Mam od niedawna w caście , zapas raczej niewielki dół opisany prawidłowo , górą da się przeciążyć o jakieś 2 -3 gramy. Mój ma służyć do okoniowania dżigami. Przyłów sandaczowy i szczupakowy pewnie ogarnie ale celowo nie jest do tego typu łowienia. Na razie złowiłem parę rybek i wrażenia z łowienia jak najbardziej pozytywne. Za parę dni jadę na Żarnowiec to po powrocie napiszę coś więcej.Posiada ktos 8 funtowego 661?
Dotychczas nie miałem okazji zapoznać sie z tymi konstrukcjami
To takie 8lb z zapasem?
Opis jest 6-12lb...
Na foty ugięcia to chyba nie moge liczyc
Do jakich zastosowan używacie wedek ma tych blankach?
Dzięki!
#141 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:08
- Guzu lubi to
#142 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:09
Mam od niedawna w caście , zapas raczej niewielki dół opisany prawidłowo , górą da się przeciążyć o jakieś 2 -3 gramy. Mój ma służyć do okoniowania dżigami. Przyłów sandaczowy i szczupakowy pewnie ogarnie ale celowo nie jest do tego typu łowienia. Na razie złowiłem parę rybek i wrażenia z łowienia jak najbardziej pozytywne. Za parę dni jadę na Żarnowiec to po powrocie napiszę coś więcej.
Dziękuję
#143 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:11
Kamilu, zastawiam się nad 12lb pod sandacza jakbyś określił czułość tego blanku?
- KRZYMAL2 lubi to
#144 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:14
nibble minnow sprawia wrażenie papierowego, raczej tam, gdzie nie ma drzew...
natomiast na 4lb suzuki zatrzymasz 50-taka w nurcie... ugiecie bardzo płynne, ale nie ma końca... pstrągi nie spadają i zwykle hol zaczyna się od kilku młynków na powierzchni... raczej już mogą być problemy z prowadzeniem pod prąd przynęt... mocniejszy poradzi sobie ze wszystkim poza sumem...
- gringo lubi to
#145 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:17
Mam 4lb w jednym kawałku i raczej nie dałbym sobie ręki uciąć, że zatrzymam kabana w silnym nurcie na spokojnej wodzie myślę, że nie byłoby problemu.
Użytkownik gringo edytował ten post 10 sierpień 2016 - 21:18
#146 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:18
nibble minnow sprawia wrażenie papierowego, raczej tam, gdzie nie ma drzew...
natomiast na 4lb suzuki zatrzymasz 50-taka w nurcie... ugiecie bardzo płynne, ale nie ma końca... pstrągi nie spadają i zwykle hol zaczyna się od kilku młynków na powierzchni... raczej już mogą być problemy z prowadzeniem pod prąd przynęt... mocniejszy poradzi sobie ze wszystkim poza sumem...
Dzięki za informacje .
4lb nie bralem pod uwagę.
Lowie zylka 0,25 mm
Z założenia 50 taki nie stanowia obiektu zainteresowan
Z tego co widziałem, to nie sa tanie blanki.
Przed zakupem wolałbym ogladnac
#147 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:21
Kamilu, zastawiam się nad 12lb pod sandacza jakbyś określił czułość tego blanku?
jest OK, ale nie piorun z nieba
Guzu, tu moje 6lb-602 (przepraszam za ciemnicę, ale jedna żarówka sprawna mi została na suficie ) :
ps. odtwarza Wam w 720p ?
- Guzu, popper, Kamil Z. i 3 innych osób lubią to
#148 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:22
Dziękuję za odpowiedź, czyli podobnie z czułością jak w 4lb...
Użytkownik gringo edytował ten post 10 sierpień 2016 - 21:22
#149 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:24
Dzięki za film
#150 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:28
Mam 4lb w jednym kawałku i raczej nie dałbym sobie ręki uciąć, że zatrzymam kabana w silnym nurcie na spokojnej wodzie myślę, że nie byłoby problemu.
miałem niedawno takiego, niestety zyłka 0.20 nie była w stanie go zatrzymać - dobrze wyregulowany cały czas hamulec popuszczał i wszedł w zwalisko... teraz kupiłem 0.23... dobra dwudziestka to zdecydowanie jeszcze nie koniec możliwości tego kija...
- Guzu lubi to
#151 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:31
do mojego 6lb standard to 0,235 10lb, ale ze względów rzutowych (krótkie , celowane , z nadgarstka) wolę miękką 0,205 8lb
#152 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:32
miałem niedawno takiego, niestety zyłka 0.20 nie była w stanie go zatrzymać - dobrze wyregulowany cały czas hamulec popuszczał i wszedł w zwalisko... teraz kupiłem 0.23... dobra dwudziestka to zdecydowanie jeszcze nie koniec możliwości tego kija...
Czyli oczko wyzej zylka to oczko wyzej blank
Tak czysto teoretycznie ujmujac sprawe
#153 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:39
Przy swoim Suzuki głównie używam plecionki g soul egi metal PE 0.6 z przyponem fc 8lb lub żyłeczka 0,20 i myślę,że jest ok.
- Guzu lubi to
#154 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:41
Czyli oczko wyzej zylka to oczko wyzej blank
Tak czysto teoretycznie ujmujac sprawe
6lb powinien wystarczyć, 8 lb może też będzie... są strasznie uniwersalne... 4lb używam na małych rzeczkach, kiedy dużo brań jest blisko lub nawet bardzo blisko... super znosi przeciążenia, gorzej radzi sobie z większym oporem stawianym przez przynęty... zwłaszcza w większej rzece i w silnym nurcie...
Użytkownik czarny1 edytował ten post 10 sierpień 2016 - 21:45
#155 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 21:47
6lb powinien wystarczyć, 8 lb może też będzie... są strasznie uniwersalne... 4lb używam na małych rzeczkach, kiedy dużo brań jest blisko lub nawet bardzo blisko... super znosi przeciążenia, gorzej radzi sobie z większym oporem stawianym przez przynęty... zwłaszcza w większej rzece i w silnym nurcie...
Brania na krotkim dyszlu to arcydzieło pstragowych zmagan
Naprawdę muszę chyba wziąć wszystkie do reki i wybrać gnac...
#156 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 22:39
Jeżeli kij może być ciut dłuższy i ma być do jigowania, to pod sandacza zdecydowanie matagi super shore.
Matagi do łowienia sandaczy z opadu będzie zdecydowanie czulszy, bardziej "elektryczny" ze względu na konstrukcję blanku - cienkościenny. Suzuki, też fajne blanki, o pięknym ugięciu, dość czułe, ale jak napisał Kamil bardziej uniwersalne.
- gringo lubi to
#157 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 22:42
myślę, że My i Daniel różnie możemy postrzegać "przeciążenia"
P4240267.JPG 133,87 KB 42 Ilość pobrań 64_000.JPG 176,65 KB 42 Ilość pobrań
- popper lubi to
#158 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 23:07
dlatego nie namawiam na 4lb:))) w razie czega są też jeszcze mocniejsze... no i matagi nibble minnow jest też delikatny...
#159 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2016 - 23:40
Jeżeli kij może być ciut dłuższy i ma być do jigowania, to pod sandacza zdecydowanie matagi super shore.
Matagi do łowienia sandaczy z opadu będzie zdecydowanie czulszy, bardziej "elektryczny" ze względu na konstrukcję blanku - cienkościenny. Suzuki, też fajne blanki, o pięknym ugięciu, dość czułe, ale jak napisał Kamil bardziej uniwersalne.
Dziękuję za propozycję. Aktualnie rozglądam się za czymś co nadawałoby się do takiego łowienia. Czas pokarze na co padnie wybór.
#160 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2016 - 11:06
@Guzu
suzuki w mojej ocenie są to blanki opisywane jako regular-fast. Czyli na sucho będą sprawiać wrażenie kołkowatych a w ugięciu będą bardziej kołowe niż progresywne. Najbliżej im w charakterystyce do crankbaitów z uwagi na małe zbieżności.
Jeżeli szukasz blanków do łowienia na "spinmuche" - to wydaje mi się że lepsze bedą blanki o bardziej czułych szczytówkach. Ale w sumie to nie wiem jak tam łowisz dokładnie tą muchą. Tam gdzie Ci się sprawdzały do tej pory crankbaity to i z suzuki powinieneś być zadowolony, w innych przypadkach już niekoniecznie. Dla mnie blankami o tej charakterystyce dobrze się łowi "moving baits" - obrotówką, woblerem. Jeżeli chodzi o łowienia na jigi to uważam że rynek oferuje ciekawsze propozycje - ale to oczywiście tylko moje zdanie i moje osobiste preferencje
pozdrawiam
- minecjusz i JanuszD lubią to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: BLANKI, blank, suzuki
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych