Nasze muchy
#1921 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2016 - 21:04
Haczyk za mały lub za dużo na nim napakowane. Pochewka musi byc dłuższa. Z wąsów zrezygnuj i zrób lepiej odnóża. Drucikiem nawiń wiecej zwojów. Nie bój sie! Nie bedzie za ciężka, będziesz i tak musiał jej dodać troszkę ołowiu. Haki stosuj kiełżowy, grube i ciężkie jak chcesz cięższą muchę. Jeżeli chcesz powierzchniówki to mozesz robić na prostym do mokrej muchy ale też cięższym. Musi troszkę utonąć.
Koledzy. Wlasnie podczas rojki gdy ryby coś zbierają a nie są to suche muchy l, to pupa jest tym czym mają wypchane żołądki zerujące lipienie i pstragi. Gdybyście widzieli ile ich jest gdy woda płynie brudna i ... "nie do łowienia" po deszczach. Dlatego zawsze na takiej brudnej wodzie "jadę" na pupie w ciagu dnia. Ogólnie, każda nimfa imitująca larwę "kłódki" ale bez domku jest super. W każdym kolorze.
- Pisarz.......ewski Piotr, daniel. i Kuballa44 lubią to
#1922 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 09:09
Dzięki za rady,
haczyk #10, wizualnie widać dużo materiału, jest to zając.
Z czego robić odnóża? Czy to po prostu wyczesać dubbing?
Czy pochewkę można zastąpić jakimiś promieniami piór w takich pupach?
#1923 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 14:03
----------Dzięki za rady,
haczyk #10, wizualnie widać dużo materiału, jest to zając.
Z czego robić odnóża? Czy to po prostu wyczesać dubbing?
Czy pochewkę można zastąpić jakimiś promieniami piór w takich pupach?
Na odwłok stosuj zamiast sierści wełnę skręconą. Moze byc i inna syntetyczna włóczka.
Odnóża robisz z pióra z kapki kury. Odcinasz końcówkę i masz symetryczne ładne nóżki (jak w filmiku wyżej) położone pod pochewką. Pochwkę robie z pianki w odpowiednim kolorze. Stabilizuje troche muchę czyli grzbietem do góry. Spokojnie mozesz robić z promieni piór (np. bażant) ale pstragi zębami szybko ją "rozbebeszą" jeżeli nie jest wzmocniona klejem UV.
- Pisarz.......ewski Piotr i daniel. lubią to
#1924 OFFLINE
#1925 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 18:59
Co nawinąłeś na tułowik ciekawego?
#1926 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 19:07
Fantazyjne.
Co nawinąłeś na tułowik ciekawego?
Dzięki Na 1 i 3 muszce Hends Krystal Flash w kolorze Sku Blue, na to quill w odstępach i klej UV.
Użytkownik marckus edytował ten post 21 sierpień 2016 - 19:11
#1927 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 20:09
Teraz dla odmiany seria kiełży zawiązanych przez moją kobietę.
Prawda, że dają radę ?? ;-)
Załączone pliki
- Guzu, KwaQ, Mariuszb i 6 innych osób lubią to
#1928 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 20:16
#1929 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 20:21
Bardzo ładne, na pewno łowne - moje kolory, ukłony dla kobiety . Jak układacie ołów na tułowiu ?
Pierwsza warstwa ołowiu na okrętkę a na to dopasowany i odpowiednio przycięty kawałek ołowiu na grzbiecie.
Poprawia to znacząco "wygarbienie" kiełża. Ważny jest również odpowiedni kształt haczyka.
Te powyżej zawiązane są na Hanakach H390 w rozmiarze 14
#1930 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 21:08
Przycięty i dopasowany - z arkusza czy z grubej lamety (takiej 1,0mm) ?
Hanaki to bezkonkurencyjne haki jeśli chodzi o nimfę i suchą.
#1931 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 21:32
Kiełżyki cacy, tylko pochwalić.
Kto je czesał?
#1932 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 21:45
Przycięty i dopasowany - z arkusza czy z grubej lamety (takiej 1,0mm) ?
Hanaki to bezkonkurencyjne haki jeśli chodzi o nimfę i suchą.
0,5 na tułowiu i 0,7 na grzbiecie, obie lamety owalne. Kiełże Ostatecznie spłaszczone szczypcami.
Tutaj jest kiełż podobny do tych Magdy
Użytkownik MichałZ edytował ten post 21 sierpień 2016 - 21:56
- Pisarz.......ewski Piotr i Licus lubią to
#1933 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 21:46
Michał.
Kiełżyki cacy, tylko pochwalić.
Kto je czesał?
Moja Magda.
#1934 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 22:36
----------Moja Magda.
Jak się ma takie świetne brushes jak Ty, to nawet i w jej łapkach wyjdą kłaczki cacy. To podstawa w kiełżach.
Wrzuć ich fotke o ile nie jest to jakas twoja skrywana tajemnica.
Patrząc na Waszą twórczość to widze że w Lublinie to sami artyści. Gdzie by nie popatrzył w każdej dziedzinie wędkarstwa. Pozazdrościć.
Użytkownik trout master edytował ten post 21 sierpień 2016 - 22:42
#1935 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 22:58
----------
Jak się ma takie świetne brushes jak Ty, to nawet i w jej łapkach wyjdą kłaczki cacy. To podstawa w kiełżach.
Wrzuć ich fotke o ile nie jest to jakas twoja skrywana tajemnica.
Patrząc na Waszą twórczość to widze że w Lublinie to sami artyści. Gdzie by nie popatrzył w każdej dziedzinie wędkarstwa. Pozazdrościć.
Tutaj jest zdjęcie szczot, które zazwyczaj używam. Większość narzędzi wykonał dla mnie Rafał Stenka. Uwielbiam jego rzemiosło i nie wyobrażam sobie dzisiejszej pracy bez tych narzędzi.
Jeśli chodzi o wyczesywanie kiełżyków, to w naszym przypadku najlepiej sprawdza się zwykła warsztatowa igła. "Wyskubanie" dubbingu z foki spod pancerzyka wymaga punktowego i precyzyjnego "dłubania" a igła wydaje się do tego najlepszym rozwiązaniem.
Piszesz o lubelskich artystach, kogoś konkretnego masz na myśli???
Załączone pliki
- Guzu lubi to
#1936 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 23:17
Twórcy woblerow, rodbuilders, flytiers. Naprawdę z Lublina wychodzą same cacka. Jak już sie czegoś czepicie, to robicie to perfekcyjnie. Widocznie macie to we krwi w Waszym rejonie.
Spokojnej nocy.
P.S.
Wrzuć jakies fajne wzory spentów sanowych. Oczywiscie nie wieksze niż #16.
Rzadko cos takiego ktoś kręci a łowne niemiłosiernie. Ja swoje mam.
#1937 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2016 - 23:23
Tak, to prawda, jest kilka zdolnych osób w regionie, mam i ja swoje typy ;-)
Jak znajdę chwilkę, to umatam jakiego trupa, teraz zawalony jestem kiełżami i takimi tam mulakami ;-)
pzdr
#1938 OFFLINE
#1939 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2016 - 20:25
Dawno temu nauczyłem Michała wykonywać imitację kiełży i paru innych muszek. Od tego czasu wiele się bezpowrotnie zmieniło ale kiełże najmniej.
Załączone pliki
Użytkownik Zielony edytował ten post 23 sierpień 2016 - 20:31
- konio79, Pisarz.......ewski Piotr, daniel. i 3 innych osób lubią to
#1940 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2016 - 21:45
Widzę, że nie próżnujesz i śledzisz mój profil na FB, bardzo dobrze! Cieszę się, że masz z kogo czerpać inspiracje.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych