Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator do echosondy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
358 odpowiedzi w tym temacie

#261 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 23 sierpień 2020 - 12:53

To jest żel. A żel to przecież nic innego jak zżelowany kwas.

A hicior dlatego, bo piętnastka ma wymiary dwunastek. Oczywiście hicior wśród kwasów. Dobry kwas musi ważyć. Cena jest oki. Litowe to już inna bajka.

Użytkownik Janusszr edytował ten post 23 sierpień 2020 - 13:10

#262 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 717 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 24 sierpień 2020 - 05:57

Witam, jak ktoś składa sobie baterię litową to warto sprawdzić zakres obsługiwanych napięć w swoim echu.

Ja mam Garmin Striker Plus 7 SV do tego kolega złożył mi bateryjkę li-ion w zakresie napięć 12 - 16,8v. Samo echo ma zakres napięć do 20V na wejściu.

BMS w moim aku odłącza  napięcie przy 12V, sama sonda wyłącza się już przy 10,5V. Zabezpieczam się przed ciemnością ostawiając alarm na 12,5V i jak już zaczyna się włączać zmniejszam jasność na 70% i jeszcze kilka godzin zyskuję.

Po połowie sezonu z moich testów wynika że taki aku wystarcza mi na 4 dni łowienia po średnio 7~8h łowienia przy jasności 90% bez ładowania. Wiadomo że takie żyłowanie ogniw zmiesza ilość cykli ale staram się doładowywać do pełna po 2 ~ 3 wyjazdach. Poprzednio miałem GEL 18Ah który ważył prawie 6kg teraz mam ok 1,5kg. Kasa kasą ale jak kilka razy w tygodniu biegam z tym echem po schodach na piętra to się zapomina o wydatku.

Jak bym łowił raz w tygodniu albo rzadziej to pewnie bym sobie darował.

#263 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1135 postów

Napisano 01 październik 2020 - 10:25

Panowie szukam LifePo4 do echosondy 9 cali. Bateria 8 Ah wystarczy na dzień łowienia czy szukać coś z większą pojemnością?

#264 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4810 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 01 październik 2020 - 10:38

Panowie szukam LifePo4 do echosondy 9 cali. Bateria 8 Ah wystarczy na dzień łowienia czy szukać coś z większą pojemnością?

W specyfikacji sprawdź pobór prądu, pomnóż przez czas i dodaj 20% zapasu taktycznego. Wtedy będziesz miał z grubsza znane zapotrzebowanie pojemności. 

• Biesan i sucks_one lubią to

#265 OFFLINE   koruss89

koruss89

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów

Napisano 01 październik 2020 - 12:11

Witam, jak ktoś składa sobie baterię litową to warto sprawdzić zakres obsługiwanych napięć w swoim echu.

Ja mam Garmin Striker Plus 7 SV do tego kolega złożył mi bateryjkę li-ion w zakresie napięć 12 - 16,8v. Samo echo ma zakres napięć do 20V na wejściu.

BMS w moim aku odłącza  napięcie przy 12V, sama sonda wyłącza się już przy 10,5V. Zabezpieczam się przed ciemnością ostawiając alarm na 12,5V i jak już zaczyna się włączać zmniejszam jasność na 70% i jeszcze kilka godzin zyskuję.

Po połowie sezonu z moich testów wynika że taki aku wystarcza mi na 4 dni łowienia po średnio 7~8h łowienia przy jasności 90% bez ładowania. Wiadomo że takie żyłowanie ogniw zmiesza ilość cykli ale staram się doładowywać do pełna po 2 ~ 3 wyjazdach. Poprzednio miałem GEL 18Ah który ważył prawie 6kg teraz mam ok 1,5kg. Kasa kasą ale jak kilka razy w tygodniu biegam z tym echem po schodach na piętra to się zapomina o wydatku.

Jak bym łowił raz w tygodniu albo rzadziej to pewnie bym sobie darował.

Mozesz napisac jaki to koszt takiego aku ? i ile ma pojemnosci 

#266 OFFLINE   trex

trex

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów
  • LokalizacjaJaworzno
  • Imię:Bogdan

Napisano 01 październik 2020 - 12:35

Po roku użytkowania jako zasilanie plotera HB 12" Mega mogę polecić ten akumulator litowy :

https://pl.aliexpres...#3468#15616#748

Starcza na cały dzień użytkowania dużego urządzenia przy wykorzystaniu maksymalnych parametrów 12" wyświetlacza i nagrywaniu mapowania wody. Ma bardzo skuteczny BMS i ładowarkę, która potrzebuje ok. 12h do jego pełnego naładowania.

• godski i Biesan lubią to

#267 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1135 postów

Napisano 01 październik 2020 - 12:53

W specyfikacji sprawdź pobór prądu, pomnóż przez czas i dodaj 20% zapasu taktycznego. Wtedy będziesz miał z grubsza znane zapotrzebowanie pojemności.

Nie mam pojęcia gdzie to pisze, znalazłem tylko
9" Display, Power: 12 Volt DC, Power Consumption: 20 Watts
Czyli jak dobrze rozumiem na 8 godz pracy wychodzi 13,3Ah, nie dodawałem tych 20%

Użytkownik mepps edytował ten post 01 październik 2020 - 13:04

#268 OFFLINE   Lucky_1

Lucky_1

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Nowak

Napisano 01 październik 2020 - 13:37

Nie mam pojęcia gdzie to pisze, znalazłem tylko
9" Display, Power: 12 Volt DC, Power Consumption: 20 Watts
Czyli jak dobrze rozumiem na 8 godz pracy wychodzi 13,3Ah, nie dodawałem tych 20%

Jeżeli dzień pływania to 12 godzin, po dodaniu 20% wychodzi mi 21Ah. To by się pokrywało z moimi doświadczeniami. Mam aku żel 18Ah i po około 10 godzinach jest niemal pusty.

#269 OFFLINE   trex

trex

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów
  • LokalizacjaJaworzno

Napisano 01 październik 2020 - 14:00

Przy rozważaniu zasilania plotera z akumulatora litowego, nie bierzcie pod uwagę aku 12V - czyli 3S, tylko KONIECZNIE 4S ( tj. do 16,8V).

Wynika to z charakterystyki pracy tych ogniw i ich zabezpieczeń BMS - tłumaczył to w którymś z postów Adam - Siarq

#270 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15670 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 październik 2020 - 08:11

Po roku użytkowania jako zasilanie plotera HB 12" Mega mogę polecić ten akumulator litowy :

Starcza na cały dzień użytkowania dużego urządzenia przy wykorzystaniu maksymalnych parametrów 12" wyświetlacza i nagrywaniu mapowania wody. Ma bardzo skuteczny BMS i ładowarkę, która potrzebuje ok. 12h do jego pełnego naładowania.

Dzięki, biorę.

#271 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 02 październik 2020 - 08:15

A też się skusiłem, to w sumie cena jak za żel. Nawet w zapasie warto mieć.

#272 OFFLINE   trex

trex

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów
  • LokalizacjaJaworzno

Napisano 02 październik 2020 - 08:45

Zwróćcie uwagę, że te akumulatory nie mają zarobionych końcówek prądowych. Trzeba je polutować indywidualnie.

Bardzo dobre modelarskie złącza prądowe to XT60, obecnie bardzo popularne. Warto mieć uniwersalne połączenia elektryczne dla różnych zastosowań. Można je kupić zarówno na Allegro jak i na Allexpress :

https://pl.aliexpres...3c00FRnxIE&mp=1

Tylko te terminy dostaw obecnie to jakiś koszmar.....

#273 OFFLINE   mirkor

mirkor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Mirek

Napisano 02 październik 2020 - 09:35

Miałem te XT60 ale okazało się, że jak było zimno i rączki trochę zesztywniały trudno było je rozłączyć.

Dlatego zmieniłem XT60 na coś takiego https://pl.aliexpres....27425c0frPsl77. Bardzo dobre szczelne połączenie.

#274 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15670 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 październik 2020 - 09:49

Miałem te XT60 ale okazało się, że jak było zimno i rączki trochę zesztywniały trudno było je rozłączyć.

Dlatego zmieniłem XT60 na coś takiego https://pl.aliexpres....27425c0frPsl77. Bardzo dobre szczelne połączenie.

Podwójne?

#275 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15670 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 październik 2020 - 09:50

A ma ktoś może linka do takiego tylko 20-30 Ah? Koniecznie Litokala 4S z ładowarką. Potrzebuje jako rezerwy do silnika z maksymizerem na godzinkę  trolla.

#276 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 02 październik 2020 - 12:38

A ma ktoś może linka do takiego tylko 20-30 Ah? Koniecznie Litokala 4S z ładowarką. Potrzebuje jako rezerwy do silnika z maksymizerem na godzinkę  trolla.

koniecznie to Ty potrzebujesz aku , w tej pojemnosci ,ktory obsluzy prady do 60A . Bo jak sie zapomnisz i przekrecisz manetke na full, to bedzie pstryk i na wioslach do brzegu

#277 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1135 postów

Napisano 02 październik 2020 - 15:05

Dzięki, również zamówiłem, jak będzie mało to zamówi się drugi.

#278 OFFLINE   wedkarski365

wedkarski365

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaL

Napisano 08 październik 2020 - 15:18

ile to jest cały dzień? czy dłużej niż 10 godzin? Helix 12 zżera wg specyfikacji 1,75A

#279 OFFLINE   trex

trex

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów
  • LokalizacjaJaworzno

Napisano 08 październik 2020 - 20:50

Ten akumulator ma deklarowane ok. 12 Ah . Mnie wystarczał na 10 godz. pracy Helixa 12.

W tych samych warunkach akumulator AGM 20Ah NOWY taki jak na foto wytrzymywał ok. 4 godz. 

Załączone pliki

• Załączony plik  Aku 1.jpg   54,79 KB   19 Ilość pobrań

#280 OFFLINE   Jammaey

Jammaey

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 265 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Radek

Napisano 08 październik 2020 - 21:46

https://pl.aliexpres...earchweb201603_