Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Slider od Salmo > Szkiery > Topowy kolor

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 14 marzec 2015 - 09:55

Ja mam sztywne przypony savage gear... Kupione w zeszłym roku tu na forum... Porządne i tanie... Nie mogę zepsuć narazie pierwszego...

Piszesz o tych twardych druciakach? Wg mnie są ok, ale do pullbaitów, kiedy przynęta nie może go wyprzedzić, tylko pcha przed sobą, dzięki czemu kotwice nie łapią za przypon. Tu się ich zalety kończą, bo na rybie szybko się wyginają i później ciężko je idealnie naprostować. Do gliderów zdecydowanie wolę gruby, pleciony tytan.

#22 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2557 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 14 marzec 2015 - 10:09

Polecam kupić dłuższe przypony niż 35 cm. Jeśli będziesz miał problem ze znalezieniem to warto kupić jakąś linkę tytanową np. Savage Gear albo Knot2kinky z BRC i ukręcić sobie samemu. Dobre tulejki (Savage Gear lub Jenzi) kosztują ca 10 PLN, potrzebujesz jedynie kombinerek i masz przypony dowolnej długości. Nie piszę tego bezpodstawnie - kilkukrotnie byłem świadkiem owinięcia się szczupaka przyponem i obcięcia plecionki powyżej drutu 70 cm.

Użytkownik Pumba edytował ten post 14 marzec 2015 - 10:10

#23 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15662 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 marzec 2015 - 12:23

Ja mam sztywne przypony savage gear... Kupione w zeszłym roku tu na forum... Porządne i tanie... Nie mogę zepsuć narazie pierwszego.

Andrzej zawsze zaciskasz Na tylnej kotwiczce? Próbowałeś na brzusznej? Ja zawsze tam daje właśnie i szczerze powiedziawszy nie próbowałem nigdy z tyłu. Jest jakaś różnica w pracy? Dając na środek opada kiwajac się na boki...

BTW ja pływających mam może 3... Wole tonące jakoś...

Oczywiście że na brzusznej. Pomyłka.

• Tomasz eS lubi to

#24 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 14 marzec 2015 - 12:33

Polecam kupić dłuższe przypony niż 35 cm. Jeśli będziesz miał problem ze znalezieniem to warto kupić jakąś linkę tytanową np. Savage Gear albo Knot2kinky z BRC i ukręcić sobie samemu. Dobre tulejki (Savage Gear lub Jenzi) kosztują ca 10 PLN, potrzebujesz jedynie kombinerek i masz przypony dowolnej długości. Nie piszę tego bezpodstawnie - kilkukrotnie byłem świadkiem owinięcia się szczupaka przyponem i obcięcia plecionki powyżej drutu 70 cm.

Dokładnie jak Łukasz pisze. Albo się owinie albo jak przywali z rozpędu od tyłu przypon się składa i zaciska szczękę za przyponem na plecionce a potem pozostaje drapanie się po głowie jak to się mogło stać ;)

Odnośnie meritum tematu to czytałem go już dawno temu, ale trudno odpowiedzieć na tak zadane pytanie. Szczupak jak głodny to zły i łyka co mu się rzuci, jak wybrzydza to nie wiem czy ktoś świadomy z pełną odpowiedzialnością może powiedzieć o wodzie, której nie zna, że jak pojedziesz to będą brały na to i na to. Ja jestem bardzo ostrożny z takimi opiniami, bo może okazać się coś zupełnie odwrotnego. Jak nie znam wody to kolory dzielę sobie z grubsza na natural i frik zależnie na czym podejrzewam, że żeruje ryba a potem dopiero dalsze kombinacje. Nie upierałbym się też przy sliderach chociaż na początek są ok, bo i bez techniki same z siebie animują jakoś.

Śrucina na przedniej kotwicy przy pływającym go poprawia jak na mój amatorski gust ;)

Użytkownik Tomek88 edytował ten post 14 marzec 2015 - 12:34

#25 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2218 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 14 marzec 2015 - 16:48

Śrucina!?

Idźcie na stoisko muchowe i kupcie lamete ołowianą. 

#26 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15662 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 marzec 2015 - 18:04

Śrucina!?

Co Ciebie dziwi? Próbowałem z lametą i wolę śrucinę. Szybciej się montuje. Efekt końcowy podobny.

#27 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 14 marzec 2015 - 19:55

Nawet za brzuch się nie podczepiają jeśli nie ma profesjonalnej lamety.

#28 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1069 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 marzec 2015 - 23:05

Z moich obserwacji kolory Sliderów - GS, ABL, PA, ale rozmaitość świadczy, że ważniejsze jest namierzenie ryb, a w razie żerowania biorą bez względu na kolor. Wczesną wiosną podstawa to mierzenie temperatury wody. Przypony długie, nawet 60 cm. W zielsku i trzcinach obowiązkowo spoon Rapali.

#29 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2218 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 18 marzec 2015 - 14:51

Śrucina!?

Co Ciebie dziwi? Próbowałem z lametą i wolę śrucinę. Szybciej się montuje. Efekt końcowy podobny.

A możesz wrzucić zdjęcie?

Moje wyobrażenie o śrucinach wywodzi się ze spławika i jakoś nie wyobrażam sobie zaciskania jej na "trzonku" kotwiczki bo musiałaby być potężnych rozmiarów i w specyficzny sposób nacięta. Stąd ciekawość i prośba o fotkę.

Montowanie lamety wyglada mniej wiecej tak:

f201c7e07949f82c0f1877a4f86d2806.jpg

dlatego wydaje mi sie to dobrym rozwiazaniem. W ten sposób nawijam lametę również na hakach ofsetowych.

#30 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15662 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 marzec 2015 - 15:04

A możesz wrzucić zdjęcie?

Moje wyobrażenie o śrucinach wywodzi się ze spławika i jakoś nie wyobrażam sobie zaciskania jej na "trzonku" kotwiczki bo musiałaby być potężnych rozmiarów i w specyficzny sposób nacięta. Stąd ciekawość i prośba o fotkę.

Montowanie lamety wyglada mniej wiecej tak:

f201c7e07949f82c0f1877a4f86d2806.jpg

dlatego wydaje mi sie to dobrym rozwiazaniem. W ten sposób nawijam lametę również na hakach ofsetowych.

Nie napisałem, że to złe rozwiązanie. Ze śruciną szybciej. Do offsetów też zakładam śrucinę. Później wrzucę fotki.

#31 OFFLINE   tomaszGD

tomaszGD

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Nazwisko:Kot

Napisano 18 marzec 2015 - 18:51

Dziękuję za info o dragonie. Nie znalazłem w tamtym wątku informacji o alternatywnych produktach. Zależy mi na produkcie z tytanu tak jak pisałem.

Jak jesteś początkujący to na początek polecam minimum 30 Lb do jerków. Nawet jako średnio zaawansowany  :ph34r:  używam minimum 30 lb.

Jeśli chodzi o Jerki to jestem totalnie początkujący. Skorzystam z rady i wyposażę się w plecionkę około 0,28mm

Zaczynałem od 40LB i też odstrzeliłem co nie co. 30LB to minimum.

Co do przyponów Dragona mają bardzo ciekawe agrafki, w ubiegłym roku straciłem 4 bustery przez odpinające się przy dynamicznych rzutach agrafki. Zdziwienie było ogromne.... szkoda, że aż 4-krotnie.

#32 OFFLINE   Obcy

Obcy

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 80 postów
  • LokalizacjaOd 21.01,15: Zabiele
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Obecki

Napisano 19 marzec 2015 - 02:31

Nie bawiłbym się na takich wodach w Slidera10. Łowię głównie w polskich, niewielkich i zauważyłem, że Slider12 nawet na takich i gdy chodzi o ledwo wymiarowe szczupaki jest zdecydowanie łowniejszy.

#33 OFFLINE   croock

croock

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 637 postów
  • LokalizacjaWroclaw

Napisano 19 marzec 2015 - 11:30

Zaczynałem od 40LB i też odstrzeliłem co nie co. 30LB to minimum.

Co do przyponów Dragona mają bardzo ciekawe agrafki, w ubiegłym roku straciłem 4 bustery przez odpinające się przy dynamicznych rzutach agrafki. Zdziwienie było ogromne.... szkoda, że aż 4-krotnie.

Święte słowa w obydwu kwestiach.

Rok temu zaczynałem na szkierach swoją przygodę z jerkami i castem. Nie oszczędzałbym na plecionce. na PP 30 lb nie odstrzeliłem nic. niestety trochę jej straciłem na brodach i zamieniłem na zapas - SG 28 lb. Tutaj już poszło kilka jerków.

Co  do przyponów Dragona - odpinały mi się w locie lub w wodzie. kumpel wyciągnął kilkakrotnie goły przypon z rozpiętą agrafką. jerk tonący....wiadomo.

w tym roku mam duży problem z odpowiednim doborem przyponów (odrębnie pod jerki, odrębnie pod gumy).

Użytkownik croock edytował ten post 19 marzec 2015 - 11:31

#34 OFFLINE   Z Olsztyna

Z Olsztyna

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 660 postów
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Z Olsztyna

Napisano 19 marzec 2015 - 12:21

Zacznij robić samemu przyponiki
Testowanie sliderków - 3 szt.
Dobre hihi

#35 OFFLINE   Wojtulson

Wojtulson

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 37 postów
  • LokalizacjaŁódź/Benelux
  • Imię:Wojtulson

Napisano 24 marzec 2015 - 11:57

Zacznij robić samemu przyponiki
Dobre hihi

Z chęcią. Możesz polecić sprawdzone komponenty? Druta/plecionkę chciałbym tytanową. A krętliki i agrafki po prostu pancerne.

Dobre hihi

Rozwiń myśl.

#36 OFFLINE   PLECIONA

PLECIONA

Zaawansowany

• Forumowicz+ bez giełdy
  • PipPipPip
  • 835 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 24 marzec 2015 - 12:47

Drut tytanowy min. 45lb (choć ten pękł mi dwa razy w różnych miejscach). Staram się go używać do max. 70gr, później już tylko 55lb i ten jest pancerny. Polecam zajrzeć do BRC. ;).

#37 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 24 marzec 2015 - 14:23

Z chęcią. Możesz polecić sprawdzone komponenty? Druta/plecionkę chciałbym tytanową. A krętliki i agrafki po prostu pancerne.

jak chcesz, to podesle ci 2-3 przypony z tytanu, o roznych mocach i sam sprawdzisz, co i jak ... jezeli jestes zainteresowany, to daj znac na priv

#38 OFFLINE   Z Olsztyna

Z Olsztyna

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 660 postów
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Z Olsztyna

Napisano 24 marzec 2015 - 19:36

Ja od jakiegos czasu uzywam fluorokarbonu.

Trilene Big Game 0.91   wystarczy w zupelnosci i agrafki BFT 

"Chciałbym w tym roku przetestować łowienie na jerki i ale kupię dosłownie ze 2-3 sztuki"

Co tu rozwijac ? Jak chcesz cos testowac to wachlarz musi byc pokazniejszy.

To bedzie nie test ,a proba 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych