Szczupaki na muchę
#381 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2011 - 10:52
Fajnie, że temat ostatnio odżył - normalnie oczom nie wierzę, że ludziska w Polszy zaczynają go podejmować. Zastanawia mnie tylko, że niektórzy jakby próbowali demonizować trochę kwestię rzutów muchówką - ja wiem, że to kunszt i doskonalenie swoich umiejętności, jednak jest to do ogarnięcia. Jest jedno ale - trzeba odstawić na jakiś czas spinning i nie ma, że boli. Tak postanowiłem zrobić na początku tego sezonu i podczas licznych tułaczek nad brzegiem Warty i Odry wywarzałem otwarte drzwi, rozkminiałem z mozołem, ale efekty przyszły - zwłaszcza jak ostatnio załapałem, o co chodzi w double haulu i linka nagle dostała sił witalnych i poleciała dalej niż zwykle - wow . Zatem @wobler129 - nie zrażaj się i śmiało atakuj z muchówką wszystkie akweny - od kałuży po morze i będzie git.
@wobler129 - fotki tego szczupaczka nie wstawię, bo za mały na standardy tego forum - ale ładne legitymacyjne mu zrobiłem, jako że pierwszy .
#382 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2011 - 11:12
#383 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2011 - 14:35
@arhuku ma trochę racji jeśli chodzi o rzuty muchówką, nie jest to aż tak demoniczne jak mówią, no bo w końcu jeszcze nie wbiłem sobie muchy w tył głowy, ale przyznam że nadal jestem na etapie przedszkola.
Odległość mogę czasem osiągnąć całkiem niezłą, zdecydowanie lepszą niż spinem z lekkimi przynętami. Natomiast kładzenie muchy na wodzie idzie mi słabo, raz tak raz siak. Chyba jak mnie widza spinningiści to pękają ze śmiechu Kontroli w tym za wielkiej nie ma. Na kilku odległościach udaje mi się to robić, jak na moje standardy nieźle. Ale wystarczy że chcę zmienić odległość i znów zaczynają się schody. Przy łowieniu małej białej ryby, jak wyrywam rybki z bajorka po zacięciu, to latają po kilka metrów nad powierzchnią wody z prędkością trumpetfisha.
Pora na trening z mistrzem rzutowym, niech ułoży mi rękę!
Natomiast mimo kulawej techniki przyjemność z łowienia jest niesamowita.
#384 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2011 - 14:44
Ja w nowym sezonie planuję się wybrać razem z moją ładniejszą połową do jakiejś szkółki (chyba Hurch) i w końcu nabrać nieco ogłady w temacie fly-castingu, bo póki co, mój Warta-style też czasem wywołuje bezczelny uśmiech u spinningistów. Choć... raz jeden się zdarzyło, że uśmiechy zbledły, gdy łowiąc w jednym miejscu przez godzinę z wody wyjechały trzy kleniki i na deser dość nerwowy boleń . Po wszystkim usiadłem sobie na brzegu, zjadłem kanapkę i poszedłem w długą - nie powiem, dla takich chwil się żyje .
#385 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2011 - 21:51
@ictus - te paintbolowe mogą być jakimś rozwiązaniem,ale kolejny zakup w ciemno? Zainwestowałem niedawno w orvisowskie z neoprenu 1,5cm. Fajne i ciepłe do czasu kiedy nylonowe wstawki między palcami nie zaczeły pić wody.Do nimfy i mokrej mogą się sprawdzić,ale do streamera się nie nadają.
http://www.bogdangawlik.pl/product_info.php/cPath/57_688/pro ducts_id/6341
#386 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 08:54
#387 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 09:07
#388 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 14:49
Najlepiej zabrać wędkę do sklepu paintballowego ze sprzętem do speedballa który ma w ofercie sprzęt DYE oraz Empire i przetestować z wędką )) Jak chodzi o trzymanie kija to na pewno będą super, czy na mróz wystarczą to pewnie zależy jak dla kogo, ale one mają dużo gąbek chroniących przed siniakami więc powinno być ok. Są wersje z dwoma odkrytymi palcami a reszta jest zabudowana, ale te dwa palce marzną ))
Jeszcze jeden link:
http://www.empirepai...intball-gloves/
Paintballowe nie są tanie więc na pewno warto zrobić najpierw testy. Tak czy siak lepsze to niż gołe ręce czy zwykłe rękawiczki. Neopreny na pewno będą cieplejsze. Grałem w podobnych na mrozie i było ok, ale w paintballu jest więcej adrenaliny (przynajmniej do momentu brania ryby, wtedy proporcje mogą się zmienić).
#389 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 15:30
Uploaded with ImageShack.us
#390 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 15:40
#391 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 15:41
Proszę jakie kolorowe, jak na choinkę Teraz to musisz kombinować patyk i dopóki jeszcze lodem nie zetnie, polować na zębacze
Patyk z całą resztą jest w trakcje... Za niecałe 2tyg mam nadzieję będzie u mnie Patrząc na pogodę długoterminową - może jeszcze się udać upolować zębacza
#392 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 15:43
#393 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 15:45
#394 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 15:51
Niech poczta doczołga się z mamoną i jedziemy z zamówieniem
Myślę, że max jutro powinna być kasiorka Takie uroki PP. Kurcze muszę wkońcu to konto założyć, nawet się kiedyś radziłem jakie... tyle tego jest
#395 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 15:53
Swoją drogą, w dzisiejszych czasach, bez konta... Chyba jesteś przedostatni
#396 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 16:56
Trzymam kciuki!
#397 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 17:26
#398 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 17:47
#399 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 20:10
U mnie już obie strony jeziorka w mini lodzie, został wolny środek.
U mnie wczoraj jeszcze na szczęście nawet przy trzcinkach ani przy brzegu nic nie jest ścięte - w dzień jest lekki + a w nocy lekki -. I tak ma niby być do końca listopada.
Mam pytanko jak trzymać wędkę w czasie prowadzenia muchy, oglądałem filmy od kolegi i widać na nich było, że wędka nie była praktycznie trzymana, jakby pod ramieniem,pachą i drugą swobodne prowadzenie. Jest jakaś reguła?
#400 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 20:13
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych