Szczupaki na muchę
#301 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2010 - 00:59
Mam male pytanie dotyczace wedki muchowej na szczupaka. Czy ten model na poczatek przygody bylby odpowiedni?? http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/shakespeare-omni-x-f ly-g6-a1-p1488-k8504.html
(przepraszam za brak polskich znakow).
#302 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2010 - 01:01
#303 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2010 - 08:43
Jest to nowy model, nie wiem czy wielu/ktokolwiek miał z nim styczność.
Ja osobiście nie wierzę w sprzęt za 100, ale.. nigdy tego w ręce nie miałem, więc nic powiedzieć nie mogę na ten temat.
#304 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2010 - 19:44
A w koleiny wątku powracając , to mam , a raczej miałem zupełnie świeży i rewelacyjnie skuteczny sposób sposób na muchowe szczupaki . Jakiś czas temu toruniacy , tu im chwała! , pokonali opór Parku i otworzyli furtkę dla muszkarzy pozwalającą na łowienie ryb w Drwęcy przez trzy ostatnie miesiące roku . Trocie były albo i nie były , chociaż bonanzą bym moich wyników nie nazwał .. Drosd z Wigurą jako miejscowi to sobie tam nieraz poszaleli zupełnie przyjemnie . Jednak tylu sporych szczupaków co tam , nigdy póżniej już nie złowiłem . Na dużą , pomarańczowo czerwoną dobrze utopioną tubówkę , brały regularnie , choć niestety tylko jako obiekt zastępczy . Opanowaliśmy też z Tadkiem Soboniem , w mozole nieustannych wyjazdów , jałowych dniówek i przedeptanych kilometrów , zupełnie nieznaną i całkiem nonsensowną technikę chwytania uklei na suchą muchę nieubłaganie wciąganą w odmęt , przez głowicę Airflo pasowną do 15 stopowego ABU 14-15 ..
Póżniej furtka się zatrzasnęłą , a na innych rzekach tak pięknie już nie było ..
#305 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2010 - 16:16
scierra hm2 9 #8
lub
greys grxi 9 #8/9
pozdrawiam.
#306 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2010 - 14:43
#307 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2010 - 15:58
Przy obecnym tempie krecenia much szczupakowych troche ich bedziesz mial
Bujo
#308 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2010 - 17:52
Mam w końcu upragniony zestaw i pragnę się nim od razu pochwalić CD-kiem #8- także dzięki Bujo
Standerus kij zapakowałeś konkretnie, dzięx za fatygę związaną z przesyłka kurierską.
#309 OFFLINE
Napisano 23 październik 2010 - 15:14
#310 OFFLINE
Napisano 27 październik 2010 - 20:11
Książka super, jedna z ciekawszych jakie mi ostatnio wpadły. Bardzo dobrze wydana, dużo ciekawych materiałów, częściowo zebrane artykuły Doc'a z ostatnich roczników Flyfishing&Flytying, które zawsze były dla mnie niesłychaną bazą wiedzy.
Wiele ciekawych spostrzeżeń, widać że autor doskonale czuje klimat.
Jedynie część z muchami nieco zbyt uboga, choć... ciekawa. Wiele much przedstawianych w artykułach, teraz chyba juz klasyków na szczupaka.Jedynie wrażenie, ze brakuje najnowszych materiałów, ale to się bardziej wgryźć trzeba, nie przeczytać na szybko. Trzeba jakiegoś irlandzkiego wspomagacza w ilości ponad pół litra zapewnić, i ze dwa-trzy wieczory bez ciśnień, będzie jaśniej.
W każdym razie - szczerze polecam każdemu, ilośc wiedzy przekazana w tej książce jest... ogromna.
#311 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2010 - 13:54
#312 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2010 - 14:26
Czy fluorocarbon Sufixa daje radę jako przypon przeciwko szczupaczym zębom?
Czasem daje, czasem nie. Powyżej 0.8 raczej tak, ale to już mało komfortowa i sztywna lina.
Do muchówki zdecydowanie lepiej zakładać coś innego, np. Tyger Leader. Chociaż ja używam nawet zwykłej linki stalowej 7x7
#313 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2010 - 18:31
i naprawdę ten szczegół robi różnice). Kupiłem dzisiaj 30lb jutro testy
#314 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2010 - 18:34
Po spostrzeżeniach wielu kolegów działamy z fcarbonem bo ryby są wyjątkowo nieufne( to zbiornik z górską wodą
i naprawdę ten szczegół robi różnice). Kupiłem dzisiaj 30lb jutro testy
Nie słyszałem, żeby akurat widoczność przyponu robiła jakąś różnicę.
Zgodzę się, że przypon zaburzający pracę przynęty ma znaczenie, ale w wędkarstwie nie ma prawd objawionych, więc nie będę się sprzeczał
#315 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2010 - 18:36
Testy ok, dzisiaj pękła 60cm )))))))) , a więc jest tendencja wzrostowa , ryby fajnie odprowadzają muchę do samego brzegu. Na okrasę 12 cm streamera odprowadził 60cm pstrągal, gdy chciał walnać przestałem ściągać żeby się nie zapiął a on wykonał takie fajne bojowe okrazenie i odpłynał.
#316 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2010 - 11:02
moze sie komus przyda jako inspiracja na zimowe wieczory
http://issuu.com/simon_graham/docs
A to blog faceta ktory kreci te zarympiaste muszyska.
http://pikeflyfishin...s.blogspot.com/
#318 OFFLINE
Napisano 31 sierpień 2011 - 14:00
#319 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2011 - 10:48
Sprzęt to taki no name bez żadnej konkretnej firmy:
wędka - 2,7m 6/7,
kołowrotek 6/7,
linka 6 intermediate/wolno tonąca
Chcę spróbować łowić tym szczupaki (w śląskich zbiornikach i zaporówkach o tą rybę będzie chyba najłatwiej). Blisko domu mam zbiornik na którym jest bardzo duża populacja szczupaka w okolicach ~40cm i właśnie tam chciałbym zacząć walkę
Wiem, że sprzęt jest za słaby na szczupaka, ale nie mam zamiaru nic kupować zanim nie uznam, że jestem przekonany do muchy Poza tym tak jak pisałem - nastawiam się na szczupaki w okolicach 40cm - w ramach treningu chyba na początek wystarczy.
Teraz przechodzę do sedna sprawy: bardzo bym prosił o jakieś sugestie dotyczące much (wzory, rozmiary, materiały itd). Każda pomoc będzie dla mnie na wagę złota.
Chodzi o to, żeby mucha była na tyle duża że zainteresuje małego szczupaka, a jednocześnie nie sprawiała trudności przy rzutach wędką klasy 6/7 dla osoby z jeszcze bardzo słabą techniką.
Z góry dziękuję za każdą pomoc i sugestię
#320 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2011 - 11:06
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych