Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Bolenie 2009

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1616 odpowiedzi w tym temacie

#981 OFFLINE   Pszemo

Pszemo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • Lokalizacjazahaczeni.net/wpwsblog

Napisano 25 sierpień 2009 - 08:21

Dziś rano przegrałem walkę z rybami :unsure:
Generalnie w porównaniu do soboty mało się pokazywały. Dwa pościgi i skubnięcia. Jakby płynął i śmiał się ze mnie. Chciał powiedzieć moja przynęta w niczym nie przypomina uklei i skubie tylko z ciekawości czy to twarde czy miękkie :angry:
Jeden zacięty zbiegiem okoliczności. Gonił ukleje która uciekała dokładnie wtym kierunku co mój wobler przyśpieszyłem dwa drgnięcia szytówką imitujące zwód i siedzi. 70 cm ucieszyłem się bo ostatnio zatrzymałem się na 65. Już miałem go pod nogami i stwierdził że jeszcze by sobie w nurcie popływał, nagły zwrot taniec na ogonie i wobek wystrzelił w gałęzie nad moją głową. Po rybie i po wobku. Ale poranek był przepiękny mgiełka cisza ;)

Weryfikuję w praktyce spostrzeżenia Roberta co do frontów atmosferycznych,ciśnienia i aktywności boleni. Poza tym dzisiejszym przypadkiem wstrzelenia się w pogoń wszystko się sprawdza.
Jutro zbliża się front spada ciśnienie ( może nie gwałtownie ale zawsze i wiatr zmieni się na połódniowy ) więc powinny żerować tak samo dobrze jak w sobotę i na pewno coś się trafi.

#982 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3773 postów
  • LokalizacjaAreszt Wydobywczy Istambuł

Napisano 25 sierpień 2009 - 08:40

Szykuje się Wam jeszcze przybór. U mnie był tak gwałtowny, że jak pojechałem to było już 1m + i gnojówka. W sumie przybrała 2 m. W Wawie to będzie dużo mniej ale powinno zadziałać.

#983 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 postów
  • LokalizacjaHanau
  • Imię:Kamil

Napisano 25 sierpień 2009 - 09:09

Kupilem takie Cudo na Ebayu :mellow: Chwala i lapia bolki na Menie na takie Popperki wiec zobaczymy. Jak to mowia wszystkiego trzeba sprobowac.
zdr.

Załączone pliki

• Załączony plik  Rapala.JPG   33,61 KB   1553 Ilość pobrań

#984 OFFLINE   Pszemo

Pszemo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów

Napisano 25 sierpień 2009 - 10:47

Robert. Mógłbyś polecić jakąś stronę www z prognozą ciśnienia bo ICM ostatnio strasznie się opuścił. I kilka osób już podzieliło moje zdanie.

#985 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3773 postów

Napisano 25 sierpień 2009 - 11:37

Rozumiem, że chodzi o Wawę bo mój barometr live z Krakowa się Wam przyda jak psu piąta noga :D No więc tak, IMGW należy obejrzeć ale obydwa systemy przepowiadania. Jeśli są duże rozbieżności to znaczy, że nie są pewni jak się sytuacja rozwinie. Wówczas należy samemu to weryfikować. Tu macie aktualne dane dla Wawy http://www.if.pw.edu.pl/~meteo/
A jak rozwija się stacja najlepiej podglądać tu http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/MSG/IMAGERY/IR039/BW/CE NTRALEUROPE/index.htm
Należy ustawić przynajmniej 12 klatek i patrzyć jak szybko się przesuwają fronty. Jeden skok to jedna godzina. Można przyjąć, że to co widać to aktualna sytuacja. Jest opóźnienie 3 godziny ale satelita wisi nad równikiem i pokazuje chmury pod pewnym kątem do powierzchni ziemi. Im dalej od satelity tym bardziej fałszuje. Ale te dwa fakty się prawie niwelują. Poziom wody na IMGW jest O.K. ponad to nie ma alternatywy.

#986 OFFLINE   Pszemo

Pszemo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów

Napisano 25 sierpień 2009 - 12:49

Robert wielkie dzięki.
Będę korzystał na pewno.
Damy znać jak jutrzejsze podchody

#987 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 25 sierpień 2009 - 18:41

Takiego jeszcze nie miałem.Widać wszystko prze de Mną.

#988 OFFLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 postów
  • LokalizacjaIńsko-STARGARD
  • Imię:GrzehU

Napisano 25 sierpień 2009 - 20:27

[quote title=bigfish napisał(a) dnia Tue, 25 August 2009[/quote]
fajny bolek :lol: Tomy na pewno takiego jeszcze wychaczysz pozdrawiam

#989 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 25 sierpień 2009 - 20:36

No....Bywają takie wypadki że garbaty,garbatego położy na łopatki.

#990 OFFLINE   wykrzyknik

wykrzyknik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 154 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 26 sierpień 2009 - 08:43

Mnie tak rozkładają od soboty :( Nie moge się wstrzelić w przynętę i sposób prowadzenia... Cóż nie zawsze jest dzień dziecka. Potwierdza to tylko jak mizerną mam wiedze i umiejętności w łowieniu boleni :D

#991 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3773 postów

Napisano 26 sierpień 2009 - 17:44

Dziś bajeczna pogoda. Koledzy, szable w dłoń i zasypcie forum fotkami.

#992 OFFLINE   Marcel

Marcel

pasjonaci

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1391 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Leloch

Napisano 26 sierpień 2009 - 22:56

było bajecznie... B) Wczoraj pieknie zerowały
.

Załączone pliki

#993 OFFLINE   wykrzyknik

wykrzyknik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 154 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 27 sierpień 2009 - 07:01

Robercie pogoda może i bajeczna była jednak bolki u mnie nic sobie z tego nie robiły. Żerowanie najsłabsze jakie zaobserwowałem w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Jesli biły to w bardzo małe rybki. Zastanawiałem się czy większej uklei w okolicygdzie łowię nie ma. Miałem nawet teorię, że może ławice większej gdzieś przepłynęły. Jednak nie są. Zaczepiłem wczoraj jedna za bok podczas szybkiego ściągania splatanego woblera.
Mimo to nad powierzchnię wyskakują tylko małe rybki. Dzisiaj rano niestety nie byłem. Musiałem odespać tydzień ciągłego łowienia i pracy. Spanie po 3 godziny mi nie słuzy :D
Jak będe miałmożliwośc wyskocze dzisiaj wieczorem i jutro rano. Woda ciągle niska...

#994 OFFLINE   wykrzyknik

wykrzyknik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 154 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 27 sierpień 2009 - 07:06

Marcel wielkie gratulacje :D Piękna torpeda :D Na ,,moim rybodajnym miejscu wczoraj była toptalna kicha :( Przywiązanie do jednego odcinka jest jak widać dużym błędem. Trzeba byc bardziej mobilnym.

#995 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 27 sierpień 2009 - 07:06

@wykrzyknik, to że nie ma oznak żerowania na powierzchni, nie oznacza, że rapy nie jedzą. Na moich rewirach skończyły się powierzchniowe balety, nie widać też stad uklei jak to miało miejsce parę lat wstecz... a bolenie są i nada jedzą. Zejdź niżej, ściągnij ulubionego Thrilla, pojedź wolniej, a efekty mogą być zdumiewające. No chyba, że łowisz na półmetrowej wodzie :unsure:. Pozdro i połamania

#996 OFFLINE   Pszemo

Pszemo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów

Napisano 27 sierpień 2009 - 08:31

Płycej, głębiej, szybciej, wolniej. Wczoraj nic się nie działo. mówię oczywiście o Warszawie. Byłem w innym miejscu niż Michał żeby sprawdzić czy to nie problem łowiska.

I tak zaczynam sie zastanawiać. Na pewno nie chodzi o brak uklei bo są. Na pewno nie chodzi o brak bolków bo są, tylko wczoraj żerowały bardzo niemrawo. I tak przyszło mi na myśl że może za krótki był ten okres wysokiego ciśnienia podskoczyło szybko spadło. Nie wiem czy im się to podoba. Po tym dłuższym wyżu jak spadało w sobotę rano, żerowały bardzo ładnie.
Jeszcze może gdyby ta woda ruszyła do góry to by była zabawa. A tak fala na Wiśle się opóźniła i woda zacznie przybierać dopiero dzisiaj.

Ale skłaniam się do stwierdzenia, że najzwyklej w świecie, wszyscy razem na tym forum nie jesteśmy w stanie do końca przewidzieć zachowania tej pięknej ryby. I oby tak zostało bo jej łowienie straciło by urok :D

#997 OFFLINE   wykrzyknik

wykrzyknik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 154 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 27 sierpień 2009 - 08:41

Patu byłem z Piranią łowił na RH i wyniki takie same. Trillem wczoraj łowiłem może połowę wypadu. Mam kilka innych wobków głebiej chodzących i nimi też łowiłęm niestety bez efektów.
Łowiłem też ripperami, wolniej, szybciej, płycej i głebiej. Ataki na powierzchni były bardzo sporadyczne. Nie wiem może coś robię nie tak. Do puki nie wstrzelę się w brania nie będe wiedział. Jadę wieczorem zobaczę. Pokombinuję z prowadzeniem może w końcu przełamię impas :D

#998 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3773 postów

Napisano 27 sierpień 2009 - 08:51

I tak to jest :D Wczoraj rekordzista 10 szt. a pierwsza ryba to 80+ spięta pod nogami. Z Wawy też mam info, że do wieczora było niemrawo a potem ostry łomot ale ze złowieniem były problemy. U mnie woda już niska ale nadal bardzo brudna. Bolki ładuja po krzakach ale mam miejsca na taka wodę. Niestety brak czasu :(

#999 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3773 postów

Napisano 27 sierpień 2009 - 08:54

Wykrzyknik, a próbowałeś chlapakami? W Twoim spisie ich nie widzę. Podobno wczoraj tylko ta takowe reagowały.

#1000 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 27 sierpień 2009 - 08:57

Wykrzyknik, a próbowałeś chlapakami? W Twoim spisie ich nie widzę. Podobno wczoraj tylko ta takowe reagowały.

No właśnie u mnie nawet chlapaków nie chciały :(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych