Jezeli to ta sama linka
http://www.sklep.brc...ny-4,6m15ft/563
To polecam - nie skreca sie - lowilem jednym przyponem cały z Pawlem caly dzien ( 6-8 h ? ) i nic sie nie skręciło, załamało... ja szczerze polecam.
Szczupaki na muchę
#1021 OFFLINE
Napisano 15 maj 2014 - 21:31
- podlasiak lubi to
#1022 OFFLINE
Napisano 15 maj 2014 - 22:07
Wyglada, ze to samo. W takim razie bede musial zamowic. Dzieki.
#1023 OFFLINE
Napisano 15 maj 2014 - 22:29
i rzeczywiście rybka tego nie przegryzie? a jak z tonięciem tego ? chodzi mi o ciężar , jak się to ma do takiej samej grubości wolframu lub stalówki . ?
#1024 OFFLINE
Napisano 16 maj 2014 - 05:51
Potwierdzam to co piszę Michał że ten materiał jest bardzo dobry nic z nim się nie dzieje podczas łowienia a ani ryba tego nie przegrysła a łowiliśmy cały dzień bez oszczędzania latały kurczaki po 25 cm
#1025 OFFLINE
Napisano 16 maj 2014 - 07:20
i rzeczywiście rybka tego nie przegryzie? a jak z tonięciem tego ? chodzi mi o ciężar , jak się to ma do takiej samej grubości wolframu lub stalówki . ?
To jest coś w rodzaji linki tytanowej - tonie jak linka tyanowa
#1026 OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 08:09
Co do linki tytanowej to mam pytanie , wiążecie czy zaciskacie tulejka? Mam ten drut 35lb i łatwo się go nie wiąże więc zrobiłem na tulejka zaciskowe i po ok.5 godzinach treningach rzutowych drut ułamał się przy zacisku -mucha została w wodzie. Łowiłem z brzegu i sporo razy gdzieś zachaczałem o wysoką trawę (początki muchowania pewnie dlatego pękł. Zrobiłem w domu test z tym przyponem i przy tulejce łatwo pęka gdy gniemy go na krótko przy samym zacisku (wolfram itp.ma tak samo).
#1027 OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 08:17
Robilem na zacisk - i nie miałem podobnych przygód - może jak zaciskałeś kawałek drutu wystawał i go szczekami ścisnąłeś ?
#1028 OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 08:37
Pierwszy dzień muchowania za mną Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tą metodą (oprócz kręcenia much na wzdregi i szczupaki )więc łatwo nie było nad wodą. Przygotowywałem się bardzo długo bo kilka miesięcy -kompletowałem sprzęt i zbierałem informacje między innymi tu w tym bardzo pomocnym temacie. Gdy stanełem nad brzegiem i złożyłem sprzęt obawialem się rzutów. .Pierwsze 15min to parodia muchowania w moim wykonaniu hehe ,ale było coraz lepiej .Po jakiejś godzinie treningu rzucałem na ok 16-18 metrów muchami 15cm ,linka Rio obs pewnie wybaczała moje błędy w technice. Na koniec uwiesił się szczupaczek z 50 cm więc emocje były :)Polecam muchowke na szczupaki bo to zawsze jakaś odskocznia od spina. Pozdrawiam.
#1029 OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 08:44
Robilem na zacisk - i nie miałem podobnych przygód - może jak zaciskałeś kawałek drutu wystawał i go szczekami ścisnąłeś ?
Raczej końcówka drutu nie wystawała -pewnie gdzieś przy wymachach jak zaczepiełem o trawę z tyłu się uszkodził -wyjdzie w praniu bo dalej będę go używał.
- Meme lubi to
#1030 OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 09:02
Z drutem tytanowym tak się dzieje - energia przekazywana przez linkę jest spora, ciągłe szarpnięcia, z bardzo dużymi przeciążeniami.
Czyty tytan nadaje się do tej metody słabo, podobnie większosć stalek.
Dla mnie hard mono, wiązane bez zacisków, agrafek, kretlików i całego tego szpeja.
- mtmisiu lubi to
#1031 OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 10:14
Po próbach w tym roku śmiało mogę polecić taki wynalazek jak Robinson Titan Power. Jest to stalowa linka w osłonie nylonowej. Pętelkę, do której dowiązuję żyłkę robię za pomocą tulei zaciskowej(dołączonej w zestawie), zaś do muchy wiążę bezpośrednio węzłem rapali, dodatkowo zalewam ten węzeł lakierem UV, bo nie zawsze dobrze się zaciska. Wytrzymałość - 12kg, długość 5 m, no i cena - 5zł. Z tym, że do każdej muchy wiążę 15 cm kawałek tego przyponu na stałe. Robiłem też próby ze zgrzewaniem tej linki w rurce termokurczliwej, ale trzeba było to robić bardzo starannie i czasami się nie udawało, więc poszedłem prostszą drogą.
Przez 5 dni ostrych testów nic się nie działo, żadna mucha nie odstrzeliła, węzeł nie puścił, a co najważniejsze ta stalka się nie zagina podczas rzutów, a szczupakom nie przeszkadzała .
Tak to wygląda (tutaj wersja 6kg, pewnie jeszcze lepsza, bo cieńsza).
Użytkownik Kacper.K edytował ten post 17 maj 2014 - 10:16
#1032 Guest_S@lmo_*
Napisano 17 maj 2014 - 20:19
Ja z kolei na używam przyponów tytanowych Dragona, zarówno drut jak i plecionka, i z czystym sumieniem polecam. Właśnie wróciłem z Mazur - pięć dni ciężkiego orania z łodzi, strzelania muchami itp. (technika mierna - i przypon jak nowy. Żadnego śladu zmęczenia, a w użytkowaniu około 5-6h dziennie. Żadne inne materiały nie wytrzymywały nauki i późniejszego mojego muchowania. Raz tylko, model pleciony - po trzech dniach użytowania zaczął oddawać po jednym drucie na kolejny dzień łowienia ale jeszcze się spokojnie trzymał przez trzy kolejne dni.
#1033 OFFLINE
Napisano 17 maj 2014 - 20:42
Co do linki tytanowej to mam pytanie , wiążecie czy zaciskacie tulejka? Mam ten drut 35lb i łatwo się go nie wiąże więc zrobiłem na tulejka zaciskowe i po ok.5 godzinach treningach rzutowych drut ułamał się przy zacisku -mucha została w wodzie. Łowiłem z brzegu i sporo razy gdzieś zachaczałem o wysoką trawę (początki muchowania pewnie dlatego pękł. Zrobiłem w domu test z tym przyponem i przy tulejce łatwo pęka gdy gniemy go na krótko przy samym zacisku (wolfram itp.ma tak samo).
Ja kupiłem ten drut w wersji 25 lb. Przypony wiązałem, nie używałem tulei. Węzeł przykrywałem jeszcze koszulką termokurczliwą dla estetyki. Nic nie odstrzeliłem, nic się nie wygięło, nic nie puściło ani się nie odłamało
Tak przy okazji: testując w domu zrobiłem węzeł (zwykły supeł) na fragmencie niezarobionej linki i go zaciągnąłem. Po rozwiązaniu było załamanie na drucie, dość wyraźne. Znalazłem sposób na prostowanie takich załamań - wystarczy podgrzać lekko zapalniczką załamany fragment i niemalże samo się prostuje (można lekko obciążyć, będzie lepiej). Trzeba tylko uważać, żeby nie podgrzać zanadto, bo drut straci wytrzymałość i pamięć kształtu w tym miejscu. Jak rozgrzeje się do czerwoności, to już kiszka. Wystarczy delikatnie, pod obciążeniem, będzie widać, że jest ok, bo zagięcie niemalże samo będzie znikać w oczach a przypon będzie jak nóweczka
Użytkownik Alek_Art. edytował ten post 17 maj 2014 - 20:44
- mtmisiu lubi to
#1034 OFFLINE
Napisano 18 maj 2014 - 19:01
Witam.
Zakupiłem Rio OutBound Short Freshwater w klasie 8. Spoglądając na oryginalną stronę Rio znalazłem informację, iż głowica tej linki waży 315 grainów, jednak kiedy pudełko z produktem dotarło do domu widniała na nim informacja że głowica waży 330 grainów.
Mam pytanie, czy ktoś kupował #7 i może powiedzieć, czy informacje na stronie zgadzają się z zamieszczonymi na pudełku?
Pozdrawiam!
#1035 OFFLINE
Napisano 18 maj 2014 - 19:15
Z tego co wiem #8 to 330 grain, tak zwykle podawano.
Moze wyszła jakas nowa wypustka, nowy model i jest ciut lżejszy, a na rynku jeszcze sa poprzednie 330?
Najprościej będzie do RIO napisać.
#1036 OFFLINE
Napisano 18 maj 2014 - 19:20
No niestety pokierowałem się informacją ze strony i trochę mnie przygasiło jak na pudełku zobaczyłem 15 grainów więcej.
Mam prośbę, jeśli ktoś chciałby zamienić się tą linką z klasy 7 na 8 to proszę o odzew. Mój model to intermedium z tonącym runningiem, zamienię się na wszystko inne ale w klasie 7
#1037 OFFLINE
Napisano 18 maj 2014 - 19:26
Ale.... że co, 15 grain, czyli ile, 0,97 grama powoduje ze się załamałeś i chcesz linke wymienić?
To zważ przypon szczupakowy, z agrafka i krętlikiem, i prozac szykuj w dużej ilości
- ...not here lubi to
#1038 OFFLINE
Napisano 18 maj 2014 - 19:31
To fakt, 15 grainów to niemal żadna różnica i trochę mnie poniosło, ogólnie zmaściłem sprawę wybierając 8mkę.
#1039 OFFLINE
Napisano 18 maj 2014 - 19:35
Hem
A ile razy było pisane, ze z tą linką warto zejść klasę niżej?
Ale ogólnie - w czym jest problem? Gasi ci wedkę?
#1040 OFFLINE
Napisano 18 maj 2014 - 19:40
No wiem wiem, coś mi odbiło!
Ogólnie mam wrażenie że linka leci do pewnego momentu i nagle spada jak kamień w wodę, a podczas między wymachów czuję jakby linka czyniła mój i tak dość miękki kij jeszcze miększym.. rzuca się po prostu nie wygodnie, w porównaniu do linki z lżejszą głowicą
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych