegłość, staranność, i poczucie, że nigdy nie dorównam. Sprawdziło się niestety
Poważniej mówiąc dla początkujących to doskonała lektura, uzupełniona aktualnym filmami i zdjęciami z portali daje szerokie możliwosci.
pozdrawiam - Paweł
Napisano 12 styczeń 2016 - 19:13
Zdecydowanie lepsza. Pióra kury posiadają puch na promieniach. Będą lepiej pracować pod wodą . Pióra koguta dobrej klasy nie posiadają puchu przez co nie chłoną wody są sztywniejsze i najlepsze do much suchych. Lepiej pływają. Szkoda ich marnować do mokrych.
Zgoda.
Jednak niektóre piórka naturalnych kogutów, takich od sąsiada zza płota posiadają w szerszym odcinku nieco puchu i ten kawałek pióra może być użyty jako jeżynka niewielkiej mokrej muchy.Końcówka, ta węższa i często bardziej połyskliwa już nie zawiera puchu i stosować ją można do suchej jeżynki.
Duże mokre muchy zasługują na jeżynkę z pióra kury.
Napisano 12 styczeń 2016 - 19:36
Napisano 12 styczeń 2016 - 21:22
Robert, ja jeżynki do moich mokrych much robię z takiego podlejszego koguta. Daje radę
Tyle, że muchy wykonane moimi rękami to takie raczej pokraki, nad wodą się sprawdzają, ale nigdy bym nie umieścił fotki na forum. Ale by było śmiechu.
Natomiast książkę Wojciecha Węglarskiego szczerze polecam. Najlepsza chyba literatura przedmiotu na krajowym rynku.
Jak mam wątpliwości, zawsze zaglądam do zawartości, bo jasne jest, że posiadam jeden egzemplarz, tu się pochwalę: z dedykacją Autora.
Napisano 12 styczeń 2016 - 21:49
Napisano 12 styczeń 2016 - 21:58
Robercie, główka z sarny za duża (powinna zajmować 1/3-1/4 długości trzonka - tak na oko, a zajmuje ponad połowę długości). Generalnie do tego typu muchy bardziej pasuje hak o przedłużonym trzonku - łatwiej zachować proporcje.
muddler.png 720,38 KB 11 Ilość pobrań
Dobrze, że wstawiasz .
Napisano 12 styczeń 2016 - 22:03
Muddlerek super. Doprawdy, chciałbym łowić na tak starannie wykonane muchy.
Jest to chyba najskuteczniejszy strimer na Rabę.
Dałbym dłuższy haczyk, ale niekoniecznie.
edyt: tak, w istocie, klasyczna główka powinna być taka, jak pisze Kacper.
Użytkownik sierżant edytował ten post 12 styczeń 2016 - 22:05
Napisano 12 styczeń 2016 - 22:03
Napisano 12 styczeń 2016 - 23:09
Surowo venom, surowo...
Książkę mam, zaglądam, polecam.Z autorem miałem przyjemność zasiadać przy imadle (Lipień Drawy '78) i do dziś wspominam biegłość, staranność, i poczucie, że nigdy nie dorównam. Sprawdziło się niestety
Poważniej mówiąc dla początkujących to doskonała lektura, uzupełniona aktualnym filmami i zdjęciami z portali daje szerokie możliwosci.
pozdrawiam - Paweł
Masz rację Paweł, ale wiesz dobrze że w ksiązce są muchy wykonywane przez róznych autorów, opisane wzory czasami dotyczą juz wersji współczesnych, będących Variantami oryginałów lub ich ewolucjami, a jako materiały podawane czasem substytuty.
Na poczatek może być, ale mając juz jakieś podstawy, warto sięgnąc do literatury anglojęzycznej i poszukać źródeł bo póżniej okazuje się że rzucając konkretną nazwę rozmówcy mówia o dwu różnych wzorach much
Napisano 12 styczeń 2016 - 23:25
Napisano 13 styczeń 2016 - 12:44
Taka czupurna! Ja bym wziął!
Napisano 13 styczeń 2016 - 12:52
Kapki szyjne do użytkowania mogą być takie :
barwione (żółta,niebieska,czerowona)-to moje dzieło.Woda nie wypłukuje koloru.
Do kupienia w Polsce. Dla porównania zdjęcie Metz- w/g mnie najlepsze jakościowo,ale najdroższe.
Marian.
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych