Mucha to taki bulkhead 27-28 cm.Da się tym rzucać bez problemu i w wodzie fajnie się zachwuje.Jak jeszcze było dużo ziela w wodzie to używałem częściej haków offsetowych.
Z czego ten długi ogon? Musi ładnie pracować
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 01 grudzień 2022 - 20:34
Mucha to taki bulkhead 27-28 cm.Da się tym rzucać bez problemu i w wodzie fajnie się zachwuje.Jak jeszcze było dużo ziela w wodzie to używałem częściej haków offsetowych.
Napisano 01 grudzień 2022 - 22:23
Napisano 02 grudzień 2022 - 14:59
Napisano 02 grudzień 2022 - 20:18
Pytanie nr 1 do shavt
"objętość podbita kształtka nylonowa z oplotu na kable plus profil typu jerk" mozesz rozwinac temat, podparty jakas fotka? Kompletnie nie potrafie sobie wyobrazic tego co ta mucha skrywa.
Pytanie nr 2 do ogolu
Ten snow runner to to samo co nayat? Co jest takiego niezwyklego w tym materiale?
Napisano 02 grudzień 2022 - 21:30
Powiem więcej, mając do czynienia z kablami na co dzień nie wiem w którym miejscu jest ta kształtka
Napisano 02 grudzień 2022 - 21:55
Powiem więcej, mając do czynienia z kablami na co dzień nie wiem w którym miejscu jest ta kształtka
Napisano 02 grudzień 2022 - 23:28
Więc to nie kształtka a jakaś otulina, i to przy przewodach sterowniczych lub jakiś innych, w tej chwili brak mi pomysłu na to...
Napisano 03 grudzień 2022 - 13:02
Napisano 24 grudzień 2022 - 20:02
W końcu po dwóch miesiącach drętwych nie zaciętych brań i odprowadzeń przyprawionych kilkoma 50taczkami, z pod krzaka do czarnej muchy wyszła ryba którą ją po prostu zjadła Pogoda na Pomorzu zrobiła się znowu jesienna i rzeki rozmarzły, więc może to nie ostatni w tym sezonie Wesołego Święta Przesilenia!
Napisano 25 grudzień 2022 - 20:01
Witam serdecznie!
Nabyłem ostatnio kij, a w zasadzie kombo Greys kast x 9' w 9 klasie, niestety kołowrotek jest w klasie 8. I mam zagwozdkę czy jak kupie linkę w klasie 9 czy 10 to czy wejdzie na ten kołowrotek. Drugie pytanie w jakiej klasie kupić linkę, #9 czy #10, bo słyszałem że takie wędki należy nieco przeciążyć żeby dobrze się ładowały.
No i kluczowe pytanie co by Koledzy polecili do szczupaków i do sandaczy tzn. jaką linkę ? Najlepiej nie za drogą ponieważ poławiam szczupaki i sandacze innymi metodami i nie wiem czy mi się spodoba łowić je na muchę.Podpowiem że jestem początkującym muszkarzem tzn. amatorem.
Łowisko 1-2 m głębokości.
Ps Jaki by Koledzy polecili przypon i podkład pod sznur tzn ile lbs?
Pozdrawiam i połamania życzę
Łukasz
Napisano 25 grudzień 2022 - 21:30
Napisano 27 grudzień 2022 - 08:45
1672126671085.jpg 103,88 KB 23 Ilość pobrań
Ostatni dzień zanim jezioro zamarzło. Leniwe prowadzenie dało kilka brań.
Napisano 20 kwiecień 2023 - 20:44
Stosujecie grube przypony koniczne przy łowieniu szczupaków..?
Do tej pory wiązałem tylko około 1,5m FC 0,4-0,45 i do tego przypon tytanowy.
Napisano 20 kwiecień 2023 - 21:48
Kiedys trafilem na jakiejs wyprzedazy na koniczne, lososiowe przypony i z nich korzystam. Koncza sie na 0,46mm. Mam tam dowiazane kolko i przywiazuje kawalek czagos cienszego. Na samym poczatku kupilem sobie gotowy przypon Bauera bo chcialem zobaczyc jak to to wyglada i z czego jest zbudowane. Jednolity kawalek zylki, jakies 0,60mm do tego "wolfram" i gotowe. Po pierwszym lowieniu przyszla refleksja - jak urawac reka 0,60 jesli bede mial zaczep? Od tamtej pory uzywam cienszych zylek i przyponow konicznych. Przeciwko zebom mam zrobiony przypon z knot2kinky. Na jednym koncu agrafka, a na drugim kolko. Nie uzywam kretlikow bo wydaje mi sie, ze przy rzucie takim jak muchowy mozna go zlamac, moze nie mam racji, ale poki co tak robie.
Użytkownik Jack__Daniels edytował ten post 20 kwiecień 2023 - 21:49
Napisano 26 wrzesień 2024 - 13:50
Cześć,
Czy zauważyliście jakieś różnice pomiędzy hakami streamerowymi a offsetowymi w muchach szczupakowych (okoniowych)? Te drugie w teorii powinny mniej "łapać" zielska. Ale jak ze skutecznością zacięć/holów? Do tej pory używałem tylko tradycyjnych i zastanawiam się nad jakimiś korektami/zmianami. Nie wiem tylko czy to ma sens.
Napisano 26 wrzesień 2024 - 14:17
^^
Ja używam offsetowych Ahrex PR378. Wg mnie ma to sens, prześlizgują się ładnie przez powierzchniową "sałatkę" ograniczając zaczepy. Używałem też zwykłych offsetów ale było trochę mało miejsca na materiał i musiałem dodawać szanka.
Napisano 26 wrzesień 2024 - 14:57
Panowie, jak się nauczyć rzucać ciężką muchówką? Więcej pracy z lekką muchą? instruktor/szkółka? Średnio ogarniam prędkość, z jaką porusza się mucha szczupakowa no i ta siła, z jaką sznur oddziaływuje na palce Może przeszkadza mi 30+ lat doświaczenia w spinningu.
Użytkownik skrzyp edytował ten post 26 wrzesień 2024 - 14:57
Napisano 26 wrzesień 2024 - 18:08
Doswiadczenie w spiningu na pewno nie pomaga. Jesli mam byc szczery to idz na kurs do kogos, kto sie takimi wedkami potrafi poslugiwac. Zasada rzucania jest ta sama ale ... i po "ale" zawsze jest najwazniejsze. Zalezy jak bardzo jestes mobilny ale mozesz skontaktowac sie z Piotrkiem Stopczynskim z Siedlc. On prowadzi takie kursy. Po kursie z wlasciwa osoba na pewno oszczedzisz sobie i czasu i frustracji i pieniedzy.
Napisano 27 wrzesień 2024 - 07:27
Napisano 27 wrzesień 2024 - 09:27
Witam.
Tak jeszcze 5-6 lat temu standardem szczupakowym był kij w klasie #8 i muchy 10-12 cm. I doskanale taki sprzęt się sprawdzał do tego.
Potem nastapił szał "dziewiątek" i much w granicach 15-20 cm, a obecnie tendencje idą w kierunku #10, much po 25 i więcej cm albo takich z gumowymi ogonami lub zabawkami dla kota z chińsiego sklepu ...
Dla porównania - w Słowenii łowią głowacice na krótką nimfę z gówkami ołowianymi po 5-25 gramów ...
Myślę że w tym wszystkim to gdzieś zatraciła się przyjemność z samego łowienia, którą zastąpił pęd ku muchowym trendom.
Nie chcę wyjść na "bumera", bo nie o to mi chodzi - po prostu łowienie ma sprawiać właśnie ... wspomnianą przyjemność a nie być udręką. Czeburaszka i spining w ręku też przynoszą ogrmoną frajdę, a 25 cm mucha jako przynęta na takim zestawie pracuje wręcz bajkowo w porówaniu do blach, gum i woblerów
Pozdrawiam.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych