Szczupaki na muchę
#901 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2014 - 09:46
Czy ktoś w praktyce sprawdzał plywalność linki 40+csw f. Czy w słodkiej wodzie też jest plywająca czy moze zachowuje się jak inter?
#902 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2014 - 10:16
.
Użytkownik darko edytował ten post 25 luty 2014 - 12:23
#903 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2014 - 12:25
#904 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 10:14
Wędka jest, kręcił jest, 40+ CSW Snyper jest, jakieś syntetyki kompletuje na muchy i teraz wyczekiwać 1 maja .
#905 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 12:49
Wędka jest, kręcił jest, 40+ CSW Snyper jest, jakieś syntetyki kompletuje na muchy i teraz wyczekiwać 1 maja .
Też się nie mogę doczekać poczatku sezonu, zwłaszcza, że wg mnie wiosna/lato jest okresem bardziej sprzyjającym łowieniu szczupaków na muchę niż jesień. W ub. roku, wczesną jesienią zdołałem złowić trzy ładne szczupaki, ale później, gdy zrobiło się zimno nie bardzo dawałem radę siegnąć ich w głębokiej wodzie, zwłaszcza, że próbowałem z pływającą linką (innej jeszcze nie miałem) Nawet bardzo długi przypon i ciężka mucha nie pomagały. Jednak w takich "okolicznościach przyrody" niezastąpiony był ciężki, głęboko schodzący wobler na tradycyjnym zestawie spinningowym. Na najbliższą jesień też już się prawie przygotowałem - mam linkę tonącą, a przede mną zakup dodatkowej szpuli.
Brutalna siła szczupaka, zwłaszcza zaraz po uderzeniu, daje niezastąpione wrażenia przy łowieniu na muchówkę - przy holu grubaska - 77 cm w pewnym momencie zgłupiałem bo nie miałem jak dolnika podeprzeć łokciem (stare, spinningowe przyzwyczajenie).
Podjąłem też ostateczną decyzję - wszystkie zadziory w szczupakowych streamerach idą do zagięcia - trudno - będzie więcej spadów, ale mniej ciężko rannych.
#906 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 13:21
Maju nadchodz !
#907 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 13:27
Ja też już skompletowałem sprzęcik pod szczupaka, zostało tylko kuraków nakręcić i czekać ma maj.
#908 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 14:46
Robert nie tylko Ty pozaginales zadziory - a tak serio Twoje zniecierpliwienie to nic - juz pajki miales na muche a ja czekam juz ktorys miesiac aby moc przetestowac swoje 2 redingtony
Maju nadchodz !
A z ciekawości, które Redingtony wybrałeś na ciężkie, szczupakowe łowienie, jaka długość (pewnie 9') i klasa, jakie kołowrotki i linki ?
Ja mam Orvisa Accesa 9' #10 z pływająca linką Rio (nie pamiętam dokładnie, który model) i do tego kołowrotek Hydros V - ciężka artyleria - sam kołowrotek waży więcej niż cały mój lekki zestaw #4. Macha sie tym całkiem przyjemnie, choć nie aż tak leciutko jak #4.
Pytam o sprzęt bo sporo dobrego czytałem o Redingtonach. Jeśli już gdzieś tu pisałeś to może być na p/w, żeby bałaganu nie robić.
Michał jeśli jeszcze nie masz linki tonącej to koniecznie poszukaj - ja trafiłem Vision "Big Mama" na dobrej wyprzedaży w Salarze, bo ona wyszła już z produkcji.
#909 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 16:08
Witam
W tym sezonie też zaczynam łowić na sprzęt muchowy szczupaki.
Powoli się zbroje i obmyslam plany zakupów które końca nie mają.
W tym momencie jest :
-Kij G loomis nativerun quinault 9'6 #9
-Fluokarbon 30lb i drut tytanowy 35lb
-Sprzęt i materiały do kręcenia much
Na dniach planuje kupic:
-Linke Airflo 40+CSW Sniper Floating #9 i może ta samą tylko wolno tonaca -są różne opinie na temat tej linki ale cena przyciąga w tajmienie za 2 linke jakoś 139zł.
-Kołowrotek chyba kupię kaseciak Orvisa ten za 400zł-- czekam na okazję z kolowrotkiem żeby coś lepszego wyrwać ale jest ciężko,
Dałem nawet ogłoszenie tu na forum ze kupię ale ludzie dawali oferty głównie na pw.z cenami droższymi niż nowe w sklepie haha:D
-PAS z koszykiem na Linke, widziałem Sierra za 17euro nowy w sklepie.
-Plecionki z na podkład 30lb na 3 szpule -może ktoś coś poleci?
Łowić będę z pontonu lub brzegu ,myślę też o belly boat :)ale te ostatnie to chyba w następnym sezonie.
Użytkownik mtmisiu edytował ten post 25 luty 2014 - 16:18
#910 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 17:19
A z ciekawości, które Redingtony wybrałeś na ciężkie, szczupakowe łowienie, jaka długość (pewnie 9') i klasa, jakie kołowrotki i linki ?
Ja mam Orvisa Accesa 9' #10 z pływająca linką Rio (nie pamiętam dokładnie, który model) i do tego kołowrotek Hydros V - ciężka artyleria - sam kołowrotek waży więcej niż cały mój lekki zestaw #4. Macha sie tym całkiem przyjemnie, choć nie aż tak leciutko jak #4.
Pytam o sprzęt bo sporo dobrego czytałem o Redingtonach. Jeśli już gdzieś tu pisałeś to może być na p/w, żeby bałaganu nie robić.
Michał jeśli jeszcze nie masz linki tonącej to koniecznie poszukaj - ja trafiłem Vision "Big Mama" na dobrej wyprzedaży w Salarze, bo ona wyszła już z produkc
Robercie nic szczególnego
Redington pursuit 9 stopowy w #9 klasie oraz ta sama dlugosc tylko oczko nizej
Kreciolek to orvis clearwater caseete + redington patch
linki rio out band short inter #9, Airflo 40+ CSW inter #8, Rio mainstream F#8
Red #8 bedzie tez uzywany jako uniwersał na grubszego zwierza na wisle
Oczywiscie pajki bede scigał z bellyboat
Mam nadzieje ze wypali plan bo mucha jao sama w sobie podoba mi sie choc z rzutami mam jeszcze czasem problem
Witam
W tym sezonie też zaczynam łowić na sprzęt muchowy szczupaki.
Powoli się zbroje i obmyslam plany zakupów które końca nie mają.
W tym momencie jest :
-Kij G loomis nativerun quinault 9'6 #9
-Fluokarbon 30lb i drut tytanowy 35lb
-Sprzęt i materiały do kręcenia much
Na dniach planuje kupic:
-Linke Airflo 40+CSW Sniper Floating #9 i może ta samą tylko wolno tonaca -są różne opinie na temat tej linki ale cena przyciąga w tajmienie za 2 linke jakoś 139zł.
-Kołowrotek chyba kupię kaseciak Orvisa ten za 400zł-- czekam na okazję z kolowrotkiem żeby coś lepszego wyrwać ale jest ciężko,
Dałem nawet ogłoszenie tu na forum ze kupię ale ludzie dawali oferty głównie na pw.z cenami droższymi niż nowe w sklepie haha:D
-PAS z koszykiem na Linke, widziałem Sierra za 17euro nowy w sklepie.
ładny zestawik sie szukuje Możesz moze podesłac link z ta miska / pasem ?
#911 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 17:28
No Michał nazbierałeś trochę tego sprzętu. Fajne wędeczki, też bym chciał z jedną #8. Zazdroszczę najbardziej pływadełka........, ale póki co muszę trochę wystopować z zakupami wędkarskimi. Oby do maja, bo to i jętka będzie latać i na szczupaka zaczniemy polować.
#912 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 17:31
no tez mnie druga połowka uszczypneła Puki co tez czekam az troche bedzie cieplej aby polatac na wisle z sucharem za kleniem / jaziem "Głodny ryby" na muche jestem
#913 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 18:23
Meme ten kosz widziałem w sklepie stacjonarnym w Dublinie a w necie nie znalazłem sierry ale praktycznie taki sam Airflo
http://www.fishingme...tray~20584.html
Nie wiem jaki lepszy czy siatkowy czy miska
Jeszcze pytanie :którą linka dalej udaje Ci się rzucić Rio vs. Airflo?
#914 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 18:38
Ja też w tym roku debiutuję z zębatym, ze sprzętu brakuje tylko kręciołka. Jak byście trafili na dobre oferty w sieci to zapodajcie linki, szukam czegoś niedrogiego co przypasuje do mojego TFO TiCr #10 Ja z linek mam 40+ CSW i mi lepiej podeszła niż Vision BigMama.
#915 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 19:02
Panowie, kilka uwag:
-40+ CSW a 40+ sniper to 2 zupełnie rożne linki. Kolega kiedyś testował obie, sniper oddał z kwaśną miną, CSW sie oblizał Ze sniperem ja do czynienia nie miałem, ale uwagi ludzi których znam i wiem jak łowią nie nastrajają optymistycznie.
-Vision Big Mama jest ok linką, ale do streamerowania. W naszych realiach - moim zdaniem max to sandacz itp. Traktowanie jej jako dedykowanej linki pod wielkie szczupakowe muszyska - moim zdaniem nie jest dobrym rozwiązaniem. Kilku znajomych zamieniło te linki na inne pod szczupaka. Ja od niedawna mam i chwalę, ale moje zastosowania sa zupełnie inne.
-#10 na polskie wody i polskie ryby to lekka przesada. Jest kilku kolegów którzy regularnie łowią piękne ryby, ale, jak nie jeździsz do Szwecji albo nie jesteś dajmy na to Woblerkiem i nie nadupczasz regularnie ryb w okolicy metra, możesz mieć lekki dyskomfort z taką armatą
-Koszyk miska jest lata świetlne lepszy od siatki składanej
- mtmisiu lubi to
#916 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 21:51
Ta #10 to właśnie z przeznaczeniem na tegoroczne szkiery, mam nadzieję że plany wypalą. A i u nas na starorzeczach odrzańskich się sprawdzi
Jak się wciągnę w polowanie na zębatego to na nasze wody ukręcę sobie #7 lub #8 switch, a co
Użytkownik maq73 edytował ten post 25 luty 2014 - 21:56
#917 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 21:54
Do Szwecji po metrowe ryby na muche? Chyba Ci sie kompas zepsul
#918 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 22:06
Do Szwecji po metrowe ryby na muche? Chyba Ci sie kompas zepsul
A bo żem się głupi filmów naoglądał
#919 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 22:11
A tak na marginesie, miał ktoś do czynienia z switch-ami PacBay Quickline, mam z tej serii 10' #4, wprawdzie jeszcze nie uzbrojony ale tak "na sucho" muszę powiedzieć że z ich ceną to chyba w tej chwili best buy. Jeśli switch-e nie odbiegają jakością to może być ciekawy kijek za rozsądną kasę.
Użytkownik maq73 edytował ten post 25 luty 2014 - 22:12
#920 OFFLINE
Napisano 25 luty 2014 - 22:26
A bo żem się głupi filmów naoglądał
To do Kuby bylo, biorac pod uwage jego polozenie geopolityczne
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych