Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
819 odpowiedzi w tym temacie

#801 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1906 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 17 luty 2025 - 10:59

GarowyJK, on 17 Feb 2025 - 09:54, said:

Jaką wartość napięcia miałeś ustawioną w victronie na start ładowania? 

Nie pamiętam, to było w 2022.

#802 OFFLINE   haukii

haukii

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 56 postów
  • LokalizacjaGarwolin
  • Imię:K
  • Nazwisko:.

Napisano 17 luty 2025 - 11:29

karkoszek, on 17 Feb 2025 - 09:07, said:

Ja przerabiałem Victrona 12/12/30A przy silniku 115 koni i też słabo było z ładowaniem, rzadko kiedy się załączał.

Lifepo4 ma za wysokie napięcie, aby użyć do niego standardowego vsr.

Są programowalne VSR gdzie ustalasz napięcie przełączenia.

#803 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1906 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 17 luty 2025 - 11:48

haukii, on 17 Feb 2025 - 10:29, said:

Są programowalne VSR gdzie ustalasz napięcie przełączenia.

I działa to? Moje doświadczenia są takie, że średnie napięcie w układzie nie pozwala na rozłączenie takich urządzeń, czyli załączy się raz, aż do rozpięcia hebla, albo rozładowania lifepo4.

#804 OFFLINE   haukii

haukii

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 56 postów
  • LokalizacjaGarwolin
  • Imię:K
  • Nazwisko:.

Napisano 17 luty 2025 - 12:10

To zależy jaki konkretnie układ masz na myśli - jakie akumulatory ( w założeniu muszą być takiego samego typu inaczej to nie zadziała).

#805 OFFLINE   GarowyJK

GarowyJK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaZST
  • Imię:Jarek

Napisano 17 luty 2025 - 12:26

Ładowarka DC-DC Victron Smart ma domyślnie 13,5V potrzebne do załączenia - domyślnie skok napięcia do tej wartości oznacza załączenie się alternatora. Można to zmienić na niższą wartość. Są proste VSRy dedykowane do łączenia kwasówki rozruchowej i LiFePo4 jako hotelowy np.Victron Cyrix Lit-On. Jak to działa nie wiem - wolałem dołożyć kilka peelenów do DC-DC i mieć spokojną głowę o drogie ogniwa LiFePo4 i możliwość regulacji kiedy ma się załączyć, ew. "przerzucić" sobie prądu z kwasówki w trybie "converter" 

#806 OFFLINE   Korczas

Korczas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 postów
  • LokalizacjaSlaskie

Napisano 17 luty 2025 - 12:42

Jeżeli Ciebie kolego zadowolą osiągnięte wartości to zawsze warto dołożyć te kilka PLN i jak piszesz miec spokojną głowę.Dlamnie to były z byt małe wartości do poniesionych kosztów i włożonej w to pracy.Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem dlamnie okazał się mały agregat prądotwórczy.

#807 OFFLINE   psulek

psulek

Ekspert

• Giełda komercyjna
  • PipPipPipPip
  • 5045 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 17 luty 2025 - 13:28

Naprawdę lubicie sobie komplikować proste sprawy. Standardowy VSR się nie za bardzo nadaje, bo ma zazwyczaj napięcie odcięcia 12,8-12,9V. Więc po zakończeniu ładowania nie rozłączy akumulatorów. Potrzeba czegoś programowalnego. Przetwornica DC/DC z 12 na 12 to wogóle jakiś kosmos. Za zimno wam na tych łódkach? Bo chyba jedyny użytek z tego to grzanie rączek i zysk dla sprzedawców.

#808 OFFLINE   GarowyJK

GarowyJK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaZST

Napisano 17 luty 2025 - 13:40

psulek, on 17 Feb 2025 - 12:28, said:

Za zimno wam na tych łódkach? Bo chyba jedyny użytek z tego to grzanie rączek i zysk dla sprzedawców.

Chyba, że zapewnisz chłodzenie aktywne rzeczonej ładowarki, wówczas można(w moim przypadku 12/24V 10A) wycisnąć z niej 13-14A. Po osiągnięciu 40*C te Victrony wskazują duży spadek wydajności, nawet poniżej podanej przez producenta. Dlatego dodałem do układu przemysłowy wentylator Noctua 14cm i KSD9700 na 40*C. Jak to będzie działać w realu - na wiosnę się okaże 

#809 OFFLINE   psulek

psulek

Ekspert

• Giełda komercyjna
  • PipPipPipPip
  • 5045 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 17 luty 2025 - 13:52

Przetwornica 12/24 to inna bajka. To jedyne wyjście i sam mam, chociaż zrobiłem to sobie sam i działa w cyklach, bo na ciągłym zeżrłoby akumulator mimo ładowania.

#810 OFFLINE   DonF

DonF

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 81 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Hubert

Napisano 18 luty 2025 - 09:05

Cześć,

Chciałbym przed sezonem zrobić mały upgrade swojego Solara, ponieważ mam niewielkie doświadczenie z elektroniką, proszę Was o pomoc w temacie.

Na dzień dzisiejszy mam w środkowej bakiście aku Lifepo4 100ah które idzie do hebla a od niego zasila oświetlenie łódki, pompę zęzową. Do aku podłączałem również silnik dziobowy, o ile „-„ jest na stałe przykręcony do instalacji łódki, to już „+” musiałem dokręcać bezpośrednio do aku gdyż tam oczko M10. Muszę zarobić M10, wstawię za heblem aby odcinać całą elektrykę + dziobówkę, za heblem myślałem nad AMIO midival holder wraz z 60a bezpiecznikiem (dla bezpieczeństwa silnika). Kable od dziobówki zamieniłem na 10awg gdyż oryginalne były za krótkie, kable od aku do hebla planuję wymienić na 4awg. Odległość kabla dziobówki do hebla to około 2-2,5m, długość kabla od aku do hebla to około 75cm.

W tylnej bakiście chciałbym umieścić akumulator kwasowy 40ah 330a tylko do rozruchu Suzuki 20KM, zależy mi na tym, aby był jak najmniejszy i jak najlżejszy. Niestety będzie on razem ze zbiornikiem paliwa w jednej komorze, mam nadzieję że nie wylecę w powietrze. Czy oryginalne kable od Suzuki mają zarobione oczka pod klemy z M8?

Najwięcej niewiadomych mam do trzeciego z aku i elektroniki – nie chciałbym czegoś popsuć. Jest plan na Humminbirda wraz z ML. Ponieważ nie chcę wieszać dwóch ekranów na małej łódce, muszę zastosować switch 5pgl. Szło by to z jednego przedniego aku lifepo4 60ah i teraz pytanie, jak to dobrze wykonać, aby prosto to rozpinać i dobrze hulało? Czy w ogóle może być podpięty ekran + ML + switch pod jeden aku, czy nie będzie jakiś zakłóceń? Czy od aku przejść do jakiegoś hebla bądź bezpiecznika automatycznego aby przed rozpięciem/zapięciem konektorów odciąć dopływ prądu (jaki dać przewód awg)? Następnie jak spiąć całą elektronikę? Czy np. przez skrzynkę bezpiecznikową z szyną ujemną LED 6 gniazd AMIO-03038 do bezpieczników płytkowych? Z tego co wyczytałem w instrukcji, HB zaleca do ekranu 5a slow blow. A jak jest w przypadku switcha i ML?

Mam nadzieję ze głupot nie powypisywałem, że mniej więcej wiadomo o co chodzi, jestem zielony w temacie elektroniki dlatego proszę o pomoc doświadczonych kolegów. Łódka jest mała, stoi na przyczepie pod chmurką, zależy mi, aby szybko zapiąć dwa aku 100 i 60ah i ruszać na wodę. Raczej nie myślę nad wbudowanymi ładowarkami, przeloty są krótkie, więcej na dziobówce, ładować też nie mam jak z zamontowanymi aku na stałe gdyż sąsiedzi w bloku by mnie zjedli, jakby zobaczyli że biorę prąd z części wspólnych

Dziękuję wszystkim za pomoc

#811 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1109 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 18 luty 2025 - 21:44

Przepraszam ale chcesz targać i zapinać 3 aku w tym kwasiaka?

To ja bym tak:

Zrezygnował z kwasiaka i szarpał 20km tak jak bez problemu szarpię swoje 25KM

Silnik elektryk i echo dwie osobne instalacje. Zabezpieczenia na silniku. Echo mam na krokodylki.

Jeszcze bym, pomyślał czy tej 100tki nie połączyć z ładowaniem ze spaliny ... tylko do LifePod trzeba jakieś zabezpieczenie. Podobno można dać w obwód małego kwasiaka i jest malina. Wtedy powrotem miałbyś też rozruch.

A w ogóle to albo zmięń sąsiadów, albo wywalaj przedłużacz z okna  ;)  ;)  ;)

Użytkownik Qh_ edytował ten post 18 luty 2025 - 22:04

#812 OFFLINE   DonF

DonF

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 81 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Hubert

Napisano 18 luty 2025 - 21:52

Dwa, 100 i 60 byłaby ładowana w domu i wrzucana przed pływaniem do bakist. Mały rozruchowy na stałe w bakiscie.
100 waży około 10kg, 60 koło 7kg wiec nie ma tragedii, myślę tylko nad instalacją aby szybko przykręcać aku i wypływać

#813 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1109 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 18 luty 2025 - 22:17

Jak kwasiak zostaje to pół biedy. 

Zostawiać LifePody pod chmurką w sumie strach. Chyba śruby na motylki najlepiej. Ja mam na klucz ale zapinam dodatkowe aku tylko jak drugiego elektryka na Mietków dopinam więc ze 3-4 x w roku, Nawet mnie natchnąłeś bo ten klucz muszę wozić a w sumie 8mki w motylkiem mam z kwasiaka.

Echo na zaciski. Jak ładowarka.

Z tym kwasiakiem to też pomyśl, czy 40Ah nie za dużo. W motocyklach są aku malutkie po kilka Ah a ruszają większe silniki. Za duży aku to też problem doładować z silnika małego. Moim zdaniem 20Ah to świat na silnik typu 400ccm. W KTM nam 7Ah? W mocniej sprężonej 400ccm. W litrowym BMW oryginalnie  jest 8Ah? A i cena i jakby trzeba było zabrać na zimę to lżej nosić.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 18 luty 2025 - 22:18

#814 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 200 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 13 marzec 2025 - 17:49

Qh_, on 18 Feb 2025 - 21:17, said:

Z tym kwasiakiem to też pomyśl, czy 40Ah nie za dużo. W motocyklach są aku malutkie po kilka Ah a ruszają większe silniki. Za duży aku to też problem doładować z silnika małego. Moim zdaniem 20Ah to świat na silnik typu 400ccm. W KTM nam 7Ah? W mocniej sprężonej 400ccm. W litrowym BMW oryginalnie  jest 8Ah? A i cena i jakby trzeba było zabrać na zimę to lżej nosić.

Moim zdaniem trzeba wziąć pod uwagę trochę inną charakterystykę pracy silnika spalinowego w łodzi. Np. odpalasz, przeskakujesz na łowisko, gasisz, łowisz. Odpalasz, przepływasz, gasisz. On może nie zdążyć się doładować jeśli nie masz długich przelotów jak na motocyklu. Do mojego 330 ccm rekomendowany jest aku 32-36Ah

#815 ONLINE   rafal_LBN

rafal_LBN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 130 postów
  • LokalizacjaAmsterdam / Lublin

Napisano 13 kwiecień 2025 - 07:49

Możecie podpowiedziec jak sie fachowo nazywa osłona przejscia kabli zaznaczona na zdjęciu?

Załączone pliki

Użytkownik rafal_LBN edytował ten post 13 kwiecień 2025 - 07:50

#816 OFFLINE   Bolemor

Bolemor

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 13 kwiecień 2025 - 08:47

To jest osłona przejść burtowych

#817 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1906 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 13 kwiecień 2025 - 08:53

Przejście burtowe łezka

#818 OFFLINE   Bolemor

Bolemor

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 13 kwiecień 2025 - 08:54

https://hals.sklep.p...rtowych-40.html
Tu jest przykładowy link

#819 OFFLINE   GarowyJK

GarowyJK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaZST

Napisano 21 kwiecień 2025 - 21:55

Panowie potrzebuję połączyć w jeden obwód dwa wiatraki 12V Noctua. Jeżeli dobrze rozumiem, to aby uzyskać pełne obroty rzeczonych wentylatorów, muszę je połączyć równolegle? Źródło zasilania 12V

#820 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1906 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 22 kwiecień 2025 - 12:01

Tak

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0